maandag 23 mei 2022

Mijmering 41 Vlierbloesemsiroop en vlierbloesem pannenkoek plus HUGO en een fietstocht naar de tijd waarin ik had willen leven...

Beste mensen,

De aarde schuilt in een korrel zand
het heelal in een bloemblad puur
de oneindigheid in de palm van je hand
en de eeuwigheid in een uur....
 
Annemiek
 
Mijmering 41 2022.
 
Tip.
Mijn keuken wordt amper gebruikt alleen om op de kookplaat te koken... 


De mooiste “keuken” momenten zijn buiten op mijn hofje zittend aan de grote werktafel. Op mijn gemakje groente wassen en snijden, met de natuur om me heen en fluitende vogels... 

Wat ben ik blij met de tafel, die een mevrouw naar het milieu park wilde laten gaan.
 
Ik gaf met liefde mijn tuintafel door aan wie hem maar gebruiken
kon, omdat
de eiken kolos beter bij me past. 

Hij wordt alleen maar mooier door de weersinvloeden de stekende zon en de vorst gaat hij langzaam terug naar de natuur...waar hij vandaan kwam.
 
Eenmaal per week maak ik ratatouille en bij de basis komt als extra seizoengebonden groenten en natuurlijk volop verse kruiden uit de tuin. 

Omdat de chioggia (zoete Italiaanse biet)
nog groeit in mijn tuintje hoef ik de bietjessmaak niet echt te missen door in de laatste minuut van stoven een hoopje gesneden snijbiet toe te voegen aan het gerecht. 

Om het vlees te vervangen komt een kommetje voorgegaarde oogjesbonen in het gerecht... 

Die heb ik (als droogboon) een tijdje terug laten weken, voorgekookt en in porties in de vriezer gelegd. Ze zijn zo grappig en mooi klein...en daardoor passen
ze overal bij. Ze zijn te koop bij Turkse winkels.
 
Tip 2
Tegenwoordig leg ik gebruikte filterzakjes met resten koffieprut als een kraagje rondom de planten. 

Ik heb gemerkt dat slakken deze "vloerbedekking" niet prettig
vinden, mijn geliefde kindjes leven nog en zijn al sterker zonder dat een arm of been geamputeerd wordt. 

  
Tip 3
Dat we veel moeten drinken tijdens hitte weten we wel en soms raken we door transpiratie misschien nog wel meer kwijt. Daardoor stagneert de stofwisseling en regelmatig uien en boontjes in het menu verwerken helpt naast het vele drinken...

 Een echte schoonmaker is natuurlijk gebakken uien/tomaten als je “verstopt” zit en probeer je gewoon na de “schoonmaak” weer van voor af aan de juiste balans te vinden in voorraad benodigd water aanvoeren in je lijf...
 
Tip 4
De vlier bloeit en ben ik de hei langs gefietst naar de plek waar “mijn” oogst plekje zich bevind. 

De bloei is maar net op gang zag ik en kon ik toch al een bakje
plukken. 

Vlierbloesem mag je niet wassen dus pluk met schone handen in een schoon bakje. 

Pluk alleen bloesem die helemaal open is en let goed op luis en pluk geen takjes en blaadjes. 

Thuis heb ik de bloesem op de schone werktafel gelegd zodat
beestjes eruit kunnen kruipen. Elk bloesempje werd nog korter geknipt en in de wolkjes pan gedaan. 

Water erin tot de bloesem net onder staat en  zijn drie citroenen afgeschrobd. Op de schil zit immers insecticide. 

De citroenen in schijven snijden en ook in de pan. Goed doorroeren en met de deksel op de pan zeker 24 uur laten intrekken. 

Af en toe roeren... De citroenschijven heb ik tussendoor met schone handen nog uitgeknepen.
 
Volgende stap: De vloeistof inclusief bloesem en citroen verwarmen tot net tegen/aan het kookpunt en zeven door een schone theedoek. 

De vloeistof wegen en voor elke liter een kilo suiker toevoegen. Weer verwarmen tot/tegen het kookpunt en kokend heet in schone potten gieten. 

