donderdag 4 juli 2024

Mijmering 69 Het mooiste boeket pluk je uit eigen tuin, ratjetoe met rijst, tipjes en de voortgang van de kinderen van Ahmed plus gezin.

 Beste mensen,

Geluk bestaat uit drie dingen

Iets om van te houden

iets om te doen

en iets om naar te verlangen...

Annemiek

Mijmering 69 2024

Tip…een papieren zakdoekje mee gewassen met de zwarte was? Klop de was goed uit en was opnieuw op kort programma met een oude panty erbij. Na de wasbeurt zitten de pluisjes aan de panty.

Tip 2… Schoonmaakazijn heeft een hogere zuurgraad (10%) dan natuurazijn( 4%.) Natuurazijn gebruiken in plaats van wasverzachter is beter voor het milieu, je portemonnee  je wasmachine en…de was. Zwarte was blijft zwart met natuurazijn in het laatste spoelwater. Wasverzachter daartegen brengt een vette laag op de afvoerslangen van je wasmachine. Handdoeken/theedoeken met wasverzachter nemen veel minder vocht op, terwijl ze daar wel voor bedoeld zijn.

Schoonmaakazijn verwijdert roestvlekken in tegels en kalk o.a. onderin de toiletpot. Haal eerst het water eruit met een oude dweil en leg een stukje closetpapier op de kalk, doordrenkt met schoonmaakazijn dat sneller ontkalkt dan natuurazijn.


Niet langer dan nodig is, controleer na een uurtje of de kalk al loslaat. Om te voorkomen dat de azijn het aardewerk van je toiletpot aantast.

Tip 3…Een tak hedera klimop in de restafvalcontainer voorkomt maden. Die zijn er al? Zet de container open en de vogels hebben feest.

Tip 4…Als ik een cursus geef of o.a. een medische afspraak heb, (meestal een dagdeel) ben ik steeds netjes gekleed. Direct bij thuiskomst trek ik weer een oud plunje aan. Het goeie goed slijt minder en kan nog een keer gebruikt voor het in de was gaat.

Voor de duidelijkheid…ik draag als “hemdje” steeds een strak katoenen T-shirtje met korte


mouwen onder bloesjes en topjes. Dat hou ik natuurlijk de hele dag aan. Kleding wassen is het meest milieuonvriendelijke van kleding en niet het fabriceren ervan. Bovendien slijt het goeie goed meer door wassen dan dragen. Oude spullen draag ik meerdere dagen over het dagelijkse schone T-shirt. En ja…ik was me dagelijks van boven tot onder en soms tweemaal dus helemaal in orde.

Tip 5… Omdat mijn handen steeds meer kracht verliezen zijn eenpansgerechten voor mij het gemakkelijkste. Verder ben ik gek op beetgare groenten deze keer met rijst. Als ik een naam moet bedenken voor onderstaand groentegerecht wordt het:

Ratjetoe met rijst…

Ingrediënten:

1 ui

Eventueel knoflook

1 paprika

2 tomaten

Paar ons sperziebonen

Handvol diepvries erwtjes

Half handje witte voorgekookte bonen uit de vriezer

Scheut ketjap en scheut chili saus

Half bekertje volkoren rijst

Zonnebloemolie.



Werkwijze: Zet water op voor de rijst en fruit in een stoofpan de gesnipperde uien en knoflook. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing en gooi de twee tomaten bij de rijst in de pan. Na een minuut eruit scheppen en van schil ontdoen.

Was en snij de paprika en voeg toe aan de uien. De tomaten knip ik met de keukenschaar in
stukken in de pan. Peper/zout en kruiden toevoegen al was ik voor kruiden in de regen uit de tuin halen te lui.



De diepvries witte bonen en erwtjes toevoegen en alles tot beetgaar laten stoven. Verrukkelijk moet ik zeggen die sperziebonen bij de rest…

Tip 6… laksheid verhelpen met nagellak. Afgelopen week zag ik af van vervangende huishoudelijke hulp omdat de maat even vol was. Vier verschillende mensen binnen twee weken in mijn huis die de taken waarvoor ze kwamen niet beheersten was teveel van het goede.

Op stofzuiger hoogte zijn alle deurstijlen flink beschadigd omdat met geweld de stofzuiger langs de stijlen werd gerukt. Met witte nagellak heb ik de schade iets minder zichtbaar gemaakt en over de rest zullen we maar zwijgen. De leiding heeft me een vaste hulp beloofd over twee weken en hopen we op een kracht die hart voor haar werk heeft.


Tip 7… De sering/hortensia heeft zoveel bloemen dat een paar werden gesnoeid. Natuurlijk op een plek waardoor meer ruimte ontstaat om door te lopen. Enkele takjes uit de voortuin erbij bracht een pracht bos blommen op de eetkamertafel.

Mijn leventje…De laatste nieuwtjes van de kinderen van Ahmed. De laatst aangekomen vijf kinderen zijn nu ook ingeschreven als inwoner in Landgraaf op het adres waar ze wonen. Dat zoiets lang duurt is wel duidelijk. Daarna kon pas verder geregeld en is de zwaarste tijd (op financieel vlak) voorbij. Hoe dat is verlopen willen de familie en ik graag met de goede gevers delen.



Van de vijf is Nadra 18 jaar dus volwassen. Inmiddels is voor haar een eigen zorgverzekering aangevraagd/toegezegd en een bankrekening geopend zodat elke maand 168 euro zorgverzekering premie betaald kan worden plus 38,50 eigen bijdrage. Van die rekening wordt ook automatisch 11 euro voor een telefoonabonnement betaald en 50 euro aan Fatima overgemaakt voor kostgeld.

