Beste mensen,
Wie de melodie van de stilte kent
kent ook de volheid van de leegte....
132 Consumindermijmering
2014.
Tip.
Bakken met basis ingrediënten brengt groot
resultaat en is gemakkelijker dan je denkt. Een pracht van een verjaardagstaart
voor 10 tot 12 personen voor 2 euro als je de taart op wil spuiten.
Alleen een laagje slagroom bovenop bestrooit met amandelschaafsel of
koekjeskruim dan haal je het met twee doosjes slagroom en scheelt alweer 48
cent. De bramenjam en de bramen waren niet meegerekend ( eigen oogst) Je kan als
vulling een blikje perziken nemen en de perziken fijn snijden of een klein potje
kersen en het sap binden met aardappelzetmeel. Kijken wat er is. Een potje light
jam kan ook dat is vaak minder zoet dan de gewone jam.
Ingrediënten voor
een taart ( ik nam de ingrediënten driemaal om twee super hoge
taarten te krijgen. ) Het recept dubbel en een grotere springvorm kan natuurlijk
ook. Gewoon proberen.....
Nogmaals Ingrediënten voor een normale taart:
90 gram suiker ( eenmaal 35 gram en eenmaal 55
gram)
60 gram bloem en 40 gram maïzena
2 of 3 doosjes slagroom
bramenjam of ander fruit.
Werkwijze:
Weeg 35 gram en 55 gram suiker af en
doe in aparte kommetjes. Weeg 60 gram bloem en 40 gram maïzena ( kan bij elkaar
in een kommetje) De oven voorverwarmen op 175 graden en de springvormen invetten
met boter en bestrooien met bloem ( zoals je ziet heb ik duurzame kunststof
bakvormen maar een aluminium vorm doet het ook) Zet een steelpannetje met water
op en zet twee mengkommen klaar en een vuurvaste kom waar een mengkom inpast (
zie foto’s)
Splits de eieren ( een voor een in
een beker zodat je zeker weet dat er geen eigeel bij het eiwit komt)
In een mengkom komt het eiwit
en in de tweede kom het eigeel met de 35 gram suiker. Het kokende water komt in een vuurvaste kom waarin je de mengkom met het eigeel zet en direct gaat mixen met de mixer. Deze manier van met warmte werken noemen ze au bain marie. Als het eigeel wit en luchtig is geworden zie je luchtbellen verschijnen. Leg een schone theedoek over de kom
( laat maar in het warme water staan om warm te blijven) en maak de gardes goed schoon en droog ze. (Dit schoonmaken is zeer belangrijk om het eiwit goed stijf te krijgen.)
en in de tweede kom het eigeel met de 35 gram suiker. Het kokende water komt in een vuurvaste kom waarin je de mengkom met het eigeel zet en direct gaat mixen met de mixer. Deze manier van met warmte werken noemen ze au bain marie. Als het eigeel wit en luchtig is geworden zie je luchtbellen verschijnen. Leg een schone theedoek over de kom
( laat maar in het warme water staan om warm te blijven) en maak de gardes goed schoon en droog ze. (Dit schoonmaken is zeer belangrijk om het eiwit goed stijf te krijgen.)
Klop het eiwit stijf ( zie foto) met de 55 gram suiker in gedeeltes erbij. Eiwit en eigeel
wordt nu voorzichtig gemengd met de gezeefde maïzena/bloem met een houten lepel.
Ik neem daar een ruime kom voor en schep voorzichtig met zo weinig mogelijk
beweging alles door elkaar. Zo blijft het beslag zeer luchtig. De vorm(en)
vullen met het beslag en in de oven in ongeveer 50 minuten gaar en lichtbruin
bakken. Hoe weet je dat de biscuit van binnen gaar is? Steek met een breinaald
middenin de biscuit...als de naald droog is, is de biscuit gaar.... Afkoelen
laten....
De gekoelde pakjes slagroom met voor elk pakje een
theelepel suiker stijf kloppen. De biscuit horizontaal doormidden snijden en een
kant besmeren met bramenjam of ander soort jam of fruit. Laagje slagroom erop en
het tweede deel van de biscuit ook dun met slagroom besmeren. De helften op
elkaar en rondom besmeren met slagroom. Er was nog walnoot in stukjes dus kwam
dat op de zijkant.
De taart van boven besmeren met slagroom en
opspuiten. Te moeilijk? Strooi dan maar koekkruimels geroosterde
amandelschaafsel of walnootstukjes erop. Ik vod in de tuin nog wat overrijpe
bramen waarmee mijn taart werd opgesierd......
Mijn leventje.....en hoe afscheid nemen ook kan
zijn.
Het was een bewogen weekend met afscheid nemen ( as
verstrooien) van mijn bijzondere vriendin Tineke. Ik heb enorm geleerd van deze
wijze hoog intelligente vrouw die o.a. het vermogen had wat door mij als
ingewikkeld werd ervaren terug te brengen tot begrijpelijke porties waardoor
inzicht kwam en ik ermee aan de slag kon. Deze
manier van bewustwording brengen heb ook ik me eigen gemaakt en pas dit toe in
het consuminderhuis tijdens de kringen en de kookworkshops en het werkt
fantastisch! Tineke brengt nog steeds bewustwording en is altijd in mijn hart en
vaak in mijn gedachten... ( hoe zou Tineke dat hebben gedaan) Ze was zeer
assertief en kon zomaar opeens tijdens een telefoongesprek aangeven dat haar
energie op was en vertellen dat ze het gesprek ging beëindigen....Nu is haar leven beëindigd maar ze leeft voort in
het stukje lering wat in mij is overgegaan en in mijn hart voor altijd maar
zeker weten ook bij haar andere
vrienden....Tineke was boeddhist dus zal
wederkeren in een volgend leven.....daarvan was ze overtuigd en zal dus zo
gebeuren. Haar meest dierbare vrienden hebben gezamenlijk haar as verstrooit en
verhalen over haar verteld (in haar lieveling koffiehuis) hoe we haar hebben
ervaren en soms was er een traan maar
ook veel plezier. Er was een lunch met nog
meer verhalen en veel diepgang met delen en inzichten krijgen over de tijd van
Tineke die we niet kenden. We hebben een hele dag over dit gebeuren gedaan ( van
9 uur tot 17.00 uur) en het was zeer bijzonder en mooier dan welke crematie of
begrafenis die ik ooit meemaakte.
De dag werd beëindigd in haar huis waar ze voelbaar
aanwezig was....haar klompjes stonden nog bij de keukendeur om zo de tuin in te
gaan en haar jas hing aan de kapstok. Ze kon zomaar opeens binnen komen en
zeggen: ”Met alle respect maar....”zoals ze zo vaak haar zinnen startte. Nu
staat haar roze craquelé bordje met het stukje eruit op mijn kast. Het was haar
oudste lievelingsbordje en een consumindermens zoals zij gooit geen bordjes met
stukjes eraf zomaar weg. Dag lief mens....je bent nu op een plek waar je nooit
meer pijn zal hebben.....
Annemiek.