dinsdag 26 juli 2016

Mijmering 87 Bonen maaltijdsalade en voor bij de BQ

Beste mensen,

Het grootste geschenk op aarde
is de stilte... waarin herinneringen dwalen.

Annemiek
87 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Floortje eet weer als vanouds en omdat ik de verloren onsjes er weer aan wil hebben krijgt ze zo vaak ze vraagt Whiskas. Vanmorgen vroeg ben ik nog naar de super gefietst omdat haar laatste zakje Whiskas aangebroken was. en ik ben zo blij Whiskas te kunnen kopen voor het wicht dat er onderweg vlinders dansen in mijn buik. Het had ook anders kunnen aflopen toch? Omdat ik met zaaibonen bezig ben viel me op dat de lege Whiskas doosjes precies de maat is van zakjes zaad die rechtop in de doosjes passen. Met een stift op de doos geschreven wat erin zit gaan Floor en ikke doosjes sparen. De doosjes allemaal tezamen in een Curver bak met deksel is het zaad overzichtelijk opgeruimd.....Ik zocht al tijden inzetbakjes voor die Curver bak en natuurlijk gratis... en werd op mijn wens bediend. In een rommel lade iets bijgeknipt passen de bakjes ook. Met elastiekjes sleutels schroefjes en en........Een doosje vies dan weg ermee en een nieuw doosje erin en moet die voerfabriek voorlopig geen andere verpakkingen gaan maken......
 
Tip 2
Groene en gele sperziebonen staan oogst klaar in de tuin en kan ik bonensalade maken. Het recept als volgt:
 
Ingrediënten:
250 gram groene sperziebonen
250 gram  gele slaboontjes
1 dikke rode ui of gewone ui
1 rode paprika
1 gele paprika
1/2 beker witte droogbonen
1/2 beker kidney droogbonen
peper/zout
eventueel dille als je hebt.
 
3/4 beker zonnebloemolie
3/4 beker suiker
1 beker witte azijn
 
Werkwijze:
Zet de droogbonen in aparte pannetjes in de week met elke soort twee bekers water. Waarom apart? Omdat de witte bonen wit moeten blijven. Een nacht in de week is voldoende. Omdat ik dat vergeten was heb ik de bonen direct in het water aan de kook gebracht en 20 minuut laten sudderen op laag gas. Daarna heb ik de rode bonen met kokend weekwater in een thermos eetcontainertje gedaan en de deksel erop. De witte bonen in een thermos van de thee, dat werkt ook. Als het maar heet blijft. Drie uur later zijn de bonen geweekt en gaar.
 
Azijn olie en de suiker in een pannetje aan de kook brengen en een minuut sudderen op laag gas tot de suiker gesmolten is. Daarna gas uit en afkoelen.
De ui in superdunne ringen snijden en de paprika van zaadlijsten ontdoen en in stukjes snijden. ( niet te klein)
De sperziebonen met de schaar van puntjes ontdoen, breken en de twee soorten samen in weinig water aan de kook brengen. Kook de bonen tot
beetgaar en dat duurt rond de 12 tot 15 minuut vanaf kookpunt. 
De uien mengen met de paprika en de dressing plus peper/zout in een grote kom waar een deksel bij hoort of in een pan. De inmiddels iets afgekoelde sperziebonen toevoegen en misschien zijn de witte en kidneybonen ook al gaar anders komen die later erbij. Er was nog dille in de tuin die versnipperd erbij ging maar het hoeft niet. Verder op smaak maken met misschien nog war peper/zout? De bonensalade goed mengen en in het oog laten staan want dat mengen blijft zo om het uur een dagdeel lang. Daarna is het wel goed. De bonensalade kan als maaltijdsalade met donker al of niet geroosterd bruinbrood geserveerd worden. Heerlijk bij BQ vooral als er een vegetariër bij is en je niet weet wat te serveren naast  de bekende groenten aan een spies. Bonensalade kan wel vier dagen in de koeling bewaard blijven maar dat haalt hij niet zo lekker dat het is......
 
Mijn leventje...

