zondag 21 augustus 2016

Mijmering 97 Multi kleuren pasta en tips van sokken doosjes tandpasta en en...

Beste mensen,

Veel problemen worden opgelost
door er geen probleem van te maken....

Annemiek.
97 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
De eerste droogbonen zijn geoogst. Prachtige paars/wit gevlekte gedroogde boontjes met een okergeel ringetje. Naast de forse eerste gedroogde kievietbonen en de gele tomaatjes een plaatje. Heel goede vleesvervangers en op het lijstje onder de link lees je hoeveel eiwit per 100 gram de bonen bevatten. http://www.gezondergenieten.nl/eiwitten-in-peulvruchten/
 
Tip 2
Veel kleuren in groente betekend veel gezondheid. In regenboogsnijbiet zitten flavonoïden en ze geven kleur aan groenten bloemen en fruit. Ze zijn belangrijk voor de stofwisseling van vitamine C en gunstig tegen hart en vaatziekte. Het zijn dus krachtige antioxidanten die dus oxidatie ( letterlijk vertaalt roest) in je lichaam tegen gaat........
 
De regenboogsnijbiet teel ik voor de nerven en inmiddels zijn er voldoende dikke nerven aanwezig in mijn snijbiet bedje voor een Multi kleuren pasta met snijbiet.
 
Ingrediënten voor drie personen:
spaghetti of andere pasta
zeker tien flinke stengels regenboogsnijbiet
blad en stengels
1 ui
2 tenen knoflook
olijfolie
peper/zout
scheutje room of koffiemelk
geraspte belegen kaas.
 
Werkwijze:
De ui snipperen en aanfruiten in iets olijfolie. Even later de gesnipperde knoflook toevoegen en mee fruiten. Ondertussen water opzetten voor de pasta en de pasta koken. De stengels van de snijbiet wassen en in kleine reepjes gesneden alvast meebakken in de wok want ze hebben meer gaar/tijd nodig dan het blad. De bladeren wassen en in reepjes snijden. Het gesneden blad mee wokken en zoals je ziet slinkt het blad snel. Voeg peper/zout toe. Als de stukjes stengel beetgaar zijn een scheutje room toevoegen. Ondertussen is de pasta gaar... afgieten en weer in de pan met een scheutje olijfolie op de pasta en deksel op de pan. Op een diep bord de pasta serveren met daarop  een laag snijbiet. Een beetje vers geraspte belegen kaas op de hete groente zodat de kaas direct smelt.
 
Spaghetti over? Kieper maar in de groente en knip met de keukenschaar zo in de wok in stukjes. Op deze manier is even opwarmen niet moeilijk en omscheppen geen probleem. De portie kan ook ingevroren worden.
 
Tip 2
Mijn keuken is weer aan een grote beurt toe maar daar heb ik echt geen zin in. Door tijdmanagement in te zetten hak ik de vervelende klus in stukjes en is de klus goed te doen. De start was het gasfornuis met de afzuigkap waar al tijden een stuk dubbelzijdig plakband niet vanaf te krijgen is. Met wat azijn deppen en een kaasschaaf kwam het grootste gedeelte los en de laatste rest met een doekje met zonnebloemolie deppen en weer inzet van de kaasschaaf voorzichtig de troep eraf schuiven. Een hoek van het werkblad werd gesopt en de tegels daar omheen. De twee gaspitten die vuil zijn worden laat op de avond in een bakje met afwasmiddel gezet zodat het vuil kan weken. Morgenvroeg is hetzo verwijdert met een stukje soap pads. De tijd doet mijn werk. Elke dag met het laatste afwas sop een stukje keuken en is de klus na vijf dagen geklaard. Dag twee... twee kastjes van binnen en buiten. Dag drie weer twee kastjes en een lade. Dag vier de radiator de lamp en de stoel. Alsof de kabouters het deden.... De hanglamp wordt binnenkort vervangen door een minder bewerkelijke plafonniere. Ruilen met gesloten beurzen heet dat....
 
Tip 3
Kleine snoepblikjes of die eenpersoons plastic ijsjesdoosjes met deksel zijn prima voor hergebruik.
Een naaidoosje voor noodgevallen met garen naalden knopen en vooral een veiligheidsspeld. sierradendoosje voor vakantie. Fijne kettinkjes en armbandjes bij elkaar. Pleisterdoosjes. Oorbellen in setjes bij elkaar en als pillendoosje of parkeergeld doosje. Klein gereedschap zoals schroeven leertjes en popnagels.
 
Tip 4
Oude sokken zijn prachtige uitwrijfdoeken over je hand om de auto mee op te blinken of het koper opwrijven na een poetsbeurt. Om kinderschoenen in op te bergen in de koffer op vakantie en bij verhuizing om een kostbaar kleinood. Leg een paar oude sokken in je auto om je handen schoon te houden als je een band moet verwisselen. Bij het verschuiven van zware meubels sokken onder de poten voorkomt krassen op houten vloeren. Trek sokken om de uiteinden van een ladder tegen een schone muur. Was kleine knuffels en tere lingerie in grote sokken geschoven in de wasmachine, bind de sokken dicht om ogen van de knuffels of beugels van de bh te beschermen.
 
Tip 5
Salie is niet alleen goed tegen keelpijn en blaartjes in je mond. Tijdens zomerdagen met blote voeten in dichte schoenen is niet zo fris. Salie dood de stank veroorzakende bacteriën die in het vochtige milieu van je schoenen ontstaan. Strooi wat stuk getrokken blaadjes salie in je schoenen die in die avond boven de compostbak worden leeg geschud.
 
Katten en hondenhaar snel verwijderen van bijvoorbeeld zwarte kleding kan met een vochtige spons.
 
