maandag 25 augustus 2014

Mijmering 129 Mexicaanse tortilla's en wraps....

Beste mensen,

De twee belangrijkste dagen in je leven zijn;
de dag dat je geboren bent en de dag dat je begreep waarom.
een deel van het laatste is me inmiddels duidelijk....

Annemiek.

 
129 Consumindermijmering 2014.
 
Tip.
Maak je eigen Mexicaanse  tortilla’s en maak ze in voorraad om in vuurvaste schaaltjes in te vriezen. De heerlijkste kant-en-klaar maaltijd die je maar kan wensen. Mexicaanse tortilla's bevatten altijd bonen dus vlees hoeft er niet in maar mag wel. Een beetje gehakt kan zo mee gebakken dat hoeft maar weinig te zijn.....en de deeglapjes de zogenaamde tortilla's ? Die kosten per pakje een euro bij de super maar die euro kan je sparen door zelf de tortilla lapjes te bakken. Er is niets aan........Maak eerst maar de vulling:
Ingrediënten:
Blikje mais
blikje kidneybonen
blikje gezeefde tomaten of zoals bij mij een potje zelfgemaakte tomatensaus.
1 kleine ui
3 teentjes knoflook
1 pepertje vers of gedroogd.
eventueel een paprika
geraspte kaas ( zelf geraspt is goedkoper en weet je wat je eet)
theelepel TEX-MEX kruiden ( Mexicaanse kruiden PLUS)
eventueel een beetje gehakt voor de niet vegetariër.
 
Voor de deeglapjes:
200 gram bloem
snuf zout
1 ei
water.
Werkwijze:
Smoor de gesnipperde ui in iets olijfolie en voeg halverwege de gesnipperde knoflook toe en eventueel een beetje gehakt. Daarna de stukjes peper en paprika mee roerbakken. Je kan eventueel de helft van de zaadjes uit de peper verwijderen als je niet zo van pittig houd. Maak de blikjes open en spoel de kidneybonen in het vergiet onder de kraan af. De mais kan zonder afspoelen in het vergiet om uit te lekken. Voeg de inmiddels uitgelekte mais en bonen bij de ui/knoflook enz. en voeg de Mexicaanse kruiden toe en een deel van de tomatensaus of gezeefde tomaten uit blik en laat alles kort mee verwarmen. Voeg eventueel nog wat tomatensaus toe.
 
Maak een zeer dun beslagje van de bloem snuf zout eitje en water. Het beslag moet ongeveer zo dun als melk zijn. Smeer een teflon koekenpan met enkele druppels olie in en zet de pan op hoog gas. Giet weinig van het beslag in de koekenpan en laat direct uitlopen. Gewoon even oefenen en als de eerste mislukt heb je het wel geleerd voor de rest van je leven.
De pannenkoekjes ( tortilla’s) moeten zeer dun zijn en na een minuut kan de tortilla al gekeerd worden.  Ze hoeven niet bruin te zijn want dan worden ze hard.Ik laat ze afkoelen op een duurzaam stukje ovenfolie en op borden maar niet op elkaar gestapeld dan gaan ze plakken. Bestrooi de deeglapjes met geraspte kaas en leg een lijntje vulling erop. Rol de vulling in de tortilla en leg de tortilla in een vuurvaste ingevette schaal met de opening naar beneden.
Je kan de gevulde tortilla ook doormidden snijden als ze te lang zijn voor het schaaltje. Bestrooi de tortilla’s met geraspte kaas. Vervolgens laten afkoelen, diepvrieszakje erom en sluiten met bijvoorbeeld gespaarde plastic broodzak sluiting en in de vriezer. Een bakje heb ik in de oven gezet en de Mexicaanse tortilla’s waren hemels.....

Tip 2
Uit de vriezer de tortilla’s laten ontdooien in de koelkast. Plastic zakje eraf en het schaaltje verwarmen in de oven ( 200 graden) afgedekt met alu folie anders wordt de bovenkant hard. Na een kwartiertje de folie verwijderen om de kaas te bruinen.
 
Tip 3
Als je tortilla’s kan maken kan je ook wraps maken. Besmeer diezelfde “tortilla’s”die nu wraps heten met roomkaas of kruidenkaas en beleg met zeer dun gesneden komkommer schijven, gerookte zalm en pesto en rol de wrap strak op. Snijd de wrap in stukjes en zet de rolletjes vast met cocktailprikkers.
 
Tip 4
Wrap gezond is de wrap beleggen met blaadjes sla stukjes komkommer en paprika, stukje tonijn en oprollen. Zet maar vast met een cocktailprikker alsof het een veiligheidsspeld is.
Mijn leventje....
Als de zon maar even komt gluren zit ik in de geveltuin in de luwte en dop gedroogde bonen of zo. De eerste kievietbonen en boerentenen ( grote witte boon) zijn al goed, eerder in het seizoen dan ooit en ik maak er vegaburgers van. Ik teel dus als het ware de vleesvervangers in de tuin. Gedroogd zijn ze lang te bewaren en de mooiste exemplaren worden de zaaibonen voor volgend seizoen. Ik heb nooit voldoende droogbonen van eigen teelt maar ik kom al een eind. Meestal mix ik mijn bonen met kikkererwten van de Turk.
De tuin ligt er verregent bij en dat komt wel weer goed want ik heb een stralend najaar besteld en wat je maar graag genoeg wil dat haal je naar je toe door positief te denken. Ik verheug me al weer op vrijdag en de kookworkshop waarin ik 8 mensen vliesdunne tortilla’s leer maken oftewel wraps. Je zou zelfs het ei weg kunnen laten en een beetje bloem snuf zout en water doet het ook. Kost een stapeltje tortilla’s in plaats van een euro maar 20 cent of zo........enne altijd in huis moet je maar denken door een zak bloem in de voorraadkast te zetten.  Mooie restverwerking van wat in de groentelade ligt.....
 
Annemiek.