woensdag 8 juli 2015

Mijmering 90 Hittegolf salades en andijvie stamppotje

Beste mensen,

Liefhebben leer je door lief te hebben....
je vrienden je partner de diertjes en de natuur....

Annemiek
90 Consumindermijmering 2015
 
Tip
En nog steeds kunnen er bonen gezaaid worden. Als de eerste serie bijna geoogst kan worden en de tweede serie aan de groei... kan de derde serie gezaaid worden.....Twee korte rijtjes is voldoende. Gespreide oogst heet dat.....Een geultje trekken en ruim (regen) water erin. De boontjes dicht op elkaar in het geultje leggen en geultje sluiten. Er kwam een stuk gaas op het ingezaaide plekje om te voorkomen dat Floor de poes gaat graven want die is gek op pas geploegde akkertjes......
 
Tip 2
De bijtjes hebben eindelijk de courgetplanten eh bloemen ontdekt en het bevruchten kan ik nu aan hen overlaten........daar hoef ik niet meer naar om te kijken. De bonen in de tweelingpotten kunnen de hitte net aan en worden driemaal per dag van water voorzien. Natuurlijk niet op het blad maar in de aarde. Tussen de klimbonen in de border groeit de haagwinde mee terwijl ik dacht die nu wel uit te hebben geroeid. Elk millimetertje wortel wordt weer een plantje en uitroeien is dus bijna onmogelijk. Zonder gif te gebruiken is de enige manier in het voorjaar de aarde diep omspitten en elk worteltje proberen te verwijderen, desnoods de aarde zeven. Het perceeltje een paar maanden braak laten liggen is ook een optie en elk sprietje dat toch weer opkomt diep uitgraven met wortel en al. Nu staat hij met een brutaal maar mooi wit klokje te bloeien in de bonenplant met een air van “toch weer de wedstrijd gewonnen.” Het zij zo........
 
Tip 2
Er is weer een plekje vrij in een pot en uit het zaaibed kan andijvie omgeplant worden van het zaaibedje naar de pot. Het voordeel van planten in potten is wel dat de pot in de schaduw kan gezet tegen de achterzijde van mijn huis waar nooit de volle zon blakert. Planten ompoten in de volle grond is niet te doen....ze overleven het meestal niet tijdens hittegolven dus wacht een week. Schoffel niet en laat de aarde gesloten. Door te schoffelen verdampt het vocht wat er nog zit. In de volle grond hoeven planten geen water met uitzondering van tomaten paprika pompoen en courget enne....komkommers. De rest zoekt met reikende wortels naar het grondwater en daar worden ze sterk van dus niets aan doen.
 
Tip 3
Home is nog steeds Sweet Home waar de kievietboon klimt als een eetbare decoratieve klimplant. En ja klimbonen zaaien kan nog......dat kan zelfs in de hitte in vochtig gemaakte aarde dan kiemen ze snel, dus haal een tegeltje uit je stoepje of wat klinkertjes graag het zand eruit tot 30 cm potgrond erin en de bonen zaaien......langs schutting en gaaswandjes langs lelijke muren in stenen hofjes brengen ze fleur en bloei en.......bonen.
 
Tip 4
Een flinke krop andijvie uit de moestuin werd gedeeld met de dames kip. De buitenste blaadjes voor de kipjes en de rest voor een rauw andijvie stamppotje. Een ui uit de border van het hofje  en in de voortuin werden twee aardappelplanten “gelicht.” De kleine krieltjes voor later en de grotere aardappels voor puree. Vandaag kost de warme maaltijd “geen kneup.” Nou ja een beetje voor een scheutje melk, klontje boter nootmuskaat en zo...... Misschien een duppie?
 
Ingrediënten:
Krop andijvie
1 ui
enkele kruimige aardappels
scheut azijn
peper/zout/klontje boter
scheutje melk.
 
Werkwijze:
De aardappels schrappen en klein gesneden opzetten in een bodempje water en iets zout. Ondertussen de andijvie wassen in kleine reepjes snijden en eventueel een vega bal opzetten ( zie tip 5)  De andijvie in een kom mengen met peper/zout/scheut azijn ( of kruidenazijn) een gesnipperd uitje en laten rusten.
 
De gare aardappels afgieten en met het hete opgevangen vocht direct een rijtje onkruid op je stoepje begieten. Gratis onkruidverdelger....
Van de aardappels met nootmuskaat scheut melk en klontje boter een luchtige puree maken. De andijvie erdoor scheppen op hoog gas een minuut lang. Eventueel nog wat melk toevoegen......
 
