zondag 8 juli 2018

Mijmering 62 Maak kruidenazijn en een krans van guldenroede terwijl de zon je was droogt tot planken....

Beste mensen,

Geniet van een boek en knutsel wat
terwijl de zon gratis je was droogt tot planken.

Annemiek.
 
62 Consumindermijmering 2018.
 
Tip
Hoe krijg je sfeer in een nieuw consuminderhuis?
Mijn idee om middenin de kledingafdeling kruidenazijn te maken viel goed. Het was wat rommelig maar heel gezellig. Alle op dat moment aanwezige vrijwilligers deden mee.... 14 mensen. Kruidenazijn maken kan een kind. Receptje?
 
Ingrediënten:
Een bos munt of citroenmelisse,
peperkorrels  
verse of gedroogde lavendel.
azijn bruin en wit.
 
Werkwijze:
Onderin karafjes van glas met dop of flesjes wat bruine azijn gieten. Ongeveer een tiende van de flacon of fles. Tien peperkorrels erin en stengeltjes munt of citroenmelisse. Enkele stengeltjes op de kop in de fles en enkele met de top naar boven zodat overal blaadjes te zien zijn. Met de lavendel ook zo, want de paarse bloempjes brengen niet alleen smaak maar ook kleur. De fles verder afvullen met witte azijn. Dop erop en eventueel een lintje om de hals van de fles. Heeft je fles een schroefdop dan kan een dekje daarom heen. Stukje bonte stof met een elastiekje om de dop bevestigen en met een kartelschaar rondom afknippen. (zie foto) Een lintje erom en klaar.... Mooi cadeautje om weg te geven. De azijn hoeft niet luchtdicht afgesloten. Een karafje met een dop die niet goed sluit kan ook. De azijn zorgt ervoor dat geen bederf ontstaat... De kruidenazijn kan jaren gebruikt worden en wordt steeds voller van smaak. Minimaal zes weken laten intrekken voordat je hem gebruikt...
 
Hoe gebruik je kruidenazijn?
Op sla... scheut olijfolie, scheut kruidenazijn, peper/zout en wat honing of een schepje suiker.
Op rode bietjes of een scheutje in vers gekookte rode kool.
 
Tip 2
De salie heeft een tijd geleden gebloeid en zit nu in het zaad. Voorzichtig werden de stengeltjes met zaad afgeknipt en binnenkort in de tuin van Molenberg gezaaid. Salie is wintervast en je kan nooit genoeg van de plant hebben. Om thee te maken in de zomer van vers blad en gedroogd blad in de winter. Tegen verkoudheid en ontstekingen van tandvlees, gewoon voor de lekker en enkel blaadjes in stoofschotels en en...
 
Tip 3
Sommige planten die in de zomer bloeien kan je drogen. In mijn bijen/vlindertuin staat zo eentje en wel de guldenroede. De bloem is niet alleen goed te drogen maar ook nog geneeskrachtig. Thee van de  bloem is ontgiftend, ontstekingsremmend, urinedrijvend, en bloedzuiverend. Als thee te gebruiken bij nierontsteking en om de nierfunctie te verbeteren. Ook bij blaasontsteking en oedeem en bij zware benen. Het proberen waart nietwaar.
 
Gulde roede is te koop bij de natuurwinkel gedroogd in pakjes of druppels maar waarom zou je dat doen als je tuin er vol mee staat. Ik gebruik naast de thee van guldenroede de gedroogde toppen in herfstdecoratie samen met gedroogde lavendel en kalebas en gedroogde hortensia. De kleur blijft best mooi en omdat veel guldenroede in mijn tuin staat heb ik een krans gewikkeld van vele toppen. Zoals je ziet een pracht decoratie aan de muur in de woonkamer waar eerst een verkleurde hortensiakrans hing. De hortensia krans krijgt binnenkort een spuitbus verfspray In Engels rood of zo over zich heen. Dat experiment heb ik al tijden eens willen doen.
 
Mijn leventje...
In het weekend wassen en strijken de Best Sisters van Deursen. Niet dat ik zoveel strijk maar mijn zus wel neem ik aan. Ze heeft beslist nette stapeltjes in haar linnenkast. Bij mij is dat deel van de opvoeding mislukt. Ik droomde altijd weg en daarvoor heeft mijn moeder me eens laten onderzoeken. Terug naar de was.... Weekendstroom en daar moet je gebruik van maken. Bovendien wordt alles wat batterij heeft opgeladen, zeker van de E-Bike. Ik had dit weekend een bonte en een fijne zwarte was en de bonte was ging aan de lijn van de droogmolen. Ze droogde binnen een uur tot planken en daar heb ik geen moeite mee. Ik zou er toch geen oog voor hebben gehad want ik was in de knutselwereld en dan vergeet ik alles. Later werden met zorg de plankjes van de lijn gepakt. Eerst de nachtponnen die in de kleerkast moeten, dat werden zo op de hand opgerolde pakketjes. Dan de washandjes, de badmatjes en de badhanddoeken want die liggen in dezelfde ladenkast.
 
De kleine gastendoekjes voor het smoelenwasje en kan de mand zo leeggeruimd in een tel waartoe ik mezelf dwing. De theedoeken opgevouwen in de keuken rollade en de vaatdoekjes daarachter. De bonte was vouwen en “strijken” en in de kast kostte hooguit 15 minuut. Nou jaaaa ik vouw geen washandjes en mijn zus zeker wel. Ze zal wel denken bij het aanzien van de foto’s “wat een zooi weer in die kast van zus.” Ik ben zo.... en nee de theedoeken strijk ik ook niet. De zwarte was van hetzelfde laken een pak. Bij de gedachte aan mijn zus heb ik wel de onderbroekjes gevouwen, bij uitzondering als ere aan mijn zus. De BH’s gaan zo in de la en de mouwloze hemdjurken hang ik allemaal samen op een haak in de kast. Ik heb een aantal van die dingen voor in huis bij hoge temperaturen. De kipfiletjes aan mijn armen mogen wapperen als Floor en ik allenig zijn want Floor houdt van me zoals ik ben. Die hemdjurken gebruik ik ook om mijn handen af te vegen in de tuin of bij het koken. Ik poets er mijn bril mee op en omdat ze zwart zijn hoeft er geen BH onder. Ik draag die flodders zo op mijn blote bastje... Nou ja en een onderbroek natuurlijk. Een mens wil af en toe eens vrij van elastiek en banden zijn....... maar toch enigermate bedekt.
 
Annemiek