Wijs wordt
de mens
die in het
levensspel beurtelings
speler en toeschouwer is...
Annemiek.
Mijmering 97 2022.
De regen voorbij kan ruim gelucht en staan alle ramen boven en beneden een uur op kiep oftewel open.
De kleren van gisteren aan, zet ik de achterdeur wijd open terwijl de laatste stukjes hof worden geveegd.
Onder het afdak en de zijkant.Vooraf het vegen heb ik twee aardappeltjes in een
pannetje water aan de kook gebracht en de kookmuts op de pan gezet. De
kookplaat weer uit… de pommetjes garen gratis terwijl ik buiten bezig ben.
Dat jasje van blad krijgt de kruidenhoek.
Kijk
je even mee met mijn persoonlijke energiezuinigheid? Misschien doe je een tip
op.
Radiatoren en buizen
mogen even warm worden en de badkamer, de enigste ruimte boven waar de radiatorknop
open staat.
De zon neemt het verwarmen over en danst er nog een graad bij.
Nog warm van het vegen ga ik direct op de hometrainer. Kliedernat na drie kwartier ga ik me met lauw water kort douchen.Nat maken, shampoo in mijn haar en kraan dicht. Uitgebreid inzepen en kort afspoelen.
Afdrogen, verzorgen, aankleden en gaat dit mens eten koken. De verwarming is nog steeds uit… Als je bezig bent heb je hetwarm.
Na het eten even plat onder een dekentje met Floor in
mijn sta-op-stoel. Daarna is het net 15.00 uur en gaat de airco verwarming aan
tot een uur voordat ik naar bed ga… Op 17 graden…dat is genoeg met een
woonmantel aan…
Ingrediënten:
Enkele aardappels
beetje zonnebloemolie
1 ei
asperges uit de vriezer
snuf zout en schepje suiker
verse peterselie als je hebt
Een uurtje later de asperges uit de vriezer en met 1
beker water in een wok leggen of brede
pan. Suiker en zout erbij en een ei. Aan
de kook brengen en 5 minuut aan de kook houden met deksel op de pan.
Kookplaat uit, het ei eventueel omdraaien als het boven
het water uitsteekt en deksel weer erop. Nog drie minuut laten staan.
Ondertussen de aardappels van schil ontdoen en in plakjes snijden. De
aardappelschijven bakken in iets zonnebloemolie en het ei van schaal ontdoen.
Tip
3…Boerenkoolstamppot met beestjes.
In de boerenkool zit een beetje kool witvlieg. De
bladeren van de stengels stropen, wassen in
water met een eetlepel zout en een
kwartier laten staan.
Een tweede keer wassen en geen beest meer te zien.
Zijn vogeltjes lusten graag het boerenkoolblad inclusief
koolvlieg.
De nodige aardappels werden geschild en een paar topinamboerkes.
Opgezet met een beker water en iets zout.Aan de kook gebracht, kookplaat uit
en de kookmuts over de pan.
Ondertussen werd het boerenkoolblad een tweede keer gewassen en geïnspecteerd.
Niets mis mee en werd de kool op mijn gemakje fijn gesneden…
De muts ging van de aardappelpan en kwam een portie witte voorgekookte bonen uit de vriezer erbij.
Weer aan de kook brengen en de boerenkool bij de aardappels, op de bonen.
Vanaf kookpunt de boerenkool acht minuut meekoken.
Niet langer… De stamper erdoor en een klontje boter ofmargarine, nootmuskaat en eventueel een scheut melk…
De vegetariër bakt daar een vegaburger bij…
Tip 4… Vragen staat vrij en afgelopen zomer heb ik al aan de meneer op de hoek gevraagd of ik eind november wat takken van zijn eucalyptus mocht knippen.
De meneer met de boom met bonte takken en rode besjes hebik ook gevraagd.
Die sprak ik onlangs.
Eucalyptus kopen om een krans te
maken is onbetaalbaar dus zoek een boom en vraag.
Het oude blad in de
compostbak.
Begin op de krans bij kwart voor negen en wikkel tegen de klok in.
Neem steeds een vijftal takjes tegelijk en doe rustig aan.
De krans
mag niet meer zichtbaar zijn.
Eucalyptus heeft rond deze tijd pracht houtige vruchtbeursjes.
Wikkel de grove takjes met blad direct op de krans als ondergrond en de
fijnere topjes met de vruchtbeursjes bovenop.
Van eucalyptus kan je zo toppen afknippen en takjes delen zonder dat het gehavend uit ziet.
Daarom kan je op de grove tak na alles
gebruiken.
Zelfs na het ophangen heb ik de krans nog bijgeknipt aan buiten en
binnenkant…
de krans een rood ophanglint en een strik…
Tip 5…Ik heb al eens tomatenplanten met nog groene tomaten uitgetrokken en binnenhuis op een droogrek gelegd, in de logeerkamer tegen het raam.
De tomaten kleurden rood
omdat ze nog aan de plant zaten.
een lege broodzak om de wortelkluit gebonden.
Met een steekhaak van gordijnen (in een gaatje gehaakt) heb ik de planten aan het ontluchtingsrooster bevestigd.
Een nieuw soort
hangplant aan het keukenraam zullen we maar zeggen…
Het pak yoghurt ook…
De rest yoghurt in het potje en ben ik gaan shaken.
Toch mooi een kommetje vol frambozenyoghurt met de rijpe framboosjes uit de tuin.
Een klasse nagerecht met echte frambozen en geen synthetischsmaakje zoals bij de super.
Koop nu een frambozenstruikje
of vraag een stek…en zet hem in je tuin. Het kan nog…
Tip
7… Gevulde speculaas.
175 gram boter of margarine (ik nam margarine)
250 gram bruine basterdsuiker
1 ei
snuf zout
15 gram speculaaskruiden
Scheut melk
pakje amandelspijs en nog 1 ei
amandelschaafsel.
Werkwijze: Het amandelspijs met de hand in kleine brokjes verdelen en driekwart van een losgeklopt ei erbij.
Met een vork het ei met de spijs vermengen en even apart zetten.De rest van het ei komt later bovenop het deeg…
De boter met twee messen in kleine stukjes snijden en met de hand kneden.
De bol deeg in twee verdelen en een deel uitrollen tot
iets groter dan de vorm.
De vorm invetten met iets olie en het deeg erin leggen.
De rest deeg uitrollen en weer de vorm als maat gebruiken.
De lap deeg op de spijs leggen en met de rest ei insmeren.
Ik had nog een beetje amandelschaafsel dat erop werd gestrooid.De rest deeg werden speculaas harten van gemaakt en wat
pepernoten
eh peperballen gezien de afmetingen…
Het paste allemaal net op de
bakplaat… Zie ginds komt de stoomboot…
Annemiek de hulp Niklaas