donderdag 8 september 2022

Mijmering 72 Een schnitzel van koolrabi, hete bliksem, de laatste ronde stekjes en de tweede woonmantel van model Sonja af.

Beste mensen,

Glimlach vanuit je hart...

zomaar, voor niets,

om de poes of een grap in de mijmeringen

gewoon omdat je het fijn vindt....

Annemiek

Mijmering 72 2022.

Tip… Het recept hete bliksem kost bijna niets. 

Wat aardappels van eigen oogst en vier appeltjes voor ongeveer 40 cent samen (als je ze op de markt koopt) en 2 uien voor ? 


Laten we het afronden op 50 cent (met die klont margarine) voor een maaltijd voor twee dagen…

Ingrediënten:

Aardappels

evenveel appels

zout en klontje boter

2 uien

Werkwijze: De aardappels lagen nog in het mandje, waren beschadigd door de riek en moesten eerst opgemaakt. 

Ze werden geschild met de dunschiller, gewassen en alle
kneusplekken weggesneden.

De appels heb ik niet geschild alleen gewassen en van klokhuis ontdaan. 

Aardappels en appels werden in kleine stukken gesneden en met 1 beker water opgezet met wat zout. 

Het is belangrijk niet meer water te gebruiken want deze
stamppot kan je niet afgieten…

Op hoge pit tot kookpunt laten komen en op lage pit garen.

 Ongeveer in 15 minuut en was ik afgeleid waardoor me was ontgaan dat het goei eten bijna droog kookte en gaar was.

Direct overhevelen in een andere pan is de beste oplossing.

Klont margarine erbij en stampen. De rode schil van de
appeltjes bracht wat kleur in de stamppot.

De uien werden gesnipperd en gefruit in de wok. 

Een appel werd in partjes gesneden en gebakken in iets olie…

 Het was zo lekker dat ik mijn bord heb afgelikt… 

Dat mag soms… en heb ik van Floor geleerd.

Tip 2… Je kan nog net stekjes trekken van de aardbeiplanten oftewel de plantjes aan de uitlopers. 

In glazen water staan de stekjes op de tuintafel wortel te krijgen.

 In vier weken moet dat lukken en kunnen ze begin oktober zo in
de volle grond…om voor de vorst nog goed te kunnen wortelen en volgend jaar oogst te geven.

Ik had alle scheuten afgeknipt en dat waren er nogal wat…

De sterkste jonkies werden in de glazen met water gezet…

Later heb ik een aantal zo in natte volle grond gedrukt… 

Al gaat de helft maar aan dan is het al wat…De regen zal de aard
e nat moeten houden en die kwam… Godzijdank!

De laatste ronde voor geranium stekken. 

De Franse geranium in oxblood en roze en wat witte boeren geranium zijn nog gestekt.  

De tijd doet de rest.… 


Ze staan in de schaduw van mijn huis in de luwte en in het zicht zodat ik ze niet vergeet. 

Bij regen na de buien de onder/schalen legen en de potjes zo op de stoep zetten zodat overtollig hemelwater weg kan stromen. 

dit om te voorkomen dat de aarde zuur wordt en de stekken rotten. 


Onder een afdakje zetten is ook een optie…en weet je nooit of je in de tijd van wel of niet wortelen wel de juiste hoeveelheid water geeft… 

Ik geef dat liever in handen van Moeder Natuur.

Zie je de stekken die ik vorige week plantte? Enkele blaadjes kleurden bruin… Gewoon afblijven, die vallen af mettertijd. 

Je ziet aan de stekken dat ze echt aan het wortelen zijn… Komt goed als je ze nu net vochtig, dus aan de droge kant houd.

Tip 4… Net voor de regen viel heb ik de zonnebloemen in het zaad afgeknipt. 

Ze liggen te drogen op een taart treefje met een stuk gaas toegedekt.

Dat hangt onder het afdak en kan de wind en de zon erbij zonder dat de vogels de zaden oppikken. 

Die ene van enkele weken geleden is al droog... nu nog een maiskolf aan de boer vragen en kan het herfststuk gemaakt worden...

Tip 5… De andijvie ziet er zo fris uit in de border en van Bertina kreeg ik een dikke glaskoolrabi van het soort Smelz. 

Rauwe andijvie stamppot op het menu… 

Knollen als koolrabi en knolselderie kan je mengen met aardappels om puree te maken. 

Daardoor kom je zeker aan 200 gram groenten per dag en veel minder koolhydraat van de aardappels.

