donderdag 28 april 2022

Mijmering 34 Volmaakte simpel te maken Moederdagtas, pasta champignons/spinazie en eind goed al goed...

Beste mensen

Bij kennissen ben je je voortdurend bewust

van het enigszins onwerkelijk beeld dat ze van je hebben.
Hij/zij zal je leven lang een kennis blijven....

Zielsverwanten bevestigen je bestaan en houden je overeind

Alleen al het feit dat ze ergens op de achtergrond aanwezig zijn...

Annemiek

 
Mijmering 34 2022.
 
Tip
Van de week ben ik op mijn gemakje rond gaan fietsen de winkeltjes af op warenonderzoek. Ik kocht lange naainaalden met grote ogen (6 voor 2,40 euro) en was lang op zoek naar dun betaalbaar touw waarmee we de tassen van het vloerkleed aan elkaar kunnen naaien. 


Bij de ACTION liepen vele jonge moeders met baby’s in kinderwagens spul te kopen dat ze niet nodig hebben denk ik wel, en ja bij mij is ook iets aan de vingers blijven hangen... Ik heb na vier jaar (eh zomers) met 14 paar te hebben gedaan, 14 paar nieuwe sneaker sokken gekocht voor bijna 6 euro.

 Allemaal dezelfde zodat ze na de was in een (hergebruik katvoer doosjes als inzetbakjes) lade worden gepleurd. Helaas
het touw bij ACTION) was te dik en werd het volgende winkeltje aangedaan... KARWEI... waar ik het juiste dunne touw vond 90 meter voor 3,99 euro. 

Verder naar het tuincentrum waar een Franse geranium werd gekocht. (3,99 euro) Om te vermenigvuldigen. Hoe zo? In deze kleur wil ik er meer en ga in augustus stekken zodat ik zeker vijf jonkies van  die prachtkleur kan telen. 

 Past zo mooi bij die donkerrode waar ik al velen van heb.. Het nieuwe leven aanmoedigen en de zorg sleept je de winter door en maakt zo blij...onderweg naar de lente...
 
Vier pracht perkplantjes erbij voor in de vloerkleedtassen (twee per tas is 3 euro de tas) en heb je een rijk Moederdag cadeau met heel veel aandacht en leuk werk plus maar drie eurootjes gekost. 

Bij het kijken naar de koninklijke familie in Maastricht werd de tas gemaakt. Deze eenvoudige versie is veel gemakkelijker en veel mooier dan de versie in mijmering 33...
 
Vandaag werd de pracht cadeau gedaan aan iemand die daar heel blij van werd en heb ik mondeling toegelicht wat niet meer was gelukt op een kaart te vermelden...
 
Wat je nodig hebt?
 
Stuk vloerkleed of mat van sisal of kokos.
heel dun touw om aan elkaar te naaien.


Naald met een oog waardoor het dunne touw kan
2 of 1 perkplantje (ik had er 2 samen voor 3 euro.)
 
Als vulling:
vier lege conservenpotten van jam of zo,
wel even hoog.

Een plastic bakje daarop waarop je de potten met plantjes zet,
en het gietwater in kan stromen
een tangetje of nijptang.
 
Werkwijze:
Met een goeie forse schaar het vloerkleed in stukken knippen. Ik
zag dat in de lengte drie banen eruit gingen en was zo enthousiast dat tuinhandschoenen werden vergeten, gelijk zeven tassen werden geknipt en een loeier van een blaar kwam opzetten die gelijk werd doorgeknipt... 

Na een reep in de lengte te hebben geknipt zijn vele lange draden uitgerafeld die later tot handvaten worden gevlochten...

Dat leek me beter dan eerst het kleed in vierkanten knippen... 

Uit een vloerkleed gingen acht tassen inclusief de tas (oude model van mijmering 33) die al was gemaakt. (vind ik niks meer aan).


Het leukste is het uitrafelen, eerst aan de zijkanten van het stuk kleed dat tas moet worden...net zolang tot je met je vingers de franjes kan knopen tot een dubbele knoop. 


Dan rafelt het niet verder en heb je een “zelfkant” geknoopt... Je knoopt twee draadjes en iets verder weer twee... de rest blijft franje. Op de foto’s is het goed te zien...
 
