zondag 21 juni 2015

Mijmering 82 Broccoli soep, tuinbonen, rabarber en de liefde....



Beste mensen,

Liefhebben leer je door lief te hebben....
met hart en ziel de laatste trein nemen en ervoor gaan.

(Voor Jan en Margaret)

Annemiek

82 Consumindermijmering 2015.

Tip.
Juni brengt al veel meer oogst dan de maand mei gaf, vanuit het moestuintje zelfvoorzienend leven rondom mijn huis. Een groot deel van de tuinbonen oogst kon gedopt en rauw ingevroren in kleine porties. Heerlijk in de gevulde omeletjes voor later. De kleinere bonen blijven aan de planten om nog wat te dikken. Komende week komen ze wel een keer op het menu. Twee planten laat ik ongemoeid en blijven de bonen hangen, worden overrijp, kleuren uiteindelijk bruin en drogen aan de plant. Zaad voor oogst 2016...

Tip 2
De aardbeitjes uit de voortuin die geen extra water kregen zijn het zoetst van smaak. Zoeter dan de dikke aardbeien in de wasteil die veel water kregen. De zoetjes worden tot 5*( sterren)  confituur verwerkt samen met de open bloempjes van de lavendel. ( zie foto).  Twee eetlepels lavendelbloempjes op een kilo aardbeien en de nodige geleisuiker ( pond
pak van de soort 2:1 op een kilo aardbeitjes) en 4 minuut doorkoken vanaf kookpunt. Daarna de confituur direct kokend heet in potten, deksel erop en een dagdeel op de kop zetten. Ik gaf dit recept al eerder maar er bleef onduidelijkheid merkte ik....

De laatste rabarber werd geoogst, de stengels in een draaiende beweging losgemaakt van de plant. Er zal mest bij de plant moeten want het zijn maar ieletjes van stengels. De stengels in het geheel wassen en met schil in stukjes gesneden in een pannetje met deksel opzetten op het gas. Af en toe roeren en kijken of er niet een lepeltje water bij moet. Als de rabarber prut geworden is de blender erdoor of door de pasvite. Dan pas suiker op smaak erbij en kokend heet in potten. Deksel erop en ook een dagdeel op de kop.

Tip 3
Drie broccoli stronken zijn oogst klaar in mijn tuintje en omdat ik het doe met wat er is komt  broccoli soep op het menu.
Ingrediënten:

2 grote of drie kleine broccoli stronken

1 gesnipperde ui

1 gesnipperde knoflookteen

2 aardappels in blokjes

wat room of koffiemelk

2 groente bouillonblokken of bouillonpoeder.

1 liter water.

Werkwijze:
Scheutje olie in de soeppan en de ui fruiten. Ietsje later de knoflook mee fruiten. De broccoli in stukjes snijden inclusief de stronk die geschild kan worden als de schil te hard is. Water bouillonblokken aardappel en broccoli in de soeppan en alles aan de kook brengen. Op laag gas garen in ongeveer 15 minuut tot aardappel en broccoli zacht zijn. De blender erdoor of de mixer voor een gladde soep. Schep de soep in een kom of bord en serveer met een scheutje room.

Tip 4
Als je een ruime moestuin hebt zou je de broccoliplanten kunnen laten staan. Alleen de “bloem” eruit snijden en zie....in de bladokseltjes ontstaan nieuwe broccoliroosjes. Ik ( vrouw ongeduld) heb de planten uit de aarde getrokken en op die plek koolraapjes gezet vanuit het zaaibed ( waarin ze stonden te dringen) in de volle grond. Er stond al een rijtje koolraap dat ik tien dagen eerder heb gepland op de plek waar de erwtjes stonden. Tussenteelt en het kan best nog, oogst koolraapjes voor de winter. De slakjes waren al aan de blaadjes begonnen van de eerder gezette lichting en werd het hele stuk aarde tussen de jonge aanplant met koffiedrab bestrooit. Dat weerhoud de slakjes en komen alleen de doorzetters knabbelen. Dat mag......beetje voor slak... beetje voor mij........en de geperforeerde blaadjes lusten de dames kip ook wel.....als het helemaal mis zou gaan.

