maandag 29 augustus 2016

Mijmering 101 Energiezuinige tips en jezelf weer bij de kraag vatten...

Beste mensen,

Liefde is blind
en vriendschap doet stilzwijgend een oogje dicht.

Annemiek.
101 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Af en toe ontgaat me iets en dat is deze keer dat het douchegordijn eerder in de was had gemoeten. Beter laat dan nooit en je ziet aan de vieze rand dat het gordijn tevens te lang is. Net niet op de douchebodem maar net over de rand is de juiste lengte. Tijdens mijn verplichte binnenshuis bezig zijn om niet te verdampen is dat verkorten gebeurt. Natuurlijk na het wassen en op de lijn heb ik de rand van het douchegordijn al afgeknipt. Er zit een soort “loodband” in en dat wordt hergebruikt. De loodband weer in de zoom genaaid
en hangt het gordijn weer in de schone douche. Douche afschrobben doen we tijdens het douchen en lijkt het daardoor alsof de douche zelfreinigend is nietwaar.... Jezelf af en toe voor de gek houden verlengt je leven...
 
Tip 2
Ik probeer al jaren tevergeefs aanwezig te zijn op het moment als de rank van een klimcourget zich vastgrijpt aan een tak of zoals deze keer aan het hekje van Tineke. Het aandenken aan een geliefde vriendin hangt aan de muur van mijn hofje en het is heerlijk te weten dat het omarmt wordt. Ik heb de plantstengel een beetje naar die richting van het hek bewogen maar de ranken doen het helemaal zelf. Courgetbloemen bloeien alleen in de vroege ochtend en sluiten tegen de middag om vervolgens te verwelken. Het bevruchten is dan ook een moeilijke zaak vooral als de mannen later dan de vrouwen bloeien en dat is bij deze plant het geval.
Gelukkig had ik al een vroege plant enkele meters verderop en omdat ik niet weet welk werkschema de bijtjes hebben heb ik maar zelf bestoven. In de border bij de lage courgetplant is al Botytis ( schimmelziekte) aan het groeien op het blad. Te herkennen aan het grijze schimmelpluis. Voorlopig is er niets aan de oogst te merken en de bladeren zullen langzaamaan bruine vlekken krijgen en is op dat moment de tijd de plant te verwijderen. Oudere planten krijgen er allemaal wel last van dus is het zaak jonge planten achter de hand te hebben op een heel andere plek in de tuin zodat ze elkaar niet kunnen besmetten. Ik heb een courgetplant jonkie tussen de bonenplanten verstopt en een beetje minder water gegeven en die krijgt binnenkort  koemest water om naadloos de aanvoer courgetjes over de nemen als het ouwetje het laat afweten...
 
Tip 3
De lampionnetjes geoogst in de tuin werden met een grote stopnaald met dubbele draad aangeregen. Mooi middenin het steeltje steken en voorzichtig langs de draad naar beneden laten glijden. Zorg dat ze aansluiten op elkaar en de steeltjes in het midden vallen. Dat brengt een mooi dikke tros lampionnetjes en alweer is een zomersouvenir geboren voor je woonkamer. De winter kom je gemakkelijker door met al die herinneringen van een zomer...
 
Tip 4
Ik ben weer aan het experimenteren om mindere zaken op te lossen. De gaaswand tussen de tuinen van buur en mij is aan buurmans kant met een doek bespannen dat de wind tijdens storm met geweld tegen het gaas slaat met het bijbehorende lawaai. Deze zomer heb ik de wilde wingerd langs het gaas laten groeien en zal ik deze keer niet verwijderen als het blad is gevallen. De twijgen worden iets houterig en het experiment is dat de twijgen de klappen zullen opvangen. Het zou zomaar kunnen nietwaar.... en buurman zal er ook blij van worden. Als het experiment niet werkt  kan ik de twijgen alsnog snoeien midden winter of zo..........
 
Tip 5
Augustus bijna voorbij haal ik via de zonnepanelen stroom binnen wat op de reservebank komt te staan. Bij deze overvloed blijf ik toch energiezuinig en wetende dat velen geen zonnepanelen hebben zal ik lesmateriaal delen van consuminderthema energiezuinig van onze consuminderkringen. Doe er je voordeel mee...
 
Elektriciteit Algemeen
ü  Koop energiezuinige apparaten. Let op het energie label bij aankoop van een nieuw apparaat. Voor energiezuinige apparatuur (energielabel A +++) betaal je wel wat meer, maar je verdient dit geld snel weer terug. Energiezuinige appara­tuur kan  een besparing tot €200 per jaar opleveren!
ü  LED of spaarlampen in plaats van gewone lampen. Nog gloeilampen in huis? Vervang deze dan door energiezuinige led- en spaarlampen. Begin op die plaatsen waar de lamp de meeste uren brandt. Zo betaalt je al snel €60 minder per jaar op uw energierekening.
ü  Gebruik liever geen uplighters. Heb je zogenoemde uplighters in huis? Dit zijn lampen die omhoog zijn gericht en de kamer via plafond en muren verlichten. In uplighters zitten vaak halogeenlampen met een zeer hoog vermogen. Op deze lampen valt veel energie te besparen. Je  kunt de uplighters vervangen door lampen die direct licht geven.
 
