dinsdag 15 januari 2019

Mijmering 4 Mag het meer lijken met minder door frutsels en faldera?

Beste mensen,

Hang in je dagelijkse leven zelf de slingers op...
De commercie vraagt er veel teveel geld voor....

Annemiek
 
4 Consumindermijmering 2019.
 
Tip.
De magnolia zit in de knop... die heb je ook in de tuin?  Snoei hier en daar wat toptakken en plet de onderkant stelen met een hamer of snij kruislinks in met een scherp mes. Ik heb ze in de lampetkan gezet bij de takken eucalyptus die nog goed zijn en wortels krijgen op plekken waar blad zat. Ze waren over van het Kerstboeket waar ook hederabesjes instonden. Wat niet allemaal geld opbrengt nietwaar, de commercie staat voor niets. Ik trap daar niet in en heb in de tuin wat hederabesjes gesnoeid. Die kosten niets.... Ik heb Floor gevraagd bij het boeket te poseren. Ze werd boos zoals je ziet... want sinds de emancipatie poseren vrouwen niet meer als stoeipoes liggend op dure auto’s of naast boeketten en daar heeft ze helemaal gelijk in. Toch leuk dat ze nog even poseerde...al is het met chagrijnige kop. De tweede dag waren de magnolia knoppen aan de takken al verder open en ik weet uit ervaring dat de bloemen einde week bloeien....
 
Tip 2
Een bak eten op een bord bij de TV erin scheppen is het voor mij niet. En zeker geen kant-en-klaar en pudding of yoghurt in plastic met onderin wat rode saus. Wat dat allemaal niet kost.... het smaakt nergens naar en ziet er niet uit. Te zoet en te zout en het is zwaar... behelpen!!
 
Zelf doen is zoveel beter....Ik maakte een serie nagerechtjes van een halve liter yoghurt en een halve liter melk. Vlaflipjes met frutsels en een coupe met een toefje slagroom die in de vriezer liggen. Tot slot vanilleyoghurt maar wel van een kwaliteit die de fabriek niet maken kan...De andere helft yoghurt werd uitgehangen en wordt kruidenkaas... ook nog iets op brood of cracker de komende dagen...natuurlijk veel minder zout en met verse kruiden die ook voor nop in de tuin groeien.
 
Vlaflip
Ingrediënten voor de custard:
halve liter melk
35 gram custard
35 gram suiker (ik nam 30 gram)
 
Werkwijze:
De custard en suiker afwegen en in een kommetje losroeren met iets van de halve liter melk. 1 cm water in een pannetje aan de kook brengen, de rest van de melk toevoegen en aan de kook brengen. (ietsje water i.d. pan voorkoken voorkomt aanbranden van de custard.) De suiker/custard aan de kokende melk toevoegen en roerende weer aan het kookpunt brengen. Op laag gas roerend doorkoken tot de custard bind. Af laten koelen en af en toe roeren om velvorming te voorkomen.....
 
Herken je de glazen bakjes? Het zijn de dure puddingbakjes van gekregen kerstpudding. Leuk om vlaflipjes voor kinderen in te maken. Onderin een laagje eigengemaakte jam light of vruchtjes....dan een laagje yoghurt en daarop de vanillepudding met wat jam... Ziet er toch geweldig feestelijk uit terwijl het onder de streep goedkoper is dan de MONA bakjes en veel meer uitmaakt.....Je kan hetzelfde maken in een ijs coupe of een groter glas en bovenop een toef slagroom zetten. Zoals de lezer weet spuit ik vele toefjes van een pakje slagroom op een ingevette plaat en vries ze in. Na enkele uren worden de keiharde toefjes bij elkaar in een diepvrieszakje gestopt... Klaar voor gebruik, ze ontdooien binnen tien minuut.
 
De rest yoghurt en custard werd gemengd tot vanilleyoghurt die natuurlijk veel meer smaak heeft dan de gekochte versie in pakken.
Alles in de koelkast met bordjes afgedekt en heb ik de coupe bij de zuurkool soldaat gemaakt. Onder de streep ongeveer 1 euro voor 5 nagerechtjes die door hun feestelijkheid en gedeeltelijk zelf gemaakt veel meer uitmaken.  Ze smaken veel beter dan een gekocht plastic bakje met zuivel met onderin wat roods dat ook nog het dubbele kost.....
 
