donderdag 21 maart 2024

Mijmering 38 PAASBRUNCH kaneelbrioches en spitskool stamppotje...

Beste mensen,

Elke dag iets leren is kennis.
Elke dag iets loslaten is wijsheid.

Annemiek.

Mijmering 38 2024.

Tip… Het dagelijkse leven gaat verder… Al een tijd hang ik de was weer buiten d.w.z. bij een gemelde droge dag draait de avond ervoor de wasmachine in dalurenstroom. 

Grote lappen zoals o.a. witte hoeslakens  bij elkaar gespaard, krijgen eenmaal per kwartaal op 90 graden een lang wasprogramma. 

Dat is goed voor de wasmachine en tegen de vetluis… Voor de rest was ik op 30/40 graden korte programma’s en zet vieze vlekken in de week en dat kan al met pure afwasmiddel en wat water op de vlek en laten inweken.

Tip 2…

Achttien graden in Limland een pracht “lente” cadeautje  en krijgt het hofje al een zomers uiterlijk, want waarom zou je binnen werken. 

De schuur werd gedeeltelijk ontruimd en de rotan bank  eruit gerukt.

Die kwam in mijn “huiskamertje” onder het afdak nadat daar eerst werd geveegd. 

De kussens van de bank lagen schoon boven onder Floortjes eh het logeerbed in plastic zakken en werden door het raam gekeild.

Even schuiven en wat verzetten en kunnen we weer koffie drinken onder het afdak…

Floor kreeg nieuw zacht hooi in haar mandjes en een mandje heeft ze al in gebruik
genomen... 

Het liefst ligt ze op de bank en zijn we blij dat zonnige dagen zullen komen…

Tip 3… Ingrediënten spitskoolstamppot.

Een spitskooltje

Enkele aardappels

Zout

Klontje boter

Nootmuskaat en eventueel een scheut melk.

Werkwijze: Het gaat erom dat de spitskool maar acht minuut meekookt. Dat is het lekkerste dus schil de aardappels, afspoelen en klein gesneden opzetten met 1 beker water en iets zout.

Ik ben vergeten de vegaburger uit de vriezer te halen dus kwam het nodige dagelijkse eiwit uit een bakje voorgekookte witte bonen. 

Zo uit de vriezer bij de aardappels en een ei (eiwit) mee gekookt. 

Een kommetje yoghurt (eiwit) ruim voldoende.

Als volgens jou de aardappels nog acht minuten moeten koken gooi je de gesneden spitskool erbij. 

Met een schuimspaan goed omscheppen zodat de kool onderin de pan terecht komt en acht minuut meekoken tot beetgaar. Eventueel afgieten…

De stamper erdoor en een stukje boter plus nootmuskaat. 

De stamppot is voor twee dagen of twee personen en morgen komt daar een vegaburger bij… 

Die is al verhuist van de vriezer naar de koelkast om daar de boel koel te houden…

Tip 4…Van de gekregen lakens van Willeke heb ik al kussenslopen gescheurd. 

Een sloop van mij erop gelegd en met puzzelen krijg ik drie slopen uit een laken. 

Dan moet de hotelsluiting wel met een naad eraan gezet maar merkt niemand iets van.

Mijn slopen zijn extra groot dus heb ik de “nieuwe” zonder naad geknipt eh gescheurd. 

Tijdens regendagen worden ze achter elkaar in elkaar gezet…

Tip 5… Vijf maanden heeft de keuken geen extra beurt gekregen. In huis kan ik al lopen zonder stok. 

Elke dag een stukje keuken met het laatste afwassop en is de besteklade al schoon. 

Morgen de tegeltjes en onderkant kastjes boven het aanrecht.

Met een tandenborstel is rond alle kranen geschrobd. 

Dat is ook alweer gebeurd en lost de achterstand mee en mee op…

Tip 6… Een snel kort deegje moet al lukken in kleine hoeveelheid en heb ik kaneelbrioches gemaakt 

met home made pompoenmarmelade bovenop. 

Dat kan ook abrikozenjam zijn… gewoon een goedkoop merk is al goed. 

Heerlijk voor de Paasbrunch…

Ingrediënten kaneel brioches

250 gram volle yoghurt

Snuf zout

8 eetlepels zonnebloemolie

4 eetlepels melk

1 zakje bakpoeder

1 ei

Bloem

Voor de vulling: 1 ei twee eetlepels suiker en ongeveer evenveel kaneel.

Werkwijze: Meng alle ingrediënten kort met een garde in een deeg/kom met uitzondering van de bloem. 

Voeg ongeveer 500 gram bloem toe 

en kneed kort met je handen op een bebloemd werkblad. 

Voeg bloem toe tot het deeg loslaat van je handen. 

Vooral kort kneden.

Rol de bal deeg uit tot een langwerpige lap. 

Meng de suiker met de kaneel en klop het ei los in een bekertje. 

Besmeer het deeg met het ei en bewaar de rest van het ei.

Bestrooi de lap deeg met de kaneel/suiker en laat rondom een randje vrij.

Rol de deeglap strak op en bestrijk bij elke slag met het ei

 zodat de kaneel/suiker blijft plakken.

De oven voorverwarmen op 180 graden…

Het einde van de rol aan de onderkant houden 

en de rol op bebloemd werkblad goed aandrukken. 

Met een nat mes de rol in schijven snijden 

en met de rolletjes een bloem vormen op een bakplaat bedekt met ovenpapier.

In de voorverwarmde oven bakken tot lichtbruin 

anders worden de brioches te hard en droog. 

Direct uit de oven besmeren met de marmelade of jam…

Een variatie is witte rozijnen in een beetje heet water laten wellen. 

Na een tijdje de rozijnen afgieten...

Daar kan een scheutje amandellikeur bij als je wil.

De rozijnen door bloem rollen en kort door het deeg kneden.

Laat dan de kaneel/suiker weg.

Je kan ook de deeg/lap met amandelspijs besmeren.  

Maak de spijs dan zachter door met je handen de spijsblok in stukjes te verdelen 

en met een vork op een bord met een losgeklopt ei te mengen.


Mijn leventje… Elke dag vroeg in de ochtend kijken we de plantjes uit de grond… Floor en ikke. 

Dit jaar geen aardappels poten voor Sint Joep en ben ik blij met wat wel gebleven is… 

Er is zoveel om gelukkig mee te zijn en hoef ik maar aan de kinderen te denken…

Getraumatiseerde kinderen worden ook volwassen en hebben heel veel inlevingsvermogen wat betreft beschadigde mensen. 

Ahmed is daar een geweldig voorbeeld van en ook ik heb een PTSS dat geregeld de kop opsteekt en behandeld werd met EMDR therapie. 

Het positieve daarvan is dat je dit bij anderen herkent en zelfs ondanks een taalbarrière een mens meer eigenwaarde en zelfvertrouwen kan geven… Openheid over PTSS heeft velen geholpen die op mijn pad kwamen.  Helaas ook onbegrip door gebrek aan inzicht...

Annemiek