Beste mensen,
De twee belangrijkste dagen in je leven
zijn;
de dag dat je geboren bent en de dag dat je begreep
waarom.een deel van het laatste is me inmiddels duidelijk....
129 Consumindermijmering
2014.
Tip.
Maak je eigen Mexicaanse tortilla’s en maak ze in
voorraad om in vuurvaste schaaltjes in te vriezen. De heerlijkste kant-en-klaar
maaltijd die je maar kan wensen. Mexicaanse tortilla's bevatten altijd bonen dus
vlees hoeft er niet in maar mag wel. Een beetje gehakt kan zo mee gebakken dat
hoeft maar weinig te zijn.....en de deeglapjes de zogenaamde tortilla's ? Die
kosten per pakje een euro bij de super maar die euro kan je sparen door zelf de
tortilla lapjes te bakken. Er is niets aan........Maak eerst maar de
vulling:
Blikje mais
blikje kidneybonen
blikje gezeefde tomaten of zoals bij mij een potje
zelfgemaakte tomatensaus.
1 kleine ui
1 pepertje vers of gedroogd.
eventueel een paprika
geraspte kaas ( zelf geraspt is goedkoper en weet
je wat je eet)
theelepel TEX-MEX kruiden ( Mexicaanse kruiden
PLUS)
eventueel een beetje gehakt voor de niet
vegetariër.
Voor de deeglapjes:
200 gram bloem
snuf zout
1 ei
water.
Werkwijze:
Smoor de gesnipperde ui in iets olijfolie en voeg
halverwege de gesnipperde knoflook toe en eventueel een beetje gehakt. Daarna de
stukjes peper en paprika mee roerbakken. Je kan eventueel de helft van de
zaadjes uit de peper verwijderen als je niet zo van pittig houd. Maak de blikjes
open en spoel de kidneybonen in het vergiet onder de kraan af. De mais kan
zonder afspoelen in het vergiet om uit te lekken. Voeg de inmiddels uitgelekte
mais en bonen bij de ui/knoflook enz. en voeg de Mexicaanse kruiden toe en een
deel van de tomatensaus of gezeefde tomaten uit blik en laat alles kort mee
verwarmen. Voeg eventueel nog wat tomatensaus toe.
Maak een zeer dun beslagje van de bloem snuf zout
eitje en water. Het beslag moet ongeveer zo dun als melk zijn. Smeer een teflon
koekenpan met enkele druppels olie in en zet de pan op hoog gas. Giet weinig van
het beslag in de koekenpan en laat direct uitlopen. Gewoon even oefenen en als
de eerste mislukt heb je het wel geleerd voor de rest van je leven. De pannenkoekjes ( tortilla’s) moeten zeer dun zijn en na een minuut kan de tortilla al gekeerd worden. Ze hoeven niet bruin te zijn want dan worden ze hard.Ik laat ze afkoelen op een duurzaam stukje ovenfolie en op borden maar niet op elkaar gestapeld dan gaan ze plakken. Bestrooi de deeglapjes met geraspte kaas en leg een lijntje vulling erop. Rol de vulling in de tortilla en leg de tortilla in een vuurvaste ingevette schaal met de opening naar beneden.
Je kan de gevulde tortilla ook doormidden snijden als ze te lang zijn voor het
schaaltje. Bestrooi de tortilla’s met geraspte kaas. Vervolgens laten afkoelen,
diepvrieszakje erom en sluiten met bijvoorbeeld gespaarde plastic broodzak
sluiting en in de vriezer. Een bakje heb ik in de oven gezet en de Mexicaanse
tortilla’s waren hemels.....
Tip 2
Uit de vriezer de tortilla’s laten ontdooien in de
koelkast. Plastic zakje eraf en het schaaltje verwarmen in de oven ( 200 graden)
afgedekt met alu folie anders wordt de bovenkant hard. Na een kwartiertje de
folie verwijderen om de kaas te bruinen.
Tip 3
Als je tortilla’s kan maken kan je ook wraps maken.
Besmeer diezelfde “tortilla’s”die nu wraps heten met roomkaas of kruidenkaas en
beleg met zeer dun gesneden komkommer schijven, gerookte zalm en pesto en rol de
wrap strak op. Snijd de wrap in stukjes en zet de rolletjes vast met
cocktailprikkers.
Tip 4
Wrap gezond is de wrap beleggen met blaadjes sla
stukjes komkommer en paprika, stukje tonijn en oprollen. Zet maar vast met een
cocktailprikker alsof het een veiligheidsspeld is.
Als de zon maar even komt gluren zit ik in de
geveltuin in de luwte en dop gedroogde bonen of zo. De eerste kievietbonen en
boerentenen ( grote witte boon) zijn al goed, eerder in het seizoen dan ooit en
ik maak er vegaburgers van. Ik teel dus als het ware de vleesvervangers in de
tuin. Gedroogd zijn ze lang te bewaren en de mooiste exemplaren worden de
zaaibonen voor volgend seizoen. Ik heb nooit voldoende droogbonen van eigen
teelt maar ik kom al een eind. Meestal mix ik mijn bonen met kikkererwten van de
Turk.
De tuin ligt er verregent bij en dat komt wel weer
goed want ik heb een stralend najaar besteld en wat je maar graag genoeg wil dat
haal je naar je toe door positief te denken. Ik verheug me al weer op vrijdag en
de kookworkshop waarin ik 8 mensen vliesdunne tortilla’s leer maken oftewel
wraps. Je zou zelfs het ei weg kunnen laten en een beetje bloem snuf zout en
water doet het ook. Kost een stapeltje tortilla’s in plaats van een euro maar 20
cent of zo........enne altijd in huis moet je maar denken door een zak bloem in
de voorraadkast te zetten. Mooie restverwerking van wat in de groentelade
ligt.....
Annemiek.