zondag 13 januari 2019

Mijmering 3 Tosti zonder ijzer en ruimte maken...waar geen ruimte lijkt te zijn...

Beste mensen,

Er zijn mensen en anderen
en iedereen heeft het recht om anders te zijn...

Annemiek.
 
3 Consumindermijmering 2019.
 
Tip.
Wie schrijft die blijft... tegenwoordig maak ik weekplanningen op mail. Die gaan naar de coördinators van de beide consuminderhuizen.
We noemen deze manier oppakken/afkanten alsof je steken oppakt in een vergeten breiwerk en het werk afmaakt en afkant en zo is het ook. Klussen oppakken en direct tot een einde brengen.
Aan het einde van de week bekijken we samen punt voor punt of het doel is bereikt ... De betreffende coördinators brengen natuurlijk ook punten in. Het is de beste manier om vastgelopen klussen vlot te trekken en de coördinators krijgen een bredere kijk, worden steeds zelfstandiger wat ook de bedoeling is. Mijn in te brengen punten zullen steeds minder worden... Wat jij daarmee kan?
 
Thuis ben ik ook op deze manier gaan werken met hetzelfde resultaat... lees...geniet en doe er je voordeel mee....
Al een tijd wil ik mijn servies halveren maar het komt er maar niet van.. Elke dag werk ik aan een kluis; oppakken/afkanten aan de orde, en werd een bananendoos met servies gevuld. Mijn servieskast is nu heel overzichtelijk met nog maar voor zes personen serviesgoed. Meer mensen wil ik niet tegelijk op bezoek...liever minder.
 
Het dressoir in de gang met geliefde buitenissige pannen kasserollen en schalen werd op de schop genomen. Het resultaat was weer een bananendoos vol spul dat doorgegeven kan worden. Door een tosti in de koekenpan te maken bleek het tosti apparaat ook overbodig. Veel teveel werk om daar tosti’s in te maken en de reiniging achteraf. Vroeger heb ik het apparaat veel gebruikt toen voor vier personen tosti’s werden gemaakt. Kijk met nieuwe ogen wat weg kan als je leven veranderd en ruim wat je niet meer gebruikt.... Laat het spul stromen en geef door... Ik verkoop nooit... ik geef weg... dat past bij mij. De vreugde mee te maken van geven in liefde en blijheid ontvangen... De achterliggende gedachte is altijd hergebruik door gericht door te geven.... nu je er nog bent. Moeder Aarde zal je daar dankbaar voor zijn. Natuurlijk kan je verkopen en daarvan tweedehands kopen wat je echt nodig hebt.
 
Tip 2
Ondertussen worden ideetjes geboren in mijn consuminderbrein. De klussers willen die ideetjes wel uitvoeren en hierbij het resultaat waar jij wellicht weer iets mee kan... Mijn generatie en ouder heeft nog boekenrekken en die worden geruimd als iemand overlijd. De rekken zijn welkom bij het consuminderhuis en de vakken in zo’n rek worden in hoogte verstelt. Steevast worden 4/5 planken bijgemaakt zoveel mogelijk in dezelfde kleur. Het zijn de mooiste schoen opberg rekken die je maar kan wensen. Precies op maat...als je geen 50 schoenmaat hebt. Van zijkanten niet complete baby bedjes maken we grote sjaals rekken.
 
De plastic bakjes die PLUS weggooit (van vleeskruiden) worden door ons hergebruikt voor dunne sjaals wanten sokken en en... Vraag aan de manager van de PLUS ”in den lande” of je de bakjes mag hergebruiken. Er zitten ook nog deksels bij en als we die niet nodig hebben? Krabbers voor je aanrecht kan je daarvan maken en plantenstekers voor in je tuin en weet ik wat nog....Gewoon knippen met de stevige keukenschaar.
 
Zie je het al voor je zo’n rek met gesorteerd gereedschap in een op maat gemaakt boekenrek in je schuur of de hobby ruimte. Twee of drie rekken naast elkaar kan natuurlijk ook.
 
Tip 3
Rekken maken aan een muur van “peperkoek” waar niets aan houden wil. Of zelfs tegen een raam met een radiator eronder? Door mijn vreemde ideetjes wordt het mogelijk.
 
Een tafel met stalen poten waarvan twee poten op maat werden afgezaagd. De korte poten staan nu op de betegelde vensterbank en de radiatorwarmte kan onder de tafel door de ruimte van de kamer in... Voor het raam kan vlak op het glas een rolgordijn of plak het raam af met raamfolie. “Ons” raam komt op een overkapte galerij uit en kan aan de buitenkant van een rolgordijn worden voorzien waar we gemakkelijk bij kunnen. Eens zal immers weer de zon gaan schijnen. Een witte kleerkast werd van achterkant ontdaan en op de tafel gehesen. De legplanken op gewenste maat geplaatst en via zijpanelen extra verstevigd met schroeven door zijpaneel heen in de plank. Staat muurvast... dat rek!  Het licht komt tussen de stapels truien door en dat bespaart elektriciteit. Een kast voor de radiator plaatsen zou warmte tegenhouden en licht.plus een halve meter ruimte wegnemen... In een opslagkamer, inloopkast of rommelkamer toch een ideetje nietwaar?
 