Tip 5
De vlijtige lezers hebben gemerkt dat ik mijn koelkast weer in gebruik heb. Zomertijd en noodzakelijk heb ik gemerkt. Weken zonder koelkast zal zeker in de winter in herhaling gaan. Kijk af en toe naar de knop van je koelkast op stand EEN is voldoende. Laat diepvriesproducten ontdooien in de koelkast dan koelt de diepvriestemperatuur je koelkast en hoeft hij geen stroom te nemen. Bedenk voordat je de koelkastdeur opent wat je er uit wil nemen en ga niet uitgebreid de voorraad opnemen en dan pas beslissen. Open koelkastdeuren kosten stroom….ook in de supermarkt.

Tip 6
Een veter afgebroken en het gerafelde eind kan niet meer door de lusjes? Plak er strak een plakbandje om of hou het uiteinde even boven de gasvlam die de vezels dicht schroeit tot een stevig eindje…..Stukjes veter die niet meer bruikbaar lijken horen in de naaidoos om lusjes van te maken aan jassen.

Tip 7
Je kan bijna van alle groente soep maken zelfs van rode bietenblad offe....snijbietblad. Begin met een teentje knoflook en een uitje fruiten in olijfolie. Water erbij en een bouillonblok. Klein gesneden bietenblad en misschien lavas (maggiplant) en wat andere kruiden maar vooral een aardappeltje in blokjes. Een vlindertje of ander restje van pasta kan erbij maar hoeft niet met die aardappel in de soep. . Warme soep voor bij de lunch die bijna niets kost, zo klaar is en warm maakt op een stormachtige regendag middenin de zomer…..

Tip 8
Je kan het bijna nergens meer krijgen zoals het hoort: DAME BLANCHE met ECHTE chocoladesaus. Overal hebben ze van die plastic flacons waar chocoladekleurige zooi uit wordt gespoten op je ijs. Smaakt naar plastic…..Alleen in de beste restaurants (bij je thuis) schijn je nog echte chocoladesaus te krijgen…..
Recept…..Een vuurvaste schaal in een pannetje water zetten. Niet teveel water anders kookt het snel over. Laten we zeggen een/vierde van de pan. Breek een stuk puur chocolade met tenminste 53% cacao bestanddelen in stukken en leg in de schaal. Zet gas aan en als het water kookt smelt de chocola. Doe er een scheutje room bij en misschien een theelepeltje water als de chocolade te dik is. Lekker verwarmen en op het ijs gieten….Voor dit zalige recept kan je gewoon goedkoop roomijs van eigen merk kopen in de super dat is meer dan voldoende met die zalige selfmade chocolade dip. …..

Tip 9
Groenteplanten dicht op elkaar gepland tijdens voorjaar en zomer kan best in kleine moestuintjes bakken of zakken. Een lezer stuurde me een foto van drie groentesoorten in een bigshopper gepland en ze blaakten....In herfst teelt is het aan te raden meer ruimte te nemen tussen de planten om schimmel te voorkomen...

Mijn leventje....
Ik maak van dichtbij een verliefde vriendin mee. Ze heeft iets dromerigs in haar ogen en iets zachts in haar gezicht. Soms moet ze zomaar huilen van zoveel geluk en ik ben zo blij voor haar dat ik spontaan mee ga janken. Floor de poes zit dat stelletje jankende zotten te bekijken en ach........zo is het leven. Bij elke partner hoort weer een andere manier van “houden van” vertel ik haar wijsgerig en het heeft natuurlijk ook te maken met je leeftijd. Kindjes komen er niet meer als je de 60 nadert al zijn de vlinders nog zo groot aanwezig. Dus geen luierwas in het verschiet maar kinderloze zalige fietstochten en wandelingen. Meneer ( de prins op het wit paard) doet uitspraken die me ontroeren moet ik zeggen en hij heeft de juiste toon in de liefdes symfonie gevonden. Het is hem geraden ook want het werd tijd voor wat geluk in het leven van vriendinneke omdat ze al zoveel moest inleveren. Ze heeft het verdiend om in de herfst van haar leven schandalig gelukkig te zijn met ene meneer die hartjes stuurt gedichten schrijft en rode rozen aansleept (zonder doornen svp).......Alleen de rozen alsjeblieft en niet meer dan eenmaal per dag het SMSje  IK HEB U LIEF! Hartjes en gedichten zijn niet besteed aan vriendinneke.....wel een neuriënd melodietje graag dat langs de trap naar beneden dwarrelt en een glimlach ontlokt aan vriendinneke dat zich de mooiste liefste meest aantrekkelijkste vrouw ter wereld voelt en terecht! Zo hoort de liefde ervaren te worden....en dit mens kan dat weten.

Annemiek