Als je niet zo nu en dan faalt
dan heb je niet genoeg geprobeerd...
Annemiek.
92 Consumindermijmering
2016.
De border waarin ik mulch brengt door het mulchen
steeds weer cadeautjes....Ergens in de aarde zat een zaadje van de klimcourget
en de tijd zal uitwijzen of het een rond of langwerpig courget exemplaar is. De
stengel klimt via de clematis de rozenboog in... de kamperfoelie tegemoet. Er
zitten alleen nog maar mannelijke bloemen in en is het wachten op de dames. Als
ik het vorig jaar de revue laat passeren kan het zijn dat een uitgeholde courget
gevuld met vet en vogelvoer op de voerplank heeft gestaan. Meestal blijven wat
zaden achter in zo’n courgette. Na verloop van tijd worden die courgetten rot en
vallen op de aarde eronder inclusief het zaad dat door de aarde worde omarmt. Zo moet het zijn gegaan.....
Omdat ma natuur vanaf midden zomer de regie van mijn tuin overneemt mag alles
blijven staan wat zo opkomt. Voor menigeen een jungle maar voor mij een
heerlijkheid van rijpende zaden courgette cadeautjes en geluk....
Tip 2
Het merendeel van de ingrediënten voor ratatouille
staat in mijn tuin, op de wortels na....... en zonder wortel smaakt het
ook.
Ingrediënten:
1 ui
3 tenen knoflook
2 aardappels
2 paprika
eventueel pepertje
3 wortels
olijfolie
peper/zout
oregano en/of
basilicum tijm salie
wat je maar hebt.
De gesnipperde ui fruiten in olijfolie en even
later de gesnipperde knoflook toevoegen. De rest van de groenten in grove
stukken toevoegen. De courgette met schil en de aardappels met of zonder
schil naar keuze. Het pepertje van zaad ontdoen op een zaadje na die voor de
nodige pit zorgt. Het pepertje in smalle reepjes
knippen. Voeg de verse kruiden toe die je hebt... of gedroogde herbe de provence kruiden. Het stoofpotje na kookpunt een half uurtje laten stoven op laag gas. Ratatouille kan warm of koud gegeten worden en bij warme dagen een heerlijk meeneem gerecht koud op knapperig stokbrood.
knippen. Voeg de verse kruiden toe die je hebt... of gedroogde herbe de provence kruiden. Het stoofpotje na kookpunt een half uurtje laten stoven op laag gas. Ratatouille kan warm of koud gegeten worden en bij warme dagen een heerlijk meeneem gerecht koud op knapperig stokbrood.
Tip 2
Open pruimenvlaai....
Ingrediënten:
250 gram kwark
8 eetlepels zonnebloemolie
snuf zout en handvol suiker
1 zakje bakpoeder
Bovenstaande ingrediënten in een ruime kom met een
lepel omroeren. Voeg ongeveer 300 gram bloem toe en kneed het deeg kort. Voeg
steeds bloem toe tot het deeg loslaat van je handen. Halveer de deeg/bol en
kneed een helft nog even kort door. Eventueel bloem toevoegen en de bol
uitrollen tot een heel dunne lap. (zie foto) Bedek een vlaaiplaat met de
deeg/lap en prik gaatjes met een vork in het deeg. Halveer 2 kilo gewassen
pruimen en haal de pitten eruit. Leg de pruimen met de bolle kant naar beneden
op het deeg en zet de vlaai in een voorverwarmde oven op 180/200 graden. kneed
de tweede bol deeg nog even en rol uit enz........en zet ook in de
oven.
Als de vlaairand lichtbruin is kan de vlaai uit de
oven. De vlaaien direct uit de vormen op vlaaischotels schuiven. De deegrandjes
met een kwastje met boter of margarine invetten dan glimmen ze mooi. Deze “fruit
boterhammen” zijn heerlijk ouderwets en nostalgisch. Vers zijn ze het lekkerste
en ik heb een pruimenvlaai geruild voor wat groente die ik op het moment niet in
mijn tuin heb.......
