woensdag 1 maart 2023

Mijmering 19 het licht van de lente, groente wokje met rijst, van niets iets maken, tijdmanagement en de kids in beeld…

Beste mensen,

Elke ochtend positief beginnen aan een dag.

In deze tijd van omzien naar elkaar.

 

Delen met elkaar… leren van elkaar,

door de rottigheid heen het licht en de lente willen zien...

waardoor je alles kan verdragen wat minder is....

 Mijmering 19 2023.

Tip… Hoe koud ook, in de zon is het goed werken in de tuin. Als je maar bezig blijft. 

In het rotstuintje voor mijn huis werden alle plantenresten afgeknipt. 

In wintertijd laten we die staan om te genieten van het silhouet van berijpte stengels.


Rotstuinen zijn heel onderhoudsarm en altijd verzorgt door de bodembedekkers. 

Eenmaal per jaar snoeien en het werk is gedaan…

De glasplaat boven de airco buitenunit werd schoongemaakt en rust nu op de oppottafel en de twee kratten. 

Dat is beter dan de zware plaat direct op de unit.  Ahmed loste het op door de tafel te verplaatsen. 

Consuminderen of doen met wat voorhanden is.

De unit blijft droog en kan prima “lucht happen.” Bovendien heb ik een reuze snijplank erbij voor als ik buiten groente schoonmaak. 

Zo uit de aarde,  zand eraf groente wassen en volop knoeien. Snijden en verwerken met wapperende handen, en de troep ruimen met de bezem en handveger en blik.

Tip 2…Van de mooiste snoeiafval uit de rotstuin werd in de lampetkan een stukje gemaakt. 

Stukje gaas in de kan en blijven de stengels staan hoe je ze wil hebben. 

Het is voor even… tot ik verse takken heb met uitbottend blad en bloem…

Tip 3… Twee sneetjes donker brood met gebakken champignons als lunch. Blaadjes bevroren sla uit de tuin op het brood... niets mis mee...

Later in de dag asperges uit de vriezer. 

Die moeten ook op en kom ik ruim boven de aanbevolen portie van 200 gram groente per dag.

Tip 4… Ontspullen betekend meer ruimte en minder onderhoud.

De mand waar Floor weinig in lag werd geruimd. 

Haar lievelingsmand staat onder mijn bureau en ze ligt toch altijd weer ergens anders… 

Tegenwoordig voor het raam, op de glasplaat op de voor/zaai/bakjes van de erwtjes. 

Een zon verwarmde glasplaat aan haar buikje en de zon op haar ruggetje…

De grote mand waar boodschappen tasjes in alle maten inlagen werd ook geruimd. 

Dat werd een tasje aan een haak aan de kamerkast waar mijn schoudertas ook aan past. 

Baar geld heb ik nooit meer in huis dus inbrekers…spaar je de moeite. 

Onder de tasjes tas past precies de naaimachine… uit het zicht bij de hand…

Tip 5…De zware oude strijkijzertjes bevallen heel goed als deurstopper. 

De tweede werd voorzien van een vloerbedekking zooltje en kaats ik de dingen met mijn voet waar ik ze hebben wil…

Tip 6…Het groentewinkeltje heeft o.a. veel spitskool en bloemkool om door te geven. 

Ik geef weer zoveel mogelijk recepten door. 

Bloemkool samen met evenveel aardappels kan je stamppot van maken met de laatste acht minuten gesneden spitskool erbij.

Spitskool en witte kool zelfs savooiekool (niet verwarren met boerenkool) kan je prima in een wok groente gerecht verwerken. 

Ook weer de laatste acht minuut mee wokken.

Groente wok met rijst:  

Ingrediënten:

2 kleine uien of 1 grote

Halve of kleine paprika rood of groen

1 grote winterwortel

Gedroogd pepertje van het rek

1 courget

2 tenen knoflook of knoflook stengels

Halve of hele kleine spitskool of andere kool

Zout olijfolie

Scheut sweet chili en ketjap.

Werkwijze: Water opzetten voor de rijst en meer dan nodig rijst koken. 

De gesnipperde ui fruiten en even later de gesnipperde knoflook toevoegen.

De geschilde wortel in de lengte middendoor in smalle reepjes snijden en bij de ui in de wok. 

De courget met schil in de lente middendoor en in blokjes snijden plus de paprika in stukjes.

Mee roerbakken en eventueel een schepje kokend water van de rijst
erbij. 

Het pepertje in reepjes toevoegen en de eventuele knoflookstengels.

 Ondertussen is de rijst gaar afgegoten en droog in de pan.

De pijn gesneden kool omscheppen en de sweet chili saus en ketjap erbij… 

De nodige rijst op een diep bord scheppen en de groente erop. 

De nodige rijst bij de groente in de wok mee omscheppen.

De rest rijst afgekoeld in een hergebruik diepvries zakje. 

De groente/rijst in de wok is voldoende voor twee maaltijden. 

Een voor morgen en een voor in een bakje diepvries maaltijd…

Mijn leventje… Vandaag startte consuminderkring 2 van Samira in het Heitje in Heerlerheide. 

Een gezellige locatie en zal Samira komende tijd in de omgeving presentaties geven om meer mensen bekend te maken met deze consuminderkring. 

Hulde aan STAND-BY Heerlen die alle moeite doet om de wegen te effenen naar de mens die informatie wil over energiezuinig en consuminderen. 

We starten met energiezuinig, de energieknip en de laatste nieuwtjes prijzen gas en stroom maar vooral
veel tips…


Toch weer uitstelgedrag van dit mens merk ik bij de wekelijkse evaluatie. 

Dan zet ik tijdmanagement in en werd woensdag tussen 9 en
11 uur afspraken gemaakt bij de revalidatie arts, de pedicure en de orthese maker. 

Ik heb helaas weer een orthese versleten voor de daarvoor gestelde tijd.

Daar voel ik me wel schuldig over want het ding heeft wat te verduren
bij dit mens… Dat schuldig gevoel brengt uitstelgedrag.

Aan mijn rechtervoet heb ik volgens mij een negenogen eksteroog. 

Zal eraf moeten…tja en de revalidatie arts daar brengt Ahmed me naar toe na zijn werk… 

En de bloeddruk meten? Die schat ik zelf wel een beetje…als extra vandaag een foto van Ibtisam en Akram... en zaterdag meer nieuws...

Annemiek