maandag 30 mei 2022

Mijmering 43 Quiche zonder deeg, herziening boodschappenlijstje, de kids van Ahmed en de harde schil van Annemiek...

 Beste mensen,

 Wie zich gelukkig voelt met het geluk van anderen
bezit een rijkdom zonder grenzen...
 
Annemiek

Mijmering 43 2022.

 
Tip.
Net onder de 20 graden is mijn lievelingsweer om in de tuin te werken. 

De bijen/vlindertuin mag woekeren al hou ik de randjes bij zodat het geheel in een net strak
lijstje zit.. 

Ik weet dat menigeen in mijn straatje niet zo blij is met mijn “onkruidtuin” en hou ik daar (een beetje) rekening mee.
 
De aardappelplanten werden opgehoogd en dat kan ook met de steekschop. 


Door heuveltjes rond de planten te maken blijven de groeiende piepers onder de aarde. Aardappels die boven de aarde komen worden groen en zijn giftig... 

Midden tussen de rijen staat de tweedejaars pastinaakplant. De knop zit er al in en ze zal weldra bloeien. 

Daarna komt het zaad dat van groen naar bruin kleurt en droogt
aan de plant. Hij heeft de taak het zaad voort te brengen voor seizoen 2023.
 
Omdat de aardappelplanten aan de voet van de pastinaak minder lucht en licht kregen heb ik de onderste bladeren van de pastinaak geknipt. Nu staat hij met blote benen en dat kan en mag. De bloei lijd er niet onder....
 
Meimaand groeimaand en je mag gewoon snoeien wat te heftig
groeit. De blauwe regen en de hedera, de kamperfoelie. 

Ga niet schoffelen als weinig hemelwater valt. Daardoor zou alleen maar vocht verdampen, trek wat onkruid uit en laat de aarde gesloten...
 
Tip 2
De glaskoolraapjes worden alleen maar minder nu slakjes holen maken in de knollen. 

Ik heb ze uitgetrokken en wat goed was (ongeveer twee derde) geschild en in blokjes gesneden. 

Vanaf kookpunt 4 minuut blancheren en afgieten door een vergiet. Afgekoeld in de vriezer en worden ze verwerkt in boerenomeletjes
 
Tip 3
Na al dat tuinwerk toch naar de markt gefietst en was het
inmiddels halfvier (scheiden van de markt) en kon ik nog meemaken hoe het laatste spul met grote korting werd verkocht.

Ze kunnen en willen de groente en  het fruit niet het weekend over bewaren. 

Vanaf een afstandje bedenk ik de menu’s komende week en hoe ver ik kom met eigen oogst.. 

Als mijn keuze is gemaakt kom ik pas dichterbij en betast, kijk en sla mijn slag.
 
De glaskoolraapjes en de rabarber plus de snacktomaatjes en de broccoli plus courgetten samen voor 5 euro. 

Je kon ook vijf andere combinaties maken... Wat moet je er
allemaal mee zal je denken en je zal zien dat het wordt verwerkt in de weekmenu’s... 

Daar kwamen nog champignons 1 euro de pond bij en voor een euro zoete aardappel enne fruit... mandarijntjes 4 kilo voor 3 euro. 

Op de kop af tien euro en onderweg naar huis werd het menu van die dag al gepland...

 
Reifkoekjes van courget en glaskoolraapjes.
 
Ingrediënten:
1 courget groen of geel
1 kleine glaskoolraap
1 ui
1 ei
bloem.
 
Werkwijze:
De courget goed wassen en het koolraapje schillen. Beiden raspen en de ui snipperen. 

Het ei toevoegen en wat bloem plus peper/zout. Met je handen mengen en eventueel bloem toevoegen tot een samenhangende massa ontstaat. 


In een wok of braadpan in zonnebloemolie in hoopjes bakken. Eerst op hoge pit dichtschroeien en direct lager zodat de groente gaart... halverwege keren...
 
Tip 4
De rabarber heb ik geschild omdat niet bekend is of hij biologisch is, gewassen en met de grote keukenschaar in stukjes geknipt. 


Dat gaat gemakkelijker dan snijden. Met 1 klein kopje  water opzetten en goed blijven opletten. 

Je zag dat de rabarber van de markt “gedreven” is (wateriger dan de mijne uit de tuin).

Dat betekend niet de tijd kreeg om rustig te groeien en of flink gemest was of op een warmere plek groeide.

 
Ik kreeg van Petra 1:1 geleisuiker die ik nooit gebruik maar wel bij de rabarber kan omdat die veel zoet nodig heeft. 

Toen de rabarber gaar was werd de geleisuiker erbij gedaan en 4 minuut vanaf kookpunt meegekookt. 

Kokendheet in schone potten een mooie vulling voor toetich en als bij/groente bijvoorbeeld bij gebakken aardappeltjes...

 
Tip 5
Van een flinke stronk broccoli en twee zoete aardappels werd quiche gemaakt... zonder deeg en zo gemakkelijk te maken.
Recept als volgt:
 
Quiche zonder deeg:
 
Ingrediënten:
500 gram broccoli
500 gram zoete aardappel
het was iets meer maar de schil moest nog eraf
1 dikke ui
500 gram volle kwark
4 eieren
peper/zout/kerrie
geraspte kaas.
 
Werkwijze:
De broccoli in roosjes snijden en de stronk in stukjes. De zoete aardappel schillen en in stukken snijden. 

De groente apart koken in weinig water en iets zout. Aan kookpunt de broccoli 8 minuut garen en afgieten. 

De zoete aardappel 10 minuut en afgieten. De ui snipperen en fruiten... 

De eieren in een kom losroeren en de kwark en ui
toevoegen plus geraspte kaas naar smaak en peper/zout/kerrie...
 