ü  Lichten niet onnodig laten branden.  Doe het licht uit in ruimtes waar niemand is. Leer dit ook je kinderen van jongs af aan!  Voor ruimtes waar je vaak in en uit gaat, zoals de gang en het toilet, kan een licht- of bewegingssensor uitkomst bieden. Dan gaat de lamp vanzelf uit  als er niemand is. Ook een tijdklok kan helpen om lampen vanzelf uit te laten gaan.
ü Gebruik oplaad batterijen in plaats van gewone batterijen. Dat is vele malen goedkoper en beter voor het milieu, batterijen bevatten veel schadelijke stoffen.  Het beste is stroom uit het stopcontact. Dat is duizend keer goedkoper en veel mi­lieuvriendelijker dan batterijen.
ü  Alle stekkers, opladers en adapters uit stopcontacten om sluipverbruik te vermijden. Ook al gebruik je de apparaten niet, zolang de stekkers in het stopcontact zitten verbruiken ze stroom.
Kies voor Multi-stekkerdozen met (rode) aan/uit knop. Zo kan je een aantal apparaten tegelijk uitschakelen wanneer je ze niet gebruikt. Ook voor als je op vakantie gaat is dit heel handig. Vaak zit in de schakelaar een rood lampje zodat je het niet kan vergeten.  
 

ü  Heb je goedkope nachtstroom en weekendstroom? Maak daar dan gebruik van! Klussen met elektrische apparaten doe je voortaan  s ´avonds of  in het weekend/dalurenstroom; wassen, strijken, vaatwasser, heg knippen met elektrische Heggenschaar, Gras maaien enz. Ook kan je een mobiele telefoon en batterijen avonds en in het weekend opladen. Maak hier een gewoonte van.  Gebruik eventueel een tijdklok die bijvoorbeeld de wasmachine op het gewenste tijdstip aanzet.

ü  Kies voor lichte tinten op muren, plafonds en vloeren waardoor je minder lampen nodig hebt.  En laat het licht van buiten zoveel mogelijk binnen.

Mijn leventje...
De iets lagere temperatuur brengt me weer in beweging. Het basis schoonmaakschema weer afgewerkt om snel de zooi te kunnen ruimen en dat kan als het moet met tijdmanagement. Twee uurtjes werken half uurtje rust. Het is de enigste manier en het is beter dan de boel de boel te laten en achterstallig onderhoud op te lopen. De zaak drukken heb je jezelf maar mee. Dat doet me denken aan de schoonmaak schema’s die mijn moeder erop nahield en waar wij de hand mee lichten. Op de zolder van het riante eigen huis werd de strijk gedaan. Er stonden twee tweepersoons twijfelaars waar de meiden insliepen die volgens moeder binnenkort uit zouden vliegen. Er hingen wasdraden en een oude kleerkast voor onze kleding. Er was een vaste trap naar de eerste verdieping waar de kamers van de zonen waren. De tweeling samen een kamer en de jongste zoon een eigen kamer met daartussen in de “master bedroom” zoals ze nu zeggen. Er waren mooie ingebouwde kleerkasten in die slaapkamers van wand tot wand en dat was op zolder eigenlijk ook een beetje zo in het klein. Achter het schot was opbergruimte met schuifdeurtjes ervoor want het dak liep schuin. Daar stonden de kerstspullen en de groeiende uitzet van de meiden.....
Terug naar het werkschema. Er moest gestoft, gestofzuigd en geboend worden. De bedden stoelen de tafel en de kast  ook op zolder en werd geacht dat we dit zelf deden. We zetten dan de boenwasdoos lang open en deden hier en daar een streekje in de buurt van de trap. Snel snel stofzuigen om daarna gymoefeningen en kunstjes te doen op de bedden. Lezen kon ook prima als je de stofzuiger aanliet en af en toe met de voet bonkte op de vloer. Strijken idem met de strijkbout bonkend op de tafel tussen het lezen door als je eerst in sneltreinvaart de strijk had gedaan. Alleen de voorkanten van shirtjes en de kragen van bloesjes. De rest lauw loene... Dat kraagjes strijken en alleen de voorkant doe ik nog steeds maar heet nu consuminderen. De boenwasdoos bestaat niet meer want vlekjes op hout gaan weg met een vleugje zonnebloemolie......dus waarom zou je al die moeite doen van in en uitwrijven.
Annemiek