Het komt nooit meer goed...
tenzij we de stilte toegang verlenen...
bezinnen... ons ijkpunt kiezen en bijstellen...
Annemiek
82 Consumindermijmering 2016.
Ik draai korte programmaatjes in mijn wasmachien
van 20 minuut of op de hand en hang druipend nat de fijne was buiten. Het weer
is ernaar...Ik eet drielingen bietjes uit de tuin gekookt met schil en de schil
valt er zo af als ze gaar zijn. In schijfjes gesneden op een bedje sla met wat
dressing en helemaal goed met een boterham. De aardse bietensmaak is
verrukkelijk zonder de bekende zoetzure dressing. Bietjes op deze manier bereid
is een maaltijd en geen bij groente........
Er gingen heel veel topjes in de
krans en Sophietje die met haar oma kwam
kijken heeft me geweldig geholpen. Ze
nam later een minirondje mee naar huis van spandraad en babytopjes omdat ze ook
een kransje wil maken. Ze oogstte rucola zaadjes en met een potje vol aarde ging
ze huiswaarts om te zaaien. Oma en Sophie hebben stekjes lavas mee en munt want
oma leert sophietje hoe moestuinieren werkt. Ze is haar harkje vergeten zag ik,
die lieve slimme Sophie maar die haalt ze wel weer op of zet ik bij oma’s deur.......
Tip 3
Mijn leventje....
Het lijkt een beetje op het consumptiegedrag van
direct na de oorlog. De fabrieken draaiden top om alles te maken wat de mens
dacht nodig te hebben en best zonder kon. Hoe meer spullen hoe rijker de mens
zich voelde......Gelukkig is dat helemaal op z’n retour. Het is niet
hebben maar zijn en dat was weer helemaal
duidelijk tijdens de laatste consuminderkring in ons consuminderhuis met als
thema: Wat maakt jou gelukkig? Ik werd helemaal blij van de
uitkomsten.....
Ik werk nog steeds aan het draaiboek basiscursus om
consuminderkringen te geven en zal dat wel altijd blijven doen. Omdat ik de
coördinatie van het consuminderhuis heb overgedragen aan een team van vier
mensen werk ik vol aan de consuminderkringen en de begeleiding van de mensen die
de kringen leiden. De groep telt een man en vier vrouwen. Het is allemaal
bewustwording en flexibel blijven denken of opnieuw leren. Als je een half leven
in consumeren hebt doorgebracht kost het heel wat tijd tot je consumindert. De
grootste winst die je jezelf kan geven om niet in te slapen is elke week
evalueren. Wat was en is je doel? Heb je daaraan gewerkt afgelopen week? Ben je
afgedwaald en waarom? Dit moment van de week noemen we het ijkpunt. In de kring
die momenteel het verste is worden hele mooie inzichten verkregen door met
elkaar te delen.........denk je wel aan de toekomst? Ren je jezelf niet voorbij?
We noemen dit thema consuminderen en bijstellen. Je zal je afvragen wat dit
allemaal met consuminderen te maken heeft? Zeker veel als je jezelf nu doodwerkt
( nou jaaaa bijna) en dan over vijf jaar veel gezondheidszorg nodig hebt en niet
meer je eigen tuintje kan onderhouden bijvoorbeeld. Of je werk of
vrijwilligerswerk nog tijd overlaat voor ontspanning en met welk doel doe je dit
werk? Om te vluchten, of uit mededogen of omdat je niet NEE kan zeggen als de
medemens een beroep op je doet? Zelfs om belangrijk te zijn zag ik voorbij
komen. Als je dure kant-en-klaar maaltijden koopt omdat je te weinig aan jezelf
toekomt? Wordt het dan niet tijd om bij te stellen? We zien het in de kringen
allemaal voorbij komen en het is pure rijkdom de veranderingen door
bewustwording te mogen zien bij de kringleden EN MEZELF!
Annemiek