zondag 6 januari 2019

Mijmering 1 Met nieuwe ogen, in hergebruik goed voor de Aarde en je portemonnee.....

Beste mensen,

We starten met een schone lei, elk jaar en seizoen weer...
en leren in de herhaling... hoe het anders kan...

Annemiek
 
1 Consumindermijmering 2019.
 
Tip:
Goede voornemens? Ik doe er niet aan.... de kans is te groot dat ze mislukken. Kijk naar wat je zeker wel kan en stabiliseer dat is al heel veel. Gewoon de puntjes weer op de Ï en ben je trots op jezelf. Daardoor start je met een opgeruimd gevoel het nieuwe jaar... Letterlijk en figuurlijk. Daaruit voort komen dan vanzelf voornemens.
 
Zet weer een doos in de gang als je dat nog niet hebt... Wat niet echt nodig is... kan weg en hoef je nooit meer schoon te maken. Ruim eventueel boom en Kerststukken op. Spul om te hergebruiken zoals dennenappels kaardenbol enz.  kan in een doosje. Afgelopen kerst zag je veel Kerstboeketten en die hoeven niet direct weg. Het tuincentrum krijgt voorlopig geen goeie klant aan jou. De dennenappels uit het Kerstboeket heb ik bosjes gedroogde lavendel erin gestopt met tot 15 cm afgeknipte stengel want ze hoeven geen water. Een voorjaarstakje kan ook. Een enkele boom bloeit al. De roosjes en het blad in het boeket staan nog wel even. Je krijgt tijd om te bedenken wat je aan voorjaar in je huis wil brengen, zonder totaal los te slaan bij de bloemist. In het tweede stuk stond een flinke conifeertak die eruit ging samen met de rode besjes en de wit gespoten tak. Die ogen teveel naar Kerst. Elke week bekijken of iets eruit moet en schoon water geven. De eucalyptus zou zomaar wortels kunnen krijgen en heb je een pracht snelgroeiende takjesaanvoer in je tuin.

Verzamel alle losse troepjes en post die bleef liggen en leg op de eetkamertafel... Mooie hoogte om te ruimen.
Zet in een hoek een doos klaar voor oud papier en kijk de zooi na. Leg direct alles op de plek waar het hoort en gooi weg waar je niets mee kan. He... dat ruimt op!
 
Maak tussendoor een lijstje met wat nog te doen en werk daarvan dagelijks iets af. Een telefoontje of een brief... of een bezoekje...
 
Heb je mede huisgenoten zet dan namen op tasjes of bigshoppers. Hang ze aan de kapstok of zet in de gang. Alles wat je vind van de betreffende persoon gaat erin. Misschien je dochter of zoon zijn troep die op hun kamer hoort? Waarom zou je wachten tot ze het zelf ruimen. Bij mij kregen de tasjes de namen van de beide consuminderhuizen moederhuis en Molenberg en een ontspul doos. Ik zoek nog een flinke haak die aan de zijkant van de gangkast kan worden ingedraaid voor de tassen want die tip hou ik erin.... Mooi uit het zicht....net onder de kapstok.
 
Tip: Tafel leeg? Trek lades open en kijk wat nog eruit en doorgegeven kan worden. Dat wordt bij mij steeds minder door de jaren heen....ik ruimde immers al veel.
 
De Kerstkaarten (die toch nog kwamen) kunnen hergebruikt en bewaard tot einde jaar om kleine kaartjes van te knippen, ze staan overzichtelijk uit het zicht in een bakje in de kast...Uit het oog, uit het hoofd.
 
Om de versheid van de bloemen bij de PLUS te garanderen gaan ze na een week weg en worden de “oudjes” doorgegeven aan ons consuminderhuis. Ze staan soms nog weken. De plastic hoge bakjes waar de bloemen instaan komen mee want terug bezorgen naar de kwekerij  kost meer geld dan weg gooien heb ik begrepen. We hebben de bakjes gered van de afvalberg en ze staan vanaf 3 januari bij de uitgang van het consuminderhuis voor ieder die ze hergebruiken wil. Ze zijn voor vele doeleinden te gebruiken. Dus als je in de buurt bent... wip maar binnen en neem mee... Ze zijn te gebruiken voor:
 
Prullenbak
sorteerbakken voor in de schuur zolder of hobbykamer.
Aardappelbakje zodat de piepers uit de plastic zak kunnen
Groente of fruit bak....
 
