dinsdag 30 augustus 2016

Mijmering 102 Franse linzenschotel met rijst en energiezuinig je huis verwarmen...

Beste mensen,

Aan alle activiteiten hoort stilte vooraf te gaan met achteraf bezinning...
Daarom is werken met tijdmanagement misschien wel zo volmaakt.

Annemiek.
 
102 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Schoenen hebben bij mij altijd een hard bestaan. Deze bruintjes zijn nog nieuw van juli en het lijkt of ze een jaar oud zijn. Kale neuzen door het struikelen en omdat ik ze liever zwart dan bruin had worden ze gepoetst met zwarte schoensmeer. Wel van een goed merk schoensmeer en staan ze uren in te trekken. Uitgewreven met een borstel en een oude zachte sok zou je zweren dat ze een verfbeurt kregen. Kale suède schoenen met schoensmeer ingewreven worden na twee poetsbeurten glad dof en helemaal goed. Suede met vlekjes boven de stoom van een waterketel ( of pan) houden en frissen ze helemaal op. Nubuck met vetvlekken gewoon met schoensmeer in poetsen en krijgen ze een op/pimp/beurt...en worden glad.
 
Tip 2
Via tijdmanagement ( 2 uur werken half uur pauze) werden de kasten en lades verder opgeruimd. Een bananendoos oud papier was het resultaat. De stapels boeken rond mijn stoel werden terug gebracht tot een boek op de mand. In de mand ligt leesvoer dat ik eerst wil lezen. De boeken die na een keer lezen weg kunnen werden doorgegeven aan het consuminderhuis. De boeken die ik nog eens  wil lezen mettertijd krijgen twee sterretjes voorin en een plek in bananendozen op de eerste verdieping. De boeken die ik dagelijks bij de hand wil hebben zijn er een stuk of 80 en daar zoek ik nog een boekenkast voor. In de dekenkist lagen wijn kistjes vol CD’s die niet meer afgespeeld werden.  Ze werden doorgegeven aan de liefhebber en bleven enkelen in mijn kastje en zie... in de dekenkist is weer plaats en ligt nu de woondeken....
Tip 3
Recept Franse linzenschotel met rijst.
Ingrediënten:
150 gram gedroogde linzen
3 tenen knoflook
1 a 2 uien
400 gram of meer wortels
Ik had bonte wortels maar gewone doen het ook.
3 preien
1 groentebouillontablet
olijfolie
rijst
 
Werkwijze:
De gesnipperde ui fruiten in olijfolie in een stoofpan en even later de gesnipperde knoflook toevoegen. Ondertussen de wortels wassen eventueel schrappen en in schijfjes snijden. De wortels toevoegen aan de ui/knoflook en even mee roerbakken. De linzen toevoegen met twee bekers water en op hoog gas aan de kook brengen. De bouillonblok toevoegen en op laag gas 15 minuut laten sudderen. Af en toe roeren. Ondertussen de prei wassen en in reepjes snijden. Als de 15 minuut om zijn de prei toevoegen en weer aan de kook brengen. Er mag ruim een bodem vocht zijn, is dat niet zo dan een kopje water toevoegen. Deksel op de pan en nog 20 minuut garen op laag gas ( af en toe omscheppen en opletten dat het stoofpotje niet droog kookt)  Ondertussen rijst koken.
Als er iets over is kieper dan de rijst bij de groenten en serveer de dag erna koud als lunchgerecht met wat blaadjes sla en tomaat.
 
Tip 4
Tips energiezuinig je huis verwarmen.
 