Rafel en knoop de zijkanten en bovenkanten en kijk welke kant van het stuk kleed het mooiste is. 

Dat wordt de buitenkant en vouw je de bovenkanten naar buiten om en naai met een grote steek vast. Een kotsvlek van Floor zit binnenin en geen mens die het ziet...


Zet de naald erin druk iets door en trek met het tangetje moeiteloos door de “stof.” De grote steek mag aan de binnenkant, dat zie je toch niet...
 
De zijkanten op dezelfde manier dichtnaaien en de steken tussen de ribbels laten vallen dan vallen ze het minste op. Nu zie je al wat het worden gaat. Drie touwen van het uitrafelen vlechten en als eentje tekort is knoop je een ander aan. 

Je ziet er niks van... Twee dezelfde lengte vlechten dubbel leggen en aan elkaar knopen en over de tas schuiven (zie foto) en bij de knoop onderaan de tas vastnaaien en bovenaan idem. 

De eindjes onder de knoop werden uitgerafeld en bijgeknipt...
 
Onderin de tas kwamen vier dezelfde hoogte lege potten met deksel. Daarop een plastic bakje (het mijne werd op maat bijgeknipt) en kwamen de twee plantjes in. 

Dat bakje is belangrijk zodat het gietwater erin kan lopen en niet onderuit de tas, al zal dat best eens gebeuren. Kijk maar tussen de

rommeltjes die je hebt...
 
Met veel dankbaarheid en liefde heb ik de tas gemaakt voor Hetty.  Wetende dat zij en haar eega al die jaren dat ik het gedachtegoed consuminderen uitdroeg me steunden en konden volgen. 

Dat geeft veel kracht als je steeds meer als een roepende in de woestijn de rode draad (zoals bedoeld bij de oprichting)

 probeert vast te houden in het huis dat daarvoor werd opgericht...
 
Nu draag ik de consumindergedachte uit in thema kringen thuis en in de Broederschool en de mijmeringen. Het consuminderhuis is iets geworden wat niet meer bij mijn gedachtegoed past... Het zij zo...
 

Tip 2
De eerste spinazie in mijn border kan geoogst. Het is bijna een heilig moment als de grootste blaadjes net boven de aarde worden afgeknipt. 

Een vergietje vol en weet ik niet meer of vanuit de worteltjes weer nieuw blad zal ontspruiten... We zullen zien... Zie recept:
 
Pasta met Champignons/spinazie:

 
Ingrediënten:
 
250 gram champignons
1 vergiet spinazie
1 gele ui
1 teen knoflook of knoflookstengels
2 eetlepels tomatenpuree
halve eetlepel bloem
paprikapoeder
peper/zout
eventueel room
 
Pasta soort naar keuze
of rijst.
 


Werkwijze:
Zet water op voor de pasta of rijst en kook die gaar tussendoor...
Snipper de ui en de knoflook en fruit de ui in een wok of stoofpan in iets olijfolie. 

Voeg even later de knoflook toe en fruit mee. Borstel de champignons, spoel kort af en snij in stukken. 

Fruit 5 minuut mee met paprikapoeder en peper/zout. Voeg de tomaatpuree toe en bak even mee... Voeg de bloem toe en laat een minuut garen op klein vuur. 

Blus af met een half kopje water of meer zodat je de juiste dikte
saus hebt... Voeg de gewassen en grof geknipte spinazie toe en laat een minuut iets slinken...
 
Mijn leventje...
Ik heb de blommentas aan het stuur van mijn fiets gehangen en daardoor menigeen een glimlach ontlokt onderweg. 

Het volgende Moederdagcadeautje van hergebruikt spul komt eraan... ideetjes genoeg. 

Vanmorgen was Manuela op bezoek en kon de vreemde vogel zien die regelmatig mijn vogelvoerplek bezoekt. Ze heeft het opgezocht en bleek een gaai te zijn. 

Hij of zij komt pindanootjes eten uit de doppinda’s en zal ik komend weekend extra snoeren aanrijgen... 


Wat een schoonheid zo dichtbij huis waar de seringenboom de sfeer bepaald en alles zo welig groeit...
Zoveel om dankbaar voor te zijn...
 
Annemiek