Omdat ik geen kwark had heb ik volle yoghurt in een filterzakje “uitgehangen” waardoor hij dikker werd. 

Dat was minder dan
500 gram en heb ik 1 ei toegevoegd plus een scheutje koffiemelk om 500 gram te krijgen. 

 Experimenteren ben ik goed in zoals je leest... en de quiche was verrukkelijk.
 
Terug naar de quiche. De oven voorverwarmen op 180 graden.

 Een springvorm invetten met olie en onderin een laag zoete aardappel leggen (eventueel in schijfjes gesneden.)  

De gaatjes werden opgevuld met stukjes broccoli stronk. Daarop de broccoli roosjes en dat is een leuk werkje. 

Het ei/kwarkmengsel werd daarover verdeeld en nog wat geraspte kaas bovenop.. 

In de oven ongeveer 45 minuut en zie je zelf wel wanneer hij gaar is en het vloeibare gestold. 

De quiche kan warm of koud worden gegeten en kan als hoofdmaaltijd geserveerd maar ook als bijgerecht bij de lunch of zelfs BQ voor de vegetariërs van het gezelschap bij geroosterde groente en sla...
 
Mijn leventje...
Zoals je las kan je heel veel meer doen met minder door ongesorteerde groente/fruit te kopen op het juiste moment.

 Kromme komkommer en scheve wortels bijna voor nop en als
de markkooplui ze tegen het weekend kwijt moeten kan je veel inslaan voor peanuts.. 

Ze zijn even gezond dan de A1 kwaliteit in de supers. Je zal zien dat ik een week complete maaltijden eet voor tien euro en iets meer aan toevoegingen.
 
Als ik dan hoor dat mensen met een laag inkomen geen verse groente en fruit kunnen kopen wordt ik kregelig... 

Zoek en je zal vinden. Er is steeds meer kant-en-klaar en voor verwerkt. 

Voor/geschild en besmeerde broodjes met sla en gerookte zalm in folie...ook al te koop in de super.  

Dozen waarin alle ingrediënten van maaltijden zitten (op de
groente afdeling) zodat je niet langs de rekken hoeft te gaan.. 

Geweldig voor mensen die wat zwakker zijn maar dat is toch niet iedereen die dat spul koopt?
 
 Al die frisdrank hoeft niet en fruitsap ook niet alleen af en toe voor de leuk. Een stuk fruit is beter en frisdrank is alleen maar zoet en zeker niet dorstlessend... wat water wel is of kruidenthee van munt uit je tuin of balkon. 


Soms moet een mens zijn/haar boodschappenlijstje herzien gewoon omdat het leven duurder wordt en gezonde producten voor gemak gaan...
 
Nu iets heel anders... De IND heeft om verschillende redenen de komst van Ahmed zijn kinderen afgewezen. Hij heeft een jaarcontract bij Arriva en (nog) geen vast contract en vonden ze te onzeker. 


Hij zit op minimumloon en vinden ze ook te weinig. Hij moet meer bewijzen overleggen op welke manier hij het contact met de kinderen onderhield tijdens die 8 jaar. 

Ze willen bewijzen van een emotionele band... Verder  willen ze bewijzen van bijdrage onderdak voedsel en kleding. Nou die kunnen ze krijgen... 


En ze willen nog een bewijs van de neef die de paspoorten van de kinderen aan heeft gevraagd. Alle bewijzen zijn te leveren alleen de vele internetcontacten niet... al moet dat ook mogelijk zijn. 

We waren een week kapot ervan en gaan in beroep. Woensdagmiddag hebben we een gesprek met de advocaat... 


Waar God een deur sluit opent hij een venster...en we houden elkaar overeind... De kinderen in Somalië zijn sinds kort ondergedoken op een meer veilige plek en Ahmed stuurt al jaren en nog steeds elke maand geld voor voedsel waar ik natuurlijk een beetje bij doe... Ik heb altijd gegeven waar het nodig was en nu ik niet meer bij het consuminderhuis werk is mijn vaste maandelijkse post aan giften "voor de mens in nood"... voor de kids van Ahmed...
 
Weer iets anders? 
Door de kring op maandagochtend waar al leerresultaten zijn (ook bij mij) ben ik me al enige tijd bewust dat de laatste jaren me harder hebben gemaakt. In ieder geval aan de buitenkant want mijn hart was en bleef warm voor de medemens. Ik heb dan ook grote bewondering voor mijn zus Gerrie die zo aardig met mensen om kan gaan. Zo hartelijk en ik ben dat een stuk verleerd, en reageer meer kort door de bocht...als een radijsje van buiten rood, van binnen wit.  

Misschien wel door alleen maar met mensen om te gaan waarbij dat nodig was... Ik oefen nu... en op mijn groet en een praatje krijg ik warm contact terug....Wat een cadeautjes  al zie je ook dat soms de mensen daardoor overvallen worden en kijkend naar mijn driewieler denken dat ik een klap van de molen heb...
 
Afgelopen zaterdag verhuisden een moeder met twee volwassen dochters naar de woning tegenover mijn huis. Ik heb een taartje voor hen gebakken en dat zo uit de oven naar de overkant gedragen... Op het kaartje geschreven;

“Een nieuwe woning wordt een thuis door de geur van warm gebak... veel geluk in de nieuwe woning...” Dat kwam geweldig goed  binnen en helpt als je komt wonen in een straatje waar je niemand kent... De geweldige vreugde van hun reactie heb ik het hele weekend als een warm cadeautje meegedragen... En zo schilt dit mens de harde laag van haar omgangsvormen... een hardheid die nu niet meer nodig is...
 
Annemiek