dinsdag 21 juli 2015

Mijmering 96 Regenboog kaas broodje en de 2e ronde van de zomer....

Beste mensen,

De simpelste belevenissen zijn vaak het meest fantastisch...

Annemiek
96 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
De tweede ronde van de zomer en laat hem niet ongebruikt voorbij gaan. De grote hittegolf voorbij kan van alles en nog wat gepoot en gezaaid worden in de moestuin in potten en bakken. Doe het NU!!
 
De laatste uien werden uit de grond gehaald want er kan iets anders gezet worden. De aarde in de border even goed omgespit werden andijvieplantjes gepoot uit het zaaibed ( eerder gezaaid) Plantjes kopen kan ook op de markt. Zet ze wat verder uit elkaar dan gewoonlijk want het is herfst oogst en dan zijn de dagen al aanmerkelijk korter met vochtige nachten. De drogende wind moet tussen de planten kunnen spelen om schimmel te voorkomen...
Een kort lijntje knip/sla werd gezaaid met een gaasdekje erover om floor de poes te ontmoedigen.
 
Tip 2
En zie.....Uitgedroogde bonenplanten omdat het niet te doen was de hele moestuin te gieten.....Je kan ze laten staan... de bonen zijn al geel en zullen bruin worden. Na enkele weken trek ik de planten met bonen en al uit de grond bind ze bij elkaar en hang ze te drogen onder het afdak. Zaad voor 2016.
 
Tip 3
Aardappels telen in de voortuin is helemaal gelukt. Van drie korte rijtjes toch een hele mand en heb ik ook al viermaal zo uit de aarde geoogst als ik ze nodig had. De aardappels zijn van het soort RODE DESIREE en heerlijk bloemig. Ze liggen nu te drogen onder het afdak en gaan rond het weekend in een mand in de schuur. Dat is toch voor ongeveer vier maanden want ik eet niet zoveel aardappels.
 
Tip 4
Onder het afdak is de zaad drogerij en als de regen neer gutst werk ik op dat plekje aan het zaad. Prachtig zelf geteeld saliezaad dat komende week in potten wordt gezaaid om voor de winter nog sterke planten te worden die in de volle grond kunnen overwinteren met wat mulch compost of stro rond de voetjes........Floor de poes houdt me gezelschap. Als het droog is zaai ik bonen in de voortuin en een regenbui jaagt me weer naar de zaadverwerking. Ik voel me ontzettend rijk met al die overvloed en weet dat er altijd voedsel zal zijn rondom mijn huis zolang er zaad en aarde is.  Als ik bereken hoeveel ik daardoor terug verdien aan de huur van mijn huis zal dat zeker 75 euro per maand zijn denk ik. Zelfvoorzienend leven met moestuinieren brengt niet alleen geld op maar je hoeft geen gif te eten en alles staat bij de hand.....
 
Tip 5
Waar de aardappels stonden worden bonen gezaaid. Eerst de aarde met de riek omspitten en fijn harken. Twee geultjes trekken met de steel van de hark. Er komt weer een regenbui en ik laat de zaaibonen in het kommetje nat regenen dan kunnen ze al wellen. De geulen worden vol opgevangen regenwater gegoten en kunnen de bonen erin en... sluiten het geultje. Over tien dagen komen ze op....mijn herfst teelt.
 
Tip 6
Regenboog kaas broodjes heb ik ze genoemd....Mijn nieuwe creatie. Een snel klaar receptje voor twee personen ( vier broodjes) of voor twee dagen want ze laten zich prima bewaren en zijn koud ook lekker. 
Ingrediënten voor het deegje:
4 eetlepels yoghurt
4 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels melk ( mag ook water zijn)
snuf zout
1 ei of twee kleintjes
theelepeltje bakpoeder en ongeveer 300 gram bloem of iets meer.
 
Voor de vulling:
Stukje Franse kaas of geitenkaas.
Wat blad uit de moestuin of gekocht en dat kan zijn: regenboog snijbiet, melde rood of groen, raapsteel of groene snijbiet of spinazie wat je maar hebt. Desnoods het blad van bietjes of chioggia. Ben creatief......doen met wat er is. Mijn blad was regenboog snijbiet en werd gewassen en klein gesneden in de wok met iets olie, peper/zout op hoog gas gesmoord. Het blad slinkt snel en werd in een vergiet over gedaan om te laten uitdruppen en afkoelen. De kaas werd in stukjes gesneden klaar gelegd.
 
