Als je niet zo nu en dan faalt
dan heb je niet genoeg geprobeerd...
Annemiek.
92 Consumindermijmering
2016.
De border waarin ik mulch brengt door het mulchen
steeds weer cadeautjes....Ergens in de aarde zat een zaadje van de klimcourget
en de tijd zal uitwijzen of het een rond of langwerpig courget exemplaar is. De
stengel klimt via de clematis de rozenboog in... de kamperfoelie tegemoet. Er
zitten alleen nog maar mannelijke bloemen in en is het wachten op de dames. Als
ik het vorig jaar de revue laat passeren kan het zijn dat een uitgeholde courget
gevuld met vet en vogelvoer op de voerplank heeft gestaan. Meestal blijven wat
zaden achter in zo’n courgette. Na verloop van tijd worden die courgetten rot en
vallen op de aarde eronder inclusief het zaad dat door de aarde worde omarmt. Zo moet het zijn gegaan.....
Omdat ma natuur vanaf midden zomer de regie van mijn tuin overneemt mag alles
blijven staan wat zo opkomt. Voor menigeen een jungle maar voor mij een
heerlijkheid van rijpende zaden courgette cadeautjes en geluk....
Tip 2
Het merendeel van de ingrediënten voor ratatouille
staat in mijn tuin, op de wortels na....... en zonder wortel smaakt het
ook.
Ingrediënten:
1 ui
3 tenen knoflook
2 aardappels
2 paprika
eventueel pepertje
3 wortels
olijfolie
peper/zout
oregano en/of
basilicum tijm salie
wat je maar hebt.
knippen. Voeg de verse kruiden toe die je hebt... of gedroogde herbe de provence kruiden. Het stoofpotje na kookpunt een half uurtje laten stoven op laag gas. Ratatouille kan warm of koud gegeten worden en bij warme dagen een heerlijk meeneem gerecht koud op knapperig stokbrood.
Tip 2
Open pruimenvlaai....
Ingrediënten:
250 gram kwark
8 eetlepels zonnebloemolie
snuf zout en handvol suiker
1 zakje bakpoeder
De open pruimenvlaai is het lekkerste bestrooit met
poedersuiker en die was opeens op..... Even mijn suikerfabriekje opzetten en werd gewone
suiker tot poedersuiker vermalen. In een potje met deksel blijft de poedersuiker
lang droog. Door het theezeefje poedersuiker gestrooid werd de pruimenvlaai een
gedichtje......
gedichtje......
Mijn leventje.......
Bovenop de oven was een laag leem aangebracht en daarop
plaggen... allemaal om de warmte vast te houden. Soms werd een pannendakje boven de
oven gebouwd om de oven te beschermen voor weersomstandigheden. Het ovendeurtje
was meestal van staal. Hoe primitief ook... het werkte.
Met een houten schieter werd het brood op de hete
ovenvloer geschoven. Vloergebakken....Eerst de zwartbroden van zuurdesem. Het hele bakproces
duurde ongeveer 45 minuten. Na het brood werden in de inmiddels afkoelende
oven enkele vlaaien gebakken die met minder warmte ook wel gaar werden. Voor het
bruin en wittebrood werd de oven weer even bijgestookt. Je moest er handigheid
in krijgen om te testen of de oven te warm of nog te koud was. Een beetje bloem
op de vloer strooien dat direct zwart werd leerde je dat de oven te warm was.
Als de bloem wit bleef was de oven te koud. Spuwen in de oven was ook een
manier. Verdampte het speeksel in de lucht dan was de oven te warm en bleef het
liggen op de vloer dan was de oven te koud. Ik neem aan dat die spuug werd
weggeveegd...
weggeveegd...
De woensdagvriend vertelde dat in de laatste warmte
als alle broden en vlaaien waren gebakken, appels werden gepoft, soms omhuld met een
stukje deeg van het wittebrood. Dat was een traktatie voor de kinderen. Ik
heb al eens vlaaien gebakken in een buitenoven gestookt door schansen. De eerste
vlaai verbrandde omdat hij op de vloer stond en de vloer te heet was. Ik had natuurlijk eerst een brood erin moeten bakken.Op een
roostertje zou het met die vlaaien goed zijn gegaan denk ik. Het zou zo’n draad roostertje
kunnen zijn van een gasoven of zo... geplaatst op twee bakstenen. In ieder geval
was de tweede en derde vlaai beter gelukt. nou jaaaaaa met hier en daar een hard
korstje maar ervaring zou het wel leren...... Helaas was de eigenaar van de
schansenoven zo van de wap van mijn gooi en smijtwerk met deeg en vlaaivulling en de enorme hoeveelheden vlaai die uit die oven kwam
dat een tweede kans zich niet meer aandiende en bleef de oven voor de sier. Wie zou al die probeersels
trouwens op moeten eten nietwaar...Na twee stukken eigengebakken Limburgse vlaai
zit je bomvol....en kan je de buurt ermee in...
Annemiek