De potten op de kop zetten tot ze afgekoeld zijn maar als je ze tot het randje vult hoeft dat niet. 

Soms lekt de dunne vloeistof...en krijg je maar plakkerige potten bij het keren...Conclusie: Zet ze maar niet op de kop...die fout heb ik al voor je gemaakt...
 
Wat je met vlierbloesemsiroop kan doen? Als limonadesiroop, zoetstof in de sla en op pannenkoeken,

maar vooral als zomers drankje met de naam HUGO dat zelfgemaakt veel lekkerder is
dan kant-en-klaar gekocht. 

De samenstelling als volgt: Per wijnglas scheut port, eetlepel vlierbloesemsiroop, mineraalwater met of zonder koolzuur en een toefje munt uit de tuin. 

Port kan je jaren bewaren dus helemaal goed in de keuken...
 
Tip 5
Vlierbloesempannenkoekjes.
 
Ingrediënten:
zelfrijzend bakmeel
snuf zout
handvol vlierbloesem
1 ei
melk
poedersuiker en als je hebt vlierbloesemsiroop.
 
Werkwijze: Maak een stevig beslagje van de ingrediënten en
knip de vlierbloesem heel klein. 

Bak de pannenkoekjes in zonnebloemolie en strooi poedersuiker overheen. 

Een drupje vlierbloesemsiroop kan ook nog en een toefje vlierbloesem voor de leuk... die je gewoon kan opeten. (Was ik vergeten apart te leggen.)
 
Tip 5
Terwijl ik een fietstocht maakte deed de tijd en de zon mijn wasje... 

In een geëmailleerde kom die snel de warmte overneemt lagen in koud water enkele shirtjes en een katoenen kaftan met een druppie wasmiddel. 

De zon verwarmde de kom die de warmte overdroeg aan het
water. 

Dat doet plastic niet.. De tijd loste de vlekjes op en kon ik bij thuiskomst na een minuutje wassen met de hand het spul uitwringen en in schoon water spoelen. 

Het sop werd hergebruikt om de vieze theedoek (vlierbloesemprut) en de vloer mop te wassen... 

Het spoelwater werd gebruikt om de planten mee te gieten... 
kostte geen stroom en het kliederen met water was heerlijk... 

De zon droogde de kliedernatte spullen en hoefde de katoenen kaftan niet gestreken... Dat deed het water en de zwaartekracht...


Mijn leventje...
Mijn Floor was weggelopen en ik moest naar de Broederschool in Molenberg... Wat doe je dan als het blaag na roepen en schreeuwen niet komt opdagen... 

De keukendeur wijd open vastgezet en de poorten afgesloten. De kamerdeur dicht inclusief mijn slaapkamerdeur. 

De hordes buurt katten die ik verwachte in mijn huis mochten hun gang gaan... 

Vol verwachting klopte mijn hart en sloeg een slag over toen bij thuiskomst de wegloper weer aanwezig was op het hofje waar ze hoort... 

Vragen waar ze geweest was heeft geen enkele zin want ze houdt wijselijk haar bekje en kijkt de andere kant uit als je iets vraagt... de trut.
 
Ik ben terug in de tijd gefietst en heb in Nonke Buuske een seizoenkaart gekocht. 

Een middag lang ben ik blijven dwalen op het erf in de huizen en in de fruit en groente tuin.

 
De twee varkentjes van het goede leven en de kippen en de haan... Zelfgebakken vlaai in vele soorten bij een kop gewone koffie aan een van de lange tafels op het erf. 

De plee deed me denken aan die van Moek Smits mijn oma waar stukjes krant aan een touwtje aangeregen hingen.. De letters van het dagblad op je billen en de dikke bromvliegen samen met de stank die bij dergelijke pleetjes hoort... 

Het was weer heel even bij me...  al was dat alleen in mijn beleving... In Nonke Buuske hadden ze ook echte pleetjes anno 2022. 

De bijenkasten heb ik nog bewonderd en lange tijd zittend op een bankje kwam de rust en de speciale thuiskomen blijheid daalde neer die volgens mij bij die tijd hoort... Ik ben 50 jaar te laat geboren...
 
Annemiek