Wat de inkomsten van Nadra zijn? 285,00 euro per maand van de bijstand , minus alle
uitgaven vaste lasten blijft 17,50 per maand over plus de zorgtoeslag… waar indien nodig kleding en schoenen van betaald kunnen worden en gespaard. Voedsel en verzorgende producten inclusief maandverband en wasmiddel voor de was zijn altijd aanwezig.

Alle kinderen van Ahmed boven de 18 krijgen sinds de gezinshereniging bovenstaand bedrag. Dat zijn Ibtisam, Akram, Nadra en binnenkort Asala als ze 18 wordt.


De kinderen Afifa en Zeyneb Ayad Ali en de gezamenlijke kindjes van Ahmed en Fatima; Suaad en Maantje eh... Qammar  hebben recht op kinderbijslag en kind gebonden budget.

Dat is voor de zes kinderen die daarvoor in aanmerking komen een groot bedrag. Dat zal rond de 2215,95 euro om de drie maanden zijn en opgedeeld per maand kan je daar wel 5 kinderen van voeden.  Dan heb ik het nog niet over kind gebonden budget wat erbij komt en de hoogte daarvan afhankelijk is van hoogte salaris Ahmed. Vanaf de inschrijving in Landgraaf zijn al deze zaken eindelijk geregeld.

Asala die over enkele maanden 18 wordt hoort ook nog even bij "de kleintjes." 

Hun zorgverzekering loopt via moeder resp. moeder Fatima. Ze hebben allemaal dezelfde huisarts die ik goed ken en waar ik heel blij mee ben.

De vier kinderen van Ahmed onder de 18 zijn leerplichtig en aangemeld/gaan vanaf 28 augustus naar het Emmacollege in Brunssum. Daar leren ze in een aangepast programma o.a. de Nederlandse taal. Fatima zal hen enkele keren begeleiden en worden buskaarten gekocht. Ze moeten overstappen in Heerlen.

De vier boven de 18 krijgen geen scholing zelfs geen inburgeringscursus omdat Ahmed werkt en dat zelf moet betalen. 4000 euro per kind en dat zit er niet aan. Ze gaan naar het gratis taal café en Fatima geeft Nederlandse les aan hen.

Akram (oudste zoon van Ahmed) leert snel en het is de bedoeling dat hij samen met zijn jongere broer Ali en Ayad (jongste zoon van Fatima ) gaat solliciteren als vakkenvuller bij de super. Ayad en Ali na schooltijd en Akram kan parttime en/of later fulltime vakken vullen. Hoe sneller ze de taal leren hoe beter en hun doel is uit de bijstand ook al is die maar 285 euro per maand. Het doel van Akram is in de toekomst via bijbaantjes naar contracten en een vaste baan.

Akram lijkt zoveel op zijn vader dat hem dit ook zal lukken. Zijn vader is dat ook gelukt en heeft nog cursussen erbij gedaan, zijn rijbewijs gehaald en zijn vast contract als buschauffeur bij ARRIVA. Ahmed is na de hereniging met zijn kinderen een zeer gelukkig mens en het hele gezin met hem.

Inmiddels zijn alle vijf de kinderen die na kwamen (2024) veel rustiger. De twee oudsten kwamen in 2023. De aanhankelijkheid tussen de kinderen is aandoenlijk. De oudste en de jongste (Zeynab en Ibtisam) blijven griezelig mager. Hun maagjes kunnen niet veel bevatten. De andere kinderen zie ik iets aankomen en tot mijn verbazing is Akram (ruim een jaar in Nederland) zelfs op 19 jarige leeftijd flink gegroeid.

Ali (14) en zijn broer Akram(19) hebben fietsen geleerd en gaan op vrijdag naar de Moskee in Heerlen voor het vrijdaggebed. Ze fietsen naar het winkelcentrum en doen boodschappen. Ze lopen eventueel kilometers ver ook naar mij als ik een klus voor ze heb.

Ze willen daar nooit geld voor en omdat me dat zeer bezwaard, vergoed ik de hulp in natura door het hele gezin te trakteren op iets extra ter waarde van uurloon dat ik een tuinman gegeven zou hebben. 


De oudste dochters (Haneen en Areeg) van Fatima uit haar eerste huwelijk studeren en werken na school en op zaterdag bij Mediamarkt. Haneen de oudste neemt rijlessen en is voor de theorie geslaagd. Het is heerlijk met haar van gedachten te wisselen over hoe ze haar toekomst ziet. Ze heeft zich ontwikkeld tot een zelfverzekerde jonge vrouw. Een schoonheid van buiten en zeer zeker van binnen. Ze ziet in de toekomst een eventuele relatie als een aanvulling en geen invulling. Ze heeft voorbeelden genoeg in haar omgeving om te toetsen.

Areeg haar twee jaar jongere zusje die studeert en werkt is nog groeiende en zoekende (puberteit) en weer heel anders van karakter al heb ik daar (nog) minder kijk op. Fatima’s oudste zoon gaat zo zijn eigen gang en heb ik geen kijk op.

Ahmed heeft geen migraine aanvallen meer en moet op zijn lijn gaan letten. Het geluk spat ervan af en als ik bij ze ben, zit nog steeds die krop in mijn keel en de tranen hoog van emotie…omdat we allemaal samen dit wonder hebben volbracht…levens hebben gered en geluk gebracht… We kunnen de goede gevers niet genoeg bedanken want zonder geld was het nooit gelukt.

Annemiek