Tip 4
Hoge stapels opgevouwen kleding brengt niets in kleerkasten. Niet bij je thuis en evenmin bij het consuminderhuis. De bestaande legplanken werden dichterbij elkaar geplaatst. We gebruiken daarvoor hout (of wat daarvoor doorgaat) van kapotte of niet complete kasten. Het liefst in ongeveer of de kleur van de kast. Geen ruimte bleef onbenut en waar toch meer ruimte tussen de planken kwam, komen de dikke truien. Nu de manier van vouwen nog aanpassen en voilà... geen loze ruimte meer.
 
Tip 5
 De pan tosti:
Ingrediënten:
per persoon
2 boterhammen
1 kleine tomaat
schijfjes kaas
rucola of slablaadjes als je wil
klein rood sjalotje of ui.
 
Werkwijze:
De boterhammen in de koekenpan aan een kant roosteren op laag gas. Een teflon pan is het gemakkelijkste. Keer de sneetjes...Om de tosti smeuïger te maken kan je de omgekeerde boterhammen insmeren met kruidenboter die direct zal smelten. Inwrijven met een teen knoflook kan ook en dun besmeren met boter of... niets. De plakjes kaas op een boterham en drie plakken tomaat. De tweede boterham op de tomaten leggen maar wel met de hete kant. De deksel op de pan om op laag gas de kaas te laten smelten....
 
Er kan peper en zout op de tomaat en wat rucola  voordat je het tweede sneetje erop legt en altijd uienringen van een klein uitje...
Een schijf ananas op de kaas zonder tomaat is ook lekker en daar hoort geen ui bij...
 
Mijn leventje...
Omdat het afvoeren van meubels steeds duurder wordt volgt hopelijk hergebruik wat ook de bedoeling is. Natuurlijk krijgen wij veel kleerkasten die niet compleet zijn of al omvallen als je ernaar kijkt. Onze klussers maken daar mooie stevige rekken van en alleen de schroeven kosten geld. Doen met wat er is geeft je het meest rijke gevoel dat er bestaat. Ik zag alweer rekken in de “reclame” bij de commercie en ze zijn meestal net als de kledingrekken. Je mag er niet veel opleggen of aanhangen....
 
De bovenstaande manier van werken lijkt natuurlijk op werken met eerder beschreven tijdmanagement en dat is natuurlijk zo. Toch is er verschil want de klus moet direct afgewerkt worden. Ik vond in het dressoir pannen die vergeten waren en vogelvoer van 5 jaar geleden of zo. Verder kwamen mapjes schrijfsels boven water die toen leuk waren en nu wegkunnen. Floor de poes volgt alles op de voet en ze lijkt erop te wachten wanneer ik het opgeef maar dat gebeurd niet. Morgen de bergruimte onder de trap in de gang op de schop...
 
Mijn Floor moest naar de dierenarts. Ze heeft chronische jeuk van allergie waardoor ze zichzelf teveel “wast” met kale plekken als gevolg. Ze krijgt daar regelmatig een injectie tegen die 8,05 kost (nu 8,30 euro) en door de assistente gegeven kan worden. Toch is er een limiet aan de prikken want de dierenarts wil haar zien op z’n tijd. Er moet immers brood op de plank komen, ook bij de dierenarts. Het consult koste 26,46 euro en omdat we er toch waren werden haar nagels geknipt; 7,04 euro. Mijn pogingen heb ik na twee uithalen en een beet in mijn hand gestaakt. Ik geef graag 7,04 euro om mijn leven te redden nietwaar. Twee mensen moesten eraan te pas komen en toen zat de anti jeuk prik er al in. Floor werd weer gewogen en was 500 gram aangekomen. Ze noemt het haar Kerst kilo's. Dat was duidelijk zichtbaar en voelbaar op die paar kilo poes en als ik er iets van zeg haalt ze een oud spreekwoord aan; De pot verwijt de ketel. Als ze niet minder eet zal er een maagbandje moeten komen heb ik haar gezegd. Ze kijkt me nuffig aan wetende dat ik dat nooit zou doen... We zijn nu samen aan de lijn geslagen waar niets van komt want er lag nog een stukje stokbrood en kaas en Floor zat weer in de boterpot die even onbewaakt op het aanrecht stond....
 
Annemiek.