Er kwam een meneer van bedrijf Habenu Van de Kreeke in opdracht van HEEMwonen om het gat in de bestrating bij mijn achterdeur op te lossen. Anderhalf jaar geleden heeft daar iemand van een ander bedrijf een luchtrooster geplaatst die was weggezakt en daardoor klinkertjes onder het huis verdwenen. Een gat was het resultaat.... Een moeilijke opdracht destijds die wat rommelig was gedaan. Het was toen noodweer en de meneer gaf al aan dat de hele zaak wel zou wegzakken en ik dan maar terug moest bellen. Dat is dus ook gebeurd.
 
De meneer van vandaag was een ijverige snel werkende jonge man die geen tijd nam voor koffie of fris en om half acht al op de stoep stond terwijl om acht uur de afspraak was. Hard werken vroeg in de ochtend was zijn motto dan kon je opvangen als er wat tegen zat. In de namiddag kon je dan een tandje lager zetten als de hitte moordend werd. Wat een heerlijke meneer!
Floor die flirt moest natuurlijk weer zoentjes geven de lellebel en meneer stond dat eenmaal toe waarna ik Floor maar even heb opgesloten want ze zou zo met haar neus op het werk gaan staan en de meneer wilde doorwerken. Ik heb met verbazing de werkzaamheden gevolgd. Het hele luchtrooster werd eruit gehaald en verstevigd aan de achterzijde. Teruggeplaatst werden de klinkertjes in cement gezet rondom de bak en precies op maat gezaagd. De stofwolken die dat veroorzaakte ging door de wind richting keukenraam en buur zag ik en niet naar mijn pas opgehangen natte wasgoed. Wat weet zo’n mannelijke man van wasgoed nietwaar. Het was zo boeiend allemaal dat ik maar niets heb gezegd. De kinderkopmuur is ook al niet recht naast de rooster en hoe krijg je alles muurvast voor jaren. Er ontbrak nog een klinkertje heel smal net onder de dorpel bij de keukendeur. “Doe maar gewoon cement erin hoor, was mijn reactie.” Waar bemoei ik me trouwens mee..... Meneer heeft er inderdaad cement voor gebruikt maar zie hoe mooi..... precies in de vorm van een klinkertje..... Wat een vakwerk! Meneer wilde de stukken kapot gezaagde klinker meenemen om op te ruimen maar ik wilde ze terug omdat ik van alles en nog wat doe met stukken steen. Dat had hij al gezien in de moestuin vertelde hij en dat is een droom van hem........later een huis met een moestuin en zelf geteelde groenten. Toch veel  lekkerder dan in de winkel. Hij had al eens geprobeerd met een moestuintje maar niets geworden omdat voldoende kennis ontbrak. Terwijl meneer de binnendeuren repareerde heb ik mijn boeken DE EERLIJKE MOESTUIN en ETEN UIT DE EERLIJKE MOESTUIN voor hem klaargelegd want zoiets moet gestimuleerd worden en mijn geluk van die prachtklus moest immers ook een weg vinden nietwaar. Meneer was zo heel erg blij met de boekjes, echt dolgelukkig en ja ik heb ze natuurlijk gesigneerd.........
 
Ik heb wat na gemijmerd met Floor op schoot over de tijd toen mijn vader betontegels maakte voor het tuinpad. Hij had daar een mal voor en de cement was toen niet zoals nu waar alleen water bij hoeft. In 1960 kwam daar cement en zand en water bij en als je geen betonmolen had moest het mengen met de platte schop gebeuren bij die grote hoeveelheid. Als de tegels klaar waren en uitgehard kwamen ze op hun plaats met een latje ertussen want ze zetten uit bij bepaalde weersomstandigheden. Welke weersomstandigheden weet ik niet meer. Ik was vaders knechtje en als hij daar zo fluitend bezig was met zijn alpinopetje en zijn caballero moest ik water aanslepen maar vooral oh en ah zeggen omdat hij dat af en toe nodig had. Mijn zusje Gerry heeft die behoefte ook en ik eigenlijk niet, ik zag indertijd in stil geluk van zelf doen en weinig materiaalkosten een pracht tuinpad ontstaan en moest dan steeds zuchten. “Miet, waar blijft de koffie?” Hoor ik zijn stem.... Oh ja, die koffie daar was ik ook voor.......en terug in 2016 zet ik een beker koffie voor mezelf en voel ik de aanwezigheid van mijn vader die op zijn gemakje keurend het vakwerk van de jonge meneer bekijkt.....
 
Annemiek