zondag 11 september 2022

Mijmering 73 Borsjtsj soep van de Oekraïne, reclames, fout sparen, plantjes scheuren en gelukkig zijn…

Beste mensen,

Geluk is de natuur bewonderen

terwijl een nieuwe dag geboren wordt

en zuchten van geluk…

 

Annemiek

 Mijmering 73 2022

Tip…Natuurlijk letten we op de reclames en koop met voordeel wat je normaal ook gebruikt en sla in. 

Ken de prijzen en vanmorgen heb ik twee blokken klaverkaas gekocht bij twee halen een betalen bij de PLUS. 

Betere kwaliteit voor mindere kaasprijs als je begrijpt wat ik bedoel…

Controleer altijd je kassabon want vergissen is menselijk…en als supers iets ruimen in het assortiment voor  tijdelijke lagere prijs staat
het product vaak in de kassa voor de volle prijs…

Tip 2… Ik ken vele mensen die sparen bij hun energie leverancier. 

Ze gaan ruim boven het geadviseerde maandbedrag zitten zodat ze bij de jaarafrekening vele honderden terug krijgen. 

Doe maar niet en betaal het bedrag dat je altijd betaalde voor de
verhoging gasprijzen en leg zelf het geld aan de kant… 

De energiebedrijven hebben het heel zwaar. Ze moeten bij klanten met jaarcontracten gas ver onder de huidige prijs leveren. 

Dat zal menig bedrijf de kop kosten en bij een faillissement  ben jij je geld kwijt…

Tip 3… Opeens is een courget over en wordt eventjes tussen door in
zoet/zuur gezet. Dat kon omdat ik van de courget inmaak enkele weken geleden wat inmaakvocht overhield.  Dat werd toen kokend heet in een pot gegoten deksel erop en bewaard.

De overgebleven courget van vandaag werd middendoor gesneden, met een lepel van de zaden ontdaan en in stukjes gesneden. 

Een gesnipperde ui erbij en met vier eetlepels zout in een kom enkele uren laten staan.  

Daarna meerder keren goed afspoelen en de courget in een pan met het vocht uit de pot opkoken. 

Vijf minuut aan de kook houden en kokend heet in een pot scheppen. 

Het vocht tot aan de rand gieten en deksel erop.

Tip 4…Alweer een courget van mijn borderplant oogst klaar. 

Dat wordt gevulde courget vandaag en eens kijken waarmee ik hem vul deze keer… ik had:

1 Gele paprika

1 ui

teen gerookte knoflook

1 tomaatje aan een plant

geraspte kaas

Werkwijze: De courget werd op de lengte van het vuurvast bakje van de kleine oven gesneden. 

Middendoor snijden en met een lepel de zaden eruit trekken. Het bakje met olie inwrijven en de courget erin drukken en met iets zout bestrooien.

De ui werd gesnipperd evenals de knoflook en de paprika in stukjes gesneden evenals de rest van de courget.  De ui fruiten in een wokje en even later de knoflook toevoegen en de paprika, stukjes tomaat en de courget stukjes.

Alles goed verhitten, peper/zout toevoegen, omroeren en even op laag pitje beetgaar laten worden met een deksel op de wok.

De helft van de groente op de courget scheppen en wat geraspte kaas erop verdelen. Vervolgens de rest van de groente en afdekken met geraspte kaas.

Het oventje werd pas aangezet toen het bakje in de oven stond…15 minuut op 200 graden met een stukje aluminiumfolie op het bakje.


Zonder folie nog 8 minuut zodat de gesmolten kaas bruint. Oventje uit en het bakje eventueel nog even laten staan… De folie wrijf ik steeds schoon en gaat opgevouwen weer in de la voor de volgende keer…

Tip 5…Door de vele chioggia bietjes in de moestuin heb ik een vegetarisch recept van Borsjtsj(soep) uit de Oekraïne aangepast. 

In plaats van rode bietjes heb ik chioggia bietjes genomen. 

Laat je verrassen en kijk mee…

Ingrediënten vegetarische Borsjtsj uit de Oekraïne.

4 rauwe rode bieten (ik nam chioggia bietjes)

2 kleine rode uien

1 dikke aardappel

1 dikke wortel of 2 kleinere

2 tenen knoflook

1 eetlepel rode wijnazijn (ik nam frambozenazijn)

2 groentebouillonblokken

1 liter water

Werkwijze: De uien schillen en fruiten in iets olijfolie en een klontje boter of margarine. De gesnipperde knoflook toevoegen.

