donderdag 19 mei 2022

Mijmering 40 Volmaakt toepitch recept, bijna gratis antibladluismiddel, schoonmaken boven reikhoogte en nieuw snijbietrecept...

Beste mensen,

Als we ten volle beseffen hoe ieder van ons worstelt met het leven

zal een ongelofelijk mooi verbondenheidsgevoel ons vervullen...

Ik zie die verbondenheid elke keer weer ontstaan in de consuminderkringen die ik geef.

 
Mijmering 40 2022.
 
Tip.
De bladluizen zitten in de tuinbonenplanten en het zelfgemaakte bestrijdingsmiddel kost bijna niets... 

Een bekertje vloeibare groene zeep of uit een pot. Wat je maar hebt...enne brandnetels.
 
Ingrediënten:
1 emmertje brandnetels met handschoenen aan geknipt in het gemeenteplantsoen of waar je ze vind. Ik hoefde nog geen 10 meter te lopen.

1 beker groene zeep in pot of vloeibaar... (geen ander middel).

 Samen in het emmertje en drie liter kokend water erop gieten. Met een stok of houten lepel roeren en enkele uren laten staan.


Met een grove schaar kan je de netels in stukken knippen in het sop. 

Is de prut afgekoeld dan kan je de luizen op de planten met een borsteltje afborstelen als volgt: 

Borstel met ruim van het
spul de luizen van de plant en zorg dat nog spul achterblijft op de plek waar de luizen zaten...

Niet in de volle zon maar in de avond... De dag erop niet behandelen en de tweede dag weer wel aanbrengen. 


Meestal zijn ze daarna weg en blijven weg. Het anti luizen soepje kan je wel twee jaar bewaren...in een lege wasmiddelflacon of wat je hebt...  De plant en de oogst lijden niets ervan... Het is alleen wat werk... Het spul zeven en de planten bespuiten kan ook maar doe het ruim... 

Ik kwast liever...plaatselijk. Omdat mijn kwastje klein was heb ik een stukje spons genomen wat nog beter werkt...

 
Tip 2
De snijbiet kan geoogst worden en ik heb even geen zin in pasta met snijbiet of quiche met snijbiet. 

Eigenlijk is het veel te heet om boodschappen te doen en bedenk ik ter plaatse een nieuw recept met wat er wel is... Hoe het recept heet?
 

Roerei met snijbiet.
 
Ingrediënten:
2 eieren
1 vergiet snijbiet of spinazie
1 dikke ui
2 tenen knoflook
peper/zout
stokbrood of grof bruinbrood.
 
Werkwijze:
De snijbiet oogsten kort afspoelen (biologisch)  en uit laten lekken in een vergiet. 

De ui snipperen en fruiten in iets olijfolie. Omdat ik even geen knoflook had heb ik de olijfolie met de daslook gebruikt en daardoor toch looksmaak in het gerecht... 


De snijbietbladeren kan je rond de stengels wegknippen en de stengels klein gesneden eerder roerbakken dan het blad... 

Wat een kul en heb ik blad met stengel bij de uien gegooid nou ja al fijn knippend op de hand boven de pan. 

Mee roerbakken en als je een forse stengel ziet kan je hem altijd nog fijn knippen in de pan... Peper/zout erop en iets laten
slinken... 

Twee eieren in een bekertje loskloppen en op hoog gas door de snijbiet roeren... 

Het lekkerste is als de snijbiet stengels nog een beetje knapperig zijn... 

Een kommetje aardbeien met yoghurt maakte mijn maaltijd compleet... 

Het gerechtje roerei met snijbiet was in 15 minuut
klaar... van de tuin op mijn bord...
 
Tip 3
Eenmaal per jaar wordt boven reikhoogte in mijn huis schoongemaakt. 

Bovenop hoge kasten en de lampen, Ik combineer dat altijd met de glasgordijnen wassen. 

In teamwerk hebben Kelly en ik dat samen gedaan. Kelly op de ladder de lampen uit elkaar halen en ik sopte de platen en de kappen. 

Kelly zette ze weer in elkaar nadat ze de armatuur schoonmaakte. 


Zij haalde de gordijnen af en hing ze op. Ik stopte ze in de wasmachine en haalde ze eruit. 

De hele benedenverdieping is klaar en komende week boven... Daarna heb je een jaar geen omkijken meer ernaar. Overgordijnen wassen kan om de twee jaar of wanneer je wil.

Als je het maar in etappes doet, tijdens hittegolven dan drogen
ze het snelste. Buiten of klam aan de rail om niet te hoeven strijken en de plooien weer mooi erin te krijgen...
 
