zondag 10 augustus 2014

Mijmering 120 kappertjes nazomer en geraniums stekken.

Beste mensen,

Vakantie....
Duizenden wagens op duizenden wegen als slakkenhuisjes achter elkaar.
kruipend naar de verte, vermoeien de mensen en vervuilen de lucht....

op de fiets en te voet omzeil je al dit gedoe
en oh wat zie je veel....in een stil bos als allen de grens over zijn getrokken
in duizenden wagens op duizenden.....wegen..enz

Annemiek
 

 
120 consumindermijmering 2014
 
Tip.
Heerlijke augustusmaand nazomer tijd en de oost Indische kers zit in het zaad. Mooie groene zaadjes die verwerkt kunnen worden als kappertjes.  Pluk ze en leg ze in het zout in een kom waar een deksel op komt of een hergebruik plastic draagzak erover heen. 24 uur in het zout is voldoende.....
 
Tip 2
Nazomer augustustijd en de potten op de sla/ladder worden opnieuw gevuld met jonge slaplantjes voor heerlijke herfstoogst. Je hebt geen zaaibed sla? Plantjes kopen kan nog overal en ze brengen je vele malen oogst als je pluksla neemt.  De potjes waar al slaplanten in kwamen in maart hebben nieuwe aarde gekregen en de oude aarde kreeg de compostbak. Compost/aarde/brandnetel/regenwormen en het composteren gaat vanzelf.
 
Tip 3
Nazomer/tijd en ik kreeg al die bonen niet weggegeten. Invriezen doe ik maar met mate want ik hou niet van diepvriesbonen die elke dag duurder worden door verbruik stroom.  Dat deden ze 100 jaar geleden anders. De bonen bleven toen (en bij mij nog steeds) hangen en komen goed terecht want het is mijn “vlees” en vol eiwit drogen al die bonen om vegaburgers van te maken in wintertijd. Enkele mooie bonen worden zaaibonen voor seizoen 2015. De rechtse bonentoren moet nog gaan bloeien en bonen dragen ( zie foto) .... dat heet oogstspreiding.
 
Tip 4
Nazomer vol harde regenvlagen afgewisseld met brandende zonneschijn en mijn bramen hebben er weinig last van omdat ik de betonvlechtmat waar de klimbonen tegen groeien iets boven de bramenstruiken heb getrokken als “afdakje.” De bonenplanten kunnen de harde regen hebben maar de bramen minder....en ze krijgen op deze manier gefilterde regen en gefilterde zonneschijn en dikke rode lijfjes blakend van gezondheid.
 
Tip 5
De rijpende tomaten in pot kunnen de harde regen ook niet aan. De tomaten worden halfrijp al geoogst als het velletje nog stevig is om vervolgens op een grote schaal onder het grote afdak verder te rijpen en er ging geen eentje scheuren.
 
Tip 6
Onder datzelfde afdak lagen de winteraardappels te drogen. Rode Desiree.....om vervolgens in manden en kisten een plekje in de schuur te krijgen. Raam op kiep en overdag de deur altijd open zodat de doortocht de warmte eruit jaagt. Af en toe worden de aardappels nagekeken op rot.....en dat gaat met regelmaat zo door tot de laatste aardappels op zijn in maart of zo. Een rotte in de mand steekt velen aan. Het zijn net mensen.
 
Tip 7
Terug naar de kappertjes van oost Indische kers zaad. Het zout heeft het vocht in de zaden geabsorbeerd. De zaden werden afgespoeld en het zout natuurlijk opgevangen om op het onkruid tegelpaadje verstrooit te worden en tussen de voegen geveegd. Zout dood hardnekkig onkruid.
De kappertjes komen in potjes met stukjes laurierblad en zaad en groen van de knolvenkel. Heb je dat laatste niet...neem naast het laurierblad wat tijm en een kruidnageltje. De potjes verder afvullen met kokende wijnazijn met ietsje zoet zoals vlierbloesemsiroop of een schepje suiker. Ik had nog een fles witte wijn die al tijden stond en dan zomaar vanzelf wijnazijn wordt en heb die opgebruikt. De kappertjes zijn over een maand al goed en zijn lekker in alle soorten maaltijdsalade aardappelsalade en pasta salade.
 