Ondertussen de wortel, aardappel en bietjes schillen met de dunschiller, wassen en in stukjes snijden. 


Met 1 liter water de ui afblussen en de groente toevoegen evenals de wijnazijn en de groentebouillonblokken.

Aan de kook laten komen en op laag gas garen. 

Ik zette na het doorkoken de kookmuts op de pan en zette de kook/pit uit.

Na ruim een uur waren de groente in de soep gaar. 

Ik ben niet voor de blender in de soep maar het
kan…

Verder is jouw soep mooi rood door de rode biet en de smaak? Is heerlijk! 

Als vleesvervanger zou je wat witte voorgekookte boontjes kunnen toevoegen uit de vriezer… 

Een vleesfond kan ook voor de niet
vegetariërs…

Tip 6… De natte aarde nodigt uit om onkruid uit te trekken. De lampion plantjes hebben de kruiden overwoekert en de munt.

Eruit met die bende en werden de bladeren van de stengels getrokken.

 De stengels met lampionnetjes werden afgespoeld, de modder eraf en opgehangen aan een deurklink om te drogen…

Later krijgen ze een definitief plekje… 

De lampionnetjes die in het water lagen zijn gedeeltelijk verteerd en zie je de mooie eetbare kersjes middenin.


Ik laat ze in een vergietje buiten liggen in de regen om de natuur verder te laten gaan met verteren…

Tip 7… De sleutelbloemen in de tuin hebben meerdere harten gekregen. 

Rond deze tijd kan je de plantjes scheuren.


Zet ze een meter verder opnieuw apart in de grond want ze verhuizen graag… Voor de winter krijgen ze de tijd om weer aan te gaan en te groeien.

Je zal zien dat ze tegen het voorjaar gaan bloeien en graaf ik ze uit om in huis in mandjes (in potgrond) de lente aan te kondigen…

Daarna zet ik ze weer in de tuin om meerdere harten te krijgen tijdens
de zomer….

Mijn leventje… Fatima en Ahmed kwamen net binnen wandelen toen de borsjtsj soep net gaar was in de kookmuts. 

Ze vonden hem heerlijk en heb ik de hele pan direct meegegeven. 

Een half uurtje later stond alweer een nieuwe pan soep in de kookmuts…waar ikzelf twee dagen van gegeten heb. 

Verrukkelijk en voor herhaling vatbaar…

Voor de tweede dag heb ik courget reifkoekjes erbij gemaakt…

Soms moet ik zuchten van geluk omdat de herfst lijkt aangebroken.

Mijn lievelingsseizoen. 

De stilte op de hofjes in de straat waar geen beestjes meer worden geroosterd op de BQ.

De keukendeuren overal gesloten is de stilte wedergekeerd en alleen mijn keukendeur staat altijd open zolang ik niet stook.

Tegen half een in de middag scheen de zon door de ramen van mijn woonkamer en heb ik voor de joeks de gordijnen dicht gemaakt die de
kamer in twee verdelen… 

Daardoor werd de achterkamer, keuken en gang afgesloten van het stukje zonovergoten woonkamer.

De temperatuur (19 graden) steeg direct met twee graden en zat ik beschut in de warmte de mijmering te tikken. 

Zo knus… als je stilzit in een dun bloesje en alleen je vingers bewegen…

Floor kwam naast me op “haar” stoel liggen waar ik een restje wol van de groene woonmantel op heb gelegd. 

Ze is gek op wol en helemaal blij in ons knusse hoekje achter het gordijn…

De was moest binnen op de lijnen in de rommelkamer en droogt in een


nacht… Als je binnen droogt wel de ramen tegen elkaar open zetten en deuren uiteraard van de kamers.

Het vocht moet eruit anders gaat dat in de muren gordijnen en en zitten. Je wil geen vochtig huis met schimmel. 

Het beste is dan ook buiten drogen en meestal lukt het me om te wachten op droge dagen…

Deze keer had ik naar het advies van de woensdagvriend geluisterd die vertelde dat het zaterdag overwegend droog zou zijn. 

Tja… die luistert naar het weerbericht van België omdat hij net aan de grens woont…

Uiteraard vertelde hij erbij dat het een advies was en ik zelf de verantwoordelijkheid droeg… 

Het voelde even goed om naar zijn advies te luisteren denk ik wel… Nog een stukje opvoeding denk ik van vroeger (naar een man luisteren) waarvan een snippertje bleef zitten in de eigengereide geëmancipeerde…

Annemiek…