dinsdag 19 augustus 2014

Mijmering 126 tomaten/groente soep en Sinterklaas op 19 augustus....

Beste mensen,

Als je ouder wordt tel je de jaren niet meer
maar ga je de dagen tellen en die tel je dubbel
want elke dag komt maar eenmaal en die van vandaag  is alweer bijna voorbij......
Maak er nog even iets groots van.....

Annemiek
 
126 Consumindermijmering 2014.
Tip.
Dwars door de tuin tomaten/groentesoep is altijd lekker. Een sneetje bruinbrood erbij met tapenade of een pannenkoekje.  Soep om in porties in te vriezen...
Ingrediënten:
Alles wat maar in de moestuin groeit op dit moment....
1 ui
3 tenen knoflook
vele tomaten
1 dikke aardappel
2 paprika’s
boontjes
selderijblad
worteltjes
pakje gezeefde tomaten of tomatenblokjes of tomaten frito. De gesnipperde ui en knoflook aanfruiten in iets olijfolie en twee liter water erbij. De wortels afschrobben en in stukjes snijden. De paprika in stukjes en de boontjes in reepjes. De aardappel in kleine blokjes snijden. De tomaten heel in de soep twee minuut of zo op kookpunt. De tomaten zijn met een theezeefje gemakkelijk weer uit de soep te nemen en de velletjes vallen er zo af. De tomaten in stukken gesneden weer in de soep en een restje pasta. Ik had wat zeer dunne poot prei over die werd gewassen en in reepjes geknipt een minuut meegekookt.........Er kan nog bloemkool of brocolli in of selderijknol maar dat had ik allemaal niet en het is zo prima.
 
Tip 2
Oliebollenvet in de plee is een dure grap voor de waterschappen. Een grote boodschap met weinig water doorspoelen heeft hetzelfde resultaat…..Het veroorzaakt verstoppingen. Het riool is niet berekend voor zoveel troep. Reinigen van met vet vervuild rioolwater is een dure aangelegenheid. 2,80 euro per liter vet. Dat is het dubbele van de kostprijs van de olie in de winkel. Alle kosten worden verhaald op de gemeenschap. Iedereen heeft baat bij mindere zuiveringskosten. Olie en vet dus in een lege plastic fles gieten en er de schop de riek en de berken of biezen manden mee inkwasten met een oude verfkwast. Roestvrij gereedschap dat langer meegaat en een waterafstotende mand die mooi donker van kleur wordt………Wat die grote boodschap betreft? Doorspoelen met veeeeeeeeeeeeel regenwater uit de regenton want gratis hemelwater is er voldoende op dit moment.
 
Tip 3
De puntjes weer op de i….. w.b. consuminderen. Na de afwas gaat het bovenste deel van het afwas-sopje in een klein emmertje. (als sop even staat zakt het vuil naar de bodem) de rest van het sop in de toiletpot. Met een oud afwasborsteltje (bewaard voor dit doel) wordt onder de randen en onderin de pot geschrobd. Met een sponsje ( (bewaard voor dit doel) de bril en de buitenkant  van de pot schoonmaken en drogen met het vaatdoekje van de afwas dat DIRECT daarna op de lijn wordt gehangen of de radiator om te drogen waarna het in de was gaat. Een schoon vaatdoekje op het aanrecht elke dag is geen overbodige luxe. Vaatdoeken zijn vreselijke bacteriënhaarden. Het PLEE EMMERTJE wordt in het hoekje van de bergruimte in de gang gezet inclusief borsteltje en sponsje…..deze dagelijkse terugkerende schoonmaak van het kleinste kamertje kost je hooguit twee minuten in tijd en kost je geen cent. Hergebruik sop en materiaal. Laat de WC eend en de gloor maar in de super staan. Regelmatig onderhoud bespaart je de aankoop van agressief reinigingsmiddel dat erg duur is en de glazuur van de toiletpot aantast…..Bovendien hebben we in Landgraaf geen WC reiniger met ontkalker nodig omdat er bijzonder weinig kalk in ons leidingwater zit.
 
