zondag 31 augustus 2014

Mijmering 132 verjaardagstaart en afscheid van Tineke....




Beste mensen,

Wie de melodie van de stilte kent
kent ook de volheid van de leegte....

Annemiek.

 
132 Consumindermijmering 2014.
Tip.
Bakken met basis ingrediënten brengt groot resultaat en is gemakkelijker dan je denkt. Een pracht van een verjaardagstaart voor 10 tot 12 personen voor 2 euro als je de taart op wil spuiten. Alleen een laagje slagroom bovenop bestrooit met amandelschaafsel of koekjeskruim dan haal je het met twee doosjes slagroom en scheelt alweer 48 cent. De bramenjam en de bramen waren niet meegerekend ( eigen oogst) Je kan als vulling een blikje perziken nemen en de perziken fijn snijden of een klein potje
kersen en het sap binden met aardappelzetmeel. Kijken wat er is. Een potje light jam kan ook dat is vaak minder zoet dan de gewone jam.
Ingrediënten voor een taart ( ik nam de ingrediënten driemaal om twee super hoge taarten te krijgen. ) Het recept dubbel en een grotere springvorm kan natuurlijk ook. Gewoon proberen.....
Nogmaals Ingrediënten voor een normale taart:
4 eieren
90 gram suiker ( eenmaal 35 gram en eenmaal 55 gram)
60 gram bloem en 40 gram maïzena
2 of 3 doosjes slagroom
bramenjam of ander fruit.
Voor de zijkant van de taart koekkruimels stukjes walnoot of geroosterde amandelschaafsel.
Werkwijze:
Weeg 35 gram en 55 gram suiker af en doe in aparte kommetjes. Weeg 60 gram bloem en 40 gram maïzena ( kan bij elkaar in een kommetje) De oven voorverwarmen op 175 graden en de springvormen invetten met boter en bestrooien met bloem ( zoals je ziet heb ik duurzame kunststof bakvormen maar een aluminium vorm doet het ook) Zet een steelpannetje met water op en zet twee mengkommen klaar en een vuurvaste kom waar een mengkom inpast ( zie foto’s)
 
Splits de eieren ( een voor een in een beker zodat je zeker weet dat er geen eigeel bij het eiwit komt)
In een mengkom komt het eiwit 
en in de tweede kom het eigeel met de 35 gram suiker. Het kokende water komt in een vuurvaste kom waarin je de mengkom met het eigeel zet en direct  gaat mixen met de mixer. Deze manier van met warmte werken  noemen ze au bain marie. Als het eigeel wit en luchtig is geworden zie je luchtbellen verschijnen. Leg een schone theedoek over de kom
( laat maar in het warme water staan om warm te blijven) en maak de gardes goed schoon en droog ze. (Dit schoonmaken  is zeer belangrijk om het eiwit goed stijf te krijgen.)
 
Klop het eiwit stijf ( zie foto) met de 55 gram suiker in gedeeltes erbij. Eiwit en eigeel wordt nu voorzichtig gemengd met de gezeefde maïzena/bloem met een houten lepel. Ik neem daar een ruime kom voor en schep voorzichtig met zo weinig mogelijk beweging alles door elkaar. Zo blijft het beslag zeer luchtig. De vorm(en) vullen met het beslag en in de oven in ongeveer 50 minuten gaar en lichtbruin bakken. Hoe weet je dat de biscuit van binnen gaar is? Steek met een breinaald middenin de biscuit...als de naald droog is, is de biscuit gaar.... Afkoelen laten....
 
De gekoelde pakjes slagroom met voor elk pakje een theelepel suiker stijf kloppen. De biscuit horizontaal doormidden snijden en een kant besmeren met bramenjam of ander soort jam of fruit. Laagje slagroom erop en het tweede deel van de biscuit ook dun met slagroom besmeren. De helften op elkaar en rondom besmeren met slagroom. Er was nog walnoot in stukjes dus kwam dat op de zijkant.
 
De taart van boven besmeren met slagroom en opspuiten. Te moeilijk? Strooi dan maar koekkruimels geroosterde amandelschaafsel of walnootstukjes erop. Ik vod in de tuin nog wat overrijpe bramen waarmee mijn taart werd opgesierd......
 
Mijn leventje.....en hoe afscheid nemen ook kan zijn.
Het was een bewogen weekend met afscheid nemen ( as verstrooien) van mijn bijzondere vriendin Tineke. Ik heb enorm geleerd van deze wijze hoog intelligente vrouw die o.a. het vermogen had wat door mij als ingewikkeld werd ervaren terug te brengen tot begrijpelijke porties waardoor inzicht kwam en ik ermee aan de slag kon. Deze manier van bewustwording brengen heb ook ik me eigen gemaakt en pas dit toe in het consuminderhuis tijdens de kringen en de kookworkshops en het werkt fantastisch! Tineke brengt nog steeds bewustwording en is altijd in mijn hart en vaak in mijn gedachten... ( hoe zou Tineke dat hebben gedaan) Ze was zeer
assertief en kon zomaar opeens tijdens een telefoongesprek aangeven dat haar energie op was en vertellen dat ze het gesprek ging beëindigen....Nu is haar leven beëindigd maar ze leeft voort in het stukje lering wat in mij is overgegaan en in mijn hart voor altijd maar zeker weten ook bij haar andere
vrienden....Tineke was boeddhist dus zal wederkeren in een volgend leven.....daarvan was ze overtuigd en zal dus zo gebeuren. Haar meest dierbare vrienden hebben gezamenlijk haar as verstrooit en verhalen over haar verteld (in haar lieveling koffiehuis) hoe we haar hebben ervaren en soms was er een traan maar
ook veel plezier. Er was een lunch met nog meer verhalen en veel diepgang met delen en inzichten krijgen over de tijd van Tineke die we niet kenden. We hebben een hele dag over dit gebeuren gedaan ( van 9 uur tot 17.00 uur) en het was zeer bijzonder en mooier dan welke crematie of begrafenis die ik ooit meemaakte.

De dag werd beëindigd in haar huis waar ze voelbaar aanwezig was....haar klompjes stonden nog bij de keukendeur om zo de tuin in te gaan en haar jas hing aan de kapstok. Ze kon zomaar opeens binnen komen en zeggen: ”Met alle respect maar....”zoals ze zo vaak haar zinnen startte. Nu staat haar roze craquelé bordje met het stukje eruit op mijn kast. Het was haar oudste lievelingsbordje en een consumindermens zoals zij gooit geen bordjes met stukjes eraf zomaar weg. Dag lief mens....je bent nu op een plek waar je nooit meer pijn zal hebben.....
 
Annemiek.