Voor buiten gebruik gaatjes in de bodem prikken met een flinke schaar.
glas bakje voor buiten (als het vol is legen in de glascontainer)
Eierschalen spaar bak ( eierschalen worden gemalen tot kalk voor in de tuin)
Koffie drab opslagbak (anti slak voor de tuin). Door de open bak en de gaatjes onderin schimmelt de drab niet.
GFT tussenstation als je container of compostbak ver staat (elke avond legen)
Nog eentje?
 
Bodem eraf “zagen” met een kartelmes en de bak tot de rand ingraven in de tuin gevuld met een muntplant.
De plant kan niet zwerven en je tuin overnemen...
Zaag enkele bakken middendoor... Bovenkant wordt zaaibedkraag die je zo in de tuin drukt. Vijf of zes is wel genoeg.
Mooie zaaibedjes waarin de kiemende zaadjes beschermd kunnen opgroeien...
De onderkant als onder/pot (waterreservoir) waarin een potplant met een afwateringsgat kan geplaatst,
Bijvoorbeeld in een mand waarvan de bodem is weg gerot maar de mand nog zo mooi oogt.
 
Tip 2
Doen met wat er is en in de tuin blijven de framboosjes komen. Lekker in de yoghurt. Ik hou van decoratieve gebruiksvoorwerpen. De oeroude gietijzeren creuset kasserol staat mooier op dan in de kast. Ik bewaar mijn handschoenen en muts erin en soms wordt hij kookpot... De mooie oude kaasstolp met mand eronder werd fruitschaal.... Het kannetje met de gedroogde lavendel werd geruimd. De lavendel kwam...jawel...
 
Tip 3
De koelkast opgeruimd en uitgeveegd starten we weer met elke dag een stukje keuken in grote beurt aanpakken.  De ovenplaat was heel diep ingebrand en zoiets krijg je nooit meer schoon. Buiten gelegd werd de smurrie ingesmeerd (dus in de week gezet) met SUNSODA en 24 uur later met de punt van de kaasschaaf de zacht geworden smurrie afgekrabd. Wat niet weggaat blijft maar zitten, al is driekwart weg.
 
De postcodeloterij agenda’s vliegen je weer om de oren en de helft is papier waar niet ieder iets aan heeft. Omdat de agenda er nu eenmaal al is en gekregen van Jozé heb ik de agenda verbouwd. Doe er je voordeel mee... De bonnen achterin werden eruit gescheurd op de kartellijn en komen op de tafel in de pauzehoek consuminderhuis om meegenomen te worden. Een dubbelgevouwen groot blad werd met behulp van “dubbelzijdig” plakband (die je eventueel zelf kan maken) in de eindjes geplakt waar de bonnetjes zaten ( zie voorbeeld) Daar kan je telefoonnummers opschrijven of notities. Op de binnenkant van de harde achterkaft werd een stevige hergebruik envelop  met de klep vast geplakt. ( zie voorbeeld) en voilà je hebt een mooi vakje voor losse briefjes die nog even bewaard moeten worden.
 
Mijn leventje...
Een stelletje koolmeesjes baddert in de goot van het afdak waar water in blijft staan. Ze hebben pret omdat ik de goot niet van bladeren ontdeed. Dat komt allemaal nog als de miezer op wil houden en eens komt die dag. Even een weekje langzaam aan na het vele werk en lief zijn voor mezelf... De grote schoonmaak zit ingebakken want ik heb een hang naar ruimte en opruimen al gaat het langzaam. Schoon moet alles weer zijn... en er zal hulp bij moeten komen. Hang naar eenvoud met maar een stuk kaas in huis en alle crackers en koek weg. Gewoon eerlijk brood en verder niets De ene fles port die ik dronk tussen half november en 4 januari is leeg. Alcohol hoort naar mijn idee bij december en daarna niet meer. Geen lekkertjes meer die allemaal te zout of te zoet zijn en ik was zelfs aan het zoet broodbeleg geslagen. De witte broodjes weer eens geprobeerd laat ik het allemaal weer achter me.... Een pureetje met rucolablaadjes uit de tuin. Ze zijn verdwaald tussen de jonge snijbiet en gezamenlijk kunnen ze rauw in de pastinaakpuree. Dat maakt dit mens gelukkig....
 
Annemiek