Alle ingrediënten voor het deegje ( behalve de bloem) in een kom en met een houten lepel roeren. Als je twee kleine eitjes hebt neem je een en laat het andere voor later. Heb je alleen een groot ei kluts het ei en neem de helft. Voeg een beetje bloem toe en kneed met je hand kort en snel het deegje. Al knedende bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen.
Het deeg uitrollen en een steekvorm zoeken en dat is niet zo moeilijk als je denkt. Kijk met nieuwe ogen.....Ik nam de deksel van mijn botervlootje maar een deksel van een plastic doos van ijs of zo doet het ook als het maar een beetje langwerpig is. Midden op het deeglapje komt wat groente en daarop een schijfje Franse kaas. De randen van het deeg natmaken en over elkaar heen sluiten. De zijkantjes dichtdrukken. De bovenkanten met het geklutst ei besmeren. Ik heb de broodjes bestrooit met....papaverzaad oftewel maanzaad dat ik gisteren oogstte uit de zaaddozen van de papaver. Je hebt dat niet? Zou zomaar kunnen...en laat je het zo, met alleen ei....
De broodjes afbakken in een voorverwarmde oven op 180 graden tot lichtbruin. Ze zijn heerlijk met een kom sla met tomaatjes uit de tuin en twee broodjes heb ik bewaard voor morgen........in een hergebruik plastic doosje en nee deze keer kom ik er niet aan.
 
Mijn leventje...
De buienradar meldde regen en omdat mijn glas meestal halfvol is ging ik ervan uit dat ik tussen de buien door naar Heerlen kon fietsen. De accu uit en dapper conditie opbouwen en dat is niet zo moeilijk als je bedenkt dat Landgraaf op een heuvel ligt. De fiets in de gratis bewaakte stalling waar de mens werkt met behoud van uitkering ( participatie wet) en daar kan ik blij van worden. Ik ben nog geen dag zonder werk geweest....ook niet toen ik in de WAO ging. Ik dwaal weer af....Sorry.
Op naar de INGBANK waar ik een overbodige bankrekening stop trachtte te zetten wat in Landgraaf niet lukte!!! Ik had 15,02 in de min op die rekening en gaf aan de heer achter de balie 15 euro om de stand op nul te zetten maar dan kan je de rekening niet stopzetten. Er moet tien euro opstaan. Nog een tientje erbij en helaas........er ontbraken twee cent. Meneer heeft toen vijf cent gestort op de rekening en pffffff kon hij gestopt. Waar die tien euro naar toe gaan? Naar mijn tegoed op de ABNAMRO rekening.....ik heb maar niet verder gevraagd waarom het zo moet gaan.
 
In Heerlen ging de oudere generatie in hordes onderweg naar de HEMA om te ontbijten voor een of twee euro. Ik had al ontbeten thuis en moet er niet aan denken een legbatterij ei te moeten soldaat maken. Al een eeuwigheid was ik niet op de “Joden”markt in Heerlen geweest en er was niet veel veranderd moet ik zeggen. De meneer achter de BH kraam kan zo op het oog nog steeds je BH maat schatten en de kraam van BEEREN ondergoed was zoals steeds in trek. Verder de kwalm van oude olie waar van alles in gebakken werd en de viskramen en drop en weetikveel.... Ik heb prachtige boerenkoolplanten en spruitkoolplanten gekocht die morgen in de grond gaan. Voor de zekerheid want het zaaibedje schiet niet op.......Ik ben heerlijk ondergedoken bij de Shunck oftewel BERDEN waar ze de laatste opruimingsronde ingaan met 70% korting en je moet echt eens gaan kijken op de 1e ( als je een maatje meer hebt) maar zeker op de 3e verdieping waar de OUTLET is. Op de 1e verdieping is er de geweldige bekende service en je gelooft het niet maar als je met een stok loopt zoals ik, rent er steeds een mevrouw mee om de zaken die je wil passen alvast in de paskamer te hangen. Ze vraagt of ze moet helpen met je schoenen uitdoen en nee dat hoefde niet. Ze neemt aan wat gepast is en niet goed bevonden en ze vraagt of het lukt en of ze helpen kan en mee moet kijken. Dat hoefde ook niet alleen toen ik besloten had mocht ze mee AHhhh en OHhhhh zeggen. Na het passen heeft ze een kopje koffie ingeschonken en was er een zalig zitje om uit te rusten. Ze heeft mijn stok nog uit de paskamer gevist die was ik zowaar vergeten.
Een shirt van rond de 100 euro ( dus kwaliteit) voor 25 euro is aan mijn handen blijven plakken en dat mocht. Daarbij die luxe van de service had ik een geweldig uurtje.....Bij de betere lingerie zaak waren de slips drie halen twee betalen in de reclame zag ik en dat is dan per stuk iets meer dan zeeman prijs maar wel kwaliteit die niet na een wasbeurt uit elkaar vallen. We gaan immers voor duurzaamheid maar wel in de reclame.  Dan leg je een voorraadje aan ( was er niet meer) en ja ook niet in die winkel en sta ik erop dat er zes besteld werden en voor de reclameprijs dus vier betalen. Ik ben weer voor een jaar voorzien....
 
Annemiek