maandag 16 juli 2018

Mijmering 65 Bloeiende munt, sangria van mindere wijn voor bij de BQ en de kindjes..

Beste mensen,

Ik wens je de doorlopende moed van de morgenzon die elke dag weer opgaat,
want als je moe bent van moedig zijn
komt soms heel onverwacht een dag met een gouden randje....

Annemiek.
 
65 Consumindermijmering  2018.
 
Tip. De munt bloeit en dat geeft extra fleurigheid in de flesjes kruidenazijn. Natuurlijk ben ik in de workshop kruidenazijn voor mezelf vergeten te maken. Dat komt nu goed.
Twee flesjes is voor mij voldoende voor een jaar weet ik uit ervaring....
 
Tip 2
Frambozen wijnazijn maak je gemakkelijk zo tussendoor. De hoeveelheid frambozen die je plukte door een zeef drukken en het sap in een fles gieten. Ongeveer evenveel rosé of rode wijn en evenveel witte azijn toevoegen en even schudden. Je kan er weken over doen om de fles vol te krijgen. Zolang de frambozen oogst dragen. De fles steeds open en dicht maakt niets uit Azijn en wijn bederven niet. De rest van de rode wijn staat bij de olie en peper/zout en basilicum. Wijn wordt door de tijd wijnazijn en altijd goed te gebruiken.
 
De frambozen wijnazijn smaakt op sla natuurlijk altijd beter dan gewone wijn(azijn) maar toch....
Overgebleven wijn kan in een traytje voor ijsblokjes. Na het bevriezen de blokjes in een zakje in de vriezer bewaren. Lekker in stoofschotels of risotto. Als waterijsje natuurlijk ook lekker.... Laat de wijn met iets water in ijsvormpjes bevriezen.
Een bevroren witte wijnblokje laten ontdooien op een rode wijnvlek op je tafellaken en de vlek verdwijnt. Het kleed in koud water leggen en daarna in de was en het leed is geleden. Natuurlijk kan dit ook met witte wijn uit de fles, maar heb je niet altijd bij de hand en witte wijnblokjes wellicht preventief wel?
 
Stoofperen en appeltjes kan je pocheren in rode wijn. Dan komt het restje rode wijn goed van pas. Uit de fles of uit de vriezer...maakt niet uit.  De wijn in een pannetje en mengen met een beetje water en wat suiker. De geschilde peertjes en/of appeltjes heel rechtop erin zetten. Met het steeltje er nog aan is het leukst. Serveer het fruit warm met de wijn en bolletjes ijs. Koud en warm complimenteren elkaar....
 
Heb je per ongeluk rode wijn gekocht die niet je smaak is? Op bovenstaande manieren heel goed te hergebruiken. Weggooien zou zonde zijn. Je kan ook sangria ervan maken door in een kom gemengd blikfruit gecombineerd met vers fruit te mengen met de wijn. Eventueel ook sap erbij... Koelen en heerlijk bij een BQ
 
Mijn leventje....
De hitte duurt voort en ik ben nog lang niet moe van mijn bio tomaatjes uit de tuin en gekookte eitjes erbij. Wat tijm en salie en peper/zout. Ik wil de tomaten puur proeven en niet in een tomatensaus of zo. Bij de PLUS waren de stokbroden in de reclame en voor 85 cent was ik de koning te rijk. Een brunch met stokbrood en kaas en de tomaat/eisalade later op de dag. Een kommetje biologische yoghurt maakte het af. Floor houdt me tegenwoordig bij elke maaltijd gezelschap. Ze eist haar schaaltje melk daarbij op en als nagerecht wil ze uitgebreid geknuffeld worden. Dat kan.... In de hitte doe ik wel eens een middagdutje in mijn stoel die daarvoor plat gaat. Een laken tot aan mijn borst waaronder ik mijn handen verstop. Als Floor die “dingen” die aaien niet ziet... laat ze me met rust... Ze verwart regelmatig blote voeten met handen dus de voeten moeten ook bedekt.... Sinds ze ontdekt heeft dat zoenen geven met haar lipjes op de mijne me wakker maakt wordt ik regelmatig als schone slaapster gewekt.  Nou jaaaaa...als slaapster. De prins is dan gewoon Floor de Poes en daar is niets mis mee. Prinsen op witte paarden zijn niet aan mij besteed...
 
Vandaag en morgen vertrekken weer 15 mensen in minima op vakantie. Gezinnen en alleenstaande ouders met kinderen. Naar gelang de stabiliteit van de ouders en kinderen voor een week of midweek. Velen naar pretparken voor een dag met een etentje naar keuze als slot bijvoorbeeld de Mac of de pizzeria. Misschien een ijsje in een ijssalon. Warme broodjes bij het ontbijt en nu eens niet van gisteren van de broodlijn waar ook niets mis mee is. De entree van een kartbaan bleek mogelijk voor de zoon van een gezin. Monde Verde wereldtuinen abonnement voor de rest van het jaar voor een ander gezin en leveren we maatwerk.
 
In de wijk Molenberg koppelen alleenstaande moeders elk met drie kinderen het dagje Efteling. Daardoor hebben ze steun aan elkaar... De kaartjes voor trein bus en de entree mee, plus het pretgeld voor het eten want in de Efteling mag je natuurlijk geen voedsel mee naar binnen nemen denk ik. Voor onderweg ernaar toe kan je in de trein ontbijten met meegenomen broodjes. Er was en is veel emotie ongeloof en dankbaarheid. Kinderen van elf die nog nooit ergens heen konden. Moeders die niet wisten wat toeristenbelasting is. Die kan trouwens flink oplopen met vier mensen een midweek in een bungalowpark. We lichten in en geven ook het bedrag toeristenbelasting mee.
 
Sommigen gaven aan wat over is terug te geven maar dat hoeft niet. Maak het maar schoon op... voor een keer even geen zorgen. En nee...geen bloemetje of plantje of wat lekkers of souvenirtje meebrengen... We genieten van de blijheid en wat doorgestuurde foto’s zullen we uitprinten en in beide consuminderhuizen ophangen... Als men dat wil... 
 
We werken nog aan een alleenstaande moeder met een dochter. En nog een alleenstaande moeder met 2 kinderen. Plus een gezin met twee kindjes maar ze weten het nog niet.... De vakantie is nog lang en we tellen en regelen en bespreken en passen en meten.... Elke euro wordt met zorg uitgegeven.
 
Annemiek.