Verwarming, tocht en warmteverlies.
Woningen verliezen vaak veel energie door naden en kieren bij deuren en ramen. Dit is vaak heel makkelijk te verhelpen met eenvoudige maatregels. Zo hoef je de verwarming niet hoger te zetten om de kou te verdrijven, en bespaar je gas. Het wordt ook minder tochtig en comfortabeler in je huis. De volgende tips helpen je daarbij:
ü  Plaats tochtstrippen op raam en deur kozijnen en komt je post binnen via een gleuf in de voordeur, plaats een brievenbusborstel ( Beter nog is een aparte brievenbus en de gleuf dicht maken). Maak een tochthond voor tegen de voor en achterdeur.
ü  Dubbele gevoerde overgordijnen. Twee gordijnen op een rail tegen elkaar voor de ramen tot op de vensterbank en bij voor en achterdeur en trapgat en/of kelderdeur tot op de grond. Bij strenge vorst kan overdag het voordeurgordijn gesloten blijven.
ü  Gordijnen sluiten voorkomt warmteverlies Doe gordijnen op tijd  ‘s avonds en ‘s nachts dicht om
warmteverlies tegen te gaan. Zorg er wel voor dat de gordijnen de radiatoren niet bedekken. Dat versterkt namelijk het warmteverlies via de ramen. Vloerkleden op de vloer in de winter, met daaronder een flinke laag krantenpapier.
ü  Isoleer je zoldervloer. Als je de zolder niet of nauwelijks verwarmt en de zolder kunt afsluiten met een  deur of zolderluik, dan  de zoldervloer isoleren door oude vloerbedekking of vloerkleden op de vloeren te leggen . Dit kost geen materiaalkosten.
Zorg voor goede ventilatie.  Je huis ventileren is belangrijk voor je gezondheid.  Om tocht te voorkomen zijn er veel mensen die in de winter niet (goed) ventileren, met als gevolg een slechte luchtkwaliteit in huis waar je ziek van wordt. Een vervelende bijkomstigheid hiervan is vochtoverlast en schimmel.. Ventileren betekent op een gecontroleerde manier lucht binnen laten, terwijl het gewoon behaaglijk blijft. Onderzoek heeft aangetoond dat er in de winter wél 20% van de warmte verloren gaat door ventilatie, maar dat een belangrijk deel weer teruggewonnen wordt doordat  de vochtige/ bedompte lucht vervangen wordt door droge lucht. En die is weer veel gemakkelijker door de radiator te verwarmen. Zet vroeg in de ochtend 20 minuten ramen en/of deuren tegen elkaar open  en sluit alles weer. De hele dag een raampje open werkt niet en brengt alleen maar warmteverlies.
ü Kies voor een energiezuinige CV ketel. Heb je  nog een oude en onzuinige cv-ketel of combiketel? Of ben je ontevreden over het comfort in huis (nét niet warm te stoken, te weinig warm water)? Over­weeg dan de  ketel te vervangen.
 
ü Verwarm alleen daar waar het nodig is. Verwarm je  kamers waar je niet zo vaak  bent? Wanneer je daar de verwarming uit of laag zet,  kan dat behoorlijk besparen. Vaak hoeft het in de slaapkamers overdag niet altijd warm te zijn. Door tussendeuren goed te sluiten, ontsnapt er nauwelijks warmte uit de kamers waar je wel veel bent. Denk er ook om het zolderluik of toegangsdeur naar de zolder te sluiten.  Woon in de avond kleiner in eigen huis door in de keuken de radiator laag en deur naar de woonkamer te sluiten. Wanneer je alleen verwarmt waar het nodig is, kan dat een besparing van €200 per jaar opleveren.
 
ü Overdag niet thuis?  Laat dan de verwarming op nacht temperatuur, daarmee bespaart je aanzienlijk op je energiekosten!  De verwarming lager als je er niet bent, kan zo’n €140 per jaar verschil maken. tip: Start afspraken buitenhuis vroeg in de ochtend allemaal achter elkaar en zet de thermostaat pas hoger als je weer thuis bent.
 
ü Klokthermostaat  Gebruik een klokthermostaat om je huis op de gewenste temperatuur te houden, zonder teveel te stoken. Je kunt deze zo (laten) instellen dat de temperatuur comfortabel is als je opstaat of thuiskomt, en de cv uit gaat een uur voordat je gaat slapen of vertrekt. Dit levert meer comfort en minder stookkosten op . Mijn ervaring is zelf te regelen omdat geen dag hetzelfde is, maar als je nogal vergeetachtig bent is de klokthermostaat handiger.
 
ü Verwarmingen ontluchten. Door de radiatoren af en toe te ontluchten wordt de warmte beter afgegeven en is het comfortabeler in huis.
Thermostatische radiatorkranen. Met een thermostatische radiatorkraan kun je drie verschillende standen instellen voor je verwarming. Je kunt ervoor kiezen om helemaal niet of maar een klein beetje te stoken in de gekozen ruimtes waardoor je veel kunt besparen op energie.
Een uur voor het slapen gaat de thermostaat op nacht temperatuur. Het duurt altijd wel even voordat een verwarmde woning afkoelt.  Zet de verwarming een uurtje voordat je naar bed gaat, al op de nachttemperatuur dat be­spaart je zo’n €20 per jaar. Dat lijkt misschien niet veel, maar het kost je ook niks. Je hoeft namelijk aan comfort niet in te leveren. Stel de nachttemperatuur vijf graden onder de dagtemperatuur. Overdag 19 raden is 14 graden als nachttemperatuur. Ik ga een stapje verder omdat mijn huis goed geïsoleerd is, zet ik de thermostaat tijdens de nacht op 7 graden voor de zekerheid dat de ketel in de nacht niet aanslaat. In de ochtend opwarmen, kost energie, maar minder dan er nodig is om de woning de hele nacht op temperatuur te houden! Zo bespaart je gemiddeld €80 per jaar.
 
