zaterdag 17 december 2022

Mijmering 106 Kerst koffiebroodjes met amandelspijs, Confituur sterren, kaneel eh… koekkruiden broodjes en troostsoepje binnen een half uur.

Beste mensen

Van de mensen die je in je leven tegenkomt,
ben jezelf degene die het langst bij je zal zijn.
Zelfkennis bij de hand om bijvoorbeeld zelfredzaamheid te leren...

oftewel meer doen met minder...

Mijmering 106 2022.

Tip… Aan de frambozenstruik hangen ingevroren rijpe framboosjes. 

Die mogen niet verloren gaan dus heb ik een warm griesmeel nagerechtje gemaakt… 

Beetje frambozen confituur erop en de bevroren
framboosjes… Wat een rijkdom…

De bevroren bleekselderij werd geoogst en kwam in stukjes geknipt in de vriezer. 

Redden wat er nog vergeten was. 

De twee knolselderijtjes en drie bietjes die nog in de volle grond staan zal ik in de gaten houden als de aarde weer ontdooit.

Misschien ook nog iets van te maken…

Tip 2… Nog meer rijkdom nu ik in een handomdraai een geweldige eenpersoons pizza kan maken, zo rijk gevuld als ik maar wil. 


Op de zelf gebakken bodempjes die half gebakken op maat van het kleine oventje in voorraad gebakken worden.

Ik heb nog eentje in de vriezer en als die op is bak ik gelijk weer acht nieuwe in een keer in de grote oven. 

In bevroren toestand belegd en in het oventje op 180 graden zetten ongeveer 30 minuut. Voorverwarmen hoeft niet, wel de


stekker eruit als de pizza nog een 5 minuutjes moet…

Tip 3… Kerststolletjes in voorraad oftewel in koffiebroodjesvorm nog beter. 

Je kan ze invriezen en gaat niets verloren. 

Elke keer als je een kerstgevoel nodig hebt haal je twee feestbroodjes uit de vriezer. 


Even kort verwarmen in het kleine oventje en zijn ze nog lekkerder…

Ik heb er een heerlijke bak knutsel dag van gemaakt

Ingrediënten:

500 gram volle yoghurt

16 eetlepels zonnebloemolie

8 eetlepels melk

2 handjes suiker

Snuf zout

2 eieren

2 zakjes bakpoeder

Bloem

Voor de vulling:

Pakje amandelspijs

2 eieren

confituur

blanke rozijnen

eventueel amandellikeur of een miniflesje bij de bakspullen in de super.

Werkwijze: De helft van het pakje amandelspijs met je vingers


in stukjes verdelen op een diep bord. 

Met een vork een losgeklopt ei erdoor verdelen. Even wegzetten, de rest van de spijs kan in een zakje in de vriezer.

De rozijnen in lauw water laten wellen, eventueel kort in een pannetje met een bodempje water verwarmen.

In een deeg/kom alle deeg ingrediënten met uitzondering van de
bloem. 

Met een garde kort roeren en ongeveer een halve kilo bloem erbij.

Kort kneden en bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen. 

Driekwart van het deeg tot een bol vormen en een kuil erin
drukken. 

De rozijnen door een vergiet en wat bloem erover strooien.

De rozijnen in het kuiltje van het deeg en nog eens kneden tot de rozijnen verdeeld zijn. 

Het deeg tot een bal vormen en dun uitrollen tot een langwerpige lap (zie foto) en nat maken.

De oven voorverwarmen op 180 graden!

De amandelspijs heel dun met de vork over de lap deeg verdelen en de randen vrijlaten. 

Als je hebt wat amaretto likeur over het spijs sprenkelen.

De deeg lap strak oprollen (zie foto) en goed aandrukken op een met bloem bestrooid
werkblad. 

Probeer de rol overal gelijk van hoogte te krijgen en even dik.

Met een kartelmes gelijke hompen snijden van de rol en in bloem vorm op bakpapier op een ovenplaat leggen.

