donderdag 24 november 2022

Mijmering 98 Gevulde speculaas, energiezuinigheid, eucalyptuskrans, boerenkool met beestjes en bos en hei…

Beste mensen,

Wijs wordt de mens

die in het levensspel beurtelings
speler en toeschouwer is...

Annemiek.

 

Mijmering 97 2022.

Tip… Vandaag asperges op het menu uit de vriezer. Daarbij kwam ik een half pakje amandelspijs tegen en kan gevulde speculaas gemaakt.

De regen voorbij kan ruim gelucht en staan alle ramen boven en beneden een uur op kiep oftewel open. 

De kleren van gisteren aan, zet ik de achterdeur wijd open terwijl de laatste stukjes hof worden geveegd. 

Onder het afdak en de zijkant.

Vooraf het vegen heb ik twee aardappeltjes in een pannetje water aan de kook gebracht en de kookmuts op de pan gezet. De kookplaat weer uit… de pommetjes garen gratis terwijl ik buiten bezig ben.

De borders zijn nu rijk met bladeren bedekt op de kruidenhoek na. De seringenboom heeft nog een vrachtje en de wisteria laat haar blad half december pas vallen. 

Dat jasje van blad krijgt de kruidenhoek.

Kijk je even mee met mijn persoonlijke energiezuinigheid? Misschien doe je een tip op.

Na het luchten alle ramen en deuren weer gesloten is het 13 graden in huis en zet ik de gewone verwarming even aan.

Radiatoren en buizen mogen even warm worden en de badkamer, de enigste ruimte boven waar de radiatorknop open staat.

Frisse lucht warmt sneller op en binnen het kwartier is het 15 graden in huis…terwijl de mail werd bekeken… en gaat de verwarming weer uit, nou ja op 7 graden.

De zon neemt het verwarmen over en danst er nog een graad bij. 

Nog warm van het vegen ga ik direct op de hometrainer. Kliedernat na drie kwartier ga ik me met lauw water kort douchen. 

Nat maken, shampoo in mijn haar en kraan dicht. Uitgebreid inzepen en kort afspoelen. 

Afdrogen, verzorgen, aankleden en gaat dit mens eten koken. De verwarming is nog steeds uit… Als je bezig bent heb je het
warm.

Na het eten even plat onder een dekentje met Floor in mijn sta-op-stoel. Daarna is het net 15.00 uur en gaat de airco verwarming aan tot een uur voordat ik naar bed ga… Op 17 graden…dat is genoeg met een woonmantel aan…

Tip 2 asperge menu met gebakken aardappels.

Ingrediënten:

Enkele aardappels

beetje zonnebloemolie

1 ei

asperges uit de vriezer


snuf zout en schepje suiker

verse peterselie als je hebt

Werkwijze: De aardappels met schil met water aan de kook brengen. Kookplaat uit en kookmuts erop of in de hooimadam of in een gewatteerde deken of ouwe jas. Die hang je na gebruik gewoon weer aan de kapstok.

Een uurtje later de asperges uit de vriezer en met 1 beker water in een wok leggen of brede
pan. Suiker en zout erbij en een ei. Aan de kook brengen en 5 minuut aan de kook houden met deksel op de pan.

Kookplaat uit, het ei eventueel omdraaien als het boven het water uitsteekt en deksel weer erop. Nog drie minuut laten staan. Ondertussen de aardappels van schil ontdoen en in plakjes snijden. De aardappelschijven bakken in iets zonnebloemolie en het ei van schaal ontdoen. 

Als de aardappels kleuren… de asperges uit het kookvocht nemen met een schuimspaan en op een bord leggen. Het ei in schijfjes erbij en een klontje boter of margarine smelten en over de asperges en ei gieten. Fijn geknipte peterselie erover strooien. De aardappels erbij en voilà…

Tip 3…Boerenkoolstamppot met beestjes.

Ingrediënten:

In de boerenkool zit een beetje kool witvlieg. De bladeren van de stengels stropen, wassen in
water met een eetlepel zout en een kwartier laten staan. 

Een tweede keer wassen en geen beest meer te zien.

De bladeren die meer witvlieg vertonen werden doorgegeven aan Cor de Wijs. 

Zijn vogeltjes lusten graag het boerenkoolblad inclusief koolvlieg.

De nodige aardappels werden geschild en een paar topinamboerkes. 

Opgezet met een beker water en iets zout. 

Aan de kook gebracht, kookplaat uit en de kookmuts over de pan.

Ondertussen werd het boerenkoolblad een tweede keer gewassen en geïnspecteerd. 