Tip 4
Tijdens hete dagen in daluren tevens grote lappen wassen die overdag in de hete zon zo droog zijn... 

De woonmantel en de gewatteerde deken van de bank, de grand foulard en de beddensprei... 

De gordijnen bij de trap waar
Floor altijd tussendoor piept met haar vaak stoffige lijfje...
 
Tip 5
Volop rabarber te koop en ik kon ze oogsten in mijn voortuin. 

Ze staan in de bijen/vlinder tuin en net genoeg voor een toepitch (toeslag) die volmaakt lukte met een eenvoudig recept. 

Eerst de rabarber...
 
Werkwijze:
De bladeren van de stengels snijden en de stengels wassen. Boven een pan met de grove keukenschaar in stukjes knippen of snijden. 


Een half kopje water toevoegen en op hoge pit opzetten. Blijf in de buurt en pas op voor droog koken, eventueel lager pitje. 

Soms moet iets water erbij. Ik hou niet van bindmiddelen en dat hoeft ook niet op deze manier gekookt. 

De staafmixer erdoor en suiker naar smaak toevoegen voor een volmaakte zoet/zuur smaak.
 
Het deeg
Ingrediënten:
 
1 beker lauw/warm water
1 zakje gedroogde gist
400 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel suiker
snuf zout
3 eetlepels zonnebloemolie.
 
Werkwijze:
De gist in de beker water strooien roeren en tien minuut laten staan. 

Weeg maar alvast de helft van het bakmeel af (200 gram) en meng droog met de suiker zout in een deeg kom.
 
Na tien minuut het gistwater erbij en de olie en kneden. 

voeg al knedende bakmeel toe tot het deeg loslaat van je handen. 

Dat kan soms meer bakmeel zijn als in het recept... 

De bal deeg in de kom een uur laten rijzen op een warme plaats
met een theedoek over de kom. 

Dat kan bij deze hitte zomaar buiten in de zon of op een pannetje warm water...
 
Het gerezen deeg na een uur losjes door kneden en iets meer dan de helft dun uitrollen en op een vlaaiplaat bedekt met bakpapier leggen. 


De inmiddels afgekoelde rabarber op de vlaaibodem scheppen en van de rest van het deeg uitrollen tot een ronde lap die op de vulling komt. 

Van het eventuele deeg dat over is rol je een broodje... 

De deeg lap op de vlaai nat maken en bestrooien met grove suiker. 


Een theedoek erop leggen en nog een half uur laten narijzen. 

Na een kwartier de oven voorverwarmen op 180 graden. 

Voordat de toepitch in de oven kan, met een schaar de deksel inknippen (zie foto). 

 Afbakken tot lichtbruin. Zoals je ziet is het deeg goed gerezen en luchtig. 

Zo moet de volmaakte toepitch zijn en gaan mijn gedachten naar de woensdagvriend die als kind en puber meehielp op de boerderij samen met pa en zijn broers. 

Geen machines hoofdzakelijk handwerk en Max het paard voor de kar op het veld. 

Toepitch met rabarber of zelfgemaakte appelmoes was dagelijkse kost en werd gezien als een boterham met fruit dat volop aanwezig was op de boerderij. 

De lunch met koud water en koffie en toepitch in een theedoek werd gebracht door moeder of een van de zussen... 
Op vrijdag werden de vlaaien volop gebakken na het brood in de buiten oven gestookt met schansen. 

De rijstevlaaien en kersen voor de zondag, de vele toepitchen en de kruimelvlaaien met van het allerlaatste restje deeg de appelbol... Die werd gevuld met kaneel en suiker en warm opgegeten...


De vlaaien kosten bijna niets en werden in de koele kelder bewaard. Wat had ik die tijd graag meegemaakt maar ik ben te laat geboren. 

Wel heb ik een tipje van die sfeer op het land meegemaakt omdat ik als kind in de grote vakanties werd verhuurd aan de boer in Catsop, waar moeder de aardappels kocht. 

We kregen de winter aardappels daardoor gratis. 

Aardappels rapen deed je gebukt of op je knieën nadat een of ander ploegje achter de tractor de knollen boven de aarde haalde. Met een riek moest na het rapen nog eens het land worden nagegaan... 

Ik droomde hele verhalen tijdens dat aardappels rapen en het was een feest als de boerin met de mand kwam met koffie en hanenkammen of koffiebroodjes die ze kocht bij bakker Janssen op het Dorine Verschureplein... Net echt...en stegen de kosten daardoor omdat ze de rijkdom van eenvoudig leven kwijtraakten samen met de romantiek...
 
Annemiek