Als we ten volle beseffen hoe ieder van ons
worstelt met het leven
zal een ongelofelijk mooi verbondenheidsgevoel ons vervullen...
Ik zie die verbondenheid elke keer weer ontstaan in de consuminderkringen die ik geef.
Mijmering 40 2022.
Tip.
De bladluizen zitten in de tuinbonenplanten en het
zelfgemaakte bestrijdingsmiddel kost bijna niets...
Een bekertje vloeibare
groene zeep of uit een pot. Wat je maar hebt...enne brandnetels.
Ingrediënten:
1 emmertje brandnetels met handschoenen aan geknipt in het
gemeenteplantsoen of waar je ze vind. Ik hoefde nog geen 10 meter te
lopen.
1 beker groene zeep in pot of vloeibaar... (geen ander
middel).
Samen in het emmertje en drie liter kokend water erop gieten. Met een
stok of houten lepel roeren en enkele uren laten staan.
Met een grove schaar kan je de netels in stukken knippen
in het sop.
Borstel met ruim van het
spul de luizen van de plant en zorg dat nog spul achterblijft op de plek waar de luizen zaten...
spul de luizen van de plant en zorg dat nog spul achterblijft op de plek waar de luizen zaten...
Niet
in de volle zon maar in de avond... De dag erop niet behandelen en de tweede dag
weer wel aanbrengen.
Meestal zijn ze daarna weg en blijven weg. Het anti luizen
soepje kan je wel twee jaar bewaren...in een lege wasmiddelflacon of wat je
hebt... De plant en de oogst lijden niets ervan... Het is alleen wat werk...
Het spul zeven en de planten bespuiten kan ook maar doe het ruim...
Ik kwast
liever...plaatselijk. Omdat mijn kwastje klein was heb ik een stukje spons
genomen wat nog beter werkt...
Tip 2
De snijbiet kan geoogst worden en ik heb even geen zin in
pasta met snijbiet of quiche met snijbiet.
Eigenlijk is het veel te heet om
boodschappen te doen en bedenk ik ter plaatse een nieuw recept met wat er wel
is... Hoe het recept heet?
Roerei met snijbiet.
Ingrediënten:
2 eieren
1 vergiet snijbiet of spinazie
1 dikke ui
2 tenen knoflook
peper/zout
Werkwijze:
De snijbiet oogsten kort afspoelen (biologisch) en uit
laten lekken in een vergiet.
De ui snipperen en fruiten in iets olijfolie. Omdat
ik even geen knoflook had heb ik de olijfolie met de daslook gebruikt en
daardoor toch looksmaak in het gerecht...
De snijbietbladeren kan je rond de
stengels wegknippen en de stengels klein gesneden eerder roerbakken dan het
blad...
Wat een kul en heb ik blad met stengel bij de uien
gegooid nou ja al fijn knippend op de hand boven de pan.
Mee roerbakken en als
je een forse stengel ziet kan je hem altijd nog fijn knippen in de pan...
Peper/zout erop en iets laten
slinken...
slinken...
Twee eieren in een
bekertje loskloppen en op hoog gas door de snijbiet roeren...
Het lekkerste is
als de snijbiet stengels nog een beetje knapperig zijn...
Het gerechtje roerei met snijbiet
was in 15 minuut
klaar... van de tuin op mijn bord...
klaar... van de tuin op mijn bord...
Tip 3
Eenmaal per jaar wordt boven reikhoogte in mijn huis
schoongemaakt.
In teamwerk hebben Kelly en ik dat samen gedaan. Kelly op
de ladder de lampen uit elkaar halen en ik sopte de platen en de kappen.
Kelly
zette ze weer in elkaar nadat ze de armatuur schoonmaakte.
Zij haalde de
gordijnen af en hing ze op. Ik stopte ze in de wasmachine en haalde ze eruit.
De
hele benedenverdieping is klaar en komende week boven... Daarna heb je een jaar
geen omkijken meer ernaar. Overgordijnen wassen kan om de twee jaar of wanneer
je wil.
Als je het maar in etappes doet, tijdens hittegolven dan drogen
ze het snelste. Buiten of klam aan de rail om niet te hoeven strijken en de plooien weer mooi erin te krijgen...
ze het snelste. Buiten of klam aan de rail om niet te hoeven strijken en de plooien weer mooi erin te krijgen...
