Wie rijk wil zijn moet niet zijn vermogen vermeerderen
maar zijn hebzucht verminderen....
Annemiek
Tip…Het kan nog net… de zaad courget aan de courgetplant graveren voordat de plant het loodje legt.
Met graveren beschadig je de schil van de courget. Laat de courget of pompoen aan de plant totdat zich lidtekenweefsel heeft gevormd…Een pracht decoratie in je woonkamer
in de winter… In maart wordt de courget opengesneden en het zaad eruit
gehaald….voor oogst 2023. Of eerder als
hij begint te rotten…
Tip 2…Woonmantel twee van model Sonja is ver af.
Middenvoor nog dichtnaaien en de capuchon erop.Zoals je ziet kwam ik groen garen tekort en bij de ZEEMAN was geen voorraad meer van die kleur.
Geen probleem en heb ik de grote klos ongebleekte katoen
gebruikt die ik nog had.
Kan mooi blijven zitten en kwam een zak
erop met een omslag, de fleurige kant naar buiten.
Zoals ik al aangaf was de woonmantel aan de korte kant…
Nu niet meer want hij werd verlengd met een strook van de resten van de deken…
Ingrediënten:
1 Hokkaido pompoen
enkele wortels
2 groentebouillonblokken
Werkwijze: De wortels met de dunschiller schillen en na afspoelen in kleine stukjes snijden.
De pompoen in stukken verdelen. Haal met je vingers het zaad eruit en spoel de pompoen delen af.
Snij de grote stukken in kleine blokjes waarbij de schil wordt verwijderd.Wortel en pompoen in een soeppan met 1 liter water en de
bouillonblokken. Aan de kook brengen en op een laag pitje laten garen in
ongeveer 30 minuut.
Ik heb de soep aan de kook gebracht en alleen vijf minuten laten koken.
Kookplaat uit en de kookmuts erover, waardoor de soep gratis gaart…Tot slot de blender erdoor en eventueel een scheut witte wijn.
Ik nam witte port omdat je de geopende fles jaren kan bewaren. Witte wijn moet binnen twee dagen op…
In de soepkop kan een scheutje room op de soep
of…koffiemelk…Serveren met grof bruin brood…of stokbrood wat je hebt.
Ingrediënten:
Stuk pompoen
1 ei plus melk
zelfrijzend bakmeel of bloem
poedersuiker
Werkwijze: Het stuk pompoen raspen en met het ei zout en wat meel of bloem mengen in een kom.
Melk erbij en mengen. De prut moet aan de dikke kant zijn…
De pannenkoekjes bakken in zonnebloemolie en bestrooien metpoedersuiker die je zelf maalt van gewone suiker.
Altijd een voorraadje in een glazen pot met deksel is niet
verkeerd.
Tip
5 rijstevlaai…
Ingrediënten
voor de rijstebrij:
100 gram gebroken rijst
100 gram suiker
2 eieren
Ingrediënten
voor het deeg:
4 eetlepels melk
8 eetlepels zonnebloemolie
Snuf zout
1 ei
Bloem
Werkwijze:
Kook eerst de rijstebrij en neem daarvoor een pan met een dikke bodem. Zet de pan op de kookplaat met 2 cm water en laat aan de kook komen.
Daar giet je 1 liter volle melk bij en aan de kook laten komen.
Het water zorgt ervoor dat de rijstebrij niet aanbrand.
Je kan dit foefje natuurlijk ook met alle soorten pudding en pap toepassen...
De afgewogen rijst met suiker aan de kokende melk toevoegen, omroeren en door laten koken.
Zet de kook pit iets lager en hou de rijst aan de kook.
Even erbij blijven, roeren en kijken of je de juiste
kookstand vond.
Op lage pit...(bij mij was op 2 de juiste warmte) de rijst laten garen. Vaak even roeren... Het is ervaring opdoen.
Als de rijstebrij volgens jou nog net even dikker moet zijn...zet je de kook pit uit.Gratis nagaren op de warme plaat en de rijst dikt nog bij het afkoelen.
