zondag 28 juni 2015

Mijmering 85 frambozenazijn, oost indische kers medicijn en lavendel decoraties


Beste mensen,

In het levenstapijt tussen stukjes donkere kleuren
schittert een enkele gouden draad met dubbele glans....

Annemiek
85 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
De frambozen zijn rijp en elke dag loop ik even langs de twee struiken om te oogsten. Overrijp moeten ze zijn om frambozenazijn van te kunnen maken en ik pluk ze met schone handen omdat ze niet gewassen worden. Elk jaar zorg ik voor drie flessen frambozenazijn. Een voor mezelf en twee voor mijn kapster die al 25 jaar mijn melkboerenhondenhaar met de vijf weerwassen in model weet te krijgen. Voor die tijd liep ik voor schut.....
Terug naar de frambozen. Ze worden door een fijnmazig zeef gedrukt en gemengd met evenveel rode wijn en evenveel azijn. Een op drie dus. Gewoon in een karaf doen en laten staan. Verder bijvullen kan als je weer oogst hebt, weer een op drie frambozensap azijn en rode wijn. Maakt niet uit als het een week later is......laat de wijn gewoon staan onder handbereik.
 
Tip 2
In recepten staat wel eens het ingrediënt wijnazijn. Dat ga je niet kopen maar laat gewoon een restje rode wijn in de fles staan en zet je in de keukenkast. Een rest rode wijn wordt vanzelf wijnazijn...
 
Tip 3
Lavendel in volle bloei kan geoogst worden. Oké het is even op de tanden bijten die pracht te snoeien uit je tuin maar je kan er zoveel mee. Een jaar lang decoratie en lavendelgeur
in huis. Het oogsten kan op een gemakkelijke manier en is tevens terug snoeien van de plant. Twintig centimeter boven de aarde de hele plant afsnoeien met de snoeischaar. Dit snoeien is een verjongingskuur en voorkom je oude dikke onooglijke door gegroeide stengels. De plant heeft nu de tijd voor de winter om weer een mooi groen bolletje te worden dat kan overwinteren en nieuwe bloei brengen volgend jaar.
Tussen het snoeisel de bloemen uitplukken en met een dunne handschoen de bladeren van de stengels rissen. Leg de bloemen op maat bij elkaar. Met draad of dun touw bosjes binden van de bloemen en ophangen. Je kan kransjes ervan binden en dat doe je met verse bloemen die aan de krans drogen. Je hebt er heel veel lavendel voor nodig. Een spandraad in een hart/vorm buigen kan ook en kan je met minder lavendel uitkomen.  Tegen de klok in binden met de bloempjes naar boven en de stengel naar beneden. Ik heb zes jaar geleden zo’n hart gemaakt met een klein hartje er binnenin en zal morgen de foto meesturen als voorbeeld.
 
Tip 4
Boeketje lavendel decoratie:
Eens gemaakt en elk jaar opnieuw met steeds weer hetzelfde kartonnen bordje en hergebruik lint wikkeldraad en spelden.
 
Benodigdheden:
Lavendel en een afstekende kleur bloem.
kartonnen bordje of kartonnen taart onderlegger.
stukje wikkeldraad
lint
twee lange spelden eventueel hoedenspelden met decoratie
maar... spelden uit de naaidoos doen het ook.
 
Werkwijze:
Het bordje in een frietenzak model vouwen en met nietjes vastzetten. De lavendel rondom de wijde rand van het bordje draperen met de bloem naar boven en de stelen naar beneden ( zie foto). Zet vast met wikkeldraad en leg weer bloemen rondom in een tweede en eventueel derde ronde op de wikkeldraad. Knip de wikkeldraad af en zet vast met een tangetje aan de draad zodat het eindje niet losschiet. Neem het lint ( lila of paars is het mooiste) en zet met de spelt vast tussen de bloemstengels in het karton. Het lint leg je natuurlijk op eventueel nog zichtbaar eindje wikkeldraad om oneffenheden te bedekken. Wikkel met het lint de stengels goed stevig bij elkaar en knip eventueel te lange stengels af met de snoeischaar. Zet onderaan met een speld het lint vast........In het hart kwam een gele bloem uit de tuin maar het mooiste is wel een gedroogde lavendelbloem en die heb je pas in oktober......Tot die tijd doet het geeltje het wel.
Het boeketje heeft een vast plekje op mijn antiek kastje en er staat inmiddels ook wat lavendel in een kannetje ( zonder water). Zomer souvenir en rustgevende lavendelgeur in huis als de herfst en de winter komt. Bloeiend in de tuin zou de lavendel een kortere tijd plezier brengen.......
 
