zondag 31 juli 2016

Mijmering 88 Lood graveren, potten bekleden met hooi en gegrilde groenten op je boterham.


Beste mensen,

Wie DE waarheid zoekt blijft praten,
Wie ZIJN waarheid zoekt blijft stil.

Annemiek
 
88 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Lood graveren is gemakkelijker dan je denkt. Om te beginnen met handschoenen aan werken en als je dat niet wil dan goed je handen wassen na afloop van je werk. Er is hobby lood zacht en dun en vooral duur. Ik werk liever met resten lood die een dakdekker missen kan. Dat is zwaar en dik maar uitstekend om te “graveren.” Het lood wordt met een rubber hamer plat geslagen en met een stevige keukenschaar geknipt. Ben zuinig met de restjes en verspil geen millimeter want dakdekkerslood is schaars en elk vezeltje kan je gebruiken. Later daarover meer in deze mijmeringen.
Zoals je ziet kan een “etiketje” versiert worden door met de kop van een spijker “stiksteekjes” te maken. Daarvoor leg je de spijker plat en tikt tweemaal op de kop van de spijker. Eenmaal hard tikken is ook goed, probeer maar eerst op een stukje lood. Een woord eerst dun voorschrijven en daarna de lijntjes "prikken" met spijker en hamer. Het etiket kwam op een plastic pot bekleed met hooi. Op de foto’s zie je hoe dat bekleden werkt. Plukken hooi tegen de pot leggen en met naaigaren regelmatig wikkelen. Laat aan boven en onderkant van de pot een stuk hooi uitsteken en zet eerst rondom grote plukken grof vast. Dat hoeft nog niet zo precies en fijn als het hooi maar strak om de pot zit. Gewoon even oefenen.... Als de draad breekt,  je duim erop zetten en weer gewoon verder wikkelen en komt het begin vanzelf vast te zitten bij de volgende “draai.” Rondom de pot bedekt? Dan aan de onderkant het hooi tot de bodem afknippen en aan de bovenkant idem. Dan de pot pas fijn regelmatig wikkelen tot alle hooi vat zit. Eventueel losse eindjes afknippen. Kan het hooidekje gemakkelijk als een rokje van de pot dan is het te los en begin je gewoon opnieuw en weet je nu WEL hoe het moet.....Al doende leert men.
 
De kleur garen kan van elke kleur die in hooi voorkomt. Groen geel beige licht/bruin. Synthetisch garen breekt minder snel. Gertie bekleedde potten en werkte ze af met een vlechtje van reepjes fiets binnenband. ( gelijmd met lijmpistool) aan de bovenrand pot.
 
Denise maakte de mooiste gaas/tas die ooit in het consuminderhuis werd gemaakt. Ze werkt heel rustig met een perfectionisme dat ik zelden zag. Het knutselen geeft energie... zo te zien en dat is de bedoeling van onze vrijdagmiddag inloop workshops.....Hoe deze tas wordt gemaakt en gevuld zie je in mijmering 68. Denise maakte een variant op het hengsel door hem langer door te trekken tot onderaan zijkant tas. Erg mooi moet ik zeggen. Eerst drie repen fiets binnenband knippen en vlechten tot een mooie platte vlecht waar een stuk spandraad doorheen gestoken werd aan onderkant vlecht. De draad moet een stukje uitsteken aan begin en eind van de vlecht zodat een haak gebogen kan worden die in zijkant tas gestoken kan worden ( zie foto) Op drie plaatsen de vlecht vastzetten aan de tas met een stevig stuk draad en Denise moest dit natuurlijk “onzichtbaar” doen zodat de draad onder de vlechtreepjes viel maar over de spandraad.
Prachtwerk waar ik nooit geduld voor op zou kunnen brengen. Er komen nog zomerbloeiers in met een mos dekje bovenop zodat potten en aarde niet meer zichtbaar zijn.......De tas hoort buiten in weer en wind, zomer en winter. In de winter doen viooltjes het goed in de tas.

Tip 2
Groenten op je boterham is een heerlijke zaterdag maaltijd. De eerste courgette werd daarvoor gebruikt en wat harde tomaatjes, beiden uit de tuin. De courgette en tomaat in de nodige schijven gesneden gebakken in de wok of een grillpan met iets olie. De deksel bij de hand houden want het vocht in de groente spettert wel eens als je de schijven omdraait. De groenten op al of niet geroosterde boterhammen leggen en direct wat geraspte kaas erover strooien zodat de warmte de kaas laat smelten. Peper en zeezout en voilà...
 
Mijn leventje...
Op de vrijdagmiddag in het consuminderhuis in een stil hoekje knutselen we in consuminderstijl. Van niets iets maken nou ja, wat gaas dat we per rol kopen. Gaas van volière kan hergebruikt worden als het maar niet van dat geplastificeerd gaas is. Verder is bij sommige bouwmarkten gaas per meter te koop en hoef je geen hele rol te kopen. Kippengaas is minder geschikt omdat het te grof is. Misschien kan je met vriendinnen samen een rol kopen want we knutselen nog wel even verder en voorbeelden genoeg komende tijd in de mijmeringen. Een hele baal hooi bij de boer of
manege kost vier euro en daar kom je heeeeeeeel ver mee. Fietsenbinnenbanden spaart de fietsenmaker wel voor je want er wordt geen band meer geplakt....... Heb je geen mos dan kan de tas en hoed ook gemaakt worden met hooi.... Hooi verzamel je in de zomer langs de berm na het berm maaien. Wel even vriendelijk vragen natuurlijk....
 
Floortje krijgt wel eens fan mail. Fotomodellen krijgen dat wel meer en ook wel eens een cadeautje. Nee geen rode rozen of een parelsnoer of een diamantje aan een hanger maar heerlijk zondagse SHEBA waar ze kostelijk van geniet. Ik heb haar de kaart voorgelezen en ze weet inmiddels als ik een pakje openmaak kan er wel eens iets voor haar inzitten. Ze is er als de kippen bij en als ik ahhh en ohhhhhhh roep loopt ze al naar haar voerbakje. Haar bakje werd wel tweemaal helemaal nagelikt zo lekker was de SHEBA. Doordeweeks krijgt ze WISKAS en dat is helemaal voldoende voor floor. Ze dankt de goede gevers ( Miranda en Noud) met een dikke zoen......... De rest wat in het pakje zat gaat naar het consuminderhuis met dank.
 
Ik kan vreselijk genieten als ik mensen zie opgaan in het knutselen en zien dat ze alles even vergeten. Even weg van het gezinnetje en de alledaagse sores om energie op te doen. De stukken die gemaakt worden kunnen thuis nogmaals gemaakt om als cadeautje weg te geven aan iemand die je hielp in moeilijke tijden of zo. De tas kan in opdracht gemaakt worden als ruilmiddel voor van alles en nog wat... zelfs voor werkuren in de tuin of een stapel stenen, groente uit de volkstuin of wat dan ook. Omdat in mijn workshops alles zelf gemaakt moet worden onder begeleiding als het niet lukt, beheerst iedereen de techniek als het werkstuk af is en kan het thuis zo overmaken. Ik voel en zie de groei van de mensen samen met het werkstuk ontstaan en tussen mos gaas hooi en vlechtjes zit groeiende eigenwaarde, vredigheid en verwerking mee geweven. Ik kan er tot tranen toe ontroert van raken...
 
Annemiek