Ingrediënten:

Evenveel aardappels als koolrabi

Krop andijvie

Zout peper scheut kruidenazijn

1 kleine ui

Klontje boter en nootmuskaat

Werkwijze: De aardappels schillen en de koolrabi in schijven snijden.

De mooiste schijf wordt het vlees… 

Hoe kan dat nou zal je denken… Let op! De aardappels wassen en in kleine stukjes snijden evenveel koolrabi in stukjes snijden.

De schijf die vlees wordt snij je middendoor en komt boven op de aardappels en groente in een pan.

Een beker water en iets zout erop en aan de kook brengen. 


Op laag pitje garen en de halve schijven uit de pan nemen als ze beetgaar zijn.

Die halve schijven door paneermeel halen en vervolgens door los geklopt ei en weer door paneermeel. 

De schijven bak je in iets zonnebloemolie. 


Ik had die schijven eigenlijk in de vorm van schnitzels moeten snijden dan was het net echt… Bbrrr.

Was de andijvie in het geheel en snij in smalle reepjes. 

In een kom mengen met de gesnipperde ui en een scheut azijn of kruidenazijn. 

Beetje zout en husselen…

Als de aardappels gaar zijn is het vocht meestal opgenomen dus let op.

 Klont boter erbij en nootmuskaat…

De stamper erdoor en hoefde niet eens melk erbij…

De andijvie in gedeelten bij de puree op een laag pitje zodat de andijvie ietsje slinkt. 

Maar een minuutje of zo…

Koolrabi incognito als aardappel en als vlees maar wel veeeeeeeeel gezonder dan dood diertje…

Mijn leventje… De tweede woonmantel model Sonja is af. 


De leerpunten van de eerste woonmantel heb ik eruit gehaald. 

De muts is kleiner en kreeg een omslag om koord door te rijgen.

De naden van de muts zijn mooier afgewerkt. Van binnen/buiten van de muts is nu de festonsteek te zien… 

Al doende leert men.

Met de hand werd de muts op de mantel gezet waarbij de mantel met ruimte en de muts werd gerekt… Dat kan prima…

Vervolgend werd beneden voorzijde dichtgenaaid...

ook met de hand en lusjes voor de knopen gehaakt met een steek die volgens mij niet bestaat… 

Het zal me worst wezen… Nu nog drie knopen vinden ergens…

Het kind hoeft het maar warm te hebben bij het huiswerk maken en de TV want er is geen geld om de verwarming aan te zetten… 

Gelukkig is dat op school nog wel zo…

Bij die schijf koolrabi als vlees dacht ik weer terug aan Valkenburg waar ik jaren geleden na een Kerstgrot bezoek met een vriendin ging eten. 

De mevrouw is nogal van voordeeltjes en een hele serie restaurantjes


werd afgelopen waar het dagmenu goedkoper zou zijn.

Ik zie dat dan met humor aan en sjokte achter mevrouw die bij elk restaurant het menu ging bekijken met de prijslijst... 

Uiteindelijk werd een restaurant gekozen waar friet met schnitzel en sla heel goedkoop werd aangeboden. 

Omdat ik van wanten weet heb ik natuurlijk een vegetarische maaltijd
besteld, iets van quiche met geitenkaas wat verrukkelijk was al was het iets duurder…

We betaalden altijd apart en ik weet nog dat voor mevrouw niet duidelijk was bij welk menu het schaaltje mayonaise hoorde. Mevrouw gaf ook nooit fooi en wilde altijd het onderste uit de kan... 

Op vakantie werd fruit en spul van het ontbijt in de handtas gepropt zodat ze geen lunch hoefde te kopen. Ik kon daar niet tegen en nee we zijn geen vrienden meer...Terug naar Valkenburg...

Toen we halverwege de maaltijd waren vertelde ik mevrouw dat die schnitzel van haar wel eens kip kon bevatten. 


Schnitzel van allemaal dezelfde maat, zoals ze daar serveerden is gemaakt van samengeperst restverwerking vlees van kip en varken die gekleefd wordt met eiwit en in een rol geperst. 

Ik kwam even niet direct op de naam en noemde het voor het gemak slachtafval. 

Daar plakken van gesneden en gepaneerd heb je de bekende goedkope schnitzel…Geef mij maar de koolrabi als schnitzel…Zie link https://www.sjeef.nl/Recepten/Info/schnitzel.html

Annemiek het plaagbeest…