Beste mensen,
Zie alle schoonheid die er nog is
en wees gelukkig....
Annemiek
88 Consumindermijmering 2015.
Tip.
De prachtige theedoek is gemaakt door de dames van
de naai workshop van Consuminderhuis Parkstad. www.consuminderhuisparkstad.nl
De theedoek is van flink formaat ( Fieke weet wel
dat alles voor mij groot moet zijn) en hergebruik gemaakt van een heel groot
ontbijtlaken oftewel tafelkleed dat bijna nooit meer werd gebruikt want de mens
heeft placemats uitgevonden. Bij vorige generaties liggen de kleden wellicht te
verstoffen in de kast dus doe er iets mee. Ik ben heel erg blij met de
theedoeken, het zijn er zes en passen met hun bonte vrolijkheid helemaal bij
mijn “boeren” huishouden. Dankjewel dames voor alle moeite van het knippen en
zomen. Ook katoenen gordijntjes en bonte katoenen lakens kunnen omgeturnd worden
tot theedoek, moltons tot dweilen en vaatdoekjes. Witte lakens tot
hoeslakens.....als voorbeeld patroon gewoon een oud hoeslaken open knippen en
kijken hoe het in elkaar zit.
De hittegolf was zaterdag nauwelijks te verdragen
en dan doe je rustig aan. Koele hapjes maken voor meerdere maaltijden en veel
drinken.
Tomaten/ei salade op het menu omdat ik eitjes heb
van eigen kipjes... Zes mini eitjes van de dames kip werden gekookt ( zes
minuut) Het kokend water werd hergebruikt voor kruidenwater...weet je nog?
Verschillende kruiden uit de tuin zoals munt beetje rozemarijn citroenmelisse
citroentijm wat je maar hebt in een karaf en net van de kook water opgieten.
Door de warmte van het water komen de smaakjes van de kruiden los. Af laten
koelen naar kamertemperatuur en dan pas in de koelkast.
Terug naar de salade:
Ingrediënten:
Enkele tomaten
zes kleine of vier grote gekookte
eitjes
1 ui eventueel met stengels
peper/zout
Werkwijze:
De ui snipperen en wat stengel in ringetjes
knippen. Alle ingrediënten voorzichtig omscheppen.
Ingrediënten:
1 komkommer
scheutje yoghurt
eventueel klein uitje
enkele blaadjes en bloemen van bovengenoemde
bloeiende planten.
De bloem van mijn borage bloeit nog niet en de
geranium wel en kwam de geranium bloem als eetbare decoratie op de komkommersla.
Gevulde courgetbloemen op het menu.
Ingrediënten:
pannenkoek beslagje van bloem ei melk snuf
zout.
zonnebloemolie
Werkwijze:
Oogst de bloemen vroeg in de ochtend als ze fris
zijn. Oogst grote mannelijke bloemen. De mannelijke bloemen herken je aan het
steeltje. De vrouwen hebben een vruchtbeginsel en laten staan voor de
courgetoogst. Niet alle mannelijke bloemen oogsten en enkelen laten staan voor
de bevruchting van de vrouwtjes De bijtjes zorgen daarvoor als je geluk hebt
anders zal je het zelf moeten doen.
bloemen door het beslag slepen en direct in ruim hete olie in een klein pannetje laten glijden. De bloemen laten bruinen en keren. Gevulde bloemen kunnen warm lauw of koud gegeten worden. Naar mijn mening zijn de met brie gevulde bloemen het lekkerste....
Kruidenwater is het beste te doen voor dit mens en gewoon water uit de kraan natuurlijk. De onweersbui met regen vanmorgen kwam als geroepen en ervaren als een rijke gift. Weer wat water in de regentonnen en je ziet elk blad en bloem zich oprichten. Wat een weelde na dat afzien en loop ik te genieten van de herstellende natuur. Bloemknopjes in de munt en de klimmende courgette tegen de schutting in de voortuin. Ik heb wat vrouwelijke courgette bloemen bevrucht door met een kwastje van man naar vrouw te gaan want er zijn al teveel courgetjes met rotte punten. Dat komt bij slechte bevruchting. De bijtjes lieten het schijnbaar even afweten..... Het is een wonderlijke wereld met al dat zelfvoorzienende in het kleine tuintje rond mijn huis en daar wordt ik nu gelukkig van. Hij die de sla laat groeien is het goed gezind met dit mensenkind en geeft dagelijks handenvol cadeautjes in mijn tuin....
Annemiek