ü Gebruik een plaid op de bank of trek een lekkere warme trui en sokken aan. Je kunt dan gemakkelijk de thermostaat een graadje lager zetten. Tip: Vraag Annemiek hoe je een woonmantel en gevoerde gordijnen kunt maken.
 
ü Plaats reflecterende radiatorfolie achter de verwarming. Hangen de radiatoren tegen een buitenmuur die niet is geïsoleerd? Breng dan radiatorfolie aan de achterzijde van de radiator aan. Zo ontsnapt veel minder warmte naar buiten via de buitenmuur en hoeft je voortaan minder hard te sto­ken. De besparing kan oplopen tot €25 per jaar.

Mijn leventje...
De bonte wortels in mijn moestuintje zijn oogst klaar. Slakken lusten geen
wortelloof dus er is niets mee gebeurd. Omdat ik de kleur onder het schilletje wilde zien heb ik ze geschrabd maar dat hoeft niet bij biologische wortels. De spitskooltjes hadden het zwaar nadat een leger slakken erover heen waren gegaan en ik heb ze maar gelijk met de drie uitgedaan. Misschien fermenteren tot zuurkool maar dat zie ik morgen wel. Onder het loof van de pastinaken vond ik nog een paar lente uitjes die niets lenteachtig meer hadden maar toch mee in het stoofpotje konden. Ik had weer voor een weeshuis gekookt en omdat mijn zoon niet bereikbaar was heb ik een vriend gebeld die nog niet aan het koken was. Meneer schoof aan en moest mijn creatie een cijfer geven en dat werd 8.5 en wederom heeft deze meneer carnivoor het vlees niet gemist in het stoofpotje....
 
Vrienden mee laten denken brengt oplossingen zoals een boekenkast organiseren zonder kast te hoeven aanschaffen. Mijn woonkamer telt al vier kasten dus eentje erbij is niet aan de orde. Soms denkt een mens niet verder dan de neus lang is. Achter de derde deur van de kleerkast die voorraadkast is schuilen vazen en potten die in de schuur ook een plek kunnen vinden. Er zal een plank verstevigd moeten worden en voilà een boekenkast met vijf schappen stofvrij achter een deur. Waar onderin een kast de boeken over elkaar heen lagen te rollen kan de reserve van het boerenbont servies een plek krijgen ( als ik iets breek altijd reserve).  Er gaat een bananendoos vol boerenbont naar een vriendin. Langzaam komt er lijn in mijn kasten en op sta hoogte bij de hand wat ik het meest gebruik....Het is een zegen dit ruimen en ik ga er nog een hele tijd mee door. In de gang staat weer een doos en een bigshopper vol om naar het consuminderhuis te gaan. Ruimte in je huis is ruimte in je hoofd en minder onderhoud...
 
Er is een dag gewerkt in het straatje om een verzakte riolering op te krikken. Een stuk asfalt als een stuk koek uit de weg gesneden en een gat gemaakt. Veel lawaai van machines en achter hekken een stel mannen aan het werk waar je respect voor mag hebben. Als ze voor mijn deur waren geweest had ik een vlaai gebakken voor de jongens maar heb me maar afzijdig gehouden want ze waren twee huizen verder aan het werk en waar bemoei je, je dan mee. Nu wordt alles blij besproken door de dames uit de buurt die op straat uren staan te keuvelen. Er komen verhalen achteraan en de gezelligheid ten top. Ik ben maar eventjes mee gaan keuvelen voor de goede orde... door het raam van mijn slaapkamer want daar kan je heerlijk op hangen en snel te sluiten als het voldoende is naar mijn idee en dat is na vier minuut. Tot mijn verbazing is er alweer een tuin leeg gehaald en komt er grind met hier en daar een plant mettertijd. Gelukkig deelt de overbuurvrouw op de hoek mijn mening dat wilde tuinen ook onderhoudsvriendelijk zijn. Ze heeft een hele reeks vetplanten bodembedekkers van me gekregen drie jaren lang om de zijkant van haar tuin onderhoudsvriendelijk te krijgen. In de voortuin groeit het zevenblad rond de vaste planten in haar tuin en het ziet er prachtig uit. Maar mensen houden meestal niet van wild.....en zevenblad is onkruid zeggen ze. De verstening stijgt in mijn buurtje zoals overal en met bloedend hart volg ik deze beschadiging van de aarde....
 
Annemiek