Tip 3
Doen met wat er is vond ik nog zuurkool ergens en een appel in de fruitschaal. Er zijn nog witte bonen in de vriezer en topinamboer in de voortuin die ik meng met aardappels voor de goede stofwisseling. Bovendien groeien die topinamboeren vanzelf voor nop en besparen aardappels. Niet iedereen heeft die knollen in de tuin dus neem maar gewoon aardappels.
 
Ingrediënten zuurkool op het menu:
 
Zes aardappels of half aard./topinamboer
500 gram zuurkool
beetje voorgekookte witte bonen
zout/nootmuskaat
klontje boter of margarine
melk of kookvocht
1 appel
zonnebloemolie
 
Werkwijze:
De aardappels en topinamboer schillen en wassen. Kleingesneden opzetten met weinig water en zout. Aan de kook brengen en op laag gas garen.
Iets later dan de aardappels de zuurkool opzetten in een andere pan met weinig water en iets zout. De zuurkool niet afspoelen.  Aan de kook brengen en op laag gas garen. Na tien minuut de ingevroren bonen bij de zuurkool leggen in de pan. Als ze ontdooit zijn en warm is de zuurkool gaar. Bonen uit een potje kan ook, al is dat veel duurder en ze zijn al slap als ze nog koud zijn.  
 
De aardappels eventueel afgieten en kookvocht opvangen. Boter of margarine toevoegen en wat nootmuskaat. Met de mixer erdoor en of kookvocht of melk toevoegen tot de juiste puree dikte..... De zuurkool eventueel afgieten en klontje boter en nootmuskaat toevoegen en omscheppen. Misschien kon je ondertussen al de appelschijven bakken. De appel met de appelboor van klokhuis ontdoen en ongeschild in schijven snijden. De schijven in iets olie in de koekenpan bakken....
 
De hoeveelheid is voor drie personen en zoals je ziet heb ik twee vuurvaste bakjes gevuld om in te vriezen. Onderin de puree en bovenop de zuurkool met de witte bonen. Een appelschijf erop. Afkoelen diepvrieszakje erom en voilà..... twee kant-en-klaar maaltijden in de vriezer. Als je alle kosten van de ingrediënten  bij elkaar telt....peanuts! Nog een tipje?
 
Ik heb in de vriezer nog champignonragout en als ik in het weekend een pasteitje wil maken blijft er beslist ragout over die warm gemaakt als toplaag op de zuurkoolschotel kan. Haal dan die appelschijf maar eraf.... MMMMMmmm.
 
Mijn leventje...af en toe doe ik warenonderzoek en de vegetarische rookworst lijkt op stopverf. De maaltijdsalades hebben soms onderin de bak een laag vulmiddel en wel gekookte pasta en de kant-en-klaar quiche kost per persoon 2 euro of zoiets. Tijd om komende vrijdag in de kookworkshop pizza en quiche te maken. Er zal een wereld voor de mensen open gaan. Voorgemaakt en voorgesneden voedsel kost arbeidsuren en dus veel geld. Het is altijd weer proberen van de fabrikant om verpakt voorbewerkt voedsel een beetje smaak te geven en daarvoor zijn al die toevoegingen en ja het bleef proberen en het doel nooit bereikt. Zelf doen is echt veel beter al is het iets meer werk....Goed voedsel verdiend respect....en ook degene die het kookt.
Maak je maaltijd tot een belevenis door aandacht te geven aan het serveren. Een mooi gedekte tafel geeft meerwaarde aan het voedsel en maakt een eenvoudig gerecht tot een feest. Ook als je alleen woont. Wat voer in een bak met een schep erin voor de TV is het niet....Je proeft amper wat je eet.
 
Je leeft alles voor in een gezin ook gemakzucht en met kinderen die niet beter weten kan je nergens komen... Natuurlijk laten we allemaal steken vallen en staan niet bij alles stil. Je ziet en hoort je eigen mindere kanten niet terwijl je ergernis hebt over die van je buur.... Ik probeer met andere ogen naar mezelf te kijken en heel soms lukt dat ook.....en schrik ik me helemaal kapot.
 
Annemiek