Beste mensen,
Je krijgt je leven aangereikt
in schijfjes van 24 uur....
Annemiek.
127 Consumindermijmering
2014.
Tip.
De vlierbes is oogstrijp aan de bosrand en in
tuinen waar je maar zoeken wil. Ik ken mijn plekjes her en der en waar ik de
struiken in mei niet helemaal van de vlierbloesem heb ontdaan vind ik nu de
bessen. Er zal nog een tweede en derde plukronde komen want vele bessen zijn nog
niet rijp. Komt goed....
Met een ouderwetse vork met lange tanden kan je
gemakkelijk de bessen van de schermen rissen. Breng de bessen aan de kook en op
laag gas sudderen. Het sap komt vrij. Na een 20 minuutjes de pan inhoud door een
fijnmazige zeeg gieten en het sap wegen. Op elke liter ( kilo) sap komt een pond
pak 2:1 geleisuiker. Laat suiker en sap samen 4 minuut op
kookpunt koken en giet
de gelei kokend heet in de potten. Vlierbes gelei maken is veel werk maar de
smaak is hemels en ik bewaar ze voor speciale momenten voor lunch of ontbijtjes
met vrienden.
Je zou het bessensap kunnen mengen met appel maar
ik ga voor puur en speciaal.......
Tip 2
De snijboontjes kunnen door het molentje en
in zakjes in de vriezer. Voor snijbonensoep of snijbonen stamppotje
blote billetjes in het gras.
Ingrediënten:
1,5 kilo kruimige aardappels.
400 gram snijbonen
peper/zout 3 eetlepels gehakte
peterselie
1 pot witte bonen ( 330 gram) maar beter is 1 beker
droogbonen laten weken.
1 eetlepel crème fraiche
Werkwijze:
Kook de aardappels met wat zout in
weinig water in ca. 20 minuten gaar.
Verhit in een koekenpan de olijfolie en fruit hierin de knoflook. Voeg de snijbonen toe en bak ze in 6-8 minuten knapperig en gaar. Verwarm op het laatst de witte bonen en de peterselie mee. Breng op smaak met peper en zout. Als je weekbonen gebruikt kook de bonen in het weekwater in 20 minuut gaar.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg de crème fraiche toe en verwarm goed door. Breng op smaak met zout en peper. Schep het bonenmengsel erdoor en dien op. De witte bonen zijn de billetjes en de snijbonen het gras..........
Verhit in een koekenpan de olijfolie en fruit hierin de knoflook. Voeg de snijbonen toe en bak ze in 6-8 minuten knapperig en gaar. Verwarm op het laatst de witte bonen en de peterselie mee. Breng op smaak met peper en zout. Als je weekbonen gebruikt kook de bonen in het weekwater in 20 minuut gaar.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg de crème fraiche toe en verwarm goed door. Breng op smaak met zout en peper. Schep het bonenmengsel erdoor en dien op. De witte bonen zijn de billetjes en de snijbonen het gras..........
Tip 3
Bakpoeder kost in Duitsland 29 cent het pakje en in Nederland 79
cent. Dat is toch 50 cent verschil. Het is de reden dat ik af naar de LIDL in
Duitsland fiets en zeker de moeite waard. Geleisuiker 20 pakken in de fietstas
kosten per pak 65 cent en de chocola is spotgoedkoop. 75% cacao 79 cent en ik
gebruik die chocola voor chocolade bavaroise en soms om echte dame blanche mee
te maken en niet van die zielige zogenaamde chocola uit de knijptube die je in
mindere restaurantjes krijgt.....
Tip 4 DUURZAAMHEID.....
Koop duurzame en kwalitatief goede spullen. Ze gaan langer mee zodat
je minder vaak nieuwe hoeft te kopen. Repareer en onderhoud zodat de duurzame
spullen NOG langer meegaan. Kijk bijvoorbeeld eens naar je föhn. Stof in her
roostertje waar de lucht door aangezogen wordt? De stofzuiger er overheen. De
restjes met een haarborstel los maken en nogmaals de stofzuiger. Het motortje
zal daardoor minder snel verbranden………Met de computer idem, daar zit ook vaak
een luchtroostertje waar met de stofzuiger het stof verwijdert kan
worden.
