De aarde schuilt in een korrel
zand
het heelal in een bloemblad
puur
de oneindigheid in de palm van je
hand
en de eeuwigheid in een
uur....
Annemiek
Mijmering 41 2022.
Tip.
Mijn keuken wordt amper gebruikt alleen om op de kookplaat
te koken...
De mooiste “keuken” momenten zijn buiten op
mijn hofje zittend aan de grote werktafel. Op mijn
gemakje groente wassen en snijden, met de natuur om me heen en fluitende
vogels...
Wat ben ik blij met de tafel, die een mevrouw naar het milieu park wilde laten gaan.
Ik gaf met liefde mijn tuintafel door aan wie hem maar
gebruiken
kon, omdat de eiken kolos beter bij me past.
kon, omdat de eiken kolos beter bij me past.
Hij wordt alleen maar mooier door de
weersinvloeden de stekende zon en de vorst gaat hij langzaam terug naar de
natuur...waar hij vandaan kwam.
Eenmaal per week maak ik ratatouille en bij de basis komt
als extra seizoengebonden groenten en natuurlijk volop
verse kruiden uit de tuin.
Omdat de chioggia (zoete Italiaanse biet)
nog groeit in mijn tuintje hoef ik de bietjessmaak niet echt te missen door in de laatste minuut van stoven een hoopje gesneden snijbiet toe te voegen aan het gerecht.
nog groeit in mijn tuintje hoef ik de bietjessmaak niet echt te missen door in de laatste minuut van stoven een hoopje gesneden snijbiet toe te voegen aan het gerecht.
Om
het vlees te vervangen komt een kommetje voorgegaarde oogjesbonen in het
gerecht...
Die heb ik (als droogboon) een tijdje terug laten weken, voorgekookt
en in porties in de vriezer gelegd. Ze zijn zo grappig en mooi klein...en
daardoor passen
ze overal bij. Ze zijn te koop bij Turkse winkels.
ze overal bij. Ze zijn te koop bij Turkse winkels.
Tip 2
Tegenwoordig leg ik gebruikte filterzakjes met resten koffieprut als een kraagje rondom de planten.
Ik heb gemerkt dat slakken deze "vloerbedekking" niet prettig
vinden, mijn geliefde kindjes leven nog en zijn al sterker zonder dat een arm of been geamputeerd wordt.
vinden, mijn geliefde kindjes leven nog en zijn al sterker zonder dat een arm of been geamputeerd wordt.
Tip 3
Dat we veel moeten drinken tijdens hitte weten we wel en
soms raken we door transpiratie misschien nog wel meer kwijt. Daardoor stagneert
de stofwisseling en regelmatig uien en boontjes in het menu verwerken helpt naast het vele drinken...
Een echte schoonmaker
is natuurlijk gebakken uien/tomaten als je “verstopt” zit en probeer je gewoon
na de “schoonmaak” weer van voor af aan de juiste balans te vinden in voorraad
benodigd water aanvoeren in je lijf...
Tip 4
De vlier bloeit en ben ik de hei langs gefietst naar de
plek waar “mijn” oogst plekje zich bevind.
Vlierbloesem mag je niet wassen dus pluk
met schone handen in een schoon bakje.
Pluk alleen bloesem die helemaal open is
en let goed op luis en pluk geen takjes en blaadjes.
Thuis heb ik de bloesem op
de schone werktafel gelegd zodat
beestjes eruit kunnen kruipen. Elk bloesempje werd nog korter geknipt en in de wolkjes pan gedaan.
beestjes eruit kunnen kruipen. Elk bloesempje werd nog korter geknipt en in de wolkjes pan gedaan.
Water erin tot de bloesem
net onder staat en zijn drie citroenen afgeschrobd. Op de schil zit immers
insecticide.
De citroenen in schijven snijden en ook in de pan. Goed doorroeren
en met de deksel op de pan zeker 24 uur laten intrekken.
