dinsdag 30 juni 2015

Mijmering 87 Fruitvliegjesval voor nop, kruidenazijn en hittegolf drogerijen.

Beste mensen,

Verbeeldingskracht is belangrijker dan kennis....

Annemiek
87 Consumindermijmering 2015.
 
Tip
Mijn tuin is bloemen en groente telen door elkaar heen. Dat noemen ze cottage garden en iedereen heeft daar een eigen gedachte over. De mogelijkheden bekijken, hoe groot is het grondstuk en uitbouwen door de jaren heen. Veranderen wat niet goed bleek te werken en behouden wat het wel goed deed.
De tweelingpotten met de bonenstaken waarlangs heilige boontjes klimmen hebben het nu zeer moeilijk met de hitte. Tweemaal per dag gieten is eigenlijk nog te weinig. Vanmorgen hebben de bonenplanten elkaar ontmoet, bovenin de dwarsstok hebben ze elkaar omstrengeld.
 
De vele papaver verspreid over mijn tuintje haalt bijen naar o.a. de bloemen van de courget. De bedoeling is dat de bijtjes via de mannelijke bloemen de vrouwelijke bloemen bevruchten anders gaat het mis. De vrouwelijke bloem zie je op de foto met een vruchtbeginsel een klein courgetje achter de bloem. De man heeft een steeltje en verder niets. Nou ja.....als je een bloem bent wil je bevrucht worden nietwaar door die man en laat die ene mannelijke bloem het nu verdommen om open te gaan. Morgen misschien....
 
Ik hou van nostalgie en een staandertje waarin een mooie glazen bak hing ( voor een kerststuk denk ik) kreeg een geëmailleerde bak uit 1930 of zo en een boerenhanddoek plus een zeepje in een panty. Omdat ik altijd rond loop te wroeten in de tuin is een extra was plekje buiten geen overbodigheid. Ik zet wel eens een bloesje te weken in de bak of een BH. Dat bracht me weer op het sunsoda maken. Je kent het recept wel neem ik aan...zo niet dan volgende tekst even lezen of....overslaan.
 
Zelf wasmiddel maken dat je ook als allesreiniger kan gebruiken kost maar 36 cent voor 5 liter. Je bespaart het milieu veel plastic en jezelf veel geld en gesleep van de super naar huis.
Start met SUNLIGHTZEEP raspen met een gewone keukenrasp. Smelt in een pan 80 gram in een liter water tot de snippers opgelost zijn. Voeg 80 gram soda toe en vier liter water.
Verwarm het water naar heet ( nee geen kookpunt) en giet over in een emmertje waar een deksel op past. In een oude pan bewaren kan natuurlijk ook.
Laat maar 24 uur staan en kneed even met je hand goed door. Het wasmiddel is nu lobbig en zacht. Ik heb het wasmiddel de naam SUNSODA gegeven...
Sunsoda is prima als allesreiniger te gebruiken het heeft een turbo kracht en is 8 PH waarde. Ik vul met een trechtertje lege afwasmiddel flacons ermee en op elke sanitaire ruimte keuken badkamer staat een flacon. Als garagezeep ook prima en..... als wasmiddel. Doseer een beker op een volle wasmachine.

 
Een emmertje bevat sunsoda en het andere fijnwasmiddel waar alleen sunlight voor is gebruikt en de soda weggelaten. Lege bewaarde afwasmiddelflacons werden gevuld met sunsoda om als allesreiniger te gebruiken in de badkamer en de keuken. Het flaconnetje met het lintje werd gevuld met fijnwasmiddel zo bij de hand voor het handwasje in de kom buiten op het hofje. Beide emmertjes staan naast de wasmachine op de badkamer. Het voelt rijk sunsoda overal bij de hand te hebben als traplopen moeizamer wordt.
 
Tip 2
Een fruitvliegjesval kost niets en is gewoon een slimmigheidje. Wat je nodig hebt is een kom met deksel. Zo eentje van een oud niet meer compleet servies. Hij staat op mijn aanrecht en de kleine beetjes GFT gaan erin en de fruitschilletjes. Als ik naar bed ga zet ik het dekseltje van de kom een millimetertje open. De fruitvliegjes passen er net door maar kunnen niet meer eruit. Dit alles gebeurd als jij op een oor ligt. Vroeg in de ochtend schuif je voorzichtig het deksel weer op de plaats zonder het op te tillen, zet de kom buiten  en haal het deksel weg. De vliegjes vliegen de wijde wereld in zonder dat je ze hoeft te doden in huis tegen sierpleister muren en keukenkastdeurtjes. En ja, je moet natuurlijk in de nacht die restjes in de kom laten want dat zijn de lokkertjes.....

 
Tip 3
Oud brood kan zo op een schone theedoek in de zonneschijn. Binnen vier uur is het gedroogd en kan verkruimeld tot paneermeel....
 
Tip 4
De klimcourgettes  moesten even aangehaakt worden tegen het gaas. Het lijkt een wrede bedoening maar het werkt. Ze hebben wel elke dag tweemaal water nodig in deze hitte......
 
Tip 5
In mooie stopflesjes kan kruidenazijn gemaakt worden. Paar peperkorrels onderin en takjes munt of citroenmelisse plus twee bloemen op stengel van de lavendel. Een scheutje bruine azijn en de rest afvullen met witte azijn. Na zes weken kan je de kruidenazijn gebruiken en blijft jaren goed. Leuke weggeef cadeautjes....
 
Tip 6
Zaad drogen onder het afdak in de hitte gaat razendsnel. De eerste zaadhulsjes van eeuwig moes zijn al droog. Voordat ze open springen en de zaden verloren gaan worden de hulsjes in een kom gelegd om verder te drogen. Elke dag knijp ik even in de zaadhulsjes en gaan er weer een paar open.
 
Mijn leventje
Tropenschema en laat naar bed en zeer vroeg op. In de middag een uurtje plat anders is het niet vol te houden. De potten in de geveltuin de bakken en de teilen krijgen tweemaal per dag water en dan is het nog maar de vraag of de planten overleven want de komende dagen gaat de temperatuur nog omhoog. Witte lakens over de potten helpt wel maar kan echt niet rond de bonenplanten die rond de palen van het afdak de hoogte in groeien.
 
Hoe mooi in de vroege ochtend zijn de bijtjes in de papaver. Er komen al piepkleine boontjes aan de bonenplanten. Een dijk van stamboontjes groeit aan de voet van het zitje waar de wisteria als een reuze bonsai schaduw brengt. De wilde wingerd boven het kippenrennetje om de meisjes kip schaduw te bieden heeft het net gehaald voor de hittegolf startte. Het dakje is met welig groen bedekt en ik ben er blij mee. Het is de ideale tijd om lange lappen te wassen zoals kamerhoge gordijnen. Ze drogen razendsnel buiten aan de lijn.
Vloerkleden afschrobben en naspoelen hangend over een rijtje tuinstoelen. Het kan allemaal en zo gebeurd omdat de hittegolf ook voordelen heeft.....
 
Annemiek