Tip 5
Geen ei voor je deeg? Maak er een eetlepel melk van…..Door je
bakplaat met roomboter in te smeren krijgt je baksel een vleug van
roombotersmaak. Bij de SUPER noemen ze dat MET ROOMBOTER BEREID. Ben je aan het
lijnen? Gebruik een derde minder suiker in je baksel.. Bij gistdeeg kan je het
helemaal weg laten. Als je zoetzure appels neemt om appelmoes te maken of voor
appeltaart hoeft daar ook geen suiker bij……
Tip 6
Cocktailsaus? Koop maar niet. Blijft het flesje weer staan met de
rest. Maak maar zelf. Een beetje tomatenketchup een beetje frietensaus of
mayonaise en een scheutje sherry……..Lekker bij zalmvoorgerechtje.
Tip 7
Bij de super is de ijsbergsla in de reclame.
Ik koop nooit sla want die staat in mijn tuin maar toch de tip voor jou
dus.....De grootste is meestal niet de meeste sla voor je geld. Er zit veel
lucht en ruimte tussen de bladeren. Ik weeg ze wel eens op mijn hand. Twee of
drie neem ik mee naar de weegschaal. De zwaarste (meest vaste krop) woog 740
gram. Haar lichte zus woog 260 gram. Die kost even veel…..
Met bleekselderij is het precies zo.....meer doen met minder offe
meer krijgen voor minder.
Tip 8
Van oude gebroken parapluutjes maak je mooie
kapmanteltjes of tasjes.De oude paraplu werd uit
elkaar gehaald. Het frame werd bewaard daar heb ik alweer een ideetje voor. Mini
wasdrogertje voor vaatdoekjes of zo. Het tasje geknipt in model heren “hemdje”
en naai je de schoudernaadjes aan elkaar de zijkanten en onderkant. Een zoompje
waar nog rafels zijn en je tasje is klaar.Van de
plu/stof kan ook met weinig moeite een kapmanteltje worden gemaakt. Het gat waar
de stok zat iets groter knippen en afwerken met een lintje om te strikken. De
plu/stof valt mooi over je schouders en het gladde stof laat haren zo
afglijden.
Tip 9
Wat is ongedierte en wat zijn huisdieren? Wat
zijn dieren om te knuffelen en welke eet je op? Kijken met nieuwe ogen deed ik
al vroeg in mijn leven. Als kind knipte mijn moeder stukjes spek in vijf
centimeter brede stukjes en dat was “het vlees” Acht kinderen zo’n stukje en je
was met drie speklappen klaar. De huid van de varkens werden in die tijd niet
altijd goed geschoren en soms stonden de haartjes nog op de huid dus op het
zwoerd. Dezelfde soort haartjes als op mijn arm (blond) en kon ik goed
beredeneren dat het stukje spek dat ik at huid haar opperhuid weefsel was van
een gisteren nog levend schepsel zoals mijn broertjes en zusjes en de lieve
konijnen in de kelder in hun hok. De snuffelende snuitjes van Marieke en
Josefien. Wat ik hiermee wil zeggen? Dier en mens hebben recht van leven en
heeft dit gevoel me geholpen langzaam aan vegetariër te worden. Misschien ben
jij dit traject net pas gestart? Een dag geen vlees? Twee dagen? Drie dagen per
week? Je doet er de beestjes EN het milieu een groot plezier mee…..
Mijn leventje....
Heerlijk buiten zijn op de fiets richting bos. Dan neem ik de stro
tas mee en de schaar en knip in de heerlijke zonneschijn de vlierbesschermen van
de struiken. Even thuis afzetten en op de fiets richting Duitsland langs
landelijke wegen de watertoren en via het pittoreske Rimburg verlaat ik ons
land.
Onderaan de berg ligt al de LIDL en doe ik mijn aankopen voor de
voorraadkast. Geleisuiker 20 pakken en biologische olijfolie want bio producten
zijn goedkoper over de grens en ik was toe aan een fietstocht langs landelijke
wegen. Ik ontmoet er half Landgraaf en ga koffie drinken met een oude vriend die
ik tegen het lijf loop. Een regenbui daalt neer en
waait weer over als ik langs
s 'Herens wegen de heuvel weer opklauter. Floortje de poes verwelkomt me bij de
poort van het hofje. Ze heeft op het huis gepast en een dutje gedaan op het
bankje onder het afdak. Ze luistert naar haar lijfje en dat besluit ook ik te
doen en val zomaar in slaap tijdens mijn dagelijkse meditatie in de grote stoel
waar mijn voeten wortelen tot het midden van de aarde en droom ik dat er
bladeren groeien aan mijn tenen....het zou zomaar kunnen maar voorlopig eerst maar eens vlierbloesem gelei maken....
Annemiek.