Meer zomer souvenir hangt aan de staande schemerlamp en wordt elk jaar vervangen. De lavendel die vaal werd van vorig jaar wordt weer hergebruikt. De bloemetjes van de stengels geknipt komen in een mooi bakje op een plankje in het toilet of in een schaaltje op het nachtkastje. Jarenlang hoe verschoten ook van kleur blijft de geur vrijkomen als je met je vingers door de lavendel rommelt. Aan de staande lamp hangt wat lavendel en zaden van bloemen om te drogen en de lampionnetjes ( physalis) krijgen ook weer een plekje tegen de herfst.....
 
Tip 5
De oost Indische kers bloeit en de gehele plant is eetbaar dus ook de bloem. Sterke thee getrokken van de bladeren helpt bij chronische urineweginfecties en daarom staat de plant ook in mijn tuin. Een theekuurtje driemaal per dag vooral op de nuchtere maag helpt prima om van een blaasontsteking af te komen. De plant bloeit heel lang tot in de herfst en de bloemen gevuld met kruidenkaas ( mijmering 84) zijn pracht decoraties. Bloemen op de sla en op toetjes. De Oost Indische kers plant is eenjarig maar als je in de herfst wat rijp zaad in de aarde laat vallen en onder harkt komt de plant natuurlijk vanzelf terug volgend jaar. De zaden overleven de winter wel in de aarde. De zaden zijn ook nog te gebruiken als kapperjes ingemaakt maar dat komt later.......
 
Mijn leventje.....
Een spitskooltje is doorgeschoten van al dat regenwater met warmte erna. Dat wordt een spitskoolstamppotje vandaag met een vegaburger ( zelfgemaakt uit de vriezer) Wat een weelde niet te hoeven denken wat erop het menu komt. De tuin geeft de toon aan........ Dat is voor nu elke dag aardbeitjes en framboosjes en hoef ik even geen fruit te kopen. De komende hittedagen gekoeld kruidenwater in de koeling en hangop nagerechtjes van uitgelekte yoghurt waar geen ijsje tegenop kan. Hoe die hang naar zelfgemaakt zo is gekomen heeft te maken met smaken die niet meer kloppen in het het te koop aangeboden spul. Aardbeienyoghurt waar geen aardbei aan te pas komt maar smaakessentie en cacaofantasie wat chocolade moet voorstellen. De neppers en de in plaats van brengen steeds weer teleurstelling zelfs in restaurants is het zo. In mijn jeugd smaakte mokkataart naar mokka. De prachtige mokkataarten van nu halen het daar niet bij dus maak ik een enkele keer zelf mokka van sterke koffie en roomboter. Karamel bavaroise van gebrande suiker en chocolade bavaroise van echte chocola met tenminste 70% cacaobestanddelen.
 
De pure smaken zijn verloren gegaan en als ik al iets koop moet het basis zijn en zichtbaar wat erin zit. Pudding kan je ook zelf koken nietwaar van melk en puddingpoeder al weet je dan nog niet wat er echt inzit maar het is al een stuk de kant uit van echte smaakjes. In yoghurt doe je zelf wel aardbeien of ander fruit. Vers geperst sap te koop bij de super kan je zelf ook persen van perssinaasappels. Het kost dan niet zoveel want die grote persmachine moet zijn geld opbrengen dus is het geperste gekochte sap duur. Nog beter is gewoon een sinasappel te eten met het vluchtvlees en een appel en geen appelsap waar je weet niet wat aan toe is gevoegd en weer verpakkingsmateriaal moet hebben. Simpel leven heeft mijn voorkeur is goed voor de aarde en wat ik zelf kan telen rondom mijn huis hoeft niet gekocht en weet ik wat ik eet.
 
Madelon kip heeft haar eerste eitje gelegd in stilte. Ze maakte er niet zo’n heisa van als haar zus Heleen. Madelon is de laagste in hiërarchie in het kippenhok en heeft daar vrede mee. Ze is gewoon stil en beschaafd en wacht haar kans af en komt helemaal niets tekort ondanks haar gehandicapte pootje. Kipjes in de leg zijn op z’n mooist. Madelon schreed met opgericht kopje het laddertje af na het leggen van haar eitje. Ze hoefde het niet uit te schreeuwen aan de hele wereld maar haar trotse lijfje daar kan je niet omheen.......
Heleen is veel meer van de herrie en schreeuwt het uit als ze een ei heeft gelegd. Ik moet haar dan aanhalen op de arm nemen, kloppen op haar ruggetje en aaien. De extra graantjes niet te vergeten en het blad sla. Heleen is meer een volksvrouw en Madelon de lady........Nu nog fieke die er de tijd voor neemt en aan eieren leggen geen boodschap heeft.
 
Annemiek