Tip.
Ondanks de slakken die de bonenplanten aanvreten
zijn er boontjes die jong geplukt heerlijk smaken. Twee aardappels met schil
meegekookt met de boontjes en iets zout kunnen na acht minuut vanaf kookpunt uit
de pan gevist worden en in schijven gesneden gebakken in de wok. Even daarvoor
was een gesnipperd uitje al voor gebakken. De ui aan de kant geschoven suddert
een beetje na als de aardappelschijven mee komen sudderen. Ik zet de wok een
beetje schuin zodat de ui weinig warmte krijgt en de aardappel veel. De boontjes
moeten nog een paar minuutjes op dat moment tot beetgaar. Ze worden afgegoten
boven het stoepje waar alweer gras tussen de klinkertjes groeit. Kokend water
met iets zout vernietigd grasjes tussen tegels......
Wel voorzichtig zijn he.....Op de boontjes komt een
piepklein klontje boter en wat nootmuskaat........Er kan nog appelmoes bij je
menu of rabarbermoes. Helemaal compleet met die gebakken ui en
aardappelschijven..... Yoghurt met framboosjes na?
Tip 2
In het consuminderhuis leer ik de mensen van niets
iets maken. Ruim een week geleden een tas van gaas en mos die wel 25 jaar
meegaat........Er kwam een bijpassende hoed bij die je zelf kan maken als de foto’s
goed bekeken worden. De werkwijze is als volgt.......
Moshoed:
Benodigdheden:
Stuk gaas van 50 cm breed en een meter
lang
restje gaas voor de bol en plastic
bloempotjes
wikkelklos
oude fiets binnenband
mos en dat kan vers geplukt mos zijn of gedroogd
mos uit een gazon geverticuteerd.....of gekocht al gaan we daar niet
voor. decoratiemateriaal zoals graan pluimen takjes
bladeren en zeker minimaal een stoffen bloem, het liefste roos.

Werkwijze: Het gaas dubbelklappen zodat je een
vierkant hebt van 50 cm. Knip aan de hoeken een beetje rond met een tangetje of
oude snoeischaar ( die je daarna alleen nog voor gaas kan gebruiken). Leg tussen
het gaas een dikke laag mos en naai met wikkelklosdraad overhands het gaas
dicht. Door de laatste handbreedte opening kan je nog mos bijvullen en goed naar
de randen schuiven, eventueel met een stokje of houten lepelsteel. Een goed
gevulde hoedenrand hoeft de eerste jaren niet bijgevuld te worden. De vogels
plukken er wel eens plukjes mos uit in het voorjaar om hun nest te bouwen.
Jawel........de hoed hoort buiten in weer en wind.
Van een fiets binnenband knippen we stroken. Eerst
de zijkant open knippen, dan de andere zijkant en die twee repen weer middendoor
zodat je vier lange stroken uit een band knipt die breed genoeg zijn voor de
sierranden en de strik. Mooi recht knippen en het poeder dat aan de binnenkant
zit kan erop blijven. Van de stroken een sierrand leggen om de hoed rand. Met
de achterkant van een theelepel druk je de rubber reepjes gemakkelijk door het
gaas/mos.......L:aat het begin van de strook maar een stukje loshangen. De
aanhechting van een nieuwe strook kan gewoon met een knoop die aan de binnenkant
hoed rand valt. Even oefenen dan lukt het wel. Is de sierrand rond.... eindigen
met een flinke strik waar de rest van de stroken voor gebruikt worden. Twee of
drie stroken tegelijk strikken en eventueel de uiteinden inknippen en/of schuin
afknippen.
De bol maak je van een kom met de maat die past bij
je hoed. Niet te grote bol maken voor dit model hoed en de kom kan glas of
aardewerk zijn. De kom is maar model en later kan de pudding weer
erin....




Een restje gaas wordt over de omgekeerde kom gelegd
en met handschoenen aan in plooitjes gedrukt zodat het gaas de vorm van de kom
aanneemt. Rondom de kom het gaas met een ruime rand afknippen en de kom
omdraaien met het gaaskapje erom. De randen van het gaas om de rand van de kom
naar binnen vouwen en als de rand duidelijk zichtbaar is in het gaas, de randen
weer iets terugvouwen zodat de kom eruit kan. Daarna de gaasranden weer naar
binnen vouwen en is de bol mooi in model.....
Onderin de bol komt een dikke laag mos waarin
plastic potjes worden gezet of een grote pot die afgeknipt wordt. Rondom en in
de potjes vullen met mos net zoveel als erin kan want een inzakkende moslaag in
de bol na een half jaar is niet leuk. De bol midden op de “rand”zetten en
vastzetten op vier plaatsen met iets dikker draad dan de wikkelklosdraad en door
en door de rand en weer terug, dan zit de bol goed verankerd. Dit kan met een
maasnaald een lange stopnaald en zelfs met een dikke haaknaald. Een kromme naald
die ze in de tapijtzaken gebruiken doet het ook.

Zoals je ziet is het helemaal niet erg als de
hoedenrand scheef is of niet helemaal rond. Je drukt er de plooien in en als je
goed kijkt naar je hoed weet je meteen waar de bloemdecoratie moet komen. Als er
een smalle kant aanzit en er tegenover een bredere neem je de brede rand voor de
decoratie en is het verschil niet meer zichtbaar. Leg eerst de stoffen bloem
waar je denkt dat het kan. Probeer erg lelijke plastic blaadjes aan de stengel
af te knippen en steek mooier kunstblad rondom de bloem. Er kunnen pluimpjes bij
of kaardenbol. papaver zaadbollen en graan. Neem de voorbeelden om af te
kijken.......

Mijn leventje.......
Annemiek