zondag 20 januari 2019

Mijmering 5 en bonte bonen wintersoep....waar je heel lang warm van blijft...

Beste mensen,

Geluk is een zonovergoten winterzondag
en je zegeningen tellen....

Annemiek.
 
5 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
een van de wintersoepen waar je lang warm van blijft is de bonte bonensoep. Een receptje van mezelf moet ik bekennen voor de smaak en de kleur een soep waar je ook nog vrolijk van wordt.
Maar laat ik eerst starten met hoe je een berg voorgekookte witte bonen in je diepvries krijgt. allemaal kleine porties zodat je deze niet opvallende vleesvervanger in stamppotjes kan verstoppen in roerbakgerechten, in maaltijdsalades, in pureetjes, in allerlei soorten soep dus ook in bonte wintersoep.... 
 
Koop gedroogde witte bonen in een Turkse winkel want daar zijn ze het goedkoopst. Ga eerst op prijsonderzoek want de prijzen verschillen van de ene winkel met de ander. De hoeveelheid bonen maakt niet uit... ik nam twee maatbekers en heb ze in het vergiet afgespoeld. Meer dan dubbel zoveel water, ik nam vijf maatbekers en liet ze 24 uur weken. De bonen ”groeiden” tot bovenaan de kasserol. Als je de prijs vergelijkt met potten, sta/pakken of blik bonen heb je heel veel bonen voor weinig geld. De bonen werden in het weekwater met eventueel toegevoegd water aan de kook gebracht en op laag gas beetgaar gekookt. Meestal is vanaf kookpunt 20 minuut genoeg. Giet de bonen af en laat ze uitlekken en afkoelen. Twee handjes per diepvrieszakje is aan te raden. ....
 
Bonen zijn wel de meest ondergewaardeerde voedingsbronnen op aarde. Ze bevatten vezels, eiwit, B vitamines en andere belangrijke vitamines en mineralen. Ze verlagen de bloedsuikerspiegel.... ze verbeteren de cholesterolwaarden... en ze zijn gunstig voor de darmen waardoor je gemakkelijker afvalt. Het eten van bonen in plaats van vlees is milieuvriendelijk dus goed voor de Aarde. Voor je portemonnee ook... als je bekijkt hoeveel boon je van gedroogde bonen krijgt na het weken....
 
Vele mensen weten niet hoe ze gedroogde peulvruchten moeten verwerken. bij deze dus....zie boven. Je houdt niet van gedroogde peulvruchten weken of vergeet het steeds? Neem dan linzen voor wintersoep... die zet je op en zijn met de groente samen in 30 minuut gaar.....Ik gebruik ze beiden want witte bonen in de vriezer in voorraad kan elke dag wel gebruikt in alle soorten gerechten al of niet incognito.....
 
Recept bonte bonensoep.
Ingrediënten:
 
1 beker gedroogde bruine bonen
halve beker gedroogde witte bonen
of 1 beker voorgekookte witte bonen
1 paprika
1 dikke winterwortel
1 kleine knolselderij
soepgroen zoals selderij blad
2 aardappels
eventueel pastinaak
3 groente bouillonblokken
2 ui of 1 dikke
2 tenen knoflook (ik nam een bolletje)
lavasblad of zaad als je hebt.....
Peper/zout naar smaak.
 
Werkwijze:
Zet de gedroogde bonen apart in de week (in ongeveer het dubbele water dan je boon hebt, een beker boon en twee bekers water) en laat ze 1 nacht of langer weken. De dag erop:
Fruit de gesnipperde ui in iets zonnebloemolie en voeg even later de gesnipperde knoflook toe. Blus af met anderhalve liter water en dat kan het weekwater van de bonen zijn. Voeg bonen en de geschilde en gesneden wortel, knolselderij, aardappel en eventueel pastinaak toe en de bouillonblokken. De vorst maaide de lavas boven de grond weg maar ik heb nog zaad. De smaak is gelijk en je kan het zaad zaaien in april en/of in soepen gebruiken. Bladselderij haalde ik van de bleekselderij in de vaas op de keuken vensterbank en van de kop knolselderij in de bloempot op de woonkamer vensterbank.
De hele knolselderij heb ik uitgegraven uit de inkuil in de border waar nog veel bewaargroente inzit zag ik. De vorst had niets aan de streng ui onder het afdak gedaan en ze kunnen deze week opgemaakt. Als alle smaakjes in de soep zitten en de soep van kookpunt op laag gas suddert kan de paprika in reepjes erbij en ik neem hiervoor de rode paprika voor de kleur. Na tien minuut mijn voorgekookte witte bonen (ongeveer een beker dus twee zakjes) zo uit de vriezer in de pan en weer even op kookpunt laten komen en een minuutje doorkoken. De soeppan werd in de gewatteerde deken op de bank ingepakt en gaart verder in eigen warmte. Daar heb je geen gas meer voor nodig.
 
Mijn leventje....
Ik had al geweekte en voorgekookte witte bonen in de vriezer dus werden alleen bruine bonen in de week gezet. Een pepertje kan ook nog in deze soep maar vond ik even niet en werd het bonte peper uit de pepermolen. Doen met wat er is... De twee nachten vorst maakte de bovenlaag van de aarde al hard en toen de zon op het bedje pastinaken scheen kon ik nog net een aantal dikke janussen oogsten. Gratis groente van zelf geteeld zaad die morgen in de Leidsche stamppot kunnen. Op de inkuil kwam een extra laag hooi en op de doos aardappels in de schuur een laagje krant van wijkbladen. De sla in de wasteilen (koude kas) werd afgedekt tegen de avond met grote zakken die ik kreeg en kwam het glas daarop. Bij strenge vorst gaat alle sla eraan...of niet. In de regenton kwam een bundel snoeihout om te voorkomen dat de ton vol regenwater kapot vriest en dat is een tip uit de oude doos. De zon door het zijraam in de woonkamer verwarmt mijn huis mee en de jonge salie plantjes in de potjes op de vensterbank in de zon strekken hun blaadjes en stengeltjes. De grootste Chayoot kreeg een langere stok want die groeit als een gek. Er komen al blaadjes aan en de ranken hingen al in de glasgordijnen. Niet dat me dat iets kan bommen maar de stengel zou eens breken en dat zou jammer zijn.
 
Floor huppelt met me mee bij alle winterzorg en ze voelt de belangrijkheid van alles wat we doen merk ik wel. Ze heeft een tijdje buiten op de oppottafel gezeten in de beschutting en de zonneschijn. Nu ligt ze tussen de potten op de vensterbank achter het glas en warmt haar lijfje in een zonnebad. Ze is een blij poezekind en ik beeld me in dat ons eenvoudig goede leven daaraan bijdraagt. Als ik sigaretten rokend een pizza zou bestellen en de wietboer aan de deur stond en de muziek op harder dan hard stond. Het ouwe bankstel in de achtertuin overwoekert met onkruid lag te rotten en de poort uit de hengels hing en ze kliekjes moest eten....zou ze bij Japie gaan wonen denk ik wel.... Van dit alles niets in huize van Deursen en die afwas moeten we straks samen maar doen....Voor wat hoort wat en het sheba kattenlekkers groeit niet van zelf geteeld zaad heb ik haar vertelt. Ze speelt Oost Indisch doof en vergeet dat haar bewegend staartje haar verraad.
 
Annemiek