Daardoor rijzen de hompen naar elkaar en krijg je geen harde kanten. 

In de oven en kort bakken (zie foto ook onderzijde koffiebroodjes) dan is dit deeg het lekkerste.

Op een treefje laten afkoelen en direct in de vriezer na natuurlijk
eentje te hebben geprobeerd.

Ze zijn verrukkelijk en je kan ze natuurlijk nu ook rond delen en met kerst opnieuw bakken. 

Ik doe dit niet en verpak ze met twee tegelijk in hergebruik diepvrieszakjes.

Terug naar het deeg… De rest van het deeg werd tot
kaneelbroodjes verwerkt en zes confituur sterren. 

Twaalf sterren uit het deeg steken met een koekjes steker en zes op een bakblik leggen op bakpapier.

Nat maken en een dipje confituur erop. 

Een natgemaakte ster erop en aan de punten vastdrukken. 

De bovenkant nat maken en bestrooien met grove suiker of… fijne suiker.

De rest van het deeg werd tot een bal gevormd en uitgerold tot een dunne plak. 

Nat maken en bestrooien met een mengsel van half kaneel/half suiker. 

Ik greep mis en de kaneel was op… 

Koek/speculaaskruiden doen het ook.

Mengen met evenveel suiker en de natte deeg/lap ermee bestrooien. 

De randen vrijlaten. 

Ik heb wat amandellikeur erover gesprenkeld nu ik toch aan de drank was…

Het deeg strak oprollen en aandrukken. 

Hompen ervan snijden en in bloemvorm (ik kwam tot een halve bloem) op een bakplaat leggen. In de oven…

Tip 4…Niets sneller gemaakt dan linzensoep voor een koud mens die op de fiets naar me toekomt. 

Een half uurtje is genoeg om een warm soepje te serveren met grof bruinbrood.


Ze had even wat warmte nodig... lichamelijk en geestelijk.

Snel voedzaam soepje:

Wat kwam erin? In de volgende volgorde:

1 halve ui snipperen en aanfruiten

2 tenen knoflook snipperen en erbij

anderhalve liter water

Drie groentebouillonblokken en aan de kook brengen

2 wortels schillen en in stukjes

1paprika

stengels bleekselderij uit de tuin

1 gedroogd pepertje (zonder zaad)van het rek

nog wat uit de vriezer opgedoken knolselderij.

Toen het koud kleumpke binnen kwam kon ze zo aan tafel met de airco verwarming blower in haar nek… 

Aandacht en wat tijd met een luisterend oor is het grootste geschenk wat je een mens kan geven…

Tip 5… De zaadjes uit de gedroogde pepertjes laat ik in een klein schaaltje drogen. 

Ze staan naast de
tomaatjes op de vensterbank. 

De gedroogde zaadjes gaan in een leeg dagcrème potje bij de kruiden in de keukenkast.


Bij soepjes en wok gerechtjes gooi ik regelmatig wat peperzaadjes.

Tip 6… Al eens van vriesdrogen gehoord? De was buiten aan de lijn vriest droog.

Mijn leventje… Moeder natuur heeft me weer verrast…met de
amaryllis knollen die ik afgelopen jaar na de bloei uit een kerststuk haalde. 

Ze werden in de schuur gelegd waar ik ze in november weer vond. 

Ze voelden hard aan dus rot waren ze niet.

Ik heb ze in bloempotjes gezet met potgrond en ze wat water gegeven.

Helaas werd het na weken nog niets en moesten ze maar in de compost. 

Net toen ik ze erin wilde gooien zag ik bij een knol een klein groen puntje… Ongelooflijk! En werden de knollen weer binnen gehaald… 

De mevrouw waarvan ik het Kerststukje kreeg, heeft ook dit jaar weer een stukje laten bezorgen… Zelfgemaakt met weer twee amaryllissen erin… 

Het is een van mijn mooiste Kerstcadeautjes…

Zoooooooo dankbaar en blij met haar stukje en de plantjes van moeder natuur…

Annemiek