zondag 5 juli 2015

Mijmering 88 Eetbare bloemen in salade en gefrituurd.

Beste mensen,

Zie alle schoonheid die er nog is
en wees gelukkig....

Annemiek
 
88 Consumindermijmering 2015.
Tip.
De prachtige theedoek is gemaakt door de dames van de naai workshop van Consuminderhuis Parkstad. www.consuminderhuisparkstad.nl
De theedoek is van flink formaat ( Fieke weet wel dat alles voor mij groot moet zijn) en hergebruik gemaakt van een heel groot ontbijtlaken oftewel tafelkleed dat bijna nooit meer werd gebruikt want de mens heeft placemats uitgevonden.  Bij vorige generaties liggen de kleden wellicht te verstoffen in de kast dus doe er iets mee. Ik ben heel erg blij met de theedoeken, het zijn er zes en passen met hun bonte vrolijkheid helemaal bij mijn “boeren” huishouden. Dankjewel dames voor alle moeite van het knippen en zomen. Ook katoenen gordijntjes en bonte katoenen lakens kunnen omgeturnd worden tot theedoek, moltons tot dweilen en vaatdoekjes. Witte lakens tot hoeslakens.....als voorbeeld patroon gewoon een oud hoeslaken open knippen en kijken hoe het in elkaar zit.
 
Tip 2
De hittegolf was zaterdag nauwelijks te verdragen en dan doe je rustig aan. Koele hapjes maken voor meerdere maaltijden en veel drinken.
Tomaten/ei salade op het menu omdat ik eitjes heb van eigen kipjes... Zes mini eitjes van de dames kip werden gekookt ( zes minuut) Het kokend water werd hergebruikt voor kruidenwater...weet je nog? Verschillende kruiden uit de tuin zoals munt beetje rozemarijn citroenmelisse citroentijm wat je maar hebt in een karaf en net van de kook water opgieten. Door de warmte van het water komen de smaakjes van de kruiden los. Af laten koelen naar kamertemperatuur en dan pas in de koelkast.
 
Terug naar de salade:
Ingrediënten:
Enkele tomaten
zes kleine of vier grote gekookte eitjes
1 ui eventueel met stengels
peper/zout
olie/azijn en zoet
 
Werkwijze:
De tomaten afspoelen en in stukken snijden. De gekookte eitjes vierendelen peper/zout/olie/azijn en wat zoet zoals honing vlierbloesemsiroop of suiker naar hoeveelheid van persoonlijke smaak. Alles in een kom....
De ui snipperen en wat stengel in ringetjes knippen. Alle ingrediënten voorzichtig omscheppen.
 
Er was nog kruidenkaas en prachtige oost Indische kers bloemen in vele kleuren. Met een mini spuitzakje ( gemaakt van een rest douchegordijn stof) werden de bloemen met de kaas gevuld maar met een theelepeltje kan het ook. Elk bloempje is voldoende voor een schijfje stokbrood zoals je ziet. De bloemetjes zijn uiteraard eetbaar dus kan zo mee op het brood.
 
Komkommer met komkommerkruid ( borage of bernagie) en geurgeranium ( oueen of lemon)
Ingrediënten:
1 komkommer
scheutje yoghurt
eventueel klein uitje
peper/zout
enkele blaadjes en bloemen van bovengenoemde bloeiende planten.
 
Snij de gewassen komkommer met schil in heel dunne schijfjes met een goed kartelmes. Meng met het gesnipperde uitje, in flitters geknipte blaadjes, scheutje yoghurt en peper/zout.
De bloem van mijn borage bloeit nog niet en de geranium wel en kwam de geranium bloem als eetbare decoratie op de komkommersla.
 
Gevulde courgetbloemen op het menu.
Ingrediënten:
Vroeg in de ochtend geoogste mannelijke courgetbloemen.
kruidenkaas of brie of camembert of gorgonzola, geitenkaas kan ook.
pannenkoek beslagje van bloem ei melk snuf zout.
zonnebloemolie

Werkwijze:
Oogst de bloemen vroeg in de ochtend als ze fris zijn. Oogst grote mannelijke  bloemen. De mannelijke bloemen herken je aan het steeltje. De vrouwen hebben een vruchtbeginsel en laten staan voor de courgetoogst. Niet alle mannelijke bloemen oogsten en enkelen laten staan voor de bevruchting van de vrouwtjes De bijtjes zorgen daarvoor als je geluk hebt anders zal je het zelf moeten doen.
De bloemen in een bakje water voorzichtig spoelen en open met de blaadjes naar beneden en de steel naar boven op het werkblad leggen ( zie foto) De bloemen vullen met kruidenkaas of een plukje brie of camembert of wat je hebt van Franse kaas. Ik oogstte bloemen van de klimcourget die rankjes heeft waar hier en daar wel eentje gemist kan worden. Net geoogst zijn de rankjes soepel en je kan de bloemen ermee dichtbinden als je voorzichtig aan doet. Er kan zelfs een knoopje in zoals je ziet. Maak van een beetje bloem, een eitje, snuf zout en wat melk een dik pannenkoekbeslag. Niet te dik en ook niet te dun. Het beslag moet om de bloemen blijven hangen ( zie foto) De gevulde
bloemen door het beslag slepen en direct in ruim hete olie in een klein pannetje laten glijden. De bloemen laten bruinen en keren. Gevulde bloemen kunnen warm lauw of koud gegeten worden. Naar mijn mening zijn de met brie gevulde bloemen het lekkerste....
 
Mijn leventje:
Natuurlijk nam ik het kleinste pannetje dat ik heb. Dat spaart olie. Drie bloemen tegelijk in de olie zwemmen is prima. Na gebruik werd de olie door een theezeefje gezeefd ( frituurolie gooi je ook niet steeds weg) en de olie bewaard in een theeglas voor hergebruik komende dagen om mee te roerbakken. Het beslag dat overbleef werd een pannenkoekje en ging niets verloren.
Hittegolven zijn niet aan mij besteed en maken me een beetje wanhopig als ze te lang duren en de temperatuur boven de 36 graden komt omdat ik hitte niet verdragen kan. Mijn zoon met de Afrikaanse inslag wordt er gelukkig van. De tuin in de blakende zon zien lijden is vreselijk. De diertjes met veel water verzorgen en maar drinken.
Kruidenwater is het beste te doen voor dit mens en gewoon water uit de kraan natuurlijk.  De onweersbui met regen vanmorgen kwam als geroepen en ervaren als een rijke gift. Weer wat water in de regentonnen en je ziet elk blad en bloem zich oprichten. Wat een weelde na dat afzien en loop ik te genieten van de herstellende natuur. Bloemknopjes in de munt en de klimmende courgette tegen de schutting in de voortuin. Ik heb wat vrouwelijke courgette bloemen bevrucht door met een kwastje van man naar vrouw te gaan want er zijn al teveel courgetjes met rotte punten. Dat komt bij slechte bevruchting. De bijtjes lieten het schijnbaar even afweten..... Het is een wonderlijke wereld met al dat zelfvoorzienende in het kleine tuintje rond mijn huis en daar wordt ik nu gelukkig van. Hij die de sla laat groeien is het goed gezind met dit mensenkind en geeft dagelijks handenvol cadeautjes in mijn tuin....
 
Annemiek