dinsdag 16 juni 2015

Mijmering 81 Zomermenu en aardbei/lavendel confituur.

Beste mensen,

Als we voortdurend naar de andere kant van het hek kijken,
vertrappen we de bloemen aan onze kant....

Annemiek.
81 Consumindermijmering 2015
 
Tip.
Doen met wat er is........geen boodschappenbriefjes of kijken wat in de reclame is. Geen telefonisch contact met het thuisfront als je in de super staat en niet weet wat te kopen in de bergen spul van teveel.  Gewoon door de tuin wandelen en kijken wat te oogsten is, geen gepieker wat er op het menu komt vandaag. Een moestuintje maakt het leven eenvoudig.... Snijbietblad mag niet te groot worden dus wordt het vandaag gestoofde snijbiet zoals je spinazie zou verwerken. Twee mini eitjes koken die Heleen heeft gelegd. Schijfje glaskoolraap ligt er nog wat ik vergeten was in de gevulde omelet, dus wordt dat gebakken. Er zijn verse erwtjes zo uit de tuin op je bord en er zijn wat worteltjes over van de markt. Gebakken aardappeltjes erbij.....en yoghurt na met verse aardbeitjes uit de tuin.....Doen met wat er is als puzzelstukjes vormen tot een menu en wordt het weer een godenmaaltje. Wat zou het kosten aan geld? Gekocht zijn aardappeltje en wortel...30 cent? Enne yoghurt biologisch....een kwartje? Oké 70 cent met de olie zout boter en plakje kaas.
 
Een aardappel gekookt samen met de eitjes. Vanaf kooktijd vijf minuut en zijn de eitjes goed en worden uit de pan gevist. De aardappel moet langer dus blijft liggen in het kokende water en komt de schijf koolraap erbij. Samen beetgaar in nog 8 minuut....

 
Wortels schrappen en koken met evenveel erwtjes in weinig water met zout. Snijbiet net boven het groeipunt afknippen dan komen ze weer op tot wel acht keer toe in een
seizoen. In de winter laat ik ze zelfs staan. Bij zachte winters brengen ze blaadjes voor de dames kip. De groene noot op het kipjesmenu. Snijbiet kort wassen en de stelen eraf knippen. Het blad in iets olie in de wok op hoog gas roerbakken, laten slinken en op laag gas smoren. Met de keukenschaar fijn knippen en
ietsje zeezout toevoegen en een likje koffiemelk voor de roomsmaak. Doe maar in een steelpannetje en zet op het erwtjes/worteltjes pannetje en blijft het wel warm. Iets olie in de wok en de aardappels in plakken gesneden ( met de schil) bakken op hoog gas. De
schijf koolraap bestrooien met een snuf bouillonpoeder en bakken. Omkeren en beleggen met een of twee plakken kaas. Aardappelschijven natuurlijk ook keren als ze bruin zijn.

 
Overal is spinazie goedkoop te koop dus probeer bovenstaand snijbietrecept maar dan met spinazie. Misschien heb je een stukje tuin en zaai je nog een rijtje snijbiet. De groene is het gemakkelijkste en kan je meer mee. De bonte is moeilijker en scherper van smaak. Glaskoolraapjes zijn goedkoop op de markt dus probeer maar eens die gebakken schijven... ze zijn mmm en de rest gooi je in de aardappelpuree of invriezen voor de omeletjes.
Tja en erwten/worteltjes zelf maken niet uit blik of pot is toch veel lekkerder. Een zak diepvries erwtjes van de super en verse worteltjes van de markt maakt zoveel meer uit. Als de worteltjes in het
pannetje water aan de kook zijn de tijd aftellen en na 7 minuut de erwtjes erbij in bevroren toestand ( zoveel als je wil) weer aan de kook brengen en nog acht minuut. Dan is alles gezamenlijk gaar en warm. Afgieten maar en klontje boter en schepje suiker plus gesnipperde peterselie erbij. Dat noemen ze geglaceerde erwten en worteltjes en super de luxe.
 
Tip 2
Als de aardbeienoogst ten einde raakt in mijn tuin bloeit de lavendel en de natuur heeft daar natuurlijk een bedoeling mee. Aardbeienconfituur met lavendel smaakt heel bijzonder. Ik spaarde enkele dagen aardbeitjes uit eigen tuin. Ik heb de aardbeitjes kort voorzichtig afgespoeld, ontdeed ze van de kroontjes en werden ze gewogen. Een kilo... dus een pak ( pond) geleisuiker van de 2:1 soort. Suiker aardbei en twee eetlepels lavendelbloemblaadjes toevoegen en vanaf kookpunt vier minuutjes flink doorkoken. De kokend hete confituur in schone potten gieten...deksel erop en op de kop zetten........Echt alleen de bloemblaadjes van de lavendelbloempjes gebruiken niet het harde deel van de bloem dus pluk de blaadjes zorgvuldig van het takje.
 
Mijn leventje....
De erwtjes zijn voldoende gedikt en de planten werden uit de grond getrokken. De erwtenpeultjes geplukt en het rijshout verwijdert uit de tuin. Vier slakjes lagen lekker koel en vochtig in de donkerte aan de voet van de plantjes middenin de rij en ik heb ze naar elders verhuist in vochtige schaduw. De erwtjes liggen al in de vriezer in piepkleine dosering voor in de gevulde omeletjes. Waar peultjes stonden kan de cichorei roodlof sla en daar zal ik morgen eens tijd voor maken in de avond als de zon zijn kracht heeft verloren. Ze hebben dan de nacht en scheutjes regenwater om aan te gaan. Bij felle zon op jonge aanplant zet ik wel eens stokjes met een stukje wit laken als afdakje.......het kan allemaal in passende zorg in kleine moestuintjes rond een huis........
 
Annemiek