zondag 26 juli 2015

Mijmering 97 Zelfgemaakte vegaburgers en hamburgers...

Beste mensen,

Het woord VRIEND stamt af van VRIJ,
het is iemand die je de ruimte geeft...
om te zijn wie je bent en wil worden.

Annemiek
97 Consumindermijmering 2015.
 
Tip.
Er zijn tot half augustus groenteplanten te koop op de markt vanaf 15 cent per plant. Ik heb tien spruitkool plantjes gezet in de voortuin waar de aardappels stonden. In het kader van de wisselteelt heb ik een onderdeel namelijk... “blad wortel en knol gewassen” overgeslagen. De eerst volgende groep na de nachtschade ( aardappels) en dan komt pas de kool. Het kwam zo uit en is geen doodzonde als ik maar geen drie jaar op dezelfde plek aardappels teel. De aardappeloogst is niet tegengevallen maar de kool vraagt ook weer veel mest en verse stalmest heb ik niet. Het probleem werd opgevangen met gedroogde koemest. Er werden diepe pootgaten gemaakt met een bollenpoter en onderin de pootgaten ongeveer zes koemestkorrels en een beetje aarde erop. Daarop de spruitkoolplant en het pootgat sluiten. Zo komt het wortelkluitje niet direct in aanraking met de mest ( verbranding voorkomen) maar zoeken de wortels als ze sterker zijn de voedzaamheid wel op. Rond de plant een handje koemestkorrels dat door de regen langzaam de aarde inspoelt. Als de plantjes duidelijk aan gegaan zijn en in de groei zal ik nogmaals een handje koemestkorrels strooien rond de planten en komt het goed.........Gerichte bemesting heet dat en minder kostbaar.
 
Tip 2
Direct na de oogst van de frambozen worden de struiken gesnoeid. Oude takken trekken ongedierte en ziekte aan en nemen lucht licht en zon weg van de bramen die achter de frambozenstruiken al tot rijping komen.
Frambozenstruiken snoeien als volgt: De oude houterige takken die vrucht droegen tot de aarde wegsnoeien. Jonge sterke scheuten opbinden en vastzetten aan palen of draad. Zijtakken terug snoeien tot 1 a 2 knoppen. Verwijder de mindere scheuten maak de aarde los rond de struiken en geef organische mest........
 
Tip 3
De rechte houterige takken van het snoeiafval van de frambozenstruiken werden van zijscheuten en blad ontdaan en bijeen gebonden opgehangen onder mijn natuurlijk afdakje. Het is rijshout voor de erwten plantjes voor 2016. Gaande weg het seizoen komt er beslist nog wat bij......
 
Tip 4
Een hele berg vegaburgers kan je maken van een beker gedroogde witte bonen en een beker gedroogde kikkererwten. ( gedroogde bonen zijn goedkoop bij de Turkse winkels.)
Tijdens de kookworkshop in het consuminderhuis leren Joseetje en ik aan ieder die het weten wil, dat plantaardig eiwit ( in bonen) best goed smaakt in zelfgemaakte vegaburgers. De burgers zijn nog goedkoper dan de kiloknallers en plofkippen als je het hart hebt aan dat lijden mee te werken door ze te kopen. (helaas nog steeds te koop  bij den ALDI.)  Om gezond te blijven hoef je geen diertjes op te eten en de gekochte kant-en-klaar vegaburgers zijn duur en naar mijn mening zonder smaak en veel te zout.
 
Ingrediënten zelfgemaakte vegaburger.......verwerkt als hamburger.
1 beker gedroogde witte bonen
1 beker gedroogde kikkererwten
3 verschillende kleuren paprika
1 ui en 3 tenen knoflook.
bosje kruiden zoals tijm salie marjoraan of wat je hebt.
Vers gesneden gemengd te koop bij de super maar in je tuin wellicht gratis.
2 eieren en de nodige voor het paneren van de ballen.
wat paneermeel en bloem.
olie
Voor de hamburgers:
tomatenketchup
slablaadjes
2 uien
broodjes.
 