Tip 5
Een vegabal haal ik zo uit de vriezer en leg hem in bevroren toestand in een minipannetje in een laagje zonnebloemolie op een laag pitje. Tegelijk met het opzetten van de aardappels want de bal heeft tijd nodig om langzaam te ontdooien warm te worden en te bruinen. Op deze manier behandeld breekt de bal niet en blijft mooi in vorm. Deze vega bal is eigenlijk een groenteburger en maakte ik van een rest wok groenten die overbleven. Ik moet in gedachten teruggaan naar het wok gerecht om de ingrediënten te kunnen benoemen. Er zitten wortels in, paprika, ui, knoflook wat witte bonen. Ik heb bij het groente restje een eitje geklutst en wat paneermeel en bloem. De substantie gemengd en ballen ervan gerold. Door de paneermeel rollen die ballen, weer door ei en weer door paneermeel want ik hou van de knapperigheid van vega ballen zoals ik vroeger 40 jaar geleden hield van de knapperigheid van gehaktballen. Als je goed nadenkt is dat het misschien wel wat je lekker vindt aan vlees.......de grove structuur en dat knapperige laagje. Dat kan je dus ook bereiken met vega ballen die veel en veel lekkerder zijn dan de gekochte vega burger uit de super en geen diertje hoeft te sterven. Mooie restverwerker die ballen als je ze van restjes wok groente met bonen kan maken zit er zelfs eiwit in....Mosterd bij het stamppotje en de helft bewaren voor morgen iets opgewarmd smaakt het nog lekkerder en hoef je niet te koken tijdens de hitte........
 
Tip 6
Voor de komende dagen salades receptjes. Een bloemkool in roosjes gesneden vanaf kookpunt 8 minuut en afgieten. Dressing van olie azijn peper/zout tipje mosterd en wat zoets als je daarvan houdt. De dressing door de bloemkool scheppen en koel zetten.
Twee stronkjes witlof klein snijden en mengen met dezelfde dressing met appelstukjes druifjes en/of rozijntjes.
En de komkommer van eerder met yoghurt en gesnipperde ui peper/zout en iets zoet. Olie/azijn.....en (maar hoeft niet)....gesnipperd komkommerkruid blad en een bloemetje van dit kruid als je hebt. Dille doet het ook, of iets van het venkelblad.........Een stokbroodje bij al die gezonde salades en voilà....
 
Mijn leventje....
Tussen de klinkertjes groeit zomaar een bietje of zou het snijbiet zijn? Een papavertje in bloei naast het trapje in een voegje waar het overleven kan omdat een mega pot schaduw brengt in het heetste van de dag. Het is allemaal liefde op mijn hofje. Gelukzaligheid van onbespoten groente. Met verlangen kijken naar de boontjes die bijna geoogst kunnen worden en dat wordt dan weer koude bonensalade en warme boontjes met een gebakken uitje....
Soms is zelfs het bereiden van simpele gerechten vergeten omdat de mens potten koopt en opwarmt....
 
Zelfs met vers gesneden fruit verpakt aangeboden in de super wordt gesjoemeld. Het wordt gedompeld in een chemische substantie zodat het er vers en fris uit blijft zien en daaaagen goed blijft. Gesneden sla wordt minimaal een dagdeel in gloorwater gedompeld om de bacteriën te doden. Voor gesneden groenten met de vele snijvlakken bederft vrij snel daarom moet dit wel? Kom nou....zelf snijden lijkt me een betere optie, dan hoeft er ook geen gloor op. Er zijn veel wonderproducten met niet herkenbare ingrediënten. Ham krijgt een mooi uiterlijk door getextuurde soja proteïne. Er zijn veel bleekmiddelen glansmiddelen en kleurstoffen toegevoegd aan ons voedsel dus ga ik voor hele basis producten die ik zien kan en uit mijn tuin haal zo op mijn bord. In gekochte koekjes zitten eieren van legbaterijen en kip in kant-en-klaar gerechten is steevast plofkip. Den ALDI verkoopt nog steeds plofkip vlees en we zijn er nog lang niet......... Ik weet niet wat er in bloem verborgen zit waarmee ik taartjes bak en brood, ook al staat er bio bloem op. Wel weet ik wat mijn kipjes eten en in de eitjes die ze leggen en wat en hoe alles groeit in de moestuin. Dat is al heel wat en probeer ik het zoveel mogelijk daarmee te doen. Dat zal wel driemaal per week bonen eten worden binnenkort en daar is niets mis mee op verschillende manieren bereid......
 
Annemiek