woensdag 18 juli 2018

Mijmering 66 Een hittegolf slagroomtaart voor 12 personen voor vier euro...en de kindjes.

Beste mensen.

Mensen kunnen dromen hebben en ervaringen
waarvoor geen woorden bestaan....

Annemiek.
 
 
66 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
Dertig graden in de middag buiten en een mega taart gewenst. Dan wacht je tot de avond valt en rond de 23 graden in mijn keuken is aanvaardbaar. Een biscuittaart beslag houdt van warmte maar de slagroom niet en daar zijn truuks voor.....
 
Ingrediënten:
8 eieren
eenmaal 70 gram suiker
eenmaal 110 gram suiker
snuf zout
120 gram bloem
80 gram maïzena
500 ml slagroom
2 zakjes klop fix.
 
Werkwijze: Een middel of grote springvorm invetten met boter of margarine en bestuiven met bloem. De oven voorverwarmen op 180 graden...
Alle ingrediënten voor het biscuitbeslag vooraf wegen en klaarzetten. Biscuit beslag verdraagt geen tocht. Je hebt twee kommen nodig waarvan een kom van plastic die in een kom heet water gezet wordt. De eieren worden gesplitst en dat kan het beste boven een bekertje want als het mis gaat mislukt de taart. Het eigeel komt in de plastic kom in het hete badje met 70 gram suiker. Het eiwit in de andere kom. Mislukt het splitsen van een ei gooi dan maar bij het eigeel....
 
Met de mixer het eigeel met de suiker kloppen tot het beslag bijna wit kleurt en bellen blaast. Dat duurt wel even.... Een theedoek over de kom en in het warme badje laten staan.
De gardes goed schoonmaken en afdrogen!
Het eiwit op hoge stand stijf kloppen en tegelijkertijd in drie keer de 110 gram suiker toevoegen.
De warmwaterkom leeg gieten, drogen en als mengkom gebruiken want die is het grootst en nog warm  Het geslagen eigeel eerst in de kom met daarop het geslagen eiwit. De bloem met maïzena kan in gedeeltes door een zeef gemengd worden. Heel voorzichtig omscheppen met een houten lepel. Het beslag in de springvorm en in de oven op 180 graden in ongeveer 50 minuut garen. Steek een breinaald in de biscuit...als die droog eruit komt is de biscuit gaar.... Elke oven is anders dus uitproberen maar....
 
Ondertussen de slagroom met de klop fix stijf kloppen en dat doe je als het zo warm is met een koele theedoek erover heen. (heb ik in de koelkast gelegd, maar even in de vriezer kan ook.)
De slagroom direct in de koeling zetten... De amandelschaafsel in een droge wok of koekenpan bruinen maar blijf erbij...het gaat snel. Laat afkoelen...
 
Als de biscuit gaar is, uit de oven nemen en 5 minuut in de vorm laten, maar klik wel de rand al los. Na vijf minuut de rand verwijderen en voor het gemak laat ik de bodem van de springvorm zitten. Na afkoelen de biscuit open snijden met een kartelmes en beide delen eventueel besprenkelen met Cointreau ( sinaasappel likeur) maar dat mag ook rum zijn of vieux of ammaretto. Heb je allemaal niet? Niets is ook goed... Besmeer beide helften met een laagje slagroom en de onderste helft ( die met de bodemplaat springvorm) ruim met zelfgemaakte aardbeienjam of taartvulling in blik.  Vers fruit zoals aardbeien bramen frambozen is natuurlijk lekkerder, kijk wat je hebt en  Laat de rand vrij van fruit anders loopt het eruit. Leg de top weer op de bodem en besmeer de zijkanten en bovenkant met slagroom. Dat kan gemakkelijk omdat de plaat nog eronder zit.
De inmiddels afgekoelde amandelschaafsel eerst aan de zijkanten “plakken” met de taart op je ene hand en boven het bord amandelschaafsel is dat geen kunst. De rest van het schaafsel bovenop....
 
Zoals je ziet zat ik wat krap in amandelschaafsel of was de taart te groot. Het was tegen middernacht en de slaap sloeg toe. De taart smaakte er niet minder om en was overheerlijk. Natuurlijk ging hij direct in de koeling en een nacht is wel nodig om de smaakjes te verbinden en de delen te laten “plakken.”
Diep gekoeld werd de kap over de taart gezet en werd de doos op een katoenen vierkant tafelkleedje gezet met afmeting van een zeer ruime theedoek. Twee punten kruislinks bij elkaar geknoopt en de andere punten daarover heen. Op de fiets kan ik de taart op deze manier aan het stuur vervoeren. De rit in de vroege ochtend was kort en op de plaats aangekomen ging de taart van kleed ontdaan direct in de koeling.
 
Een slagroomtaart bij deze hitte maken kan alleen als je bij slagroom kloppen de klop fix toevoegt. Begin maar helemaal niet aan opspuiten want elke bewerking is te warm of je zou in een koeling moeten gaan staan..... Vind je het te kaal? Leg dan een hoopje fruit midden op de taart.......en die gekoelde theedoek bij het slagroom kloppen hou je maar erin......
 
Mijn leventje....
Hoeveel de taart kost? Dat kan bij benadering. De eitjes samen 1,60 euro. De suiker en de bloem/maïzena  zal niet meer dan 50 cent zijn. De slagroom 1,45 en de jam stond nog in de kast. Vier euro samen? De amandelschaafsel is in Duitsland gekocht daar koop ik eenmaal per jaar een partijtje op een mooie dag op de fiets. Kost de helft... De eieren bij de kippenuitloop farm.... En de smaak van die taart is met geen enkele bakkerstaart te vergelijken.....
 
De laatste guldenroede zijn geplukt uit eigen tuin en van blad ontdaan. Het bosje bij elkaar gebonden en de fleurigheid opgehangen om te drogen. Zoals je ziet verliezen ze weinig kleur als je bedenkt dat de bloemen op de krans nu droog zijn en de krans ruim een week geleden werd gemaakt. Het bosje bloemen komt in het herfststuk.....later....
De bramen zijn rijp en worden om de twee dagen geplukt. Het zijn kleine beetjes die direct in de vriezer gaan, elke keer een beetje erbij in een hersluitbare diepvrieszak...om toch een potje of 5 heerlijke gelei van te maken....
 
Er kwam een berichtje van een gezin met twee pubers in midweek waarvan de moeder na tien jaar weer een bikini aanheeft. Dat kan nu wel na meer dan 30 kilo gewichtsverlies van alle stress...Ik stel me dat bleke buikje voor tussen de bruine en daar geeft ze niets om weet ik. Ze was nog ziek toen ze gingen en ik maak me al een tijd zo’n zorgen om haar. Ze draagt al zovele jaren ver boven haar krachten....en haar man eveneens..... De stacaravan is prachtig vertelde ze en staat gunstig, de hele dag in de schaduw en het zwembad op 20 meter afstand.... Ze waren al frietjes gaan eten ergens....Er is animatie in het park en voor de peuters was een groep clowns. Daar is de puber zoon van twee meter bij gaan zitten want alles is nieuw. Ik kan zo volschieten als ik die blijheid hoor.... God wat een weelde.....
 
Een meneer met twee zonen in de Efteling stuurde een foto en morgen horen we wel hoe het was geweest met de boys in de Efteling. De volgende zijn alweer weg en degenen die het goedvinden daar plaats ik nog foto’s van. De privacy moeten we bewaken....... er is zoveel emotie....Ik kan nooit GENOEG dankjewel zeggen voor het meedragen en bijdragen....
 
Annemiek