Elke dag iets leren is kennis.
Elke dag iets loslaten is wijsheid.
Annemiek.
Mijmering 38 2024.
Tip… Het
dagelijkse leven gaat verder… Al een tijd hang ik de was weer buiten
d.w.z. bij een gemelde droge dag draait de avond ervoor de wasmachine in
dalurenstroom.
Grote lappen zoals o.a. witte hoeslakens bij elkaar gespaard, krijgen eenmaal per kwartaal op 90 graden een lang wasprogramma.
Dat is goed voor de
wasmachine en tegen de vetluis… Voor de rest was ik op 30/40 graden korte
programma’s en zet vieze vlekken in de week en dat kan al met pure afwasmiddel
en wat water op de vlek en laten inweken.
Tip 2…
Achttien graden in Limland een pracht “lente” cadeautje en krijgt het hofje al een zomers uiterlijk, want waarom zou je binnen werken.De schuur werd gedeeltelijk ontruimd en de
rotan bank eruit gerukt.
De kussens van de bank lagen schoon boven onder
Floortjes eh het logeerbed in plastic zakken en werden door het raam gekeild.
Even schuiven en wat verzetten en kunnen we weer koffie drinken onder het afdak…
Floor kreeg nieuw zacht hooi in haar mandjes en een mandje heeft ze al in gebruik
genomen...
Het liefst ligt ze op de bank en zijn
we blij dat zonnige dagen zullen komen…
Tip
3… Ingrediënten spitskoolstamppot.
Enkele aardappels
Zout
Klontje boter
Nootmuskaat en eventueel een scheut melk.
Zo uit de vriezer bij de aardappels en een ei (eiwit) mee gekookt.
Een kommetje
yoghurt (eiwit) ruim voldoende.
Met een schuimspaan goed omscheppen
zodat de kool onderin de pan terecht komt en acht minuut meekoken tot beetgaar.
Eventueel afgieten…
De stamper erdoor en een stukje boter plus nootmuskaat.
De stamppot is voor twee dagen of twee personen en morgen komt daar een vegaburger bij…Die is al verhuist van de vriezer naar de koelkast om daar de
boel koel te houden…
Tip 4…Van de gekregen lakens van Willeke heb ik al kussenslopen gescheurd.
Een sloop van mij erop gelegd en met puzzelen krijg ik drie slopen uit een laken.Dan moet de
hotelsluiting wel met een naad eraan gezet maar merkt niemand iets van.
Mijn slopen zijn extra groot dus heb ik de “nieuwe” zonder naad geknipt eh gescheurd.
Tijdens regendagen worden ze achter elkaar in elkaar gezet…Tip 5… Vijf maanden heeft de keuken geen extra beurt gekregen. In huis kan ik al lopen zonder stok.
Elke dag een stukje keuken met het laatste afwassop en is de besteklade al schoon.
Morgen de tegeltjes en onderkant kastjes boven het
aanrecht.
Dat
is ook alweer gebeurd en lost de achterstand mee en mee op…
Tip 6… Een snel kort deegje moet al lukken in kleine hoeveelheid en heb ik kaneelbrioches gemaakt
met home made pompoenmarmelade bovenop.
Dat kan ook abrikozenjam zijn… gewoon een goedkoop merk is al goed.Heerlijk voor de Paasbrunch…
Ingrediënten
kaneel brioches
250 gram volle yoghurt
8 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels melk
1 zakje bakpoeder
1 ei
Voor
de vulling: 1 ei twee eetlepels suiker en ongeveer
evenveel kaneel.
Werkwijze: Meng alle ingrediënten kort met een garde in een deeg/kom met uitzondering van de bloem.
Voeg ongeveer 500 gram bloem toe
en kneed kort met je handen op een bebloemd werkblad.Voeg bloem toe tot het deeg loslaat van je handen.
Vooral
kort kneden.
Rol de bal deeg uit tot een langwerpige lap.
Meng de suiker met de kaneel en klop het ei los in een bekertje.Besmeer het deeg met
het ei en bewaar de rest van het ei.
Bestrooi de lap deeg met de kaneel/suiker en laat rondom
een randje vrij.
Rol de deeglap strak op en bestrijk bij elke slag met het ei
zodat de kaneel/suiker blijft plakken.De
oven voorverwarmen op 180 graden…
Het einde van de rol aan de onderkant houden
en de rol op bebloemd werkblad goed aandrukken.
Met een nat mes de rol in schijven snijden
en met de rolletjes een bloem vormen op een bakplaat bedekt met ovenpapier.In de voorverwarmde oven bakken tot lichtbruin
anders worden de brioches te hard en droog.
Direct uit de oven besmeren met de
marmelade of jam…
Na een tijdje de rozijnen afgieten...
Daar kan een scheutje amandellikeur bij als je wil.
De rozijnen door bloem rollen en kort door het deeg kneden.
Laat dan de kaneel/suiker weg.Je kan ook de deeg/lap met amandelspijs besmeren.
Maak de spijs dan zachter door met je handen de spijsblok in stukjes te verdelen
en met een vork op een bord met een losgeklopt ei te mengen.
Mijn leventje… Elke dag vroeg in de ochtend kijken we de plantjes uit de grond… Floor en ikke.
Dit jaar geen aardappels poten voor Sint Joep en ben ik blij met wat wel gebleven is…
Er is zoveel om gelukkig mee te zijn en hoef ik maar aan de kinderen te denken…
Getraumatiseerde kinderen worden ook volwassen en hebben heel veel inlevingsvermogen wat betreft beschadigde mensen.
Ahmed is daar een geweldig voorbeeld van en ook ik heb een PTSS dat geregeld de kop opsteekt en behandeld werd met EMDR therapie.
Het positieve daarvan is dat je dit bij
anderen herkent en zelfs ondanks een taalbarrière een mens meer eigenwaarde en
zelfvertrouwen kan geven… Openheid over PTSS heeft velen geholpen die op mijn pad kwamen. Helaas ook onbegrip door gebrek aan inzicht...
Annemiek