Tip 8
Augustus geranium stekmaand en stekken is echt niet moeilijk. In potjes op de afwateringsgaatjes hergebruikte filterzakjes leggen om uitspoelen van de potgrond te voorkomen.
De potjes vullen met potgrond en de grond aandrukken. Stekjes van de geraniums knippen en de knoppen bloemen en onderste blaadjes verwijderen van de stekken ( zie foto) De stekken diep in de potgrond steken en de potjes op een onder schaal zetten. Elk potje kreeg een eierdopje water en onderop de schaal nog een beker water voor allen tegelijk. De stekken blijven buiten staan en zullen vanzelf wortelen zonder stekpoeder en moeilijke fratsen. Na een regenbui de schaal met teveel hemelwater leeg kieperen om rot te voorkomen en bij droog weer als de potgrond er droog uitziet ...
eenmaal per week twee bekers water onderop de schaal gieten en ze slurpen dan met z’n allen van die schaal. Je hebt er amper omkijken naar. De stekken gaan pas in oktober of zo naar binnen als de nachten kouder worden. Ze komen op de vensterbank op de logeerkamer en krijgen per plant een eierdopje water elke zondag de winter door. Gratis geraniumplanten in april 2015. Ze trekken je de winter door...al die zorg voor de lente.
 
Mijn leventje.....
Ik heb vooral gerust de eerste dagen mijn weekje weg van de snelweg en het was heerlijk even niets te hoeven. Boeken gelezen en kopjes koffie gedronken. Geslapen in mijn heerlijke luie stoel binnen in de koele woonkamer omdat ik zo uitgeput was en buiten op het bankje onder mijn afdak in de luwte zomaar zonder wekkertje te hoeven zetten. Wat oude steden bezocht waar ik lang niet was geweest en waar ik eens een stukje van mijn hart heb verloren. Gewandeld en gefietst en de boel de boel gelaten in het consuminderhuis waar men me maar moest zien te vervangen. Daar leren ze van want geen mens is onvervangbaar.
Ik heb naar voortglijdende wolken gekeken en naar boomtoppen in de wind vanaf een bankje in het moeras in het zompige “benedenbos.” Wandelen met de muze rond de duker in Elsloo en door het bunderbos naar Geulle steil omhoog langs de snijdersberg en weer het dal in naar het Hemelke een terras waar het goed toeven was. Ik was ontroerd steeds weer opnieuw door Jack Jacobs zijn gedichten die her en der zijn rond gestrooid langs holle bospaadjes en plekjes waar de zon gezeefd door blaadjes zo bijzonder mooi licht bracht. Dankbaar dat ik nog lopen kan en dit beleven mag.De tuin heeft mijn laatste dagen bezig gehouden met licht en lucht scheppen in de jungle en kwam ik weer thuis op aarde dichtbij mezelf op het hemels hofje...
 
Iets heeeeel anders...
Ik heb wat teleurgesteld gebeld naar de BsGW die de kwijtschelding gemeentelijke belasting en waterschap zuivering behandelen. Na vijf maanden nog geen bericht maar wel elke maand 34 euro afhouden van mijn bankrekening. Eerdere telefoontjes leverden niets op en de mevrouw aan de foon kreeg medelijden. Ze pikte me uit de stapel nog te behandelen naar direct behandelen en ik zou komende week bericht krijgen. Mevrouw belde even later zelf even terug dat ik kwijtschelding krijg en al die maanden “gespaarde”eurootjes worden overgemaakt binnen een weekje. Dat geeft weer een gouden randje aan een dag en zo kan het ook zijn na vele malen doorverbonden en intoetsen eindelijk een mens tegen te komen tussen al die toetsjes doolhof. Het verbaasd me alweer dat ik blij ben met een mens met een hart en gevoel aan de zakelijke  telefoon. Ze is er weer met haar gemijmer en filosofietjes en doordenkertjes.....
 
Annemiek terug van weg geweest.