woensdag 28 september 2022

Mijmering 78 Zelf vega burgers maken, de tweede afwasronde voor nop en energiezuinige tipjes…

Beste mensen,

Weinig mensen zijn gelukkig 

omdat het bereiken van geluk eigenlijk te eenvoudig is...

Alleen al een glimlach weggeven voelt warm

Bij het krijgen en het geven…

Annemiek

Mijmering 78 2022.

Tip… De sedum bloeit in de tuin en ze staan zo mooi en zo lang in een vaas. 

Trek de onderste bladeren eraf zodat geen blad in het water komt. 

Op de plek waar de bladeren zaten komen worteltjes…als je de blommen lang laat staan. 

Eenmaal per week schoon water geven…nee niet bijvullen…

Tip 2…Ik miste ze al, zelfgemaakte vega burgers in mijn vriezer. Vijftien stuks heb ik gemaakt en drie kleintjes…

Ingrediënten Vega burgers:

1 grote beker witte gedroogde bonen

1 grote beker kikkererwten

1 dikke ui

Flinke scheut olijfolie

1 rode paprika

1 gele of groene paprika

Verse Italiaanse kruiden zoals

Tijm salie oregano

Ik had al knoflookstengels

Peper/zout

Paneermeel

1 ei

Om te paneren: 1 a 2 eieren en paneermeel.

Werkwijze: De bonen en kikkererwten wassen en een nacht apart in schalen in de week zetten met elk drie bekers water.

De dag erop de bonen en kikkererwten apart in pannetjes aan de kook brengen en garen.


Ik heb bij de erwten de kookmuts op de pan gezet en bij de bonen twee handdoeken om de pan gevouwen. 

De kookplaat uit en ben ik tussen de buien door in de tuin gaan werken.

Na ruim een uur werd de ui en de paprika schoon gemaakt en in grove stukken gesneden. 

Verse kruiden werden geplukt in de
tuin.

De kikkererwten waren al gaar en werden door het vergiet gekieperd en het vocht opgevangen. 

Dat heb je misschien straks nog nodig…

De erwten werden gemalen door de moulinex. 

De bonen moesten nog even en werd alvast de ui en de paprika gemalen in de moulinex.

Het werd een beetje een vochtige drap maar dat bind net goed met de gemalen bonen en de smaken zitten erin. 


Alles in een kom met peper zout en de verse kruiden plus de flinke scheut olijfolie.

Het ei kwam erbij en werden tot slot de witte bonen gemalen en toegevoegd. 

Met de hand goed door elkaar kneden en was de prut al flink stevig… 


Een klein kopje paneermeel kwam erbij en kon ik stevige ballen draaien die iets plat werden gedrukt… 

Op de snijplank werden ze zo de koelkast ingeschoven * en heb ik de volle vergiet eierschalen gemalen die op het hofje staat…

De moulinex was toch in gebruik…


Gemalen eierschalen is pure kalk en wordt in de moestuin gestrooid om de grond tot PH 6/7 te verheffen waarin groente zich het beste thuis voelt en gezond opgroeit.

Alle beetjes helpen…en natuurlijk zijn die paar eierschalen niet genoeg voor het hele stuk en koop ik binnenkort kalk bij  Van Craenenbroek. 

Voor de winter kalk in de aarde brengen is prima om na de winter mest
in de grond te brengen… 

Kalk en mest daar moet zeker twee maanden tussen zitten anders werkt de een de ander tegen…

Tip 2…Afwaswater wordt altijd bewaard in een kom buiten naast de keukendeur met een oude afwasborstel en vaatdoek van gisteren erbij. 

Dat noem ik de tweede ronde… 

De onderdelen van de Moulinex werden erin gegooid en weekte alle troep al los. 

De vergietjes en de pannen van de bonen werden erin voorgespoeld.

Alles werd zo schoon dat kort met schoon koud water afspoelen voldoende was en na afdrogen verdwenen ze alweer in de kast…


*Vervolg vega burgers… De inmiddels door de kou geharde burgers werden door losgeklopt ei gewenteld en door paneermeel. 

Eenmaal vond ik genoeg als je het maar zorgvuldig doet.

De burgers werden per stuk verpakt en verdwenen in de vriezer op een na… 

die kwam bij de opgewarmde rauwe andijviestamppot van gisteren met een dipje honing/mosterd.

De vegaburgers in iets olie bruinen en na omdraaien op lage pit goed heet laten worden in ongeveer 5 minuut met de deksel op de pan.

Ingevroren vega burgers hetzelfde maar acht minuut laten sudderen,

kookpit uitzetten en nog even laten nawarmen en de deksel op de pan
laten…

Tip 3…Inmiddels had ik ruim een kilo frambozen gespaard in de vriezer die plaats moesten maken voor de vega burgers.

De frambozen had ik half laten ontdooien dat scheelt met stroomgebruik om ze aan de kook te brengen. 

1 pak geleisuiker erbij 2:1 en nog ongeveer een vierde van het aangebroken pakje (van de pompoenmarmelade).

De frambozen waren immers  ruim 1100 gram. 