Tip 4
Tijdens hete dagen in daluren tevens grote lappen wassen
die overdag in de hete zon zo droog zijn...
De gordijnen bij de
trap waar
Floor altijd tussendoor piept met haar vaak stoffige lijfje...
Floor altijd tussendoor piept met haar vaak stoffige lijfje...
Tip 5
Volop rabarber te koop en ik kon ze oogsten in mijn
voortuin.
Ze staan in de bijen/vlinder tuin en net genoeg voor een toepitch
(toeslag) die volmaakt lukte met een eenvoudig recept.
Eerst de rabarber...
Werkwijze:
De bladeren van de stengels snijden en de stengels wassen.
Boven een pan met de grove keukenschaar in stukjes knippen of snijden.
Een half
kopje water toevoegen en op hoge pit opzetten. Blijf in de buurt en pas op voor
droog koken, eventueel lager pitje.
Soms moet iets water erbij. Ik hou niet van
bindmiddelen en dat hoeft ook niet op deze manier gekookt.
Het deeg
Ingrediënten:
1 beker lauw/warm water
1 zakje gedroogde gist
400 gram zelfrijzend bakmeel
snuf zout
3 eetlepels zonnebloemolie.
Werkwijze:
De gist in de beker water strooien roeren en tien minuut
laten staan.
Weeg maar alvast de helft van het bakmeel af (200 gram) en meng
droog met de suiker zout in een deeg kom.
Na tien minuut het gistwater erbij en
de olie en kneden.
voeg al knedende bakmeel toe tot het deeg loslaat van je
handen.
Dat kan soms meer bakmeel zijn als in het recept...
Dat
kan bij deze hitte zomaar buiten in de zon of op een pannetje warm water...
Het gerezen deeg na een uur losjes door kneden en iets
meer dan de helft dun uitrollen en op een vlaaiplaat bedekt met bakpapier
leggen.
De inmiddels afgekoelde rabarber op de vlaaibodem scheppen en van de
rest van het deeg uitrollen tot een ronde lap die op de vulling komt.
Van het
eventuele deeg dat over is rol je een broodje...
Een theedoek erop leggen en nog een half
uur laten narijzen.
Na een kwartier de oven voorverwarmen op 180 graden.
Afbakken tot lichtbruin. Zoals je ziet is het deeg goed gerezen en luchtig.
Zo
moet de volmaakte toepitch zijn en gaan mijn gedachten naar de woensdagvriend
die als kind en puber meehielp op de boerderij samen met pa en zijn broers.
Geen
machines hoofdzakelijk handwerk en Max het paard voor de kar op het veld.
Toepitch met rabarber of zelfgemaakte appelmoes was dagelijkse kost en werd
gezien als een boterham met fruit dat volop aanwezig was op de boerderij.
De
lunch met koud water en koffie en toepitch in een theedoek werd gebracht door moeder
of een van de zussen...
Op vrijdag werden de vlaaien volop gebakken na het brood in de
buiten oven gestookt met schansen.
De rijstevlaaien en kersen voor de zondag, de vele toepitchen en de kruimelvlaaien met van het allerlaatste restje deeg de appelbol... Die werd gevuld met kaneel en suiker en warm opgegeten...
De vlaaien kosten bijna niets en werden in de koele
kelder bewaard. Wat had ik die tijd graag meegemaakt maar ik ben te laat
geboren.
Wel heb ik een tipje van die sfeer op het land meegemaakt omdat ik als
kind in de grote vakanties werd verhuurd aan de boer in Catsop, waar moeder de aardappels
kocht.
We kregen de winter aardappels daardoor gratis.
Aardappels rapen deed je
gebukt of op je knieën nadat een of ander ploegje achter de tractor de knollen
boven de aarde haalde. Met een riek moest na het rapen nog eens het land worden nagegaan...
Ik droomde
hele verhalen tijdens dat aardappels rapen en het was een feest als de boerin
met de mand kwam met koffie en hanenkammen of koffiebroodjes die ze kocht bij
bakker Janssen op het Dorine Verschureplein... Net echt...en stegen de kosten daardoor omdat ze de rijkdom van eenvoudig leven kwijtraakten samen met de romantiek...
Annemiek