Oude tandenborstels kunnen zo bij de poetsmiddelen en in de keukenlade bij de hand. Ze zijn onmisbaar bij het reinigen van nepsieraden kunstbloemen blikopener toetsenborden keukenapparatuur rondom kranen en knoppen en voegen van tegels. In hoekjes waar je vingers of de schrobber niet bijkomt. Als in/poets/borstel bij schoenen langs het randje van leer en zool en om de kruimels in het wafelijzer te verwijderen. Vet de vormen in met een schone tandenborstel met olie en als je zelf je haar verft breng de haarverf dan aan met een oude tandenborstel die je voor dat doelt gebruikt.
 
Een beetje tandpasta op slijtplekken op schoenen doet wonderen. Wrijf de tandpasta met een droge doek in en verwijder met een vochtige doek. Witte smoezelige piano toetsen met een tandenborstel en tandpasta poetsen en na poetsen met een vochtige doek. Schroef en spijkergaatjes in muren dichten met tandpasta. Met een tandenborstel en tandpasta de randen van witte rubber zolen van schoenen schoonmaken. Tandpasta is een schuurmiddel en prima op een doekje om de onderkant van je koude strijkijzer mee schoon te maken. De kranen van de wastafel en kleurpotlood strepen op een muur. Voor al deze truuks geen tandpasta met kleur of gel gebruiken maar gewone goedkope witte tandpasta..........
 
Mijn leventje....
Doen met wat er is zat als kind al in mijn genen. Ik maakte pastaschotels van vermicelli, poppenkleertjes van oude lapjes en als het moest een vachtjasje van de voeringmouw van mijn jas. Dat zag geen mens als daar een stuk uit was. Ik zette strapless jurken op de Barbie pop vast met een kopspeld tussen de tietjes in haar lijf en een grote flaphoed idem op haar hoofd. Later maakte ik wijde zomerrokken voor mezelf met een plat heup/stuk dat slank afkleedde. Van de markt op de fiets naar huis popelde ik om aan de slag te gaan. De wijde rokken van katoentjes knipte ik op de zoldervloer waar ruimte was op een oud stuk tapijt. Een patroon van stof geknipt lag altijd wel op zolder en hoefde ik maar op stof te leggen en knippen maar. In mijn enthousiasme heb ik al eens een stuk vloerbedekking mee geknipt en een stuk rok die ik aanhad zomaar een stuk eruit. Er is een tijd geweest dat ik op zolder een industrie naaimachine had staan en een zigzagmachine. Niet dat ik ooit naailes kreeg maar ik deed alles van zien en ben autodidact. Ik maakte complete kostuums en winterjassen met steekzakken binnenzakken voeringen capuchon en deelbare ritsen. Als ik even geen rits had voor een kledingstuk dat ik meteen aan wilde haalde ik een rits uit kleding die ik niet meer zo vaak droeg.
 
Terug naar de rok. Als ik rokken of bloesjes voor mezelf maakte zat ik in ondergoed achter de naaimachine op zolder te naaien te passen en weer te naaien. De telefoon was in die tijd doorgetrokken naar elke verdieping dus ook naar zolder waar ik veel tijd doorbracht. Ik maakte immers voor het hele gezin van vier personen fleece truien, jassen pyjama's, broeken rokken bloesjes en wat dan ook. Geen zin meer... dan ging het zolderluik dicht waar alles zo bleef liggen. Ondergoed en sokken kocht ik wel al heb ik wel nog pantoffels gemaakt bedenk ik net...... van oude dekens. Terug naar die telefoon heb ik een keertje meegemaakt dat er een hijger aan de lijn was terwijl ik in ondergoed een zonnejurk zat te naaien op zolder en de arme hijgende man aan de telefoon  vroeg of ik wel een slipje aanhad.... Ik heb nog naar dat slipje gekeken vol verbazing voordat ik doorhad wat er aan de hand was...... Hijgers schijnen tegenwoordig uitgestorven te zijn valt me al schrijvende op en hopelijk zijn ze samen met de regenjas figuren verdwenen de breeveertien op... Gelukkig maar.
 
Terug naar het heden...Net toen ik de potplanten met water uit de kraan had verwend barstte een regenbui los. Wat jammer van dat drinkwater. De regentonnen lopen weer vol waarvan de bodems te zien waren en de tuin staat er weer fris bij. Aan de late kant nemen de klimcourgettes de gaaswand in de moestuin in beslag en tot mijn vreugde zijn er ronde en langwerpige soorten die de regen overleefden. Hopelijk krijgen we een lange warme herfst en kan ik de ronde soort courget graveren en krijgen ze voldoende tijd om te herstellen en drogen. Ze zijn zo mooi op de winter vogelvoertafel met hun gegraveerde harten. Stiekem heb ik de pastinaken af gevoeld tijdens een inwendig onderzoek met voorzichtige vingers in de aarde. De aarde in de voortuin wordt vruchtbaarder na drie jaartjes moestuin want de pastinaken dikken goed. De haag van topinamboer beschermt het stukje moestuin niet alleen tegen de wind maar stopt ook alle wildgroei van de bijentuin. Die haag blijft erin en dat kan met topinamboer die geen wisselteelt behoeft alleen wat mest op z’n tijd. Het woekeren van de knollen is geen probleem want de knollen worden in wintertijd gegeten en in het voorjaar weer opnieuw geplant van de knollen die overbleven. Wat eten we vandaag is voor mij “wat is oogst rijp” vandaag in de tuin. Ik ga wat worteltjes oogsten en met een courgetje aardappels tomaten paprika en een pepertje wordt dat ratatouille met een te droog geroosterd hard broodje dat op moet helemaal goed........
 
Annemiek.