dinsdag 12 augustus 2014

Mijmering 122 wilde spinazie pasta en een luxe nagerechtje gered van de compost...

Beste mensen,

Als je een gebroken mens ziet
doodmoe en moederziel alleen
in een nacht waarin geen sterren staan
zoek dan geen grote woorden...
een klein teder gebaar volstaat

Annemiek.
 
122 Consumindermijmering 2014.
 
Mijn leventje.....
Na zomeren en het blad van de klimcourgette begint lelijk te worden en de oost Indische kers raakt verstrikt in zijn eigen groei. verregende planten en er moet licht en lucht op het hofje komen. er werd geruimd om plaats te maken voor jonge kropjes sla in de border en chicorei oftewel roodlof. Een soep courgette werd uit het hekwerk gesneden ( heras hekwerk soep) en de planten van de eerste bonentoren werden uit de aarde getrokken. Ik laat ze aan de bonenstokken hangen tot ze droog zijn al zal dat niet meevallen met die regen....
 
ik bouw wat verder aan mijn nazomerdecoratie en wat rode besjes uit het bunderbos brengen kleur. Tussen al dat courgetteblad bovenop de kippenren zijn nog een stuk of acht uit de kluiten gewassen courgettes gevonden waarvan enkelen al geel kleuren dus zaad/courgetjes. De geeltjes komen ook bij de nazomer decoratie verzameling en de eetbare courgettes bij de broodlijn.... Wat een rijkdom.
Moeder en dochter slak flaneren op de groencontainer en ik zet het eenouder gezin liefdevol in het gemeenteplantsoen tussen twee buien door en vraag ze vriendelijk niet meer mijn tuin te bezoeken.
 
Tip.
De wilde spinazie is wel erg wild en had veel jonger geoogst moeten worden maar er was zoveel ander lekkers. Ik kreeg de plantjes van een mevrouw in Molenhoek en ze worden vandaag mijn menu. Het blad wordt van de stengels gerist en gewassen met aanhangend water opgezet in iets olie in de wok. Op hoog gas laten slinken.
Een beker volkoren pasta gekookt en een flinke vegaburger ( uit de vriezer) tot twee kleintjes omgeturnd en gebakken in iets olie. De vegaburger is samen met de geraspte kaas dus al eerder uit de vriezer gehaald.
De geslonken  spinazie werd in een kom klein gesneden met twee messen en weer in de wok gedaan met twee eetlepels geraspte kaas. De kaas bind de spinazie en geeft er wat extra smaak aan.
 
De pasta op een diep bord wat spinazie erop en stukjes vegaburger kokend heet bestrooit met wat geraspte kaas die direct smelt..........misschien breng ik je wel op een ideetje?
 
Tip voor de mensen die gebruik maken van onze broodlijn:
Het overrijpe fruit blijft meestal liggen...ze hoeven het niet... de pruim met het velletje beschadigd of de perzik met de deuk, maar misschien nu wel als ze dit receptje zien. Alles moet geleerd worden nietwaar....
 

Perziken en pruimen kan je schillen met een scherp schilmesje en ja je krijgt er sap handen van maar so what. Er waren wat mandarijntjes bij in partjes en de velletjes eraf en een overrijpe peer. Allemaal in stukjes gesneden in een kom. Een sinasappel uitgeperst komt het sap bij het fruit maar dat kan ook een scheut sap uit een flesje zijn. Een mooi glas werd in de fruit/sap kom gedoopt en daarna in de suikerbus. Laat maar een uurtje drogen terwijl het fruit koelt in de koelkast. Het fruit voorzichtig in het glas scheppen zonder de rand te beschadigen.......Takje munt erop of wat slagroom. Klasse luxe nagerechtje van spul wat normaal op de composthoop wordt gegooid omdat geen mens het wil hebben. Ik krijg er wel eens hartenpijn van.........Breng je de volgende keer een kom mee...in je tasje?
 
Annemiek