Mensen kunnen dromen hebben en ervaringen
waarvoor geen woorden bestaan....
Annemiek.
66 Consumindermijmering 2018.
Dertig graden in de middag buiten en een mega taart
gewenst. Dan wacht je tot de avond valt en rond de 23 graden in mijn keuken is
aanvaardbaar. Een biscuittaart beslag houdt van warmte maar de slagroom niet en
daar zijn truuks voor.....
Ingrediënten:
8 eieren
eenmaal 110 gram suiker
120 gram bloem
80 gram maïzena
500 ml slagroom
2 zakjes klop fix.
Werkwijze: Een middel of grote springvorm invetten
met boter of margarine en bestuiven met bloem. De oven voorverwarmen op 180
graden...
Alle ingrediënten voor het biscuitbeslag vooraf
wegen en klaarzetten. Biscuit beslag verdraagt geen tocht. Je hebt twee kommen
nodig waarvan een kom van plastic die in een kom heet water gezet wordt. De
eieren worden gesplitst en dat kan het beste boven een bekertje want als het mis
gaat mislukt de taart. Het eigeel komt in de plastic kom in het hete badje met
70 gram suiker. Het eiwit in de andere kom. Mislukt het splitsen van een ei gooi
dan maar bij het eigeel....
Met de mixer het eigeel met de suiker kloppen tot
het beslag bijna wit kleurt en bellen blaast. Dat duurt wel even.... Een
theedoek over de kom en in het warme badje laten staan.
Het eiwit op hoge stand stijf kloppen en
tegelijkertijd in drie keer de 110 gram suiker toevoegen.
De warmwaterkom leeg gieten, drogen en als mengkom
gebruiken want die is het grootst en nog warm Het geslagen eigeel eerst in de
kom met daarop het geslagen eiwit. De bloem met maïzena kan in gedeeltes door
een zeef gemengd worden. Heel voorzichtig omscheppen met een houten lepel. Het
beslag in de springvorm en in de oven op 180 graden in ongeveer 50 minuut garen.
Steek een breinaald in de biscuit...als die droog eruit komt is de biscuit
gaar.... Elke oven is anders dus uitproberen maar....
Ondertussen de slagroom met de klop fix stijf
kloppen en dat doe je als het zo warm is met een koele theedoek erover heen.
(heb ik in de koelkast gelegd, maar even in de vriezer kan ook.)
De slagroom direct in de koeling zetten... De
amandelschaafsel in een droge wok of koekenpan bruinen maar blijf erbij...het
gaat snel. Laat afkoelen...
Als de biscuit gaar is, uit de oven nemen en 5
minuut in de vorm laten, maar klik wel de rand al los. Na vijf minuut de rand
verwijderen en voor het gemak laat ik de bodem van de springvorm zitten. Na
afkoelen de biscuit open snijden met een kartelmes en beide delen eventueel
besprenkelen met Cointreau ( sinaasappel likeur) maar dat mag ook rum zijn of
vieux of ammaretto. Heb je allemaal niet? Niets is ook goed... Besmeer beide
helften met een laagje slagroom en de onderste helft ( die met de bodemplaat
springvorm) ruim met zelfgemaakte aardbeienjam of taartvulling in blik. Vers
fruit zoals aardbeien bramen frambozen is natuurlijk lekkerder, kijk wat je hebt
en Laat de rand vrij van fruit anders loopt het eruit. Leg de top weer op de
bodem en besmeer de zijkanten en bovenkant met slagroom. Dat kan gemakkelijk
omdat de plaat nog eronder zit.
De inmiddels afgekoelde amandelschaafsel eerst aan de zijkanten “plakken” met de taart op je ene hand en boven het bord amandelschaafsel is dat geen kunst. De rest van het schaafsel bovenop....
De inmiddels afgekoelde amandelschaafsel eerst aan de zijkanten “plakken” met de taart op je ene hand en boven het bord amandelschaafsel is dat geen kunst. De rest van het schaafsel bovenop....
Zoals je ziet zat ik wat krap in amandelschaafsel
of was de taart te groot. Het was tegen middernacht en de slaap sloeg toe. De
taart smaakte er niet minder om en was overheerlijk. Natuurlijk ging hij direct
in de koeling en een nacht is wel nodig om de smaakjes te verbinden en de delen
te laten “plakken.”
Diep gekoeld werd de kap over de taart gezet en
werd de doos op een katoenen vierkant tafelkleedje gezet met afmeting van een
zeer ruime theedoek. Twee punten kruislinks bij elkaar geknoopt en de andere
punten daarover heen. Op de fiets kan ik de taart op deze manier aan het stuur
vervoeren. De rit in de vroege ochtend was kort en op de plaats aangekomen ging
de taart van kleed ontdaan direct in de koeling.
Een slagroomtaart bij deze hitte maken kan alleen
als je bij slagroom kloppen de klop fix toevoegt. Begin maar helemaal niet aan
opspuiten want elke bewerking is te warm of je zou in een koeling moeten gaan
staan..... Vind je het te kaal? Leg dan een hoopje fruit midden op de
taart.......en die gekoelde theedoek bij het slagroom kloppen hou je maar
erin......
Hoeveel de taart kost? Dat kan bij benadering. De
eitjes samen 1,60 euro. De suiker en de bloem/maïzena zal niet meer dan 50 cent
zijn. De slagroom 1,45 en de jam stond nog in de kast. Vier euro samen? De
amandelschaafsel is in Duitsland gekocht daar koop ik eenmaal per jaar een
partijtje op een mooie dag op de fiets. Kost de helft... De eieren bij de
kippenuitloop farm.... En de smaak van die taart is met geen enkele bakkerstaart
te vergelijken.....
De laatste guldenroede zijn geplukt uit eigen tuin
en van blad ontdaan. Het bosje bij elkaar gebonden en de fleurigheid opgehangen
om te drogen. Zoals je ziet verliezen ze weinig kleur als je bedenkt dat de
bloemen op de krans nu droog zijn en de krans ruim een week geleden werd
gemaakt. Het bosje bloemen komt in het herfststuk.....later....
De bramen zijn rijp en worden om de twee dagen geplukt. Het zijn kleine beetjes die direct in de vriezer gaan, elke keer een beetje erbij in een hersluitbare diepvrieszak...om toch een potje of 5 heerlijke gelei van te maken....
De bramen zijn rijp en worden om de twee dagen geplukt. Het zijn kleine beetjes die direct in de vriezer gaan, elke keer een beetje erbij in een hersluitbare diepvrieszak...om toch een potje of 5 heerlijke gelei van te maken....
Er kwam een berichtje van een gezin met twee pubers
in midweek waarvan de moeder na tien jaar weer een bikini aanheeft. Dat kan nu
wel na meer dan 30 kilo gewichtsverlies van alle stress...Ik stel me dat bleke
buikje voor tussen de bruine en daar geeft ze niets om weet ik. Ze was nog ziek
toen ze gingen en ik maak me al een tijd zo’n
zorgen om haar. Ze draagt al zovele jaren ver boven haar krachten....en haar man
eveneens..... De stacaravan is prachtig vertelde ze en staat gunstig, de hele
dag in de schaduw en het zwembad op 20 meter afstand.... Ze waren al frietjes
gaan eten ergens....Er is animatie in het park en voor de peuters was een groep clowns. Daar is de puber zoon van twee meter bij gaan zitten want alles is nieuw. Ik kan zo volschieten als ik die blijheid hoor.... God wat
een weelde.....
Een meneer met twee zonen in de Efteling stuurde
een foto en morgen horen we wel hoe het was geweest met de boys in de Efteling.
De volgende zijn alweer weg en degenen die het goedvinden daar plaats ik nog
foto’s van. De privacy moeten we bewaken....... er is zoveel emotie....Ik kan
nooit GENOEG dankjewel zeggen voor het meedragen en bijdragen....
Annemiek