maandag 29 juni 2015

Mijmering 86 Meer zelfvoorzienend leven, wassen zonder stroom en koele hittegolf tipjes....

Beste mensen,

Begin nu niet morgen of volgende week maar nu
om van deze dag iets moois te maken....

Annemiek.
86 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Eenvoudig leven is van alles minder en meer genieten. Een handwasje in een teiltje op de tuintafel en de zon het water laten verwarmen. Een dag gedragen bloesjes hoeven niet in de wasmachine in 25 liter water gewassen en daarna met minstens evenveel water gespoeld. Doe maar ongeveer  7 liter water in een teiltje met een beetje wasmiddel en even weken in de zonneschijn. Eventjes knijpen en naar de spoelbak met regenwater als je hebt of 8 liter kraanwater als spoelwater. De lichtste kleur bloesjes het eerst en daarna de donkere kleuren allemaal in hetzelfde sop.
 
Zo simpel is het leven als je een waslijntje droogmolen hebt en kliedernat de bloesjes kan ophangen. Druipend aan de lijn op kleerhangers. Maak lusjes aan die lijn van stukjes touw ( zie foto) waarin de haak van de kleerhanger hangt. De wind kan waaien hoe hij wil maar de knaapjes vliegen niet weg. Op de schouders van de bloesjes een wasknijper en blijven ze op de kleerhanger tot ze droog zijn. Kliedernat opgehangen bloesjes hoeven niet gestreken als ze droog zijn, ze kunnen zo in de kast. Simpel leven is goedkoop....geen stroom van wasmachine/centrifuge/strijkijzer. Geen teveel water verbruik. In het laatste restje sop werden de stoffen filterzakjes gewassen en gespoeld in het spoelwater. Op de lijn en zo droog. Hergebruik zelfgemaakte filterzakjes is goed voor het milieu en je portemonnee want elk duppie is er een.......
 
Tip 2
Van elk een beetje.... in de potten teilen en strookjes moestuin rond mijn huis. Kruisbessen aardbeien frambozen en tuinboontjes. De kruisbessen zijn de oogst van een struikje dat in de volle zon snel rijpende bessen levert. Het tweede struikje heeft nog de tijd en staat meer in de schaduw. Kruisbessen op een harde wenerbodem is het lekkerste wat er is. Wenerbodem bakken zie mijmering 62 http://annemieksmijmeringen.blogspot.nl/2015/05/mijmering-62-aardbeientaartjes.html Kruisbessenstruikjes kan je afleggen om te vermeerderen. Na de oogst de laagste takken die net de grond raken doorbuigen tot de aarde en een flinke schep grond erop. De tak blijft aan de struik vast maar de top moet boven de aarde uitsteken. Laat maar liggen tot na de winter en zie... in het voorjaar zitten vele wortels aan het ondergrondse deel van de tak. De verbinding met moederstruik kan verbroken worden en het “kind” eventueel verplaatst worden.  In de maand april is het daarvoor de juiste tijd.
 
Kruisbessen op taartjes verwerk je als volgt:
De bessen met een keukenschaar van “kop en kont” ontdoen en kort wassen. Ze kunnen vervolgens in porties in zakjes in de vriezer. Verse kruisbessen ( een flinke beker voor op een klein bodempje) met een flinke schep suiker in een steelpannetje met een eetlepel water opzetten en tot kookpunt verwarmen. Ondertussen twee eetlepels water in een bekertje met twee theelepels aardappelzetmeel losroeren en bij de kruisbessen voegen als ze nog net niet aan de kook zijn. Voorzichtig omroeren en kort aan de kook houden ( 1 minuut) om het aardappelzetmeel helder te maken. Heb je een grote harde wenerbodem ( 24 centimeter ) dan driemaal zoveel kruisbessen en aardappelzetmeel. Met kruisbessen uit de vriezer hetzelfde maar laat ze wel eerst half ontdooien.
 
Mijn leventje....
De laatste tuinbonen werden geplukt en de planten uitgetrokken op twee na die blijven staan voor de zaadteelt. Eind augustus zijn de bonen bruin en worden geplukt om even na te drogen onder het afdak. De bruine schillen verbergen de gedroogde zaadbonen die in januari worden gezaaid. Zo gaat het al jaren en helemaal goed. De uitgetrokken planten kregen na de oogst een plekje in de compostbak en brengen weer voedzame compost. Omdat de hoge planten verdwenen uit de tuin krijgen de klimcourgettes weer licht en lucht en zonneschijn en starten hun klimspurt tegen de afrastering.
 
De hitte is goed te doen in een koel huis. Vroeg in de ochtend alles tegen elkaar open om te luchten, het liefst om 5 of 6 uur in de ochtend. Daarna worden de zonweringen gesloten en dat is bij mij de dubbele overgordijnen voor de voordeur ( met glas) en het rolluik op mijn slaapkamer aan de zonzijde. De pracht lichte kleur overgordijnen gesloten in de woonkamer waar ik zo blij mee ben. Ze laten het licht door maar geen warmte zodat mijn woonkamer met tegelvloeren koel blijft. Verder veel drinken het liefst water... Elke ochtend dwaal ik door de tuin en pluk wat kruiden. tijm rozemarijn wat munt citroenmelisse net wat je hebt. In een karaf overgieten met net van de kook warm water en af laten koelen. In de koelkast zetten voor morgen of de late avond.....Op dit moment drink ik het gekoelde kruidenwater van gisteren en morgen het kruidenwater van vandaag. In beugelflessen bewaard kan het liggend in de koelkast opgeslagen worden zoveel je denkt nodig te hebben. Een lege wijnfles met draaidop is voor dit doel ook goed te gebruiken. Doen met wat er is........ brengt kwaliteit van leven die onbetaalbaar is en niets kost...
 
Annemiek