zondag 24 augustus 2014

Mijmering 128 salade Niçoise

Beste mensen,

Tijd is geen snelweg tussen de wieg en het graf
maar ruimte om af en toe te parkeren in de zon
en mijmeren over hoe het was.....

Annemiek
 
128 Consumindermijmering 2014.
Tip.
salade Niçoise is een maaltijdsalade en het recept komt oorspronkelijk van Nice. Het is een combinatie van vis groenten en gekookt ei. Je kan variëren natuurlijk en je eigen recept ervan maken als je maar nooit de olijfolie voor mayonaise vervangt.
 
Mijn recept:
2 vastkokende aardappels.
2 eetlepel olijfolie
100 gram boontjes
verschillende soorten sla
blikje tonijnstukken
enkele tomaten
2 hard gekookte eieren
wat olijven
eventueel kappertjes.
Eventueel geitenkaas (maar dat is mijn variatie)
 
Voor de dressing ( vinaigrette)
2 teentjes knoflook
half theelepeltje mosterd
scheutje wijnazijn of kruidenazijn
tipje citroensap
scheutje olijfolie
Peper/zout
beetje zoet en dat is bij mij vlierbloesemsiroop.
 
Werkwijze:
Kook de aardappels beetgaar en laat afkoelen. Snij ze in blokjes en schep er 2 eetlepels olijfolie door. Soms doe ik er fijn geknipte bieslook bij maar hoeft niet.
Kook de boontjes beetgaar en laat afkoelen.
Meng voor de dressing de mosterd wijnazijn peper/zout mosterd en citroensap peper/zout  en iets olijfolie en het zoet.
Verdeel de sla over schaal of bord....Mijn sla boeketje uit de moestuin was rucola bloedzuring en knipsla. Vooral de bloedzuring doet het goed en is zeer decoratief. De plant is winterhard en komt elk voorjaar gratis weer op.
Terug naar de salade.....
Leg de aardappels in het midden op de sla, de boontjes daar bovenop, daarna de tonijn en de eitjes en de tomaten. Strooi olijven en kappertjes als laatste. Uiteindelijk heb ik er geen geitenkaas op gedaan.
Het was gewoon af zonder die kaas........Giet de dressing over de salade......
 
Tip 2
Een variatie is met gehakte bos-ui geraspte gruyère of Parmezaanse kaas. De tomaat kan vervangen door reepjes paprika.
 
Tip 3
Maak een “pan bagnat” ( nat brood) een broodje gezond uit de omgeving van Nice. Beleg een open gesneden stokbrood of Italiaanse bol met de salade Niçoise overgiet royaal met de dressing en druk aan. Dit recept ken ik ook vanuit Tunesië in een iets andere variatie met afgekoelde geroosterde tomaten. Experimenteer maar zoveel je wil.
 
Tip 4
Vieze handen wassen met koffieprut werkt als scrubben. Daarna mag de koffieprut door de afvoer want de korrelige prut maakt de leidingen vetvrij……
 
Tip 5
Een lepel soda in de thermoskan en kokend water voordat je naar bed gaat. Als je opstaat een schone kan en de smurrie drijft in het water. Omspoelen en klaar.
 
Tip 6
Dagen regenweer en energie besparen met was drogen? Hang een rekje aan de balustrade op de overloop of aan een deur. Nog beter: span draden van muur tot muur in een lege kamer of onder een afdak of op zolder in de schuur en zet de ramen/deur open tijdens het drogen. Spaart toch veel energie.
 
Tip 7
Misschien kan je aan een losse centrifuge komen die de was meestal nog droger maakt dan de wasmachine kan. Scheelt ook alweer in droogtijd in de droger als je werkelijk geen plek voor drooglijnen hebt. Een snelle draai in de centrifuge kost minder stroom dan langer in de droger.
 
Tip 8
Keukenrol? Daar kan je zonder…..Wil je toch papier voor een vieze klus….zet twee rollen toiletpapier op de keukenrolhouder en neem stukjes papier naar maat…..soms is een klein velletje al voldoende.
 
Tip 9
Pas de deuren en deurstijlen geverfd? Doe een restje verf in een piepklein glazen potje met schroefdeksel bijvoorbeeld van mosterd. Doe er een knikker bij en sluit de deksel. Een af gestoten stukje verf? Potje even goed schudden en open draaien. Met een wattenstokje verf aanbrengen…..
 
Tip 10
Het waswater van groenten gooi ik in een emmer en wordt hergebruikt voor de planten of klussen buiten zoals fiets poetsen, schoenen afwassen of in een gieter naast de plee gezet om plasjes mee door te spoelen………
 
Mijn leventje.....
Ik ben weer eventjes thuis geweest in mijn stad waar de molens draaiden en de werf met zijn hoge kranen van ver is te zien. Waar het carillon draait met de paardjes en wijsjes speelt. Waar aan de botermarkt gezellige winkeltjes zijn en Bakkertje Deeg zijn pracht broodjes bakt en stokbroden met een gat erin die hij ophangt aan stokken. De hele stad is kunstgalerie en gezelligheid rond de Vischmarkt de pomp en de binnenhaven. De wal rond de stad en de oude stadsmuren zijn oude vrienden en ik loop op gevoel achterom het steegje in naar “ons thuis” en ben weer even zeven met mijn stepje aan de hand. De demer heeft een dikke laag groene algen en overal zijn doorkijkjes en achterommetjes, geheime moestuintjes en vele plekjes om af te spreken als je jong bent of aan de tweede leg........Mijn stad glimlacht en zwijgt over al die generaties van Deursen en als ik lees dat vanuit de VVV een gids een stadswandeling maakt ga ik niet mee want ik heb mijn eigen verhalen van Vader en oom Martin van tante Cor en mijn oma. De vriendinnekes Judith Oost en Gerry de Leeuw en de vele zusjes die geboren werden terwijl vader steeds broertjes bestelde. Het is uiteindelijk goed gekomen met die broertjes maar daarvoor moesten we naar Limland ver weg van thuis vol van heimwee die nooit echt over is gegaan........
 
Annemiek