maandag 15 juni 2015

Mijmering 80 Gevulde omeletjes, oogst verwerken en zelfvoorzienend leven motivatie....

Beste mensen,

De genezende kracht van de natuur
versterkt mijn vertrouwen in de wereld....

Annemiek
80 Consumindermijmering 2015.
 
Tip
De moestuin rond mijn huis brengt overvloed meer dan ik eten kan en de sla laat ik even doorschieten voor de kipjes. Ik gun ze zo graag onbespoten voedsel omdat ikzelf daar ook de voorkeur aan geef.
Vijf glaskoolraapjes tegelijk oogst/klaar nu ze nog jong zijn werden in schijven gesneden en geschild. In blokjes in water aan de kook gebracht. Vanaf kookpunt vier minuut en in het vergiet. Ze komen in kleine porties in zakjes in de vriezer. Vulling ( samen met andere groenten) voor in gevulde omelet of om een stamppotje van te maken. Zakjes vullen met allemaal ongeveer dezelfde inhoud kan in een beker ( zie foto). Grote of kleine beker wat je maar wil. Meten is weten....bij rijst een half bekertje of pasta een hele beker enz....
 
De opengevallen plekken in de moestuin en in potten werd gevuld met jonge plantjes andijvie en koolplantjes uit de zaaibedden die ik eerder zaaide. Zomaar goede aarde ongebruikt laten zou zonde zijn....
 
Tip 2
De erwtjes zijn aan het dikken en een deel kan geoogst. Vers gegeten zijn ze hemels en bedenk ik a la minute een receptje waarin die versheid goed tot z’n recht komt. Gevulde vegetarische omelet en helemaal goed voor een zomerse dag waarin geen beestje hoeft te sterven.
Ingrediënten:
Erwtjes vers of een portie uit een grote diepvrieszak van de super.
enkele worteltjes.
beetje champignons
paprikaatje vers of uit de vriezer.
stukjes koolraap
peterselie
drie eitjes
half theelepeltje bouillonpoeder.
 
Werkwijze:
De wortels schrabben en in smalle vingerkootjes lange stukjes snijden. De erwtjes doppen en gezamenlijk in een bodempje water in een pannetje beetgaar koken. De champignons borstelen kort afspoelen en in stukjes gesneden bakken in de wok. Paprikastukjes erbij en een half theelepeltje bouillonpoeder. De inmiddels beetgare erwtjes en worteltjes zo nodig afgieten en aan de groente in de wok toevoegen met gesnipperde peterselieblad. Even omscheppen op hoog gas en in een kom afgedekt wegzetten. Drie eitjes klutsen snuf zout en een omeletje bakken. De omelet op een schaal leggen iets over de rand en de groente op de omelet draperen. Omelet dichtklappen.......
 
Gevulde omelet is een prima restverwerking van groente. Je kan starten met een gesnipperde ui en knoflook voor meer body. Verder stukjes koolraap maar ook stukjes stronk van broccoli en bloemkool die je bewaarde in de groentelade van je koelkast of in een emmertje in de vriezer. Nog meer vulling....stukjes pastinaak of courget en snippers van boontjes wat je maar over hebt.
 
Mijn leventje
Baukje stuurde me een inkijkje in haar leventje en een doos vol zaden. Dankjewel voor beiden Baukje, ik heb genoten van de brief en het delen. De
zaden worden uitgedeeld en enkele zal ikzelf zaaien....komt goed en bedenk ik opeens dat ik vergeten ben begin mei boerenkool en spruiten te zaaien op een zaaibedje en dat wordt plantjes kopen of......nog proberen. Allebei maar voor de zekerheid want ik wil wel wintergroenten in mijn tuin.
 
De kamperfoelie bloeit in volle pracht en in haar armen ligt de bloeiende braam. Ze zijn verstrengeld in lieflijkheid en een genot om naar te kijken.
Heleen krielkip legde haar zevende eitje en het lijkt wel of ze daarvoor meerdere malen per dag geknuffeld wil worden. Haar stemmetje roept als ze me ziet en geef ik toe...Het is alsof we samen een verbond hebben bedenk ik zomaar, als ik haar hartje voel kloppen in haar lijfje in mijn hand. Als je bedenkt dat er mensen zijn die deze lieverdjes opeten wordt ik een beetje misselijk. We hebben allemaal recht van leven... de mens de diertjes en zelfs de kinderkamer rupsen die niet dood hoefden en zullen het wel vlinders worden. Mijn bonte bloementuin wordt bezocht door duizenden bijen en dikke hommels en ik kan er ontroert door raken al dat leven dat ter compensatie is voor de strakke kiezelstenen tuinen in mijn straatje en het dorp.
 
Deze zomer vol overvloed gaat verder dan dit mens in zelfvoorzienend leven rond mijn huis. Moeder aarde is dankbaar voor alles wat we zelf telen en niet aangevoerd hoeft te worden door vrachtwagens. Groente zonder gif zelf telen kan gemakkelijk rond je huis. Kleine tuinen waar rupsen en slakken gezien worden en met de hand verwijdert om elders verder te leven. Kleine tuinen met kipjes in een kringloop van mest aarde plantjes oogst eitjes en weer mest om de aarde te voeden. Compost van blad en snoeiafval en weer aarde.... Kleine tuinen om bezig te blijven en de seizoenen te zien voorbijgaan met je handen in de aarde te relativeren wat eigenlijk te zwaar te dragen voor je is en je toch verder wil..... De energie via je handen naar je hoofd en blij zijn of worden... kind van moeder aarde en de rust voelen die uiteindelijk neerdaalt.....en dat allemaal rond een gewoon huurhuis in een straatje en mijn hemel op aarde.......Misschien iets voor jou om naartoe te werken? Beginnen met een pot kruiden? De stoeptegels eruit en bedjes peterselie, bieslook, tijm en klimbonen tegen de muur van buur? Bonen zaaien kan nog in juni en erwtjes andijvie spinazie winterwortel bieten raapjes en sla.......Hij die de sla laat groeien kijkt wel met je mee....en strooit regendruppels en zonneschijn.
 
Annemiek