maandag 2 mei 2022

Mijmering 35 Suikerfeest taart klucht, ratatouille en meiknolletjes blad die raapstelen werden...

Beste mensen,

Niets geeft meer moed 

dan de komische zijde van de dingen te beschouwen

en vooral naar jezelf....met humor te kijken.
 
 
Mijmering 35 2022.
 
Tip.
Een van de lekkerste groente stoofjes is wel ratatouille en het liefst groente uit eigen tuin.


Dat zit er nog niet in en werden het groente van de markt. Ken je het recept nog? Er is niets aan... en voor twee dagen al haalt het bij mij die tweede dag niet...
 
Ingrediënten:
1 courget
1 dikke ui
2 knoflooktenen of
knoflookstengels
2 wortels
2 aardappels
1 of 2 paprika
paar tomaten
peper/zout
veel verse kruiden zoals
oregano
tijm
basilicum
salie
of gedroogde kruiden
 
Werkwijze:
Fruit de gesnipperde ui in een stoofpan in olijfolie en voeg even later de gesnipperde knoflook toe. 

Schil, was en snij de wortels en aardappels in stukken en kan
allemaal in de stoofpan.
 
Voeg de in vier gesneden tomaten toe en even later de schoongemaakte paprika in stukken. Op hoge pit roerbakken met peper/zout en zie je dat het vocht van de tomaten voldoende is.  

Deksel op de pan en op lage pit 20 minuut stoven. Ondertussen de verse kruiden fijn knippen, toevoegen en omscheppen
inclusief de knoflookstengels als je die hebt. 

Een heerlijk gerecht dat warm en koud gegeten kan worden...
 
Tip 2
Ik had de meiknolletjes wat ruim gezaaid en uitdunnen zou jammer zijn. 


Mijn manier om groeiruimte in de aarde te maken voor de knolletjes is aan de buitenzijde van de rij de blaadjes net boven de aarde afknippen. 

Het loof van meiknolletjes is namelijk hetzelfde blad als raapsteel. 

Als je raapsteel te lang laat staan krijgen ze knolletjes en als je
meiknolletjes in augustus zaait heten ze opeens herfstknolletjes... 

We worden nogal op het verkeerde been gezet door de zaden commercie en volg ik al jaren mijn eigen gevoel. In ieder geval kwam puree met raapsteeltjes op het menu die eigenlijk meiknolletjes moesten worden... Heeeeerlijk.
 
Ingrediënten:
Een vergietje raapstelen
aardappels voor de puree
peper/zout
klontje boter
nootmuskaat
scheut azijn
scheutje melk
klein uitje geel of rood
ik maakte de halve rode op die in het uiendoosje zat.

 
Werkwijze:
De aardappels schillen, wassen en in kleine stukken snijden. Met een beker water opzetten op hoge pit. Aan de kook op lagere pit zetten en ondertussen heb ik de raapsteel geoogst, gewassen en in kleine stukjes geknipt. 

De halve ui gesnipperd en in een kom met scheut azijn en de raapsteel gemend met iets zout. De aardappels gaar eventueel
afgieten en stampen. Klontje boter scheutje melk, plus de nootmuskaat mengen tot een niet te dikke puree. De raapsteel op hoge pit ongeveer een halve minuut mengen met de puree en voilà... 

Verrukkelijk en ben ik dit seizoen eens begonnen de maaltijden met groente uit eigen tuin te noteren. Dit was de tweede...
 

Tip 3
Suikerfeest en heb ik zin om een megataart te bakken met slagroom en aardbeien. 

Blijven doen Annemiek dan verleer je het niet... 

De taart werd natuurlijk het topstuk voor mijn bonusfamilie en je zou niet zeggen dat de taart eigenlijk mislukt was... 


De smaak is er niet minder om... Al hebben we hard gelachen bij mijn verhaal  dat ze hem mochten halen als ik de slagroom van de ramen had gekrabd...en het eiwit uit de mat gehaald.  

Een verslag van uw verslaggever ter plaatse...
 
Ingrediënten biscuit taart
8 eieren
eenmaal 70 gram suiker
eenmaal 110 gram suiker
120 gram bloem
en 80 gram maïzena
 
1 liter slagroom
maar kan met minder 750 ml
oftewel drie bekertjes
verse aardbeien en eventueel
aardbeien confituur (zelfgemaakt)
Gesnipperde amandel
of verkruimelde koekjes.
 
Werkwijze:
Vet de springvorm in met boter/margarine en bestuif met bloem.


Verwarm de oven voor op 180 graden en zorg voor een warme
keuken zonder tocht...



Weeg alle ingrediënten en zet klaar in kommetjes. 


De werkwijze precies navolgen dan kan er niets gebeuren... 


Ik zal mijn “fouten” beschrijven dan weet je dat je dergelijke zotheid niet moet doen...
 
Zet twee kommen klaar, eentje voor het eiwit en een voor het eigeel dat het beste in een verwarmde kom au bain marie geklopt kan worden. 

 Dat klinkt moeilijk maar is het niet. Een pan met bodempje
water op de kookplaat verwarmen, en weer op je werkblad...  

Daar kan de eigeelkom ingezet en start het eieren breken en splitsen. 

Iemand met wapperende handjes doet dat ei voor ei boven een bekertje. 

Eigeel mag absoluut niet met eiwit worden vermengd. 


Mislukt er eentje en gaat de dooier stuk bij het breken, gooi dan het hele ei bij het eigeel.
 
Wappert een heel eiwit langs de kast op het tapijt gooi daar een beetje closetpapier op en kijk daar later pas naar...Nou jaaa.
 
Het eigeel met de 70 gram suiker lang kloppen met de mixer tot het beslag bellen blaast (zie foto). 

Omdat mijn keuken meestal een sluis van frisse wind en tocht is heb ik voor deze keer de deuren maar eens dichtgedaan en de ovendeur bij het voorverwarmen even open gezet. 

Zelfs Floor kreeg het benauwd zag ik. Zij moet altijd overal bij zijn en zat op haar stoel mee te kijken...
 
Terug naar de taart... Het geklopte eigeel afdekken met een theedoek en de gardes van de mixer schoon maken. Niet vergeten! 

Met de mixer het eiwit tot sneeuw kloppen ondertussen steeds iets suiker (110 gram) toevoegen. 

Als je de kom aan het einde op de kop houdt mag niets eruit vallen.  

Het eigeel voorzichtig bij het eiwit laten glijden in de kom en de bloem/maïzena door een fijne zeef in gedeeltes door het beslag scheppen met een houten lepel. Heel voorzichtig zodat het beslag luchtig blijft...
 
Het beslag in de springvorm scheppen en kwam ik erachter dat ik vroeger een grotere vorm moet hebben gehad... ik had beslag
over... 

Geen probleem en werd een vlaaiplaat voorzien van bakpapier restjes en de rest van het beslag. 

Samen in de oven op voorlopig 45 minuut op 170/180 graden.
 
De vulling werd gemaakt en omdat ik nog geen
aardbeienmarmelade maakte dit seizoen (ik wacht op late overrijpe goedkope marktoogst) 


leek het me prima die geweldige kruisbessenconfituur die ik onlangs maakte door een fijn zeef te gieten, boven een kom. 

Daarin kwamen gewassen en in fijne plakjes gesneden verse aardbeien. 

Een euro de pond op de zaterdagmarkt gekocht. B kwaliteit dus scheve en grote knotsen waar niets mis mee is. 

Met de achterkant van een pollepel werden de laatste restjes confituur door de zeef gedrukt en de schilletjes heb ik opgegeten.  


Iemand had toen tegen me moeten zeggen: Mens meng gewoon veel stukjes verse aardbei met slagroom als vulling... Waarom weer moeilijk!
 
Door elkaar geschept was de substantie aardbei en kruisbessenconfituur heerlijk van smaak maar toch te dun. 


Dat moest beter kunnen... De hele reutemeteut in een pannetje aan de kook en in een glaasje een bodempje water en een volle eetlepel aardappelzetmeel erbij... direct in het kokende pannetje...

Even laten binden (een minuut) tot het sap weer helder is en buiten zetten om af te koelen... Perfect!
 
Helemaal in de gloria omdat dit “probleem” ook was opgelost werd ik overmoedig en besloot ik nog een klein kruimel taartje te maken van een rest blueband en en...
 
En daar ging het mis want uit verkeerde zuinigheid heb ik het taartje bij de biscuit in de oven gezet. 

Dat kan wel bij een turbo oven dacht ik. Dus niet...Temperatuurwisseling tot gevolg flikkerde de grote hoge
biscuit in elkaar...
 
Tja... hoe los je dat op... Het schijfje biscuit op de vlaaiplaat natuurlijk erbij... en twee lagen vulling om toch de bedoelde hoge taart te bereiken. 

Maar wel weer geleerd... De biscuit afkoelend inclusief de vulling heb ik alvast drie bekertjes slagroom geklopt met drie schepjes suiker. 

Over de kom hang ik altijd een schone theedoek om spatjes op mezelf en de keuken tegen te gaan. Nou ja... als je aan een oog 5% ziet en de andere 40% is dat niet meer zo’n goed idee en jawel... 

De theedoek kwam met een punt in de kom en tussen de

gardes van de mixer... Jongejonge... ook weer geleerd en de volgende keer gewoon een lagere stand van de mixer zonder theedoek.
 
De theedoek werd in de week gezet en vroeg ik me af of wel slagroom genoeg was... met die fratsen. 

De vulling zou in twee lagen komen en het verlies van de room in de theedoek. Maar eens starten met opbouwen... 

De inmiddels afgekoelde plaat biscuit werd de bodem van de taart. 


De grotere biscuit werd middendoor gesneden en was nog een beetje lauw. Geduld is een schone zaak waar ik weinig van heb... en werden twee lagen biscuit met slagroom ingesmeerd.

De vulling was lauw en heb ik op een laag gesmeerd en de volgende biscuit erop. Die heb ik maar direct in de koelkast gezet samen met de rest slagroom, want ik zag het al... en ben me maar gaan verzorgen...

 
Even naar de PLUS om twee bekertjes slagroom bij te halen plus slagroomfix om te voorkomen dat de slagroom inzakte... Je weet maar nooit... 

Thuis gekomen was ik helemaal gaar en ben een dut gaan doen van twee uur... De taart kon even de bomen in...
 
Fris en fruitig ben ik twee uur later weer slagroom gaan kloppen en werd de derde laag op de taart gezet. 


Het is een tip om de taart op de plaat van de springvorm te zetten, dat werkt gemakkelijk met de zijkanten besmeren met slagroom. 

Het amandelschaafsel had ik eerder geroosterd in de stoofpan en kwam erachter dat geleidelijk kleuren niet van toepassing was op de inventum plaat. 

Het ging er net mee door en was in ieder geval koud toen ik het spul tegen de zijkant taart drukte...De zwart geblakerde werden eruit gehaald...
 
De bovenkant werd besmeerd met slagroom en zocht ik tussen de buitenmodel aardbeien schoonheden ter decoratie... Er was niet ene geschikt en werd de rest vulling gebruikt wat een pracht oplossing bleek te zijn. 

De taart in de koelkast heb ik direct  Fatima en Ahmed gebeld om hem op te halen dan is hij weg uit mijn huis... Een pracht van een taart met dubbele vulling door eh... omstandigheden. 


Het kruimeltaartje heb ik uit de vorm gehaald (was inmiddels koud) en kon op een meegebrachte schaal. 

Dat hoefde niet eens want het ding was keihard en kon in een plastic zak zo onder je arm geklemd. Vannacht bedacht ik opeens dat de bakpoeder was vergeten... Nou ja... Ahmed heeft hamers en een beitel en ze hebben goeie tanden...
 

Mijn leventje...
Ik heb heerlijk nagenoten van de bak/dag met een beker koffie en een aardbeiengebakje van een plak cake met aardbeien de jam en een rest room. De amandelschaafsel wordt opgemaakt ook al zit hier en daar een bruintje tussen. Niks mis mee... en heb weer geleerd dat een ding tegelijk bakken moeilijk genoeg is... 

Er zijn jaren geweest dat ik voor de Kerstvieringen van het
consuminderhuis 12 vlaaien en vier slagroomtaarten bakte in een dag. Daisy werkte de taarten af en de afwas werd aan de lopende band gedaan en stond mijn huis op de kop... Het is wat het is...  Mooie tip voor jou voor Moederdag...met onder de streep de volgende tips:
 
Neem gewoon taartvulling uit blik of nog beter stukjes verse aardbei tussen de slagroom als vulling en neem de helft van de ingrediënten voor een springvorm van 28 cm doorsnee of zo... Durf je geen amandelschaafsel te roosteren neem dan kruimels van zandkoekjes die je met de deegrol (over een plastic zak) plat rolt... Decoreer met harten of wat je wil... met slagroom of eerst een vel fondant... en ja je eigen gebakken taart ingezakt of niet smaakt veel lekkerder dan welke gekochte taart ook...
 
Annemiek