De open pruimenvlaai is het lekkerste bestrooit met
poedersuiker en die was opeens op..... Even mijn suikerfabriekje opzetten en werd gewone
suiker tot poedersuiker vermalen. In een potje met deksel blijft de poedersuiker
lang droog. Door het theezeefje poedersuiker gestrooid werd de pruimenvlaai een
gedichtje......
gedichtje......
Omdat de moulinex toch uit de kast kwam heb ik de
eierschalen die in de volle vergiet in de tuin staat gemalen tot poeder. Met
vuil enz....is geen probleem. Mooie kalk dat drogen mag onder het afdak en in
het najaar wordt uitgestrooid...terug naar de aarde om de moestuin aarde gezond te houden. Het lege vergiet staat weer
in het hoekje van de border en alle eierschalen worden erin gekieperd. De regen
spoelt ze wel en verlaat de vergiet weer door de gaatjes. geen mens heeft er
last van..........
Mijn leventje.......
Op de boerderij in vroeger tijden stond buiten
ergens achteraf op het erf de oven die met schansen oftewel takkenbossen werd
gestookt. Er was in die tijd veel hout aan de boerderijen en ovens konden beter wat
verder op het erf staan i.v.m. brandgevaar. De bakoven was een gemetselde half ronde ruimte
waaronder de takkenbossen bewaard werden om alvast te drogen. De werking was
heel eenvoudig. De schansen werden in de oven aangestoken tot de bakstenen vloer
en koepel letterlijk witheet waren. Dan werd het vuur eruit gehaald en de oven
met een natte dweil schoon geveegd. De temperatuur was dan rond de 200/250
graden en bleef dat ook geruime tijd door de stralingswarmte van koepel en
vloer.
Bovenop de oven was een laag leem aangebracht en daarop
plaggen... allemaal om de warmte vast te houden. Soms werd een pannendakje boven de
oven gebouwd om de oven te beschermen voor weersomstandigheden. Het ovendeurtje
was meestal van staal. Hoe primitief ook... het werkte.
Met een houten schieter werd het brood op de hete
ovenvloer geschoven. Vloergebakken....Eerst de zwartbroden van zuurdesem. Het hele bakproces
duurde ongeveer 45 minuten. Na het brood werden in de inmiddels afkoelende
oven enkele vlaaien gebakken die met minder warmte ook wel gaar werden. Voor het
bruin en wittebrood werd de oven weer even bijgestookt. Je moest er handigheid
in krijgen om te testen of de oven te warm of nog te koud was. Een beetje bloem
op de vloer strooien dat direct zwart werd leerde je dat de oven te warm was.
Als de bloem wit bleef was de oven te koud. Spuwen in de oven was ook een
manier. Verdampte het speeksel in de lucht dan was de oven te warm en bleef het
liggen op de vloer dan was de oven te koud. Ik neem aan dat die spuug werd
weggeveegd...
weggeveegd...
De woensdagvriend vertelde dat in de laatste warmte
als alle broden en vlaaien waren gebakken, appels werden gepoft, soms omhuld met een
stukje deeg van het wittebrood. Dat was een traktatie voor de kinderen. Ik
heb al eens vlaaien gebakken in een buitenoven gestookt door schansen. De eerste
vlaai verbrandde omdat hij op de vloer stond en de vloer te heet was. Ik had natuurlijk eerst een brood erin moeten bakken.Op een
roostertje zou het met die vlaaien goed zijn gegaan denk ik. Het zou zo’n draad roostertje
kunnen zijn van een gasoven of zo... geplaatst op twee bakstenen. In ieder geval
was de tweede en derde vlaai beter gelukt. nou jaaaaaa met hier en daar een hard
korstje maar ervaring zou het wel leren...... Helaas was de eigenaar van de
schansenoven zo van de wap van mijn gooi en smijtwerk met deeg en vlaaivulling en de enorme hoeveelheden vlaai die uit die oven kwam
dat een tweede kans zich niet meer aandiende en bleef de oven voor de sier. Wie zou al die probeersels
trouwens op moeten eten nietwaar...Na twee stukken eigengebakken Limburgse vlaai
zit je bomvol....en kan je de buurt ermee in...
Annemiek