Tip 4
Maten wijzigen. De meeste vrouwen smijten hun garderobe weg als ze een maatje minder hebben verworven. Na een half jaar zitten de kilo’s er weer aan en wordt er weer met stille trom nieuwe kleding gekocht. Deze mevrouw heeft stapeltjes opgevouwen kleding NET TE KLEIN en stapeltjes TE GROOT. Wat op dit moment past hangt op hangertjes. Bij kilootjes eraan of eraf wisselen de stapeltjes van plaats in de kast…..dat noemen ze consuminderen. Te weinig plek in de kast? Neem een koffer voor de te grote en te kleine kleding. Die koffers staan toch meestal leeg ergens in de wacht op zolder of zo……..spaart je een smak geld...
 
Tip 5
Halogeenlampen en dimmers HELEMAAL uitschakelen met een aan/uit schakelaar of de stekker uit het stopcontact anders verbruiken ze nog steeds elektriciteit. Sluipverbruik noemen ze dat…..
 
Tip 6
De kruimeldief of de telefoon oplader …..uit het stopcontact…..sluipverbruik…..
 
Tip 7
Zet een koelkast op een koele plaats, niet naast verwarming of fornuis. Houd de achterzijde stofvrij en zeker tien centimeter van een muur…..
 
Tip 8
Zet geen banken kastjes of grote stoelen voor de radiator. Het kost teveel energie…..
 
Tip 9
Spaar afwas op EEN grote afwas kost veel minder water dan drie kleine. Enne…..neem een teiltje Met een lopende kraan afwassen kost al snel vier keer zoveel water. Heb je een afwasmachine? Prop hem dan HELEMAAL VOL voor je het apparaat aanzet en natuurlijk in daluren tijd bij een dubbele meter. Snijdt de vaatwas tabletten middendoor en zie….. Hetzelfde resultaat. Sunsoda in het zeepbakje is nog goedkoper.
 
Mijn leventje....
De temperatuur zakt naar herfst en we laten ons niet ontmoedigen wetende dat het over een maand zomaar zomers kan zijn en genieten we dubbel omdat we dachten het niet meer mee te maken dit jaar.  Dat komt wel meer voor en ik geloof in lange warme herfstdagen en als je echt iets wil haal je het in gedachten naar je toe. De kracht van het positieve denken... Zeurpieten die in slachtofferrollen blijven hangen daar heb ik niets mee. Ik kan bijvoorbeeld enorm genieten van de dinsdagbroodlijn waar toch weer 12 gezinnen voedsel meekregen. Alles eerlijk gedeeld en eventueel aangevuld met wat we inkopen aan basisproducten. Als de kinderen maar voldoende hebben aan fruit en zuivelproducten. ( JUMBO) Er was goede kaas en luxe kaas van een soort wat onze doelgroep niet kopen kan. ( PLUS) en verdeel ik zo goed mogelijk zodat iedereen een beetje feest heeft. Ik plaag graag de mevrouw die ( nog) niet weet wat ze met bleekselderij moet doen maar binnenkort wel als ze de kookworkshops doorloopt. Een meneer ging innig gelukkig met een autoradio naar huis en een mevrouw die deelneemt aan een consuminderkring krijgt een appartementje. Ze zit in een sociaal pension waar je hele “thuis” een bed is en een kastplank waar je kleertjes op kunnen. Ze heeft dapper elke cent gespaard voor de borg en de eerste maand huur. Ze heeft het appartementje niet eens gezien maar zomaar ongezien genomen omdat alles beter is dan een bed en een kastplank. Ze had een berichtje voor me ingesproken op mijn foon en aan het iele toontje in haar stem hoorde ik hoe nerveus ze was in haar vraag om een klein inboedeltje. Gratis op marktplaats was er al een bankje maar oh die kookplaat en dat wasmachien........Als ik nu de kookplaat van Mariska krijg en zij het gasfornuis van de mevrouw van 92 waar we de inboedel van ophalen donderdag? Mariska leerde al hoe ze bakken moet maar heeft geen oven en de “beginners” zijn al blij met een kookplaat.........en zijn twee mensen blij offe vier en twee kindjes.....die warme broodjes eten binnenkort....
 
Annemiek de regelneef. ( volgens de dikke van Dalen betekend dit woord: Iemand met overdreven organisatiedrift) Ach ja....ik speel zo graag voor Sinterklaas. het postuur heb ik ervoor.