Af en toe roeren... De
citroenschijven heb ik tussendoor met schone handen nog uitgeknepen.
Volgende stap: De vloeistof inclusief bloesem en citroen
verwarmen tot net tegen/aan het kookpunt en zeven door een schone theedoek.
De
vloeistof wegen en voor elke liter een kilo suiker toevoegen. Weer verwarmen
tot/tegen het kookpunt en kokend heet in schone potten gieten.
Soms lekt de dunne vloeistof...en krijg je maar plakkerige potten bij het
keren...Conclusie: Zet ze maar niet op de kop...die fout heb ik al voor je gemaakt...
maar vooral als zomers
drankje met de naam HUGO dat zelfgemaakt veel lekkerder is
dan kant-en-klaar gekocht.
dan kant-en-klaar gekocht.
De samenstelling als volgt: Per wijnglas scheut port, eetlepel
vlierbloesemsiroop, mineraalwater met of zonder koolzuur en een toefje munt uit
de tuin.
Port kan je jaren bewaren dus helemaal goed in de
keuken...
Tip 5
Vlierbloesempannenkoekjes.
Ingrediënten:
zelfrijzend bakmeel
snuf zout
handvol vlierbloesem
1 ei
melk
poedersuiker en als je hebt
vlierbloesemsiroop.
Bak de pannenkoekjes in zonnebloemolie en
strooi poedersuiker overheen.
Een drupje vlierbloesemsiroop kan ook nog en een
toefje vlierbloesem voor de leuk... die je gewoon kan opeten. (Was ik vergeten
apart te leggen.)
Tip 5
Terwijl ik een fietstocht maakte deed de tijd en de zon
mijn wasje...
In een geëmailleerde kom die snel de warmte overneemt lagen in koud
water enkele shirtjes en een katoenen kaftan met een druppie wasmiddel.
Dat doet plastic niet..
De tijd loste de vlekjes op en kon ik bij thuiskomst na een minuutje wassen met
de hand het spul uitwringen en in schoon water spoelen.
Het spoelwater werd gebruikt om de planten mee te gieten...
kostte geen stroom en het kliederen met water was heerlijk...
De zon droogde de kliedernatte spullen en hoefde de katoenen kaftan niet gestreken... Dat deed het water en de zwaartekracht...
Mijn leventje...
Mijn Floor was weggelopen en ik moest naar de Broederschool in
Molenberg... Wat doe je dan als het blaag na roepen en schreeuwen niet komt
opdagen...
De keukendeur wijd open vastgezet en de poorten afgesloten. De
kamerdeur dicht inclusief mijn slaapkamerdeur.
De hordes buurt katten die ik
verwachte in mijn huis mochten hun gang gaan...
Vol verwachting klopte mijn hart
en sloeg een slag over toen bij thuiskomst de wegloper weer aanwezig was op het
hofje waar ze hoort...
Vragen waar ze geweest was heeft geen enkele zin want ze
houdt wijselijk haar bekje en kijkt de andere kant uit als je iets vraagt... de
trut.
Ik ben terug in de tijd gefietst en heb in Nonke Buuske
een seizoenkaart gekocht.
De twee varkentjes van het goede leven en
de kippen en de haan... Zelfgebakken vlaai in vele soorten bij een kop gewone
koffie aan een van de lange tafels op het erf.
De plee deed me denken aan die
van Moek Smits mijn oma waar stukjes krant aan een touwtje aangeregen hingen..
De letters van het dagblad op je billen en de dikke bromvliegen samen met
de stank die bij dergelijke pleetjes hoort...
Het was weer heel even bij me...
al was dat alleen in mijn beleving... In Nonke Buuske hadden ze ook echte
pleetjes anno 2022.
De bijenkasten heb ik nog bewonderd en lange tijd zittend op
een bankje kwam de rust en de speciale thuiskomen blijheid daalde neer die
volgens mij bij die tijd hoort... Ik ben 50 jaar te laat geboren...
Annemiek