Niets mis mee en werd de kool op mijn gemakje fijn gesneden…

De muts ging van de aardappelpan en kwam een portie witte voorgekookte bonen uit de vriezer erbij.

Weer aan de kook brengen en  de boerenkool bij de aardappels, op de bonen. 

Vanaf kookpunt de boerenkool acht minuut meekoken. 

Niet langer… De stamper erdoor en een klontje boter of
margarine, nootmuskaat en eventueel een scheut melk…

De vegetariër bakt daar een vegaburger bij…

Tip 4… Vragen staat vrij en afgelopen zomer heb ik al aan de meneer op de hoek gevraagd of ik eind november wat takken van zijn eucalyptus mocht knippen. 

De meneer met de boom met bonte takken en rode besjes heb
ik ook gevraagd.

Die sprak ik onlangs. 

Eucalyptus kopen om een krans te maken is onbetaalbaar dus zoek een boom en vraag.

Een verkleurde krans van hederablad werd ontmanteld en het wikkeldraad op een klosje gewikkeld. 

Het oude blad in de
compostbak.

Begin op de krans bij kwart voor negen en wikkel tegen de klok in. 

Neem steeds een vijftal takjes tegelijk en doe rustig aan. 


De krans mag niet meer zichtbaar zijn.

Eucalyptus heeft rond deze tijd pracht houtige vruchtbeursjes.

Wikkel de grove takjes met blad direct op de krans als ondergrond en de fijnere topjes met de vruchtbeursjes bovenop.

Van eucalyptus kan je zo toppen afknippen en takjes delen zonder dat het gehavend uit ziet.


Daarom kan je op de grove tak na alles gebruiken. 

Zelfs na het ophangen heb ik de krans nog bijgeknipt aan buiten en binnenkant…

Eucalyptus blijft maanden mooi op kleur en na Sinterklaas krijgt
de krans een rood ophanglint en een strik…

Tip 5…Ik heb al eens tomatenplanten met nog groene tomaten uitgetrokken en binnenhuis op een droogrek gelegd, in de logeerkamer tegen het raam. 

De tomaten kleurden rood omdat ze nog aan de plant zaten.

Dit jaar heb ik maar twee plantjes met groene tomaten en heb
een lege broodzak om de wortelkluit gebonden.

Met een steekhaak van gordijnen (in een gaatje gehaakt) heb ik de planten aan het ontluchtingsrooster bevestigd. 

Een nieuw soort hangplant aan het keukenraam zullen we maar zeggen…

Tip 6… Het potje frambozenjam is zo goed als leeg. 

Het pak yoghurt ook… 

De rest yoghurt in het potje en ben ik gaan shaken. 

Toch mooi een kommetje vol frambozenyoghurt met de rijpe framboosjes uit de tuin. 

Een klasse nagerecht met echte frambozen en geen synthetisch

smaakje zoals bij de super. 

Koop nu een frambozenstruikje of vraag een stek…en zet hem in je tuin. Het kan nog…

Tip 7… Gevulde speculaas.

Ingrediënten:

175 gram boter of margarine (ik nam margarine)

250 gram bruine basterdsuiker

1 ei

1 theelepel bakpoeder

snuf zout

15 gram speculaaskruiden

Scheut melk

ongeveer 350 gram bloem

pakje amandelspijs en nog 1 ei

amandelschaafsel.

Werkwijze: Het amandelspijs met de hand in kleine brokjes verdelen en driekwart van een losgeklopt ei erbij. 

Met een vork het ei met de spijs vermengen en even apart zetten. 


De rest van het ei komt later bovenop het deeg…


De helft van de bloem in een deeg/kom en alle ingrediënten toevoegen.


De boter met twee messen in kleine stukjes snijden en met de hand kneden. 


Steeds bloem toevoegen tot het deeg loslaat van je handen.


De bol deeg in twee verdelen en een deel uitrollen tot iets groter dan de vorm. 


De vorm op het deeg zetten en met een mes de omtrek natrekken.

 

De vorm invetten met iets olie en het deeg erin leggen.


De spijs op het deeg verdelen met een vork en de oven voorverwarmen op 180 graden. 


De rest deeg uitrollen en weer de vorm als maat gebruiken. 



De lap deeg op de spijs leggen en met de rest ei insmeren. 

Ik had nog een beetje amandelschaafsel dat erop werd gestrooid.

De rest deeg werden speculaas harten van gemaakt en wat pepernoten

eh peperballen gezien de afmetingen… 

Het paste allemaal net op de bakplaat… Zie ginds komt de stoomboot…

Annemiek de hulp Niklaas