Werkwijze:
De bonen wassen en apart in kommen of pannetjes met ruim water 24 uur in de week zetten. De bonen aan de kook brengen en vanaf kookpunt in ongeveer 20 minuut garen. De witte bonen garen meestal iets langer dan de kikkererwten. De bonen en erwten afgieten, af laten koelen en iets kookvocht bewaren. De afgekoelde bonen fijnprakken met een vork of door de keukenmachine. Laat de structuur grof ( zie foto)
 
De paprika klein snijden en de ui en knoflook snipperen. De tijm van de stengeltjes rissen ( veel gebruiken) en  maar drie blaadjes salie gebruiken en enkele naaldjes marjoraan omdat de smaak overheerst. Kruiden, bonen, ui en knoflook, paprika stukjes en de twee eitjes met schone handen mengen. Voeg een kopje paneermeel toe en wat
bloem. Een scheutje olijfolie kan ook en als de substantie te droog is een scheutje kookvocht. Misschien te nat? voeg dan wat bloem toe en peper en zout en een theelepeltje bouillonpoeder als je dat lekker vind. Dit recept is de basis van mijn vegaburgers maar je kan er je eigen smaakjes aan
geven door wat pittigs toe te voegen. Een gesnipperd pepertje misschien? Basilicum kan ook nog.... misschien wil je er meer een groenteburger van maken door verse erwtjes toe te voegen en fijn gesneden beetgare worteltjes.....wat je maar lekker vind als je de basis maar eerst maakt want daar zit het vlees vervangende plantaardige eiwit in.
 
De dames hadden volgens mij honger want toen ik even niet keek werden de ballen steeds groter. Kleine ballen vormen met je handen en door paneermeel rollen. We gingen voor extra krap dus werden de ballen door losgeslagen ei en weer door paneermeel gerold. Bakken in iets olie in koekenpan of wok.
Broodjes van gisteren (gekregen van de PLUS) werden belegd met blaadjes sla, vegaburger erop, enkele ringen ui en ketchup of andere saus.....wat je maar hebt.
Zoals je ziet heb ik de burgers in de pan nog gehalveerd want ze waren echt te groot. Dunner kon ook nog en zijn ze lekkerder. ........Voordat ze in de pan gaan nog even voorzichtig tussen je handen platdrukken. Niet in de pan platdrukken met een vork want dan scheuren ze. Deze vegaburgers per stuk verpakt kunnen zo in de vriezer. Indien nodig een uit de vriezer nemen en in een klein pannetje met iets olie leggen en op een laag pitje laten staan. Maak ondertussen je stamppotje of wat je koken wil. De burger na 8 minuut of zo omdraaien en als je potje gekookt is, is de vegaburger ontdooit warm en bruin. Niet prikken in vegaburgers tijdens het bakken, alleen schuiven in de pan. Je ziet wel wanneer ze omgekeerd moeten worden.
 
Mijn leventje.....
Van pure vreugde en dankbaarheid voor de regen ben ik door een stortbui naar de kapper gefietst. Zo onder de douche vandaan met natte haren de berg af.....( nou ja met kleren aan) Dat kan bij mijn “kapster”die ik een half leven al ken. Ze had me al opgebeld zag ik, om voor te stellen me te halen met de auto of me thuis te komen knippen maar ik had niet opgenomen.
Ik laat me die vreugde van lang verwachte regen niet ontnemen. Een extra broek in de fietstas en Gerdie ( de kapster) had al een badhanddoek klaar gelegd want ze kent deze zot.
Onderweg zag ik de schuim op de wegen staan van te lang de troep niet weg gespoeld en de akkers die gulzig de regen opnamen......Druppels op een gloeiende plaat leek het in de morgen en met meer resultaat in de middag. Mijn koppie met de vijf weerwassen is weer bijgeknipt en föhnen hoefde niet want ik ging weer de regen in........
 
In mijn tuin ving ik slakjes wel twaalf in de vroege ochtend. Ze waren onderweg met hun huisje op de rug en ik heb ze in een klein emmertje gedaan. Ze zijn uitgezet ergens onderweg naar de kapper en ze kunnen de breeveertien op. Er is behoorlijk wat aangevreten moet ik zeggen in mijn tuin en alle drap en zanddijkjes helpen wel een beetje maar niet voldoende. Ik ken nu de schuilplekjes van de wichtjes aan de zijkanten van de kratten waar de sla in groeit. Een van mijn dagelijkse klusjes op dit moment is in de ochtend ‘n krat naar voor trekken en een legertje slak los pulken net op het moment dat ze na de nachtdienst ten ruste wilden gaan. Ze zitten aan de voet van de bonenplanten en onderin de sering hortensia tussen het groen te schuilen overdag want ze zijn alleen in de nacht onderweg tot in de vroege ochtend op zoek naar voedsel in grote karavanen lijkt het wel.........Een aangevreten plant wat duidelijk hun lieveling diner is laat ik staan en kunnen ze beter opeten dan de jonge boontjes en sla. Ik blijf ze volgen want er zijn natuurlijk jonkies die ook weer groot worden en zich weer vermenigvuldigen....De kleintjes volgen de grote slakken op gepaste afstand en hebben al een minihuisje op de rug, kleuters en pubers met magen als holle vaten. Er blijft ondanks de slakkeninvasie voldoende groente over voor mij en het is nog net in evenwicht.......
 
Annemiek