Aan de kook gebracht en drie minuut vol aan de kook gehouden werd de marmelade in schone potten geschept tot de rand. 

Deksel erop, goed aandraaien en af laten koelen. 

Een klein beetje was over, dat morgen of zo op een cracker wordt gesmeerd. 

Vier potten gouden jammetjes waar ik heel zuinig mee ben…

Tip 4… Mijn dagelijkse consumindertruuks die betrekking hebben op zuinig gas/water/stroom gebruik zal ik steeds met je delen. 

Al lijkt het je weinig, veel kleine zuinigheid maken een grote.

1 Zon en bewolkt vandaag. De zon verwarmt een deel van mijn
woonkamer door de ruiten…

Als ik de kamer kleiner maak door het midden gordijn te sluiten wordt de warmte gevangen…ook als ik weg ben.

Na het sluiten van het gordijn steeg de thermostaat meteen een hele graad binnen een kwartiertje…

Toen ik thuis kwam was het door de zon 19 graden in mijn verkleinde woonkamer,

 waar Floor heerlijk lag te soezen op haar wollen dekentje.   

Je hebt nog geen “kleiner wonen in eigen huis gordijn?” 

Misschien kan die van de logeer slaapkamer dienst doen?

2 Tijdens het douchen (3 minuut) je lijf natmaken, kraan dicht

deur vastzetten op een kiertje voor Floor.

/uitgebreid inzepen/ heb ik mijn haren gewassen want ik ga naar mijn vriendin de kapster. 

Ik zou mijn haren kunnen drogen met de föhn maar doe dit niet…

Ik blijf even in huis en doe wat klusjes tot mijn haar droog is.

Na de knipbeurt fiets ik aansluitend door boodschappen doen en ga in Heerlen witte droogbonen en linzen kopen voor de winter.
 
Aaneensluitend buitenshuis klussen scheelt in stookkosten als je al durft te verwarmen…

3 Ja… in de vroege ochtend is het koud. Doe maar een dikke trui aan en ga je stoepje vegen of in de tuin opruimen…dat maakt je warm tot aan de middag.

4 Ga een rondje lopen of rennen of…fietsen in mijn geval en voel de herfst. 

In de middag valt de kou al reuze mee en ben je vergeten na een warme kop thee of chocomel…

5 Eenmaal per week douchen is genoeg en de rest van de dagen aan de wasbak. 

Mijn vriendin douched uitgebreid na het sporten aldaar, inclusief haar
lange haar en hoeft de wekelijkse douchebeurt thuis niet…

Ik "sport" aangepast en fiets vaak en tuinier. Dat bespaart me een abonnement van de fitnesclub. 

Verder heb ik een hometrainer voor de wintertijd als de fietstochten minder lang zijn...

Tip 5… De gedroogde witte bonen zijn in kilopak bij de “Turkse
winkel” 2,75 euro. 

Bij de doorsnee supermarkten kosten ze 3,10 de kilo.

Linzen kosten naargelang de kleur bij de “Turkse winkel” 1,99 de blonde en 2,50 de groene linzen. Ik meng ze altijd…

Bij de doorsnee super zijn ze 2,98 de kilo. 

Door een rondje sporten op de fiets toen ik toch al halverwege Heerlen was (de kapper) heb ik enkele euro’s bespaard en de gedroogde peulvruchten voor de winter aangevuld.

Mijn leventje… Vele mensen in mijn omgeving hebben nog lang niet de verwarming aan en dragen dikke truien in huis en een mayo onder een jeans.

Velen durven de verwarming niet eens aan te zetten komende winter… Als ik bezig ben of uit huis op de fiets voel ik geen kou en weer thuis gaat de woonmantel aan als ik stilzit. 

Floor zoekt haar warme plekjes op en heeft haar winterjasje nu altijd aan…


De huizen met grote ramen op de zonzijde hebben daar baat bij en het gordijn bij mijn trap naar boven is nu altijd gesloten.

Zeker als de was boven droogt en ramen en deuren tegen elkaar op kiep en open staan. 

Je wil geen vocht in je huis… Als je geen was droogt kunnen de ramen na 20 minuut luchten CQ tegen elkaar open… allemaal dicht. Zo vang je de zonnewarmte in je huis.

Ik ben nog enkele wintervoorraden aan het aanvullen en heb een doos houdbare melk en de gedroogde bonen deze week van het huishoudgeld gekocht. Daardoor kwam ik op een bedrag van 46,03 leefgeld deze week maar dat komt volgende week weer goed…40 euro is mijn wekelijks streefbedrag. 


De week start bij mij op zaterdag met inkopen groente en fruit op de markt. Je kan natuurlijk op maandag starten met de week…wat je maar  wil…. Mensen die graag uit willen kunnen beter op maandag starten met hun weekgeld. Dan is het tegen zaterdag op en kunnen ze niet aan de zuip…Sorry…

Wat ik nog in wil slaan voor de voorraadkast? Herfstthee en suiker… Ik hoop dat ik je een eindje op weg heb kunnen helpen met consuminder truuks… enne blijf blij en lief voor elkaar… De medemens straalt als je een opbeurend praatje met ze maakt… Hartegroet…

Annemiek