maandag 5 september 2022

Mijmering 71 Rijstevlaai bakken, pompoensoep, pompoenpannenkoekjes en herinneringen aan de crew van HVBIW.

Beste mensen,

Wie rijk wil zijn moet niet zijn vermogen vermeerderen

maar zijn hebzucht verminderen....

Annemiek

 Mijmering 71 2022

Tip…Het kan nog net… de zaad courget aan de courgetplant graveren voordat de plant het loodje legt. 

Met graveren beschadig je de schil van de courget.  Laat de courget of pompoen aan de plant totdat zich lidtekenweefsel heeft gevormd… 

Een pracht decoratie in je woonkamer in de winter… In maart wordt de courget opengesneden en het zaad eruit gehaald….voor oogst 2023.  Of eerder als hij begint te rotten…

Tip 2…Woonmantel twee van model Sonja is ver af. 

Middenvoor nog dichtnaaien en de capuchon erop. 

Zoals je ziet kwam ik groen garen tekort en bij de ZEEMAN was geen voorraad meer van die kleur. 

Geen probleem en heb ik de grote klos ongebleekte katoen gebruikt die ik nog had.

Op het voorpand zat een gat in de stof waarop de vorige eigenaar het wolmerk heeft genaaid. 

Kan mooi blijven zitten en kwam een zak erop met een omslag, de fleurige kant naar buiten.

Zoals ik al aangaf was de woonmantel aan de korte kant… Nu niet meer want hij werd verlengd met een strook van de resten van de deken…

Tip 3… Pompoensoep.

Ingrediënten:

1 Hokkaido pompoen

enkele wortels

2 groentebouillonblokken

Eventueel scheut witte wijn

Werkwijze: De wortels met de dunschiller schillen en na afspoelen in kleine stukjes snijden. 

De pompoen in stukken verdelen. Haal met je vingers het zaad eruit en spoel de pompoen delen af. 

Snij de grote stukken in kleine blokjes waarbij de schil wordt verwijderd.

Wortel en pompoen in een soeppan met 1 liter water en de bouillonblokken. Aan de kook brengen en op een laag pitje laten garen in ongeveer 30 minuut.

Ik heb de soep aan de kook gebracht en alleen vijf minuten laten koken. 

Kookplaat uit en de kookmuts erover, waardoor de soep gratis gaart…

Tot slot de blender erdoor en eventueel een scheut witte wijn. 

Ik nam witte port omdat je de geopende fles jaren kan bewaren. Witte wijn moet binnen twee dagen op…

In de soepkop kan een scheutje room op de soep of…koffiemelk…Serveren met grof bruin brood…of stokbrood wat je hebt.

Tip 4… Pompoen pannenkoekjes.

Ingrediënten:

Stuk pompoen

1 ei plus melk

zelfrijzend bakmeel of bloem

snuf zout

poedersuiker

Werkwijze: Het stuk pompoen raspen en met het ei zout en wat meel of bloem mengen in een kom. 

Melk erbij en mengen. De prut moet aan de dikke kant zijn… 

De pannenkoekjes bakken in zonnebloemolie en bestrooien met
poedersuiker die je zelf maalt van gewone suiker. 

Altijd een voorraadje in een glazen pot met deksel is niet verkeerd.

Tip 5 rijstevlaai…

Ingrediënten voor de rijstebrij:

1 liter volle melk

100 gram gebroken rijst

100 gram suiker

2 eieren

Ingrediënten voor het deeg:

250 gram volle yoghurt

4 eetlepels melk

8 eetlepels zonnebloemolie

Snuf zout

1 ei

1 zakje bakpoeder

Bloem

Werkwijze:

Kook eerst de rijstebrij en neem daarvoor een pan met een dikke bodem. Zet de pan op de kookplaat met 2 cm water en laat aan de kook komen. 

Daar giet je 1 liter volle melk bij en aan de kook laten komen. 

Het water zorgt ervoor dat de rijstebrij niet aanbrand. 

Je kan dit foefje natuurlijk ook met alle soorten pudding en pap toepassen...

De afgewogen rijst met suiker aan de kokende melk toevoegen, omroeren en door laten koken. 

Zet de kook pit iets lager en hou de rijst aan de kook. 

Even erbij blijven, roeren en kijken of je de juiste
kookstand vond.

Op lage pit...(bij mij was op 2 de juiste warmte) de rijst laten garen. Vaak even roeren... Het is ervaring opdoen. 

Als de rijstebrij volgens jou nog net even dikker moet zijn...zet je de kook pit uit. 

Gratis nagaren op de warme plaat en de rijst dikt nog bij het afkoelen.

 De verdere verwerking van de rijst komt nog hieronder bij de vlaaibodem vullen...

Zet een vlaaivorm klaar bedekt met bakpapier. 


Meng alle ingrediënten voor het deeg in een grote kom met een garde, met uitzondering van de bloem.

Voeg ongeveer 300 gram bloem toe en kneed kort en snel het deeg.

Voeg bloem toe tot het deeg loslaat van je handen. 

Rol de deeg lap uit tot een dunne lap en beleg de vlaaivorm daarmee.


Verwarm nu de oven voor op 180/200 graden.

Splits twee eieren en kieper de eigelen bij de inmiddels lauwe rijstebrij. 

Het eiwit stijf kloppen met de mixer. 

Schep het eiwit sneeuw luchtig door de rijstebrij en schep de rijst op
het deeg… 

Zet de vlaaivorm in de oven tot de deegrandjes  net gaar en lichtbruin zijn gekleurd. De rijst is nu mooi gemêleerd…

Tip 6… Het leukste is altijd wat ik van de rest deeg zal maken… 


Deze keer ronde gevulde broodjes met een lik pompoenmarmelade erin. 

Met een glas rondjes uitsteken en de rest zie je wel op de foto’s. 

Met een taartvorkje de randjes goed dichtdrukken…

Mijn leventje…De filmpjes van “Hoeveel ben je waard” weer te zien bracht veel herinneringen. 

De hele straat stond op de kop toen de crew in “mijn” straatje verscheen om 6 uur in de ochtend. TALPA!

Ze moesten zo vroeg ter plaatse zijn omdat dit mens om zes uur de kippen gaat voeren. 

Daardoor was de hele crew genoodzaakt in een hotelletje te
overnachten in Valkenburg om voor dag en dauw te kunnen filmen.

Omdat ik vermoedde dat ze om vijf uur in dat hotel geen ontbijt kregen had ik voor de mannen en vrouwen een ontbijt buffet gemaakt. 

Om vijf uur stond ik al broodjes te bakken. 

Zo’n dikke pil vlechtbrood met bramenjam zie je later op de film. 

Ze waren aangenaam verrast moet ik zeggen… vooral de koffie kwam aan.

Voor de lunch had ik een grote pan courgetsoep en die hebben ze niet aangeraakt want er waren luxe belegde broodjes besteld…dozen vol bij Erenstein.

Daar ging toch hun voorkeur naar uit… 

Wat was mijn huis toen vol spullen… 

Het dubbele van nu... Ik moet er niet meer aan denken zoveel zooi…

Opeens rond negen uur stond een camper voor de deur waar de visagist in zat die Victor bijwerkte zo tussendoor… 

De buurvrouw die was ook op zijn zondags zag ik en de collega van het consuminderhuis idem. 

Ze leken allemaal naar de kapper te zijn geweest... Jongejonge...

Dit mens was gewoon zichzelf als altijd, geen toestanden alleen een beetje oogschaduw opgedaan om 5 uur in de ochtend die ik later
vergat bij te werken. 

Mijn haar met de Franse slag geföhnd zag ik op de film... Ja...ik had het druk met mijn ontbijtbuffet...

Je ziet hoe moe ik werd (rode kleur) later op de dag met die crew van 12 man of zo in mijn huis en hof… 

Twee dames behorende bij de crew sleepten steeds met de meubels als de cameraploeg dat wenste en ruimden op en wasten af en zo…

De meneer die mij moest bijpraten wat er nu weer zou gebeuren deed dat niet… 

Toen hij daarop werd aangesproken zei hij: “Dat hoeft bij haar niet!” 

Ik zat helemaal in de crew...

Ze zijn van zes uur in de ochtend tot 17.00 uur gebleven en waren helemaal verrukt van de goede zorgen… 

Zo was het nergens geweest zelfs niet bij de film over de miljonairs die ze maakten…Vaak kregen ze niet eens koffie..

Ik zal die verbaasde gezichten dan ook nooit vergeten toen ze binnen kwamen en dat ontbijtbuffet zagen... 

Tja… Brabantse gastvrijheid met een extra laagje Limland…

Annemiek.