vrijdag 9 december 2022

Mijmering 103 Topinamboerkes soep, eurootjes delen die je niet nodig hebt en de sluipmoordenaar met de mandjes lift…

Beste mensen

Je kunt de klok niet terugzetten

maar wel opnieuw opwinden....

 

Annemiek

Mijmering 103 2022

Tip 1 Zin in rijst…maakt niet uit wat erbij. Restjes uit de groentelade van de koelkast en een gefruite ui. Hoe het gerecht heet? Rood kapje…

Ik heb iets meer rijst gekookt dat afgekoeld in een hergebruik plastic zakje in de vriezer ging. Zo gemakkelijk, uit de vriezer in een wok gerechtje als ik weer zin heb in rijst. Spaart energie…

Tip 2… Matige vorst gemeld en voordat de aarde op slot gaat heb ik een partij topinamboer geoogst om soep van te maken en
boerkes door te geven aan mensen die de knollen zo waarderen…

Recept topinamboersoep met prei.

Ingrediënten:

Ongeveer 10 topinamboerkes

1 dikke prei

3 tenen knoflook

klont crème fraiche als je teveel geld hebt

2 groente bouillonblokken.

Werkwijze:

Prei is per stuk te koop bij de PLUS dan neem je natuurlijk de dikste/zwaarste. 

Het buitenste blad eraf en het onderste plakje.

De prei even afspoelen en het witte deel in de lengte doorsnijden en heel fijne sliertjes ervan snijden.

Het groene deel afspoelen en nakijken op aarde. 

De groene bladeren helemaal opsnijden en de prei
aanfruiten in iets olie in een soeppan.

De tenen knoflook snipperen en toevoegen halverwege het fruiten van de prei. 

De topinamboer had ik al eerder geschild met de dunschiller en
gewassen.

Tijdens het fruiten van de prei werden de boerkes in dunne schijven gesneden. 

De prei afblussen met 1 liter water en de boerkes toevoegen plus de bouillonblokken. 

Aan de kook brengen en gaar sudderen…

Met de staafmixer erdoor en in de soepkop kan een klontje crème fraiche op de soep. 

Ik zag hoe duur die was in de super en ja je kan crème fraiche invriezen in een ijsblokjeshouder met het gevaar dat je hem vergeet te ontdooien. 

Te moeilijk allemaal en komt bij mij een scheutje koffiemelk in de soep.


Tip 3… De sluipmoordenaar ADCA heeft mijn linkerarm bereikt. Als ik toch kracht forceer komt dat uit mijn schouder en nek met ontstekingen tot gevolg… Aanpassingen vereist! 

Mensen die een traplift hebben… weten dat de rechterhand
constant bij de knop moet blijven, anders stopt het kreng. De linker hand/arm moet dragen wat naar boven moet…of naar beneden. Probleem!

Ik heb een mandje gekocht (4 euro) en een koord aan de handvaten geknoopt. Het mandje kan op mijn knieën staan met het koord om mijn hals. Met mijn linkerhand druk ik het mandje tegen me aan waar geen kracht voor nodig is…

Met mijn nek stuur ik het mandje en mijn bovenbenen dragen de zwaarte. Het mandje is aan de grote
kant en koop ik nog een iets lager en kleiner voor kleinere vrachten zoals ontbijtjes op bed. Zo kan ik weer een tijdje verder…

In de trekker van de ritssluitingen van mijn schoenen heb ik tyraps gedaan. 

Een vinger door het oog haken lukt prima… Ahmed maakt stukjes bezemsteel met haakjes eraan. 

In verschillende lengtes en verschillende haak/grootte. Misschien breng ik iemand op een ideetje…die in dezelfde situatie zit…

Tip 4 de laatste rauwe andijvie stamppot.

Ingrediënten:

Kropje andijvie

Halve ui

Peper/zout

scheut azijn


Voor de puree:

2 dikke aardappels

eventueel 1 topinamboer of ander stuk knol

zout nootmuskaat

klontje boter

scheutje melk

een portie voorgekookte witte bonen

(hoeft niet).

Werkwijze:

De laatste krop andijvie stond te bibberen in de tuin en zonde als hij de bevriezingsdood moest sterven. 


Het is een kleintje maar genoeg. De andijvie werd gewassen en in smalle reepjes gesneden. 

In een kom ermee en gemengd met iets zout, scheut azijn (ik deed kruidenazijn) en een halve gesnipperde ui.

Van de aardappels en eventueel knol, puree maken en klein gesneden gaart sneller met 1 beker water en iets zout. 


De bonen kunnen direct erbij als ze uit de vriezer komen. Afgieten hoeft meestal niet en met de stamper erdoor.

Klontje boter (margarine) en nootmuskaat, eventueel scheutje melk. De andijvie door de puree scheppen en een minuut op heel laag pitje af en toe omscheppen.

Ik maakte een omelet van twee eieren voor erbij waar snippers tijm en
heel fijn geknipte knoflookstengels op gingen. 

Als je de omelet heel langzaam gaart hoeft hij niet gekeerd. De omelet werd opgerold en smaken de kruiden veel lekkerder dan door het ei gemengd bij het ei losroeren.

Mijn leventje… Samira en ik zijn met drie moeders van grote gezinnen naar Maasmechelen gereden naar den ALDI. Samira heeft


een busje en het loont zich de benzine te investeren als je voor een groot bedrag inslaat. Zonnebloemolie 2,39 en volle melk 91 cent.

Smeer/bak/braad margarine 1 kilo kuip 2,99. Bloem 69 cent enz…Natuurlijk met de dozen tegelijk ingekocht. 

Tot mijn verbazing hadden twee dames voor ongeveer het bedrag dat ik had gezegd waarvoor ze mochten inslaan in hun winkelwagentje… Op 3 euro na…

Het was een pracht feest om mee te maken en van schaamte zeker geen sprake. Ze waren blij dat ze zelf de boodschappen mochten uitzoeken.

Deze vegetariër met moestuin weet helemaal niet wat een doorsnee mens eet…Ik wilde het ook niet weten…

De vrouwen wisten de prijzen tot op de cent uit hun hoofd en namen in België niet wat in Nederland
goedkoper is. 

Ze kochten ook geen frisdrank of sap want ze kopen echt fruit op de markt vertelden ze...

Lekkers voor de kinderen waren enkele pakjes speculoos koekjes van 1,19 en kaasflips twee zakken a 42 cent… Geen vlees maar wel eieren en afgeprijsde linzen a 75 cent de pond pak.

Dit is geven met veel respect…en onopvallend afrekenen aan de kassa…

Wat een omhelzingen en blijheid… Vandaag heb ik de kassabonnen bij elkaar gelegd en weet wat ik nog kan besteden…

Ik moet nog wat hemdjes aan de zoom  dichtnaaien ( nieuw model bigshoppers) om gevuld met Kerstlekkers in de duisternis aan deuren te hangen op 24 december en spoorslags verdwijnen. Dat verdwijnen moet ik nog oefenen…

Annemiek.