De verdere verwerking van de rijst komt nog hieronder bij de vlaaibodem vullen...
Zet een vlaaivorm klaar bedekt met bakpapier.
Meng alle
ingrediënten voor het deeg in een grote kom met een garde, met uitzondering van
de bloem.
Voeg ongeveer 300 gram bloem toe en kneed kort en snel het deeg.
Voeg bloem toe tot het deeg loslaat van je handen.
Rol de deeg lap uit tot een dunne lap en beleg de vlaaivorm daarmee.
Verwarm
nu de oven voor op 180/200 graden.
Splits twee eieren en kieper de eigelen bij de inmiddels lauwe rijstebrij.
Het eiwit stijf kloppen met de mixer.
Schep het eiwit sneeuw luchtig door de rijstebrij en schep de rijst ophet deeg…
Zet de vlaaivorm in
de oven tot de deegrandjes net gaar en
lichtbruin zijn gekleurd. De rijst is nu mooi gemêleerd…
Tip 6… Het leukste is altijd wat ik van de rest deeg zal maken…
Met een glas rondjes uitsteken en de rest zie je wel op de foto’s.
Met een taartvorkje
de randjes goed dichtdrukken…
De hele straat stond op de kop toen de crew in
“mijn” straatje verscheen om 6 uur in de ochtend. TALPA!
Ze moesten zo vroeg ter plaatse zijn omdat dit mens om zes uur de kippen gaat voeren.
Daardoor was de hele crew genoodzaakt in een hotelletje teovernachten in Valkenburg om voor dag en dauw te kunnen filmen.
Omdat ik vermoedde dat ze om vijf uur in dat hotel geen ontbijt kregen had ik voor de mannen en vrouwen een ontbijt buffet gemaakt.
Om vijf uur stond ik al broodjes te bakken.
Zo’n dikke pil vlechtbrood met bramenjam zie je later op de film.
Ze waren aangenaam verrast moet ik zeggen… vooral de
koffie kwam aan.
Voor de lunch had ik een grote pan courgetsoep en die hebben ze niet aangeraakt want er waren luxe belegde broodjes besteld…dozen vol bij Erenstein.
Daar ging toch hun voorkeur naar uit…
Wat was mijn huis toen vol spullen…
Het dubbele van nu... Ik moet er niet meer aan denken zoveel zooi…Opeens rond negen uur stond een camper voor de deur waar de visagist in zat die Victor bijwerkte zo tussendoor…
De buurvrouw die was ook op zijn zondags zag ik en de collega van het consuminderhuis idem.
Ze leken allemaal naar de kapper te zijn geweest... Jongejonge...
Dit mens was gewoon zichzelf als altijd, geen toestanden alleen een beetje oogschaduw opgedaan om 5 uur in de ochtend die ik latervergat bij te werken.
Mijn haar met de Franse slag geföhnd zag ik op de film... Ja...ik had het druk met mijn ontbijtbuffet...
Je ziet hoe moe ik werd (rode kleur) later op de dag met die crew van 12 man of zo in mijn huis en hof…
Twee dames behorende bij de crew sleepten steeds met de meubels als de cameraploeg dat wenste en ruimden op en wasten af en zo…
De meneer die mij moest bijpraten wat er nu weer zou gebeuren deed dat niet…
Toen hij daarop werd aangesproken zei hij: “Dat hoeft bij haar niet!”
Ik zat helemaal in de crew...
Ze zijn van zes uur in de ochtend tot 17.00 uur gebleven en waren helemaal verrukt van de goede zorgen…
Zo was het nergens geweest zelfs niet bij de film over de miljonairs die ze maakten…Vaak kregen ze niet eens koffie..
Ik zal die verbaasde gezichten dan ook nooit vergeten toen ze binnen kwamen en dat ontbijtbuffet zagen...
Tja… Brabantse gastvrijheid
met een extra laagje Limland…
Annemiek.