maandag 4 juli 2016

Mijmering 79 Grote klus schuur opruimen in aanvaardbare tijd van twee uurtjes....

Beste mensen,
 
Oordeel niet zonder liefde in je hart....

Annemiek
 
79 Consumindermijmering 2016.
 
Tip.
Een grote klus pak je aan met beleid. Een rommelschuur aanpakken dan moet je met de botte bijl  werken en niet te precies. Het precieze komt later.......
 
Als je te precies bent verlies je zeker de moed en komt er weer niets van en stop je binnen een kwartier........... Beter om gewoon eerst alle grote zaken eruit te dragen zodat je ruimte krijgt. Werk daarna als volgt:
Start bij de deur en werk langs de muur tegen de klok in. Sorteer wat weg moet direct door buiten de schuur een doos voor papier klaar te zetten en een plastic hero zak voor de plastic. Een andere doos voor oud ijzer en een doos of plek waar spul gezet kan worden om weg te geven. Veeg met de handveger de planken en veeg de vloer. Zoals je ziet zit er van alles in de hoop aangeveegd vuil wat nog gescheiden kan worden en blijft wat GFT over dat gratis door de RD4 wordt opgehaald. Aan de balken
hangen manden aan spijkers en een spiraal waar de tuinstoelkussens op liggen in bigshoppers. In de winter gaan die naar zolder want de schuur is vochtig in wintertijd.
 
Er zijn ventilatiegaten in de muren waar muizen door naar binnen kunnen en ik heb er proppen fijn gaas in geduwd en de deur blijft zoveel mogelijk dicht.
 
Met de zachte bezem heb ik de muren grotendeels van spinrag ontdaan en deel twee moet nog komen....... Het opruimen duurde twee volle uren en ik ben trots op mezelf.......
Op mijn briefje klussen staat nu schuur deel twee.........in etappes. Volgende week start ik die klus en weer met tijdmanagement in twee uren en dan stoppen.
Wat is deel twee? Weer starten bij de deur en nu preciezer werken en tijd nemen om te beslissen wat weg kan dubbel is en niet meer gebruikt wordt. Geef het door....... Gereedschap bijvoorbeeld. Rijshout moet blijven en de koemestkorrels plus de kalk. Die gaan vanzelf op inclusief de kattenbakkorrels. De brandstof van de zibro heeft een vast plekje en het mos om manden te vullen en bakjes en eventueel als mulch. Er kunnen wat potten weg en bakjes en manden weet ik nu al en de oude houten ladder die nooit meer wordt gebruikt kan doorgegeven worden.
De laminaatplanken kan ik nog gebruiken om in het consuminderhuis voor de workshop naamplanken van te maken.......en de novilon voor schoentjes van gaas en mos.
De grootste klus is de werkbank waar bakken met schroeven en oud gereedschap en zooi inligt. Daar heb ik nog een hele klus aan. In drie etappes is de klus deel twee wel geklaard.
Dan worden raam en deur gewassen en met de stofzuiger de derde ronde gedaan en dat is de spinnenwebbenplus fijnstof opzuigen en in hoeken de laatste restjes weggewerkt.
 
Mijn leventje...
Minder spul is minder onderhouden en om het overzicht van je klus niet te verliezen kan je het best werken zoals hierboven. Je ziet snel door de bomen het bos niet meer als je te precies werkt de eerste keer en langer dan twee uur dit soort klussen te doen is niet aan te raden. Ik heb de hamer weer gevonden en het blik van blik en handveger. Er was een glasplaat gesneuveld en het glas lag overal. Een mandje pootaardappels vergeten en die hadden scheuten van wel een meter lang. In een oude paraplubak van hout staan de lange aanbindstokken en in een grote plastic emmer het rijshout dus de kortere stokken. Alles op de plaats waar het hoort vind ik snel wat ik zoek. Er hangt nog een oud keukenkastje aan de muur en wat daarin zou zitten is me een raadsel en voor de volgende keer........
 
Annemiek