maandag 7 januari 2019

Mijmering 2 Uiensoep en gestaag schoonmaken door de tijd je werk te laten doen....

Beste mensen,

Met rustig doch gestaag doorgaan
worden de meeste successen bereikt....

Annemiek.
 
2 Consumindermijmering 2019.
 
Tip.
Elke dag een klus die amper tijd kost... omdat.... de tijd het werk doet en het grote resultaat maakt je blij.  De onderkant van de wok heeft wat achterstand onderhoud en dat had niet mogen gebeuren. Tja... ik ben niet volmaakt. De wok kreeg een laagje pure SUNSODA en een kliedernatte vaatdoek kwam erop. Van tien uur in de avond de nacht door en was de smurrie in de ochtend los geweekt. Met een brillo soap pad oftewel staalsponsje met zeep was de troep binnen tien minuut verwijderd. Ik zal de onderkant wok weer beter bijhouden...heb ik aan Floor beloofd. Ze trok haar wenkbrauwen eens op...  
 
Een gebruikt schuursponsje dat nog niet “op” is kan bewaard in een restje aluminiumfolie om roesten soap pad tegen te gaan. De folie is bewaard van een boterham en hergebruikt. Meestal gebruik ik boterhamdoosjes voor mijn twaalfuurtje op mijn werk maar soms kan dat niet als de boterham weinig plaats mag innemen in de schoudertas of zo....
 
Tip 2
Doen met wat er is brengt vaak een maaltijd van spul dat je over het hoofd ziet. In de bergruimte hing een net met nog zeker anderhalve kilo uien. Er was een hard stukje kaas over van Kerst dat kon opgebruikt. Knoflookstengels volop in de tuin en groentebouillonblokken in de kast. De scheut witte wijn kan ook witte port zijn of sherry wat je maar hebt...of gewoon weglaten.... Alcohol vervliegt trouwens tijdens het koken. Ik zet het even voor je op een rij.
 
Uiensoep voor 4 personen
Ingrediënten:
Anderhalf of 2 kilo uien
3 groentebouillonblokken
eetlepel kerrie
3 tenen knoflook of verse knoflookstengels
scheut witte wijn of sherry of witte port
anderhalve liter water
snee brood of klein hard broodje
geraspte kaas
olijfolie of zonnebloemolie
voor de niet vegetariër gerookte spekreepjes.
 
Werkwijze:
De uien van schil ontdoen in vieren snijden en in grove reepjes. Olijfolie met wat zonnebloemolie in een soeppan en de uien fruiten op hoog gas zonder deksel. De uien slinken en vocht verdampt. Als de uien bijna beginnen te bruinen de tenen knoflook gesnipperd toevoegen. Heb je knoflookstengels? Die komen later. Voor de niet vegetariër nu de gerookte spekreepjes toevoegen en mee roerbakken. De kerrie toevoegen en mee roerbakken want Kerrie geeft gebakken pas zijn smaak vrij. Als de uien bruinen opletten want ze mogen net niet aanzetten. Blus de uien af met de wijn en voeg anderhalve liter water toe. Op hoog gas aan de kook brengen en met de houten lepel goed de pan bodem vrijmaken van eventueel kruidenaanbaksel. Aan de kook de soep op laag gas laten garen tot de uien zacht zijn. De eventuele knoflookstengels in fijne ringetjes knippen en toevoegen...
 
Op uiensoep hoort brood met kaas en dat kan een boterham zijn in blokken geknipt en bestrooid met geraspte kaas of plakken. Je kan bij meerdere gasten ook een langwerpig hard broodje (oud of niet) in schijfjes snijden en in elke soepkom een schijf in drie delen geknipt leggen. In ieder geval altijd kleine stukjes brood want een heel stuk brood kokend heet met gesmolten kaas kan je niet mee uit de weg. Ik zie dat wel eens bij een restaurant met de kaas druipend langs de kom naar beneden. Ik zou het teruggeven...of een keukenschaar erbij vragen... Uiensoep is de tweede dag nog lekkerder dan de eerste dag of vries de soep in. In ieder geval heb ik het restje kaas met het handraspje geraspt en in een leeg boterdoosje in de vriezer gelegd voor de volgende keer soep....
Zo’n handraspje hoort in je besteklade en kan je heel zuinig op maat de nodige kaas van het stuk raspen waar je maar kaas voor nodig hebt....hoef je weer niet te denken aan geraspte kaas in milieuonvriendelijke zakjes waarmee ze je belazeren door er meel bij te doen.. Ze maken het trouwens van restkaas en dat is o.a. aangevreten kaas door dieren muizen, ratten en zo. Of dacht je dat een mevrouw met een wit schortje aan de A kwaliteit kaas voor je ging raspen?
 
Tip 2
Een plastic pot werd middendoor geknipt met de keukenschaar. De aanzet werd gemaakt met een grof kartelmes zodat een snee erin kwam. Ik had de onderkant nodig als onder/pot voor de terracotta pot waar de chayote inkwam die was uitgeschoten. Nummer drie in de rij en een en twee slingeren al om het stokje en krijgen blad. Nummer vier en vijf kampen ook al met een kind dat eruit wil zag ik. Ze moeten nog even.... Prachtig al die barende chayootjes. Middenin de winter brengen ze de lente met jong nieuw leven.De bovenkant van de pot heb ik alvast in de tuin gedrukt en komen er meer op een rij... Allemaal dezelfde maat zaadbedjes...om te verlangen naar zaaien in februari....
 
Mijn leventje...
Vroeger werd na de feestdagen de broekriem aangetrokken en na de zondag (dus vandaag op maandag) kwam restjesdag. Er moest weer gespaard en doe maar weer gewoon dat is gek genoeg. Het zit er nog een beetje in bij dit mens en dat is niet verkeerd. De voorraadkast wordt aangesproken en de vriezer kan leeg gegeten. Binnenkort gaat het flink vriezen en kan je het ding ontdooien. De wintergroenten in de tuin kunnen gedeeld want er staan nog twee rijen pastinaken...en kilometers topinamboer nou ja....veel. Er moet doorstroming komen en geruimd worden... en langzaam aan iets gedaan maar wel gestaag.
 
Bij de dagelijkse afwas neem ik gelijk wat glazen potten mee in de afwas. Ze staan ter decoratie gevuld met bonenzaad op de antieke wastafel bij het lampetstel in de woonkamer. Eenmaal per jaar moeten ze in de afwas en het marmer van de wastafel geboend. Aan het einde van de afwas neem ik weer een hoekje van de grote keuken schoonmaak mee en kom ik er wel. Niet alles tegelijk en jezelf ook rust gunnen.... Op deze manier werken ben je tenminste aan het eind van elke dag klaar en zie je niet op tegen grote beurten keuken schoonmaken waar je dagen van gevloerd bent. Het gaat spelenderwijs. Floor zit dit alles te bekijken op haar stoel in de keuken en geniet mee...
 
Ik heb de wolkjes grijze geëmailleerde pan en vergiet gekregen van Nel en de mijne ging naar het consuminderhuis Molenberg. De wolkjes van Nel waren groter en donkerder van kleur dan de mijne wat ik mooier vond. Ik ben er heel blij mee. De pan is formaat soeppan zoals je ziet. Ik heb nu nog maar een plastic kom omdat alles werd vervangen door geëmailleerde kommen of aardewerk. Als het maar grof en lomp is...passend bij mijn handen die geen fijn spul verdragen. Het teveel schuif ik weer door naar de boeren woonkeuken in Molenberg. De ovenplaten en het boerenbontservies gaat in gedeelten daarnaar toe. Ik wil in mijn huis nog maar een servies (boerenbont) en alleen nog maar voor zes personen. De stapels teveel gaan weg en misschien hou ik onder de streep wel een kast over. Wie zal het zeggen....Alles op z’n tijd ... overzichtelijk en in etappes. In de gang staan alweer twee bigshoppers die weg kunnen....Hollekidee... en begrijp ik NIETS meer van mensen die prullaria kopen voor in huis... Less is more....En oh ja...maak bij de afwas ook onderkanten van wok en pannen schoon want je ziet wat ervan komt...
 
Annemiek de vuilak.