woensdag 4 juli 2018

Mijmering 61 Met een moestuintje kost een maaltijd maar 30 cent en.... de kindjes van Annemiek.

Beste mensen,

Gebruik je hart, goedheid en verstand
Dat heet goede verstandhouding....

Annemiek.
 
61 Consumindermijmering 2018.
 
Tip.
De droogte houdt aan en de helft van de potplanten geef ik nu geen water meer. Ze mogen terug naar de natuur. Op het sla/rek krijgt alleen de peterselie en basilicum water. Vanavond komen ze in de volle grond in een schaduwplekje. Waarom ze nog langer martelen in de volle zon. De varen in de grote pot heb ik laten uitdrogen, het is een vaste plant dus komt volgend jaar terug. Elke dag een emmer vol water geven is verspilling. Ze krijgt een knipbeurt en een kroon op haar werk. Het was een feest om naar te kijken afgelopen maanden en nu mag ze in ruste. De wasteil rucola is geoogst inclusief zaden en blijft even leeg....
 
Wat WEL in leven wordt gehouden zijn de tomaten die al kleuren. De aardbeienplanten in de wasteilen en potten. De chayote en komkommertjes in de borders en de courgette. Moeder natuur verzorgt de voortuin, de aardappels en de pastinaken. Ze staan er redelijk bij omdat ze met hun wortels diep in de aarde vocht zoeken en nog steeds vinden.
 
De andijvie kan geoogst en Monique deelt mee. Je kan er sla van maken met een dressing van olie/azijn peper/zout en met krap gebakken nieuwe aardappeltjes gloeiend heet er boven op. Een hard gekookt eitje erbij en is de maaltijd weer rond inclusief vleesvervanger....De nieuwe aardappels werden eerst tot kookpunt gebracht in een pannetje water en het gas uitgezet. Drie minuut later kunnen ze uit het water gehaald, in schijven gesneden en gebakken. Had je zout in het kookwater dan kan het op de stoep op onkruid. Geen zout dan afkoelen en als gietwater gebruiken... Alle beetjes helpen.
Van eigen tuin: Andijvie en aardappel van gekregen zaad en pootaardappel van over gehouden aardappels dus gratis.
Het eitje en peper/zout dressing olie/azijn ongeveer 30 cent.
 
Als ik groente weggeef dan graag in krantenpapier (van het wijkblad.) Dat is zo heerlijk uit de oude tijd. Waarom past die andijvie daar nu zo moeilijk in? Ach ja.... Vroeger waren de kranten groter. Ik zie nog al die marktkooplui met stapels kranten op de zaterdagmarkt. Het dagblad was toen nog te betalen...Milieuvriendelijker is digitaal lezen maar dat voelt zo beroerd. Voor mij geen krant en reclame. Wel veel hergebruik boeken die ik weer doorgeef.
 
Tip 2
Nog een snelle maaltijd is courget in dobbelsteentjes gesneden, De voorgekookte aardappel idem. De courget/aardappelblokjes op hoog gas in wat olie krap bakken met naaldjes rozemarijn, peper/zout. Als vleesvervanger werd een zakje voorgekookte witte bonen en een zakje erwtjes uit de vriezer toegevoegd. Op hoog gas mee wokken. Heerlijk snel klaar gerecht. Hoeveel het kost?
Van de tuin: Courget, aardappel rozemarijn, erwtjes, van zelf geteeld zaad en pootaardappel van over gehouden aardappels dus gratis.
Van de super/Turkse winkel: scheut olie peper/zout witte bonen samen ongeveer 35 cent.
 
Tip 3
Nog eentje? Doen met wat er is...
Klein uitje gesnipperd in iets olie in de wok fruiten. Klein courgetje met schil in dobbelsteentjes toevoegen met peper/zout. Op hoog gas wokken en een rode paprika in stukjes erbij tot beetgaar roerbakken. Jawel koekend heet op een bedje andijvie blaadjes.
Van de tuin: Courget, andijvie, van zelf geteeld en gekregen zaad. dus gratis.
Van de super: paprika, ui, olie, peper/zout samen ongeveer 65 cent. Dat betekend drie dagen een maaltijd voor 1,30 euro.
 
Wat ik nog meer met die andijvie doe? rauwe andijvie stamppot maar dat kan wel volgende week. Daarvoor moet ik even war rode Desiree aardappels uitgraven.
De sperziebonen zijn nu aan de beurt....koud als sla zijn ze heerlijk.....
 
Mijn leventje.
De actie “kindjes van Annemiek” is nu zover dat we het derde gezin een midweek op camping kunnen sturen. En het vierde gezin staat op de planning maar weet het nog niet. Afwachten over wat er nog binnen komt. We zoeken vele uren op vakantieveiling en het lukt na vier of vijf verschillende campings een bod te doen en te winnen of hoe je dat noemen wil. Een midweek flinke sta caravan of chaletje voor 120/150 euro uitlopend naar 200 als de hond mee moet. Dan de trein of benzinekosten want ze moeten eventueel gebracht. 100 km ver of minder. Pret en leefgeld breken we ons hoofd nog over. De meningen wisselen sterk en ik zie de humor ervan in. Twee volwassenen en drie kindjes...5 dagen. Een mevrouw van de gelukkigen vond 150 euro voor die midweek heerlijk. Ze leefde nu van 50 per week met z’n vieren. Als je op de camping blijft waar wel van alles zal zijn is dat prima maar krap aan als je bedenkt dat een zoon een heel brood per dag erin schuift. In de buurt zijn bezienswaardigheden die entree kosten voor vijf personen en moeder moet ook eens van de kokerij af. Even geen brood van gisteren ( waar niets mis mee is) en uit eten gaan naar de pizzeria of pannenkoekenhuis of zo. 100 per dag zei Jozé..... Oeiiii dat is veel teveel! er zijn nog meer gegadigden... Ik dacht aan 250 euro voor de midweek.... Dat is de helft van Jozé. We komen er wel uit en als je richtlijnen hebt lees ik dat graag.....
 
En nu komt de truuk... De boekingen lopen over een andere naam dan die van de gelukkigen, want als je onder bewind voering zit moet je elke gekregen euro inleveren. We geven tickets boekingnummers of treinkaartjes. Leefgeld kan contant mee en/of een deel in boodschappen en zoeken ze het verder zelf uit. Onze penningmeester kijkt mee en dat is een cijfertjesmeneer. Als we over de bank leef en pret geld overboeken moet het ingeleverd worden aan bewind voering of sociale dienst, dus doen we niet...
 
Twee weken terug was een mevrouw zo eerlijk dat ze tijdens een gesprek bij de sociale dienst vertelde van haar vader 50 euro te hebben gekregen voor boodschappen. Ze had geen geld en voedsel meer omdat ze zes weken op haar uitkering moest wachten. Die 50 euro werd op haar uitkering gekort. Je kan beter boodschappen krijgen, een stoel een bed, een wasmachine of een krop sla of zo. Sommige vrouwen zonder geld hebben uit pure noodzaak een meneer die op vrijdag een tas boodschappen brengt en voor de gezelligheid en een kopje “koffie” blijft drinken. Ik maakte al mee dat mevrouw na deelname consuminderkring meneer aan de dijk zette want mevrouw dronk die koffie met meneer met grote tegenzin.
 
Een meneer met een mega moestuin brengt groente naar een gezin en eet mee, daar is niets mis mee. Een andere mevrouw spaart op energie door hele ochtenden in de winter in supermarkten rond te lopen of bij moeder of vrienden te gaan eten of zich te warmen. Sommigen heten REMY en zijn alleen op de wereld nadat ze in de sores kwamen en dat heb ik zo in de gaten. Coördinator van een consuminderhuis zijn is een zware baan. 
 
Bij twijfelgevallen stel ik spelenderwijs vragen zo in de gezelligheid tussendoor, want ik ben heel familiair. Kom dan erachter dat iemand die een inboedel uitzoekt bij ons al 1000 euro van het Pape fonds kreeg voor inboedel en bijna 1000 spaarde. Dan kan je die inboedel echt wel zelf kopen wat mevrouw ook deed. Ze had geen keus want ik hou mijn poot stijf. We leveren wat kleinigheden bij en is het goed. We koppelen terug en gaan na..... maar laten niemand in de kou staan. Geen mens gaat bij ons met honger of zonder kleding weg. En sommigen komen voor naar binnen en achter eruit. Dat hoort erbij...... en vergeten we snel als weer een dag met een gouden randje komt. Die gouden draadjes in het weefsel van midden kleuren en donker valt zo mooi op. Die gouden draadjes blijven je bezig houden en blijf je met een glimlach naar kijken.
 
De gezinnen die we op vakantie sturen kennen we door en door en al lange tijd volgen we hun strijd... We kennen hun financiën door de consuminderkringen en soms door contact met een persoonlijke begeleider. Een van de gezinnen ging al tien jaar niet op vakantie. Maar ik zit weer op mijn praatstoel en wilde alleen jullie mee laten genieten en laten weten dat we heel verantwoord met